Connect with us

Tarım ve Hayvancılık

Damızlık sığır yetiştiricileri il birlik başkanları toplantısı gerçekleştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Atatürk Konferans Salonunda Damızlık Sığır Yetiştiricileri il Birlik Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri il Birlik Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi

Damızlık sığır yetiştiricileri il birlik başkanları toplantısı gerçekleştirildi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin teknik ve idari konuların yanı sıra hayvancılık sektöründe yaşanan güncel sorunların değerlendirilmesi maksadıyla Merkez Birliği tarafından organize edilen İl Birlik Başkanları Toplantısı;

  • Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ,
  • Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya ERDURMUŞ,
  • Genel Müdür Yardımcısı Cengiz CEYLAN,
  • Genel Müdür Yardımcısı Erol BULUT,
  • Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Adem BÖLÜKBAŞI,
  • Bakanlık Bürokratları,
  • Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil ÖZCAN,
  • Genel Başkan Yardımcısı Yunus BAYDAR,
  • Muhasip Üye Mehmet ALDEMİR,
  • Yönetim Kurulu Üyeleri Hacı SELVİ, Serhat VAYISOĞLU, Hasan Hüseyin ÖZDEMİR, Tuncay AYTIN,
  • Denetleme Kurulu Üyeleri Hasan Ahmet KIRLIOĞLU, Mehmet Sedat GÜNGÖR, Cemal KARAKOÇ,
  • Ziraat Bankası Ödeme ve Tahsilatlar Bölüm Müdürü Mehmet Fatih AYDIN,
  • İl Birlik Başkanları ve Sorumlu Müdürlerinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.



“Süt Fiyatı Üreticiyi Ezdirmeyen Bir Sözleşme ile Otomatiğe Bağlanmalı”

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil ÖZCAN açılış konuşmasında “Sizlere ülkenin sıcak gündemin ve üreticilerin acil taleplerinden bahsetmek istiyorum.

Sayın Bakanım, üreticimiz sizlerden üretmekten zarar görmeyeceklerine ilişkin devlet taahhüdünü duymak istiyor. Siz üretin biz Bakanlık olarak gereğini yaparız demenizi bekliyor. Özellikle girdi maliyetlerinin başını çeken yüksek yem fiyatları sorununun kalıcı olarak çözümünü bekliyor. Artan girdi maliyetlerinin karşısında üreticinin ezilmemesi, üretimden kopmaması için gelişmiş ülkelerde de olduğu gibi süt fiyatının belli bir kurala bağlanmasını bekliyoruz.

Süt fiyatını üreticiyi temel alarak sektörün bütün paydaşlarını da koruyan bir sözleşme ile otomatik olarak belirlenmesini bekliyoruz. Üreticimiz 1 litre sütünü satarak 1,5 kg yem alabilmelidir.”

“Üreticimizin Beklentilerine Uygun Desteklemeler Bekliyoruz”

Üreticimiz ve bizler 2019 yılı hayvancılık desteklemelerini belirlerken bizlerinde görüşleri alınarak, eskiden olduğu gibi yıl ortasında değil her yılın Kasım-Aralık aylarında bir sonraki yılın destek miktarının açıklanmasını bekliyoruz. Böylelikle üreticimiz bir nebze de olsa önünü görebilir, bir sonraki yılın planlamasını yapabilir. Ayrıca kamuoyunda ortaya çıkan destelemeler gelecek yıl kalkacakmış gibi dedikodularınında önüne geçilebileceğini düşünmekteyiz.” dedi.

