Connect with us

Beslenme ve Diyet

Düşük kalorili beslenmekten limonlu su içmeye diyetteyken kaçınılması gereken 8 hata

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, “Tartıya yansıyan eksileri görsek de, bunun geçici bir ağırlık kaybı olduğunu unutmamalı ve yetersiz beslenme nedeniyle kas kaybı, baş ağrısı, saç dökülmesi, kabızlık, kan şekeri dengesinin bozulması, cilt kuruluğu ile konsantrasyon problemleri gibi birçok sorunu beraberinde getirdiğini bilmeliyiz. Çok düşük kalorili diyetlerden kaçınmalı, sağlıklı ve dengeli beslenerek kalıcı kilo kaybı sağlamalıyız” diyor. Peki diyet sürecinde en sık hangi hataları yapıyoruz?

1- Çok düşük kalorili diyetler yapmak

Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için günlük belirli bir kaloriye ihtiyacımız var. Bu kaloriyi gün içinde yediğimiz/içtiğimiz besinlerden alıyoruz. Çok düşük kalorili diyetler yapmak ilk aşamada tartıya yansıyan rakamlarla size kendinizi iyi hissettirse de bir süre sonra bu rakamların gerçek sonuçlar olmadığını görüyoruz. Genellikle sıvı formda ya da tek tip besin grubu içeren bu diyetlerin daha çok sıvı ve kas kaybı ile sonuçlandığı içinverilen kiloların aynı hızla geri alınıyor. Bunun yanı sıra vücudun enerji harcaması bu düzeye uyum sağladığı için çok düşük kalorili diyetler metabolizmanın yavaşlamasına, bunun sonucunda kiloların yavaş verilmesine de sebep oluyor.

Doğrusu:Uzun vadede ağırlık kaybı sağlamaması ve sürdürülebilir olmaması nedeniyle çok düşük kalorili diyetlerden kaçının. Acele etmeden gereksinimlerinize uygun bir beslenme planıyla bu süreci ilerletmelisiniz. Bireysel farklılıklardan dolayı kişiden kişiye değişse de ideal ağırlık kaybı haftada 0.5-1kg arasında olmalı.

2-Yağsız beslenmek

Advertisement

Diyet sürecinde kalori açığı sağlamak için tüm besin ögelerinde olduğu gibi yağ alımı da bir miktar kısıtlanıyor. Ancak kalori miktarını düşürmek için yemekleri yağsız pişirmek, omega 9 yağ asitleri ve E vitamininden zengin olan zeytinyağı gibi sağlıklı yağları alamamanıza sebep olduğu gibi yağda eriyen vitaminlerin emilimini de olumsuzyönde etkiliyor. Uzun vadede sağlığı olumsuz etkileyen bu durum, diyet sürecinde bir süre sonra kilo kaybının da durmasına veya yavaşlamasına neden olabiliyor.

Doğrusu:Diyet yaparken, gereksinimlerinize uygun şekilde, bir porsiyonu yaklaşık 45 kcal olan zeytinyağı, avokado, ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumlar tüketerek sağlıklı yağ asitlerinden zengin beslenebilirsiniz. Ancak yağ grubundaki bu besinlerin enerji içeriğini unutmayın ve aşırı miktarlarda tüketiminden kaçınarak diyetinize ekleyin.

3-Su yerine maden suyu içmek

Bahar ve yaz aylarında ısınan havaların etkisiyle daha sık susuyoruz ve asitli, serin bir içecek tüketme isteğimiz artıyor. Diyet yapanların ilk tercihi de kalorisiz olması nedeniyle genellikle maden suyu oluyor. Ancak vücudumuzda birçok metabolik süreç için elzem olan su gün içinde yeteri kadar tüketilmediğinde ya da su yerine maden suyu gibi farklı sıvılara ağırlık verildiğinde kilo verme süreci yavaşlayabiliyor.

Doğrusu: Tükettiğimiz içecekler sıvı alımını destekleseler de en iyi sıvı kaynağı sudur. Dolayısıyla gün içinde ortalama 2-2.5 litre su içmeyi alışkanlık edinin. Su tüketiminize ek olarak, günde en fazla 2 şişe düşük sodyum içeren (Na<100mg) maden sularından içebilirsiniz.

Advertisement

4-Bol limonlu su içmek

Limonlu su içmek, günlük sıvı ve C vitamini alımınızın artmasına katkı sağlıyor, ancak toplumdaki yaygın inanışın aksine, diyet sürecinde yağ yakmıyor. Ayrıca gün içinde tüketilen tüm sulara bol limon sıkmaK da uzun vadede mide problemlerine ve diş minelerinde hasara yol açabiliyor.

Doğrusu:Limonlu su içerek güne başlamak size iyi hissettiriyorsa ve herhangi bir mide problemiz yoksa, içine yarım limon sıktığınız bir büyük bardak (yaklaşık 300 ml) suyu tüketebilirsiniz.

5-Yeterince karbonhidrat tüketmemek

Diyet sırasında en sık yapılan hatalardan biri de, ekmek, pilav, makarna ve kurubaklagil gibi karbonhidrat içeren besinleri tümüyle beslenme planından çıkarmak oluyor. Ancak vücudumuzun temel enerji kaynağıolan karbonhidratların içerdikleri lif, B grubu vitaminler vemineraller nedeniyle diyetten tamamen çıkarılmaları uzun vadede kilo kaybının yavaşlamasına, bağırsak düzeninin bozulmasına ve tatlı ihtiyacınızın artmasına yol açabiliyor. Bu durum diyetinizin başarısızlıkla sonuçlanmasına ya da kısıtlanan besinleri aşırı miktarda tüketmenize neden olabiliyor.

