Connect with us

Dünya

Dünyanın en ürkütücü havalimanı pistleri

Dünyanın en ürkütücü havalimanı pistleri

Uluslararası taşımacılıkta önemli bir rol oynayan hava yolu taşımacılığı ağı her geçen gün büyürken, mesafeleri kısaltan uçakların iniş ve kalkışlarını gerçekleştirdikleri havalimanı pistleri de önemini artırıyor. Afrika’dan Karayip Adaları’na kadar havalimanlarındaki pistler her yıl milyonlarca yolcuyu karşılayıp uğurlarken, pistler konumları ve yaşattığı zorluklarla öne çıkıyor.

Dünyada birçok kişinin fobisi olmasına karşılık istatistiki verilere göre en güvenli ulaşım sistemi olan havayolu taşımacılığında, mevsim geçişleri ve hava değişimleri dönemlerinde sık sık aksilikler meydana geliyor. Kimi zaman bir kuşun uçağın motoruna girmesi gibi istisna durumlarla da karşılaşılan havayolu taşımacılığında, aksilikler dev uçakların acil iniş yapmasına neden olabilirken, onlarca ton ağırlığındaki uçakların indikleri pistler de bazen ürkütücü olabiliyor. İşte dünyadaki en ürkütücü havalimanı pistleri:
Hindistan’da Leh havalimanının deniz seviyesinden 3 bin 250 metre yüksekte olduğunu fark edene kadar, dünyanın en yüksek 23. havalimanı olması kulağa çok da yüksekmiş gibi gelmiyor. Kısa bir pisti olan Leh havalimanı dağlarla çevrili yapısı nedeniyle öğleden sonra kuvvetli rüzgarlarla çevriliyor.
Öğle saatlerinin ardından güçlü rüzgarlar nedeniyle uçuş gerçekleşmeyen havalimanında, bununla birlikte geniş gövdeli ve ağır uçaklara izin verilmezken, buraya inen bütün pilotlar özel eğitimden geçiyor.
Uçakların kumsaldan dönerek piste indiği görüntülerle ünlü olan Sint Maarten havalimanı, özellikle sosyal medyada paylaşılan görüntülerle öne çıkıyor. Havalimanının kumsaldaki insanların yakınlarından geçerek tehlike yarattığı havalimanında 2017 yılında bir turist, jet motorunun patlaması nedeniyle hayatını kaybetti.
Uçaktakiler için kalkış, inişten biraz daha korkutucu olurken bunun nedeni uçağın kalkışın hemen ardından havalimanının arkasında yükselen dağa doğru ilerlemesi olarak belirtiliyor.
Deniz seviyesinden 2 bin 200 metre yüksekliğe inşa edilen kolon ayaklarıyla dikkat çeken Paro havalimanı, Butan’ın uluslararası tek havalimanı olarak dikkat çekiyor. Sadece birkaç pilotun havalimanına iniş izni olması nedeniyle az sayıda uçağın indiği havalimanına inişe ise sadece iyi görüş koşullarının olduğu gün ve saatlerde izin veriliyor.
Radarı olmayan havalimanına pilotların manuel yanaşması gerektiğinden işlerini epey zorlaştıran havalimanından kalkışın ardından da tepeler ve evlerin üzerinden geçen uçakların tehlike oluşturduğu belirtiliyor.
Dünyanın önemli başkentlerinden Londra’ya inmek için geçtiğiniz yollar bir filmin içindeymiş gibi hissettiriyor.
Londra Havalimanına inerken şehrin önemli gökdelenlerinin yanından geçilirken Canary Wharf’ın çevresinde bulunan bankaların ışıklarının arasından havalimanına ulaşılıyor. Uçaklar havalimanına o kadar dik bir açıyla iniyorlar ki, bir helikopterdeymişsiniz hissi oluşturuyor.
Haziran 2021’de, bir Frontier Airlines uçağı Washington’daki Ronald Reagan havalimanında pistten kaydığında, bir yolcu bunu “biraz korkutucu” olarak nitelendirdi.
Pistten kaymasının başlıca nedeni havalimanı yakınında bulunan Potomac Nehri olurken, nehirdeki sürüngenlerin de havalimanı pistine çıkması an meselesi olarak nitelendiriliyor.
Dağlarla çevrili Avusturya’nın Tirol bölgesinin başkenti Innsbruck, en iyi kayak destinasyonu ve muhteşem bir uçuş deneyimi sunuyor.
Uçaklar yaklaşık 2 bin 400 metrelik bir tepenin üzerine dalarak, dağlardan esen rüzgarla mücadele edip vadiye inmek için keskin dönüşler gerçekleştirirken, bu havalimanına iniş için pilotlar özel eğitim alıyor.
Güney Amerika’nın en büyük kenti olan Sao Paulo’nun dört havalimanından biri olan Congonhas, yaşadığı drenaj sorunuyla biliniyor. 2007 yılında yaşanan drenaj sorunu nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiği havalimanında, olayın ardından sular çekilip pist yeniden ortaya çıkarken, buraya inmek hala oldukça tehlikeli olarak görülüyor.
Şehir merkezinden birkaç kilometre uzakta olan havalimanı konum olarak kullanışlı bir yerde yer almasına karşılık tek pisti bulunması nedeniyle yoğun olarak kullanılmıyor. Yapıldığı 1930’lu yıllarda çevresinde pek fazla binanın bulunmadığı havalimanı, kalabalıklaşan nüfus ve plansız kentleşme nedeniyle halihazırda uçuşların apartmanların arasından gerçekleşmesine neden oluyor.
Çevresindeki dağlar, kuvvetli rüzgar ve kısa pistiyle Lukla, dünyanın en tehlikeli havalimanı denince ilk sıralarda anılıyor. Everest’e açılan kapı olarak görülen havalimanının pisti uçurumun kenarına kurulurken, pistin sonu 526 metrelik bir boşluğa uzanıyor.
Uçakların yavaşlaması için eğimli inşa edilen pistte pas geçmek için herhangi bir alan bulunmazken, bu durum bir uçağın inişe geçtiği sırada mutlaka inmesi gerektiği anlamına geliyor. Buna rağmen, Lukla Havalimanı uçuşlardaki sunduğu muhteşem dağ manzarasıyla da öne çıkıyor.
Güney Atlantik Okyanusu’ndaki uzak bir ada olan Saint Helena’da, İngiliz Denizaşırı Toprakları’nda bulunan uluslararası havalimanı, ünlü rüzgarlarıyla tanınıyor. Uçurumun kenarına inşa edilen havalimanına inen uçakların, piste değmeden önce sert bir rüzgar yiyerek sarsıldığı havalimanı buna rağmen çok güzel bir manzarayı yolculara sunuyor.
Uçakların iniş ve kalkış sırasında Napolyon’un sürgün edildiği Longwood ovasının ve tek bir limana sahip bir kanyon çatlağının içine inşa edilmiş başkent Jamestown’u izleyebileceği havalimanı 2015 yılında inşa edilirken küçük uçaklar için planlanırken, son genişletme çalışmalarının ardından 50 metrelik Boeing 757 uçağının inebileceği şekilde genişletildi.