Advertisement



Konuşmasında birliklerin kurulduğu 1995 yılından bu yana gelinen noktaya dikkat çeken Genel Başkan ÖZCAN, “Günümüz Türkiye’sinde daha fonksiyonel görev tanımları netleşmiş Tarımsal Örgütlere ihtiyaç vardır. Bu yapılanma ile Ülkemizin yaşadığı şu sıkıntılı süreçte Bakanlığımızın da destekleriyle bizler üretim seferberliği adına üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ yaptığı açılış konuşmasında hayvancılık için birliklerin olmazsa olmaz olduğunu belirtti. Tarım ve hayvancılık sektöründeki yaşanan gelişmelerin yanı sıra Islah Amaçlı Çiğ Süt Analiz Desteğinin uygun analiz şartlarını sağlayan inek başına 150 TL olacağının müjdesini verdi. İlerleyen dönemlerde havza bazlı sorumluluk alanlarının ve koordinatörlüklerinin kurulacağını bildiren Bakan PAKDEMİRLİ, özellikle İl bazında yaşanan problemlerin bu koordinatörlükler aracılığıyla çözüme kavuşturulması için etkin bir çalışma başlatacaklarını belirtti.

Ülkemizdeki büyük market zincirlerinin o bölgeye has üretilen ürünlerin satışının %1’in üzerinde yer bulmasına ilişkin temaslarda bulunduğunu da ifade etti. Ayrıca Bakanlık ve Damızlık Sığır Yetiştirici Birliklerinin ülke hayvancılığının ıslah ve yetiştiricilikte vazgeçilmez sac ayağı olduğunun da altını çizdi. Bugüne kadar hayvancılık anlamında et ve süt üretiminin hep beraber değerlendirildiğini bu yüzden süt üretiminde miktar olarak Dünya standartlarının üzerinde üretim gerçekleştirirken halkımızın talebi doğrultusunda artan kırmızı et ihtiyacının yeterli olmadığını belirtti.

Bu sebeple yeni dönemde besi ve damızlık sığır yetiştiriciliği ayrı başlıklar altında değerlendirilecektir. Bu sayede ülkemizin ihtiyacı olan kırmızı et üretimi Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin de katkısıyla kısa sürede istenen seviyelere ulaştırılacaktır dedi.

Advertisement

Verimli geçen programın ardından İl Birlik Başkanları bir araya gelerek illerindeki üreticilerin sorunları üzerine istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Beyaz haşhaşın 2,5 yıllık ihracat hasreti bitti

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden beyaz haşhaşta 2,5 yıllık ihracat hasreti bitti. Türk beyaz haşhaşı en büyük ihraç pazarı Hindistan’a ihracat vizesi aldı.

İhracatçı firmalar, 2,5 yıl aranın ardından ürünlerini Hindistan’a göndermek üzere gemilere yükledi. Sektör, 80 milyon dolarlık beyaz haşhaş tohumu ihracatı hedefliyor.

Pandemi nedeniyle Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatında kotaların verilmediğini belirten Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatının 2,5 yıl aranın ardından tekrar başlamasından dolayı hem üreticiler, hem de ihracatçılar olarak bayram coşkusu yaşadıklarını dile getirdi. 

Hindistan’a beyaz haşhaş tohumu ihracatı için 17 bin 500 ton kota tahsis edildiğini aktaran Öztürk, “Beyaz haşhaş tohumu ihracatı 2,5 yıllık kesintinin ardından başlamış oldu. Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatından 80 milyon dolar hedefliyoruz. Pandeminin hafiflemesiyle birlikte bundan sonraki dönemde haşhaş tohumu ihracatımızın kesintisiz devam etmesi için çaba göstereceğiz” şeklinde konuştu. 

Türkiye’de yıllık üretim değişmekle birlikte ortalama 25 bin ton haşhaş tohumu üretimi olduğunu,70 binden fazla üreticinin bu üründen geçimini sağladığı bilgisini paylaşan Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Haşhaş tohumu iç piyasada tüketimi olmayan, ihraç edilmesi zorunlu olan bir ürün. Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatının tekrar başlaması için sektörümüze her zaman destek veren Ticaret Bakanımız Dr. Mehmet Muş, Ticaret Bakan Yardımcımız Volkan Ağar, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratlarına çok teşekkür ediyoruz. Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe ihracatta yasaklı ürünümüz kalmadı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 1 milyar dolar ihracat hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.”

