Connect with us

Politika

Başkan Erdem’den çağrı: İnciri üreticiden alın

Dünyanın en kaliteli inciri olarak kabul edilen ve birçok ülkeye Bursa’dan ihraç edilen “Bursa Siyahı” incirinin Nilüfer’deki adresi olan Fadıllı Mahallesi’nde üreticiler, bu yıl döllenme sorunu nedeniyle üretimde beklenen rekoltenin olmamasından dolayı dertli. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Fadıllı Mahalle Muhtarı Cemal Kargılı ile birlikte, hasat yapan incir üreticileriyle tarlada bir araya gelerek incelemelerde bulundu. Üreticilere kolaylıklar dileyen Başkan Turgay Erdem, hayırlı bir hasat dönemi geçirmelerini diledi. Başkan Erdem, bir ara ağaca çıkarak incir de topladı. Bu yıl yaşanan sorundan dolayı incir yetiştiricilerinin beklediği rekolteyi yakalayamadığını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, bunun yanında girdi maliyetlerindeki yüksek artışın, incir fiyatlarına yansımadığına, aksine fiyatların geçen yıla oranla daha da düştüğüne dikkat çekti. Tüccar ve tüketicilere çağrıda bulunan Başkan Erdem, şöyle konuştu: “Bursa Siyahı, dünyada bilinen çok önemli bir ürün bizim için. İhracatçılarımız, tüccarlarımız ve tüketicilerimiz, bu ürünleri aracı olmadan gelip Fadıllı’daki üreticilerimizden alsın. Alım ücretlerini biraz daha yükselterek, çiftçilerimizi memnun etmesi gerektiğini düşünüyorum. Üreticilerimizin kazanmaları, en büyük arzumuz. Biz de Nilüfer Belediyesi olarak elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya hazırız.”

S.S. Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin (NİLKOOP) Nilüfer Bostan satış noktalarında da siyah incirin satışının yapıldığını hatırlatan Başkan Turgay Erdem, “Önümüzdeki yıl bu satış noktalarımızın sayısını daha da artıracağız. Fadıllı’daki üreticilerden aldığımız siyah incirleri, aracısız olarak Nilüfer Bostan’da tüketiciyle buluşturuyoruz. Buradaki ürünlerin bir kısmını alıp, Türkiye’deki belediyelere de göndereceğiz. Bu sayede siyah incirin tanıtımına daha fazla destek olarak, önümüzdeki yıl için bu ürünlerin daha hızlı şekilde iç piyasada tüketilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca NİLKOOP, girdi maliyetlerini düşürecek çalışmalar içinde yer alabilir. Üreticiyle tüketiciyi bir araya getirerek de, çiftçimizin beklediği kazancı elde etmesine destek olacağız” dedi.

“Üretici sıkışmış durumda”

Fadıllılı incir üreticisi İsmail Duman da, bu yıl fiyatların yarı yarıya düştüğüne dikkat çekti. Duman, “İncirin kilogramı 25-26 TL olması gerekirken, bugün 12 TL. Köylü sıkışmış durumda. Tüccar karşısında eziliyoruz. Siyah incir, alternatifi olmayan bir ürün. Dünyada çok sayılı yerde üretiliyor. Nilüfer Belediyesi, üreticiyle tüketiciyi bir araya getirirse çok memnun olacağız” dedi. Nilüfer Belediyesi’nin Fadıllı Mahallesi’nde yaptığı yol düzenlemesinin ardından, üreticiler olarak hasat döneminde büyük kolaylık yaşadıklarını dile getiren İsmail Duman, desteklerinden dolayı Başkan Turgay Erdem’e teşekkür etti.

Her yıl incir hasadı döneminin bayram havası içinde geçtiğini ancak bu yıl üreticinin moralinin bozuk olduğunu ifade eden Fadıllı Mahalle Muhtarı Cemal Kargılı da, üretimde yaşanan sorunun, Aydın’dan dölleme için alınan erkek incirlerin, buzhanede bekletilmesinden kaynaklandığını vurguladı. Kargılı, “Siyah incir bir dünya markası. Çiftçinin tek umudu incirdi. En büyük dişliden biri kırıldı. Umduğumuzu bulamadık. Aydın’dan gelen erkek incir dediğimiz incirlerin, buzhanede bekletilmesinden dolayı üretimde çok büyük sorunlar yaşadık. Hava şartlarının da olumsuz gitmesi, üreticiyi zora soktu. Olgunlaşma dönemine yaklaştığımızda, incirler döküldü. Aydın’daki kooperatiflere ve tüccarlara sesleniyorum. Erkek incirleri buzhanede bekletmesinler” diye konuştu.

Advertisement

Rumico

Politika

Eski bakan Necmettin Cevheri vefat etti

Cevheri, yaşlılığa bağlı rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Güven Hastanesi’nde hayata veda etti. 1930’da Şanlıurfa’da dünyaya gelen Necmettin Cevheri, sırasıyla Adalet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

İlk duruşma yarım saat

BULGARİSTAN’ın Varna kentinde 84 gündür tutuklu olarak bulunan cezaevi firarisi ülkücü baba Kürşat Yılmaz’ın ilk duruşması yarım saat sürdü. Duruşma, Yılmaz’ın avukatlarının iddianamenin kendilerine zamanında tebliğ edilmediğini bildirmesi üzerine 22 Ekim’e ertelendi.
Türk – Bulgar polisinin ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucu geçen temmuz yakalanan Yılmaz ile Ali Oymak, S.S.K ve Hasan Behçetov’un yargılanmasına dün başlandı. Varna Cezaevi’den geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilen Yılmaz’ın Varna Bölge Mahkemesi’ndeki duruşmasını izlemek için Türkiye’den çok sayıda gazeteci geldi. Ancak gazetecilerin salona kamera ve fotoğraf makinesi sokmasına izin verilmedi.
Tutuksuz sanık S.S.K’nın avukatı Anton Josef iddianamenin kendilerine geç tebliğ edildiğini bu sebeble usülsüzlük yapıldığını belirterek duruşmanın ertelenmesini istedi. Bunun üzerine yargıç Olek Atanasov duruşmayı 22 Ekim’e erteledi.
Yedi avukatla anlaşan Yılmaz’ın ilk duruşmasına dört avukatı katıldı. Bulgaristan’ın eski devlet başkanlarından Todor Jivkov’un avukatı Reni Tsanova’nın duruşmaya katılmaması dikkat çekti. Dokuz tanıktan yedisinin katıldığı duruşma salonuna kelepçesiz getirilen Yılmaz, adliyeden Ali Oymak adlı adamıyla elleri kelepçeli olarak ayrıldı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Fransa Senatosu’nda Asuriler ve Keldaniler hakkında kabul edilen bir kararda Osmanlı dönemine ithamlarda bulunulması hakkında açıklamalarda bulundu. Bilgiç, “Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur. Hukuki ve tarihi temelden yoksun bu basiretsiz teşebbüsün Fransa Senatosu’nun itibarsızlığını pekiştirmekten başka bir sonucu ya da ciddiye alınacak bir yönü bulunmamaktadır. Fransa Senatosu, başkalarına tarih dersi vermek yerine, kendi tarihine bakmalıdır” ifadelerinde bulundu.

Rumico

Devamını Oku

Trendler