Rumico

Dünya

Son dakika… İran’da peş peşe patlamalar

İran devlet televizyonu, İsrail tarafından 2023’ün son günlerinde Şam’daki evinde füzelerle öldürülen general Rıza Musevi’nin mezarı yakınında patlamalar duyulduğunu bildirdi. İlk patlamayı ikincisi izledi.Bölgeden gelen ilk bilgilere göre patlamalar Saheb al-Zaman Camii’sinin hemen yakınında oldu.

Ayrıntılar geliyor…

Rumico

Devamını Oku

Dünya

Suriye Hakkında Bilgiler; Suriye Bayrağı Anlamı, 2024 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı

Suriye bayrağı Yemen, Mısır, Sudan, Irak ve Ürdün bayraklarına benzemektedir. Geleneksel Pan- Arabizm renklerinden oluşmaktadır. Bayrakta bulunan kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasi ve Araplığı sembolize etmektedir. Bayrağın üzerinde bulunan iki yeşil yıldızı ise Suriye halkını temsil etmektedir.

Suriye Nerede?

Suriye ülkesi Akdeniz’in doğusunda yer almaktadır. Resmi adı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Orta Doğu ülkesi olmaktadır. Suriye’nin kuzey ve kuzey doğusunda Türkiye yer almaktadır. Doğusunda Irak yer alırken güneyde Ürdün, Batıda İsrail, Lübnan ve Akdeniz ile çevrilidir.

Suriye ülkesi coğrafi konumu itibari ile Orta Doğu’da yer alan bir ülkedir. Aynı zamanda Güney bölgemizden komşu ülkemizdir. Suriye yarı başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Ülkede yer alan insani endeksi bakımından düşük olan Suriye ülkesi devam eden savaş sebebiyle halın gelişimine de engeldir. Ayrıca dünyada en fazla mülteci gönderen ülke konumundadır.