Advertisement

Türkiye, Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatı yapabildiği 2019/20 sezonunda Ülkemize tanınan 18 bin ton ithalat izninin tamamına yakını kullanılarak 63 milyon Dolar İhracat geliri elde etmişti. Türkiye, 2019/20 sezonunda gerçekleştirdiği 66 milyon dolarlık beyaz haşhaş ihracatının yüzde 95’ini Hindistan’a yapmıştı. 2019/20 sezonunda Türkiye’nin toplam haşhaş ihracatı ise; 82 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti. 

Rumico

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Kuru meyve sektörünün muhteşem üçlüsü ihracatta 1 milyar dolara koşuyor

Türkiye’nin ihracat yolculuğunu başlatan kuru meyve sektöründe 2021-22 sezonunda tarihi bir değişim yaşanıyor. İhracatta üzüm, kayısı, incir şeklindeki sıralama bu sezon kayısı, üzüm, incir şeklinde değişti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 9 Mayıs 2022 tarihinde yayınladığı sirkülere göre; 2021-22 sezonunun geride kalan diliminde Türkiye, yüzde 10’luk artışla 835 milyon dolarlık kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru incir ihraç etti. Kuru meyve sektörü, 3 üründe sezon sonunda 1 milyar doların üzerinde dövizi Türkiye’ye kazandırmayı hedefliyor.

Kuru kayısı ihracatını yüzde 30’luk artışla 246,8 milyon dolardan, 321,7 milyon dolara taşıdı ve ilk sırada yer aldı.

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı yüzde 1 artarken, 309,6 milyon dolardan 312 milyon dolara ilerledi.

Cennet meyvesi olarak tanımlanan kuru incirde ise; 2021/22 sezonunun geride kalan diliminde 201 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya konuldu.

Advertisement

Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatını artırmak için ürün bazlı komiteler kurduklarını sektördeki tüm bileşenleri bir araya getirdiklerini, 95 bin üreticiye ulaştıklarını dile getiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, önümüzdeki dönemde sektörün daha katma değerli ihracat yapması için bu birlikteliği sürdüreceklerini kaydetti.

İthalatçıların talebine göre üretim yapmak zorundayız

Çekirdeksiz kuru üzümde dünya ihracatının yüzde 33’ünü, kuru kayısı da, yüzde 54’ünü, kuru incirde yüzde 58’ini Türkiye’nin yaptığı bilgisini veren Işık, “Kuru meyve ihracatında güçlü konumumuzu koruyabilmemiz için başta en büyük ihraç pazarımız Avrupa Birliği olmak üzere alıcı ülkelerin istediği standartlarda ürün üretmek zorundayız. Bunun için ihracatçılar, kamu, üreticiler ortak hareket etmek durumundayız. Bu yıl yasaklanan aktiflerin üretimde kullanılmaması için üreticilere yoğun bilgilendirme yapıyoruz. 2022-23 sezonunun başarılı olması için yoğun mesai veriyoruz” diye konuştu.

Kayısıda ABD, üzümde İngiltere, incirde Fransa lider 

Türkiye, 2021-22 sezonunda en çok kayısıyı Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderdi. ABD’ye kuru kayısı ihracatımız yüzde 28’lik artışla 37,3 milyon dolardan, 47,8 milyon dolara yükseldi. Fransa 29,6 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatıyla ikinci sırada yer alırken, Almanya 26 milyon dolarlık Türk kayısısı talep etti.

Advertisement

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında İngiltere 77,6 milyon dolarlık ihracatla zirvedeki yerini korurken, Almanya’ya 46,5 milyon dolarlık kuru üzüm ihraç edildi. Hollanda 28,8 milyon dolarlık kuru üzüm talebiyle üçüncü sırada yer buldu.

Fransa ve Almanya 27’şer milyon dolarlık kuru incir talebiyle öne çıkarken, Amerika Birleşik Devletleri’ne 22 milyon dolarlık kuru incir ihraç ettik.

