Connect with us

Ekonomi

25 ülkeye ‘küp’ domates satıyor

Yılda 2 milyon tonu aşkın domatesi; konserve, salça ve küp domates gibi katma değerli ürüne dönüştüren Türkiye, sanayi tipi domates üretiminde Avrupa’da 3’üncü, dünyada ilk 5 üreticiden biri konumunda. Bu pazarın 40 yıllık oyuncusu Merko Gıda, domateste yakaladığı büyümeyi; 8.5 milyon dolar yatırımla yüzde 25’ini satın aldığı Frigo Pak ile narenciyede sürdürme peşinde. Bu yılki üretiminin yüzde 90’ını ihraç etmeyi hedefleyen Merko Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Alistair Baran Blake, “Bursa’daki fabrikamızda işlediğimiz küp domates ve salçayı 25’in üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. İhracat hacmimiz bu yıl yüzde 90’a ulaşacak” dedi.

1000 KİŞİLİK İSTİHDAM

Mustafakemalpaşa’da kurulu 75 bin metrekarelik fabrikasında küp domates, salça ve konserve domates alanında yıllık 180 bin ton kapasiteyle üretim yaptıklarını anlatan Blake, şunları kaydetti: “Günde 3.400 ton domates işliyoruz. Sezonluk işçilerimizle birlikte 1000 kişiye istihdam sağlıyoruz. Ürettiğimiz katma değerli domatesin ihracatının sadece bu yıl ülke gelirine katkısı ise 330 milyon TL’yi aşacak.”

Şirket cirosunun düzenli artış eğiliminde olduğunu söyleyen Blake, bu istikrarlı ciro artışında en büyük payın sürdürülebilir ihracat olduğuna dikkat çekti. Blake şirket olarak, Knorr, Cargill, Nestle, Unilever, Coca-Cola ve Campbell gibi küresel gıda devlerine küp domates ve salça ihracatı yaptıklarını anlattı.

Blake şöyle devam etti: “Türkiye’nin küp domates ihracatının büyük bir kısmını biz yapıyoruz. İhracat adreslerinin başında Ortadoğu var. Katma değerli domates mamulleriyle 15 yıl önce tanışan Uzakdoğu ise artan tüketimiyle pazarımızı hareketlendirmiş durumda. Mesela Uzakdoğu’da özellikle Japonya’da en fazla tüketilen ürünlerin başında domates suyu var. Uzakdoğu’nun bu ilgisi Türkiye için kaçırılmayacak bir fırsat.”

Advertisement

Domatesin Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ülkeleri ve Yunanistan’da salça, Amerika’da ise pizza veya makarna sosu olarak tüketildiği bilgilerini paylaşan Blake, “Farklı ülkelere de ihracat atılımımız sürüyor. Güney Kore’den Avustralya’ya, Afrika’dan Sudan’a kadar dünyanın farklı coğrafyalarına katma değerli Türk domatesini ulaştırıyoruz” dedi.


Alistair Baran Blake

SALÇADA AVRUPA ENGELİ KALKAR MI?

Bu yıl Avrupa merkezli salça birliği AMITOM’unilk Türk başkanı olan Baran Blake, Türkiye’nin yaklaşık 20 yıldır Avrupa’ya salça ihracatında birtakım yasaklamalar ve engeller yaşadığını hatırlatarak, “Avrupa’nın, ihracat pazarına yeniden kazandırılması Türkiye salça üretimi için önemli bir ivme yaratacak” dedi.

YATIRIM-İHRACAT HAMLESİ SÜRECEK

Merko Gıda’nın bünyesinde faaliyetlerini sürdürmeye hazırlanan Frigo Pak Gıda, 2021’i 160 milyon TL ciro ile kapatmıştı. Blake, “2022 bizim için gerçekten tarihi bir yıl.Satın alma, yatırım ve ihracat atılımıyla artık sektörümüzde farklı bir yerdeyiz” dedi. Blake, konuşmasına “Üretimin yüzde 97’sini AB ülkelerine ihraç eden Frigo Pak, yüksek döviz geliriyle de Merko Gıda’ya önemli bir ivme katacak. Ayrıca üretime aldığımız 14 tane ürün var. Bu ürünleri de yavaş yavaş piyasaya sürüyoruz.Önümüzdeki dönemde odağımızda yatırım ve hızlı büyüme var” diye devam etti.

Blake, “Yeni dönemde ‘Freeze Dry’ teknolojisiyle yaş sebze ve meyvelerin dondurulup kurutularakihracat odaklı iş modelinin hayata geçirilmesine yönelik çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Advertisement

Rumico

Ekonomi

TTK’ya 2 bin işçi alımında yüz yüze başvuru olacak mı? Açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Nisan günü Karadeniz doğal gazının devreye alınması töreninde verdiği 2 bin madenci alımında süreç başlıyor. 25 Eylül itibariyle başlayan başvurulan 29 Eylül günü sona erecek.

Başvurular ise Alo 170 ve İş-Kur’un internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek. Yüz yüze başvurunun yapılmayacağını ifade eden İl Müdürü Okan Şentürk, “Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğüne alınacak 2 bin kişinin 1500 kişisi Zonguldak’a, 400 kişisi Bartın’a, 100 kişide Karabük’ün Yenice İlçesine alınacak olup 35 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Başvurular 29 Ekim Cuma günü de sona erecek. Başvuracak olan kişilerin ilçelerin gelmelerine gerek kalmadan Alo 170 iletişim hattından İş-Kur E-Şube üzerinden başvurularını yapabilecekler. İl Müdürlüklerimize Karadeniz Ereğli müdürlüklerimize manuel fiziksel olarak başvuru gerek kalmadan işlemlerini 3 ilimizde de gerçekleştireceklerdir. Bu yönde vatandaşlarımızı bilgilendirmek istiyoruz. Vatandaşlarımızın hiç bir sıkıntı yaşamadan sistem üzerinden gerçekleştirebilecekler” dedi.

Başvuruların Alo 170 ve İş Kur internet sitesi üzerinden yapılacağını ifade eden Şentürk, “Bununla ilgili Sağlık Bakanlığının daha önce alımları oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığının alımları oldu. Belirtilen başvuru hatları üzerinden başvurular yapıldı. Burada da Türkiye genelinde ki başvurularda yoğunluk yaşanmadan herhangi bir mağduriyet yaşanmadığı gibi yapılacak başvurularda da Alo 170 ve internet üzerinden yapılacak başvurularda da sıkıntı yaşanmayacak” ifadelerine yer verdi.

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Ekonomi

Balıkların toplama işlemi başladı! Denizi olmayan kentten somon ihracatı

Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulayan, elektrik üretilen ve bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölü kafes balıkçılığı ile ön plana çıkıyor. İrili ufaklı 30’a yakın tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar ürünlerini deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiyor ve vinç yardımıyla toplanmasını sağlıyor. Yaklaşık 350-600 gram ağrılığındaki balıklar denizlerde bulunan çiftliklerde 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç ediliyor.

“4 bin tonu yurt dışına gidiyor”

50 ton üretim yaptıklarını belirten Balık üreticisi Sadullah Sezer, “Buradan denizlere canlı balık gönderiyoruz, oradan da yurt dışına ve yurt içine dağıtımı yapılıyor. Şuanda bizim gönderdiğimiz balığın miktarı 50 tonu buldu. Almus ilçesi bütün olarak tahmini bir rakam verirsek 5 bin tonu buluyordur. Burada büyük küçük olmak üzere 28 tane tesis var. Aramızda yapılan anlaşmayla her hafta bir firma vinç şirketini çağırıp balık çıkarıyor. Elimizde soman alabalık var, buradan denize gönderiyoruz. En başta Rusya olmak üzere Çin, Japonya gibi ülkelere gönderiyoruz. Bizim için en önemli ihracat ettiğimiz ülke Rusya oluyor. Almus genelinde 5 bin ton üretimin yaklaşık 4 bin tonu yurt dışına gidiyor, geriye kalanı iç piyasada kendine yer buluyor” şeklinde konuştu.

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Ekonomi

Bakan Özhaseki: “Binaların da artık bir kimliği olacak”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla ‘Bina Kimlik Sistemi’ni hayata geçirdi. ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi durumların önüne geçilecek. Binaların girişlerine asılacak kare kod uygulamalarının akıllı cihazlarla okutulmasıyla yapı hakkında detaylı bilgiye kolayca erişilecek.

Memur, emekli ve asgari ücretliye enflasyon farkı! Merkez Bankası’nın son anketiyle zam hesabı değişti

‘BİNA KİMLİK SİSTEMİ’ UYGULAMASI 81 İLDE EŞZAMANLI BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda binaların da artık bir kimliğinin olacağını belirterek, “Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla 81 ilde eş zamanlı olarak uygulamaya başladığımız ve belirli periyotlarla denetleyeceğimiz ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz. Vatandaşlarımız, telefonlarından QR kodları okutarak o bina hakkında genel bilgi sahibi olabilecekler. Bina sakinleri ise, e- Devlet üzerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilecekler.” ifadelerini kullandı. Bakan Özhaseki, 144 bin yapıda ‘Bina Kimlik Sistemi’ne geçildiğini bildirdi.

DENETLENEN BİNALARA KİMLİK BELGESİ TAKILACAK

Bakan Mehmet Özhaseki’nin paylaştığı videoda, uygulama ile ilgili değerlendirmelerine yer verilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı Denetim Daire Başkanı Doğan Yorulmaz ise, ‘Bina Kimlik Sistemi’nin AR-GE çalışması sonucu ortaya çıkarıldığını söyledi. Kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi bina içerisinde istenmeyen etkilerin yaşanmaması için belirli periyotlarla kontrollerin yapılacağını ifade eden Yorulmaz, “Denetim faaliyeti sona eren bir binada kimlik belgesi takılması aşamasında ekip arkadaşlarımız dijital kimlik belgesini oluşturuyor, binaya gidip monte ediyor.” dedi. Yorulmaz, 2021’den önceki yapıların da benzer şekilde kimlik bilgileri oluşturulmak suretiyle onların da denetime katılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Advertisement

Rumico

Devamını Oku

Trendler