Ülkenin ekonomisi petrole ve tarıma dayanmaktadır. Ülkede iklim sebebiyle birçok tarım ürünü yetişir. Böylece dış ülkelere de ihraç edilir. Ayrıca ülke tarih boyunca pek çok devlet tarafından da yönetilmiştir. Bağımsızlığını ise Osmanlı Döneminden sonra kazanmıştır. Ülkede Kavak, söğüt ve meşe ağaçları bol bulunur. Bitki örtüsü ise Bozkır ve ormandır.

Advertisement

Suriye’nin Nüfusu Ne Kadar?

Ülkenin etnik yapısı genellikle Araplardan oluşmaktadır. %70 oranında Arap nüfus bulunmaktadır. oranındaki nüfus Kürt, geri kalan nüfus ise Türk, Ermeni, Çerkez ve Filistinlilerden oluşmaktadır. Nüfusu ise 2015 yılından sonra düşüş göstermiştir. 2019 yılında 18.528.105 olan nüfus 2020 yılı nüfus tahminlerine göre 16.9 milyon olarak açıklanmıştır. 2024 yılında Suriye nüfusu tahmini verilere göre 23,227,014 kişidir.

Suriye’nin Başkenti Neresidir?

Suriye ülkesinde birçok eyalet bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, aynı zamanda ülkenin başkenti Şam’dır. Şam şehrinin diğer bir ismi ise Dimask’tır. Suriye’nin başkenti olan şehrin resmi adı Şam antik şehridir. Şam aynı zamanda tarih boyunca uzun süre kullanılmış şehirler arasında yer almaktadır. Ayrıca Şam şehri birçok medeniyetin kültürünü yansıtmaktadır.

Suriye’nin Para Birimi nedir?

Advertisement

Suriye Lirası Suriye’nin para birimidir. Günümüzde Suriye Lirasında kuruşlar artık kullanılmamaktadır. Suriye Lirasının ise kısaltılmış hali SYP olmaktadır. Ayrıca Suriye para biriminin üzerinde ihracat kısaltmaları da bulunmaktadır.

Suriye Osmanlı Egemenliği altında iken Türk Lirası para birimi kullanılmaktaydı. Fakat Osmanlı devletinin çökmesi sonucunda Suriye ülkesi de manda yönetimine girerek Fransız ve İngiliz mandaları ile beraber Mısır lirası kullanılmaya başlanmıştır. 1919 yılında ilk kez Suriye lirası çıkarılmıştır. Böylece 20 Suriye Lirası 1 Fransız Frankına sabitlenmiştir. Ayrıca Suriye ve Lübnan ülkelerinin resmi banka olma özelliğini taşıyan Suriye Bankası Suriye ve Lübnan Bankası olarak değiştirilmiştir. 1924 yılında banka Lübnan-Suriye para birimini basmış, 1939 yılında ise Lübnan ile Suriye para birimleri birbirinden ayrılmıştır.

Suriye’nin Resmi Dili Nedir?

Suriye ülkesinin resmi dili Arapça dilidir. Halkın birçoğu tarafından bilinen Arapça dili dışında Fransızca da ülke içerisinde konuşulan başlıca dillerden birisidir. Ayrıca ülkede birçok kişi Müslümandır. Şii mezhebine sahip olan halk dışında en fazla yaygın olan din ise Hristiyanlıktır.

Suriye İle Türkiye Arasında Saat Farkı Nedir?

Advertisement

Ülkelerin bulundukları konumlarından dolayı aralarında yerel saat farkı bulunabilir. Suriye ile Türkiye arasında ise yerel saat farkı bulunmamaktadır.

Rumico

Devamını Oku

Dünya

Sudan Hakkında Bilgiler; Sudan Bayrağı Anlamı, 2024 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı

Ülkenin resmi bayrağı yeşil, siyah, kırmızı ve beyaz renklerinden oluşur. Afrika dilinde Sudan’ın sözlük anlamı ”Siyah” olduğu için bayrakta siyah renge yer verilmiştir. Yeşil ve kırmızı ise Pan Afrikan ülkelerinin ortak rengidir. Bayrakta yer alan beyaz, bolluğu, barışı ve bağımsızlığı temsil eder. Sudan bayrağı 20 Mayıs 1970 tarihinde kabul edilmiştir.

Büyük Britanya’nın kolonisi olduğu dönemde (1899 – 1956) yeşil zemin üzerinde bir hilal ve üç yıldız simgesi yer almaktaydı. Ülkenin 1956 – 1970 yılları arasında kullandığı bayrağın renkleri sarı, mavi ve yeşildi. Sudan Cumhuriyeti toplam 16 eyaletten oluşur. En büyük eyaletleri arasında El Cezire, Batı Darfur, Sennar, Kassala ve Nil Nehri Eyaletleri yer alıyor. Ülkenin en kalabalık şehirleri ise Hartum, El Kadarif, Wau, Nyala ve Vad Medeni’dir. Sudan, yer altı kaynakları bakımından oldukça zengindir. Altın, gümüş, bakır, çinko ve kurşun, en çok çıkarılan madenler arasındadır. Ülkenin kuzey kesiminde zengin wollastonit yatakları da bulunuyor.

Sudan Nerededir?

Kızıldeniz’e kıyısı bulunan Sudan, Kuzey Afrika’da yer almaktadır. Jeopolitik açıdan stratejik bir konumda olan ülkenin sınır komşuları Çad, Mısır, Libya, Etiyopya ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

Sudan Nüfusu Ne Kadar? (2024)

Advertisement

Resmi olmayan verilere göre Sudan Cumhuriyetinin nüfusu 48,109,006’dır. Afrika kıtasının en genç nüfusuna sahip olan ülkede genç nüfus oranı %40’tan fazladır. %99’u Müslüman ülkede nüfusun yarısını Suud Araplar oluşturur. Ülkenin etnik dağılımında Beriler, Fulaniler ve Nubalar yer alıyor. Sudan’da ortalama yaşam süresi erkeklerde erkeklerde 63, kadınlarda 66’dır.

Sudan’ın Başkenti Neresidir?

Sudan Cumhuriyetinin başkenti Hartum’dur. 1881 yılında kurulan kentin yüz ölçümü 22.142 kilometrekaredir. Başkentte imalat, sanayi, ticaret ve turizm sektörleri gelişmiştir. Hartum’un en ünlü yerleri şunlardır: Ulusal Sudan Müzesi, Tuti Adası, Greek Melkite Katolik Kilisesi ve Nil Caddesidir. Şehrin sınırları içerisinde bulunan Nubian Piramitleri, her yıl 2 milyondan fazla yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Başkentte antik dönemden kalma birçok harabe ve tapınak da yer almaktadır. Hartum’un Asya kıtasında birçok kardeş şehri bulunuyor. Bu şehirler Ankara, İstanbul, Saink Petersburg ve Amman’dır.

Omdurman, Sudan’ın yüz ölçümü bakımından en büyük şehridir. Ülkenin ekonomi ve ticaret merkezi olan kentte Ahlia, Karary, Ahfad ve Omdurman İslam Üniversitesi yer almaktadır.

Sudan’ın diğer yerleşim yerleri ve önemli şehirleri şunlardır: Port Sudan, El Cuneyna, Suakin, Yeni Halfa, Damazin, Bor, El-Hubeyd, Al Fassir, Sennar ve Rabak.

Advertisement

Sudan’ın Para Birimi Nedir?

Ülkenin resmi para birimi Sudan Sterlini’dir. Central Bank of Sudan’ın bastığı ve dağıttığı Sterlin’de en küçük madeni para 50 qirş, en büyük banknot ise 50 cunaih’tir. Sudan Sterlini 2007 yılında tedavüle girdi. Bu tarihten önce ülkede resmi para birimi olarak Sudan Dinarı kullanılıyordu.

Sudan’da Konuşulan Diller

Sudan’ın 2 resmi dili vardır. Bu diller Arapça ve İngilizcedir. Birçok etnik grubun yer aldığı ülkede 130’dan fazla yerel dil konuşuluyor. Toposa, Otuha, Nuer, Murule ve Abukaya, konuşulan yerel diller arasında yer almaktadır. Ülkenin devlet okullarında İngilizce ve Arapça eğitim zorunludur.

Sudan ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı Nedir?

Advertisement

Türkiye ile Sudan arasında sadece 1 saatlik fark vardır. Örneğin Sudan’da saat 14.00 iken Türkiye’de 15.00’dir.

Rumico

Devamını Oku
Advertisement

HAFTANIN ŞARKISI

Advertisement

Trendler