9 Mayıs 2022 tarihi itibariyle Türkiye geneli çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ihracat tablosu

 

 

Advertisement

2020/21 sezonu

 

2021/22 sezonu

 

 

Advertisement

 

ÜRÜN

MİKTAR

DEĞER

MİKTAR

Advertisement

DEĞER

MİKTAR DEĞ

DEĞER DEĞ

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM

159.647.410

Advertisement

309.607.911,83

174.306.652

312.125.221,32

9

1

Advertisement

KURU KAYISI

74.533.260

246.878.729,83

71.377.683

321.786.757,65

Advertisement

-4

30

KURU İNCİR

55.086.740

199.893.608,95

Advertisement

52.450.270

200.900.069,88

-5

1

TOPLAM

Advertisement

289.267.410

756.380.250,61

298.134.605

834.812.048,85

3

Advertisement

10

 

Rumico

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

2022 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

2022 yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında İl Müdürlüğü Toplantı salonunda hizmet içi eğitim toplantısı yapıldı.

Toplantıya İl Müdürü İbrahim Sağlam, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal, İlçe Müdürleri, İl ve İlçe Müdürlüklerinde bitki sağlığı alanında görevli teknik personeller katıldı.

Toplantıda konuşan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam; ” Bitkisel üretimde kalitenin artırılması, ürün kayıplarının azaltılması için her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Bitki Sağlığı Uygulamaları ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir.

2022 yılı Pestisit Kalıntısı ile mücadele kapsamında “Bitki Sağlığı Eğitim ve Farkındalık Yılı” olarak belirlenmiş olup bu doğrultuda üretici eğitimlerine ağırlık verilecektir. toplantının İlimiz ve Ülkemiz tarımına hayırlı olmasını dilerim. En son Bitki Sağlığı Bilgilendirme Toplantısını 2 yıl önce Pandemiden önce yapmıştık.

2014 yılında ülkemizde 553 zararlı organizma var iken 2022 yılında 653 zararlı organizma var. Günümüzde artan küresel ticaret ve iklim değişikliğinden dolayı zararlı organizmaların yayılışı ve hareketi çok daha geniş alanlara ulaşmıştır. Bu da sürdürülebilir tarım açısından zararlı organizmaların oluşturduğu negatif etkileri geçmişe göre çok daha fazla önemli kılmaktadır. Ülkemizde bitki ve bitkisel ürünlerde ekonomik anlamda kalite ve verim kayıplarına neden olabilen 653 zararlı organizma (2014 yılında 553 zararlı organizma), 165 in üzerinde kültür bitkisi var. İlimizde ÇKS kayıtlarına baktığımızda 127 kültür bitkisinin kayıt altına alındığını görüyoruz. Ayrıca İlimizde 20 si özel survey, 72 si entegre mücadele kapsamında 92 adet zararlı organizmanın takibi yapılmaktadır.  Art arda gelen Covid 19 Pandemi süreci, pandemi süreci ile birlikte bütün dünya ülkelerinde yaşanan kuraklık ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı gıda arzının önemini daha da iyi anlamamızı sağladı. Bu süreçte birçok ülke tarım ürünlerini ihracatını durdurarak kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yöneldiğini” söyledi.

Advertisement

Toplantı sonrasında konu uzmanları tarafından Bitki Sağlığı Uygulama Programı çerçevesinde İlimizde yürütülecek olan Bitki Sağlığı 2021 Yılı Değerlendirme Toplantısı Kararları, Genel Zararlılar, Entegre Zararlı Yönetimi, Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi, Diğer Entegre Mücadele, Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele, Meyve Sinekleri ve Domates Güvesi Eylem Planı, Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Ulusal Eylem Planı, Bitki Pasaportu Uygulamaları, Bitki Karantinası Çalışmaları, Ari Alan Tesisi, Karantinaya Tabi Zararlı Organizmalar Survey Çalışmaları, Hasat Öncesi Pestisit Denetimi, Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi Uygulanması ve Kayıt İşlemleri, Bitki Koruma Ürünleri ve Zirai Mücadele Makineleri, Hizmet İçi Eğitim ve Çiftçi Eğitim konularında sunum yapıldı. Ayrıca bitki koruma ürünlerinin reçetelendirilmesi ve üretici kayıt defteri kullanımı ile ilgili bilgiler verildi.

Rumico

Devamını Oku

Trendler