Connect with us

Politika

6 Dekarla Başlayan Tarımsal Hizmet Seferberliği 130 Dekara Ulaştı!

2020 yılı sonlarında Güvem Mahallesi pilot bölgesinde üretimine başlanan ve daha çok Türkiye’nin güney bölgelerinde ekimi yaygın olan yaban mersini ekimi; Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin öncülüğüyle Marmara Ovası’nın gözde meyvelerinden biri haline gelmeye başladı. Geçtiğimiz yıl 6 dekarlık alanda 500 adet fidanla ekimine başlanan ve insan vücudunu dinç tutmasıyla bilinen kendine has endemik türün, bölge üreticilerinin de dikkatini çekmesiyle Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü talep-değerlendirme toplantılarına start verildi.

Kırsalda yaşayan üreticilerin yoğun talepleri doğrultusunda çalışmaları hızlandıran Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Orman İşletme Müdürlüğü (OR-KÖY) Projesi kapsamında 30 üreticiye 20 bin yaban mersini fidanı dağıtımını sağladı. Yaklaşık 800 bin TL’lik hibe desteğiyle hayata geçirilen proje, 2021 yılı itibariyle 130 dekardan fazla dikim alanına ulaştı.

Atıl tarım arazileri yeniden yeşeriyor

Sağlık sektöründe kullanımı yaygın olan, dalından toplanmadan kilogramı 50-80 liradan alıcı bulan, yükte hafif pahada ağır bir ürün olarak çiftçilerimize yüksek katma değer sağlayan yaban mersini atıl arazileri ihya ederken, gençlerin istihdam sorununa da neşter vuruyor.

‘’Tarımsal hizmet seferberliğimiz yenilikçi fikirlerle devam ediyor!’’

Advertisement

Kırsalda Tarımsal Hizmet seferberliğini çok yönlü, işlevsel ve üretim endeksli fikirlerle hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Belediye Başkanı Mehmet Kanar, ‘’Güvem Mahallesi’nde başlattığımız yaban mersini ekimi projesi, büyük tarım idealimizin güzel bir fotoğrafı, yapbozun değerli bir parçası. Aynı bal ormanı ve bamya projeleri gibi, İlçemiz Meslek Yüksekokulu bahçesinde uygulamaya konan endemik bitki protokolü de bu yapbozu tamamlayan önemli parçalardı. Resmi tamamladığımızda, Mustafakemalpaşa’da tarımın sadece domatesten, biberden ve diğer tarla bitkilerinden oluşmadığını hep beraber göreceğiz. Yükte hafif pahada ağır, iklim koşullarına ve toprağa uyum sağlayan alternatif tarım ürünleriyle çiftçilerimize yepyeni ekmek kapıları açacağız.’’ dedi.

‘’Yaban mersini Marmara Ovası’nın gözde bitkisi olacak!’’

Neredeyse çeyrek asırdır atıl durumda olan tarım arazilerinin toprağı besleyen farklı türlerle değerlenmesi adına mücadele verdiklerini söyleyen Başkan Kanar, ‘’Güvem Mahalle Muhtarımız Şerif Erol ve bölge üreticilerimizin taleplerine cevap vermek için çok çalıştık. OR-KÖY Projesi kapsamında onlarca üreticimizle 20 bin adet fidanı toprakla buluşturduk. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’müzün destekleriyle 6 dekarla başlayan yaban mersini projemiz 130 dekara ulaştı. Seneye mikro ölçekte hedefimiz 300 dekar, makro ölçekte tüm Marmara Ovası’nı kucaklayacağız. Bizler inanıyoruz, bu yüzden birlikte üretiyor, birlikte çalışıyoruz. İnşallah bu işi de birlikte başaracağız.’’ ifadelerini kullandı.

Rumico

Advertisement

Politika

Eski bakan Necmettin Cevheri vefat etti

Cevheri, yaşlılığa bağlı rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Güven Hastanesi’nde hayata veda etti. 1930’da Şanlıurfa’da dünyaya gelen Necmettin Cevheri, sırasıyla Adalet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

İlk duruşma yarım saat

BULGARİSTAN’ın Varna kentinde 84 gündür tutuklu olarak bulunan cezaevi firarisi ülkücü baba Kürşat Yılmaz’ın ilk duruşması yarım saat sürdü. Duruşma, Yılmaz’ın avukatlarının iddianamenin kendilerine zamanında tebliğ edilmediğini bildirmesi üzerine 22 Ekim’e ertelendi.
Türk – Bulgar polisinin ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucu geçen temmuz yakalanan Yılmaz ile Ali Oymak, S.S.K ve Hasan Behçetov’un yargılanmasına dün başlandı. Varna Cezaevi’den geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilen Yılmaz’ın Varna Bölge Mahkemesi’ndeki duruşmasını izlemek için Türkiye’den çok sayıda gazeteci geldi. Ancak gazetecilerin salona kamera ve fotoğraf makinesi sokmasına izin verilmedi.
Tutuksuz sanık S.S.K’nın avukatı Anton Josef iddianamenin kendilerine geç tebliğ edildiğini bu sebeble usülsüzlük yapıldığını belirterek duruşmanın ertelenmesini istedi. Bunun üzerine yargıç Olek Atanasov duruşmayı 22 Ekim’e erteledi.
Yedi avukatla anlaşan Yılmaz’ın ilk duruşmasına dört avukatı katıldı. Bulgaristan’ın eski devlet başkanlarından Todor Jivkov’un avukatı Reni Tsanova’nın duruşmaya katılmaması dikkat çekti. Dokuz tanıktan yedisinin katıldığı duruşma salonuna kelepçesiz getirilen Yılmaz, adliyeden Ali Oymak adlı adamıyla elleri kelepçeli olarak ayrıldı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Fransa Senatosu’nda Asuriler ve Keldaniler hakkında kabul edilen bir kararda Osmanlı dönemine ithamlarda bulunulması hakkında açıklamalarda bulundu. Bilgiç, “Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur. Hukuki ve tarihi temelden yoksun bu basiretsiz teşebbüsün Fransa Senatosu’nun itibarsızlığını pekiştirmekten başka bir sonucu ya da ciddiye alınacak bir yönü bulunmamaktadır. Fransa Senatosu, başkalarına tarih dersi vermek yerine, kendi tarihine bakmalıdır” ifadelerinde bulundu.

Rumico

Devamını Oku

Trendler