Advertisement

Doğrusu:Diyet yaparken karbonhidrat içeren besinleri kesmeyin. Burada en önemli nokta, tüketilen karbonhidratın türüdür. Eklenti şeker, fruktoz şurubu içeren ve beyaz unlu işlenmiş yiyeceklerden uzak durmalısınız. Ancak tam tahıllı ürünleri, bulgur, karabuğday gibi lif oranı yüksek tahılları ve kurubaklagilleri porsiyon kontrolü sağlayarak tüketmeniz faydalı olacaktır.

6- Protein ağırlıklı beslenmek

Hızlı kilo kaybı, kas kütlesini arttırmak ya da vücut şekillendirmek için sıklıkla başvurulan yüksek protein içeren diyetler, böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkilediği gibi yüksek hayvansal yağ alımına da sebep oluyor. Protein gereksinimi kişiye özgü oluyor ve ihtiyaç üzerinde protein alımı böbrek fonksiyonları, bağırsak problemleri, kalp hastalıkları açısından da risk faktörünü oluşturuyor. İçeriği size özgü planlanmamış protein ağırlıklı diyetler sağlığınızı olumsuz etkilemelerinin yanı sıra yüksek kalorili olmaları nedeniyle ağırlık kaybının da önüne geçebiliyor.

Doğrusu:Protein ihtiyacı yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, aktivite durumu, kronik hastalık varlığı gibi durumlara göre değişiyor. Profesyonel sporcu değilseniz veya ağır direnç egzersizleri yapmıyorsanız günlük protein alımınız kilogram başına 1-1.2gr’ı geçmemeli.

7-Uyku düzenine dikkat etmemek

Advertisement

Sıcak havalarda azalan iş temposu, sosyal yaşamın hareketlenmesi ve tatil süreçleri nedeniyle geç saatlere sarkan uyku düzeni de kilo vermenize engel olabilen bir başka önemli faktör. Yetersiz ve kalitesiz uykuhem leptin ve ghrelin gibi vücutta tokluk ile açlık süreçlerini yöneten hormonların düzeylerini etkileyerek iştahınızın artmasına hem de kalori yoğunluğu yüksek besinlere yönelmenize sebep olabiliyor.

Doğrusu:Diyet yaparken yeterli ve kaliteli uyku, süreci daha rahat yönetmemizi sağlayacaktır. Son zamanlarda daha bireysel sürelerden söz edilse de, yapılan çalışmalar 6 saatten az, 9 saatten fazla uyumamız gerektiğini ortaya koyuyor.

8-Sürekli tartılmak

Diyet yapmaya başladıktan sonra sık sık tartılıp diyetin sonucunu bir an önce görmek isteyebiliyoruz. Ancak vücut ağırlığı gün içinde birçok nedene bağlı olarak değişiklik gösteriyor. O gün içinde yediğiniz besinler, sıvı alımınız ve uyku düzeniniz gibi birçok etken tartıya yansıyan sonucu etkiliyor. Dolayısıyla diyet sürecinde her gün düzenli ağırlık kaybı olmayabiliyor. Tartıda istediğiniz sonucu görmemek de diyet motivasyonunu düşürebiliyor.

Doğrusu:Haftada bir kez, aynı tartıda, sabah aç karnına, dışkılama sonrası ve giysisiz ölçüm yapmanız daha doğru bir tercih olacaktır.

Advertisement

Rumico

Beslenme ve Diyet

Taze fasulye öyle değil, böyle yapılır! Lezzetini 2 kat artıran ‘buz’ püf noktası

Türk sofralarının vazgeçilmezi taze fasulye birçok çeşidiyle ana yemekler arasında başı çekiyor. Doğru yöntemler sayesinde taze fasulyenin lezzetini ikiye katlamak mümkün. İşte yapmanız gerekenler. Rumico

Devamını Oku

Beslenme ve Diyet

Tüm zamanların en iyi ilacı! Canan Karatay hastalıksavar tarhana tarifini verdi

Kış hazırlıklarının başında gelen tarhana, soğuk havalarda en çok tercih edilenler arasında. Prof. Dr. Canan Karatay bir hastalık düşmanı olan tarhananın en lezzetli ve sağlıklı tarifini paylaştı. Rumico

Devamını Oku

Beslenme ve Diyet

Lokum gibi yaprak sarması tarifi: Pişirirken asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor

Zeytinyağlı yaprak sarması hem lezzetli hem de maharetli bir yemek. Sofraların göz bebeği olan yaprak sarmasının iç harcı sarış şekli ve pişirmesi oldukça zor. Bizlerde sizin için lokum gibi yaprak sarmasının tarifini paylaştık. Bu tarif ile sarmanız asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor. İşte detaylar…

Lokum gibi yaprak sarması için en önemli püf nokta maden suyu. Maden suyu yaprak sarmasının hem lokum gibi olmasını sağlıyor hem de lezzetine lezzet katıyor. İşte en güzel yaprak sarması tarifi…

YUMUŞAMASINA YARDIMCI OLUYOR

