Connect with us

Politika

Barut : “İğneden ipliğe her şey zamlanırken yerfıstığı fiyatı geriliyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, geçen yıl çiftçinin 15 liraya sattığı yerfıstığı fiyatlarının hasat öncesinde 5-6 liraya dek gerilemesine sert tepki gösterdi. İğneden ipliğe her şeye zam gelirken yerfıstığındaki fiyat düşüklüğünün akıl almaz olduğunu vurgulayan Barut, çiftçinin üretebilmesi ve yüzünün gülmesi için iktidarı göreve çağırdı, fiyat çilesinin sona ermesini istedi.

YERFISTIĞI TARLASINA GİTTİ, ÜRETİCİLERLE BULUŞTU

Adana’nın Ali Hocalı Köyü’nde yerfıstığı tarlalarına gidip üreticilerin sorunlarını yerinde görüp dinleyen, çiftçinin taleplerine kulak verip mağduriyetinin giderilmesini isteyen Ayhan Barut, “Türkiye’de yaklaşık 200 bin ton civarında yer fıstığı üretiliyor. Ülke üretiminin yüzde 60’ını, yaklaşık 120 bin tonu ilimiz Adana’dan karşılanıyor. Bölgemizde yerfıstığı hasadı çok kısa bir süre sonra başlayacak ama yerfıstığının fiyatları ne hikmetse düşüyor. Bu akıl almaz durumu, vahim tabloyu değiştirmek zorundayız” dedi.

“ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN VAZGEÇECEK”

Ekonomik krizle birlikte Türkiye’de her şeyih zamlandığını anımsatan Ayhan Barut, şöyle devam etti:
“Tarımda üretim maliyetleri fahiş oranda artarken, geçen yıl çiftçiden 15 liraya alınan yerfıstığının fiyatı piyasada 5-6 liraya kadar geriledi. Bunu anlamak asla mümkün değil. Döviz artıyor, maliyetler fırlıyor, her şeye aşırı zam geliyor ama çiftçinin ürünü para etmiyor. Bu vahim durum nedeniyle bir kaç güne kadar hasat yapacak olan yerfıstığı üreticimiz kaygılı. Hasat yaklaşırken çiftçinin yaşadığı bu soruna çözüm bulunması gerekiyor. Aksi takdirde büyük zarar görecek olan çiftçimiz ekimden vazgeçecek” diye konuştu.

“ÇARE BULUN”

Advertisement

Çiftçilerin sorunlarına değinip taleplerini aktaran Ayhan Barut, şunları vurguladı:
“Çiftçimiz yerfıstığı fiyatının artan maliyetler nedeniyle en az 15 lira olmasını bekliyor. Bunun için piyasaya müdahale edilmeli. Üretici birlikleri eliyle çiftçiyi rahatlatacak alım fiyatı açıklanmalı ve alım yapılmalıdır. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), üretici birlikleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri yerfıstığını da alım kampanyasına dahil ederek üreticilerin elini güçlendirilmeli. Ayçiçeğinde fiyat fark desteği verilmeli. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı yerfıstığı üreticisinin sorunlarını görmeye çağırıyoruz. Tarıma destek verin, çare bulun!”

“SESİMİZ DUYULSUN”

Ali Hocalı Köyü’nde yerfıstığı üretimi yapan çiftçi Necati Ortatepe ise, “Geçen yıl yerfıstığını 15 liradan sattık. Mazottan gübreye tüm üretim maliyetleri iki kat arttı ama ürün fiyatı geriledi. Zaten yerfıstığının maliyeti 10 lirayı buluyor. Maliyetin altındaki fiyatlar çiftçiyi tarımdan kopartır. Sesimiz duyulsun, yardım eli uzatılsın” dedi.

Politika

Eski bakan Necmettin Cevheri vefat etti

Cevheri, yaşlılığa bağlı rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Güven Hastanesi’nde hayata veda etti. 1930’da Şanlıurfa’da dünyaya gelen Necmettin Cevheri, sırasıyla Adalet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

İlk duruşma yarım saat

BULGARİSTAN’ın Varna kentinde 84 gündür tutuklu olarak bulunan cezaevi firarisi ülkücü baba Kürşat Yılmaz’ın ilk duruşması yarım saat sürdü. Duruşma, Yılmaz’ın avukatlarının iddianamenin kendilerine zamanında tebliğ edilmediğini bildirmesi üzerine 22 Ekim’e ertelendi.
Türk – Bulgar polisinin ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucu geçen temmuz yakalanan Yılmaz ile Ali Oymak, S.S.K ve Hasan Behçetov’un yargılanmasına dün başlandı. Varna Cezaevi’den geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilen Yılmaz’ın Varna Bölge Mahkemesi’ndeki duruşmasını izlemek için Türkiye’den çok sayıda gazeteci geldi. Ancak gazetecilerin salona kamera ve fotoğraf makinesi sokmasına izin verilmedi.
Tutuksuz sanık S.S.K’nın avukatı Anton Josef iddianamenin kendilerine geç tebliğ edildiğini bu sebeble usülsüzlük yapıldığını belirterek duruşmanın ertelenmesini istedi. Bunun üzerine yargıç Olek Atanasov duruşmayı 22 Ekim’e erteledi.
Yedi avukatla anlaşan Yılmaz’ın ilk duruşmasına dört avukatı katıldı. Bulgaristan’ın eski devlet başkanlarından Todor Jivkov’un avukatı Reni Tsanova’nın duruşmaya katılmaması dikkat çekti. Dokuz tanıktan yedisinin katıldığı duruşma salonuna kelepçesiz getirilen Yılmaz, adliyeden Ali Oymak adlı adamıyla elleri kelepçeli olarak ayrıldı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Fransa Senatosu’nda Asuriler ve Keldaniler hakkında kabul edilen bir kararda Osmanlı dönemine ithamlarda bulunulması hakkında açıklamalarda bulundu. Bilgiç, “Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur. Hukuki ve tarihi temelden yoksun bu basiretsiz teşebbüsün Fransa Senatosu’nun itibarsızlığını pekiştirmekten başka bir sonucu ya da ciddiye alınacak bir yönü bulunmamaktadır. Fransa Senatosu, başkalarına tarih dersi vermek yerine, kendi tarihine bakmalıdır” ifadelerinde bulundu.

Rumico

Devamını Oku

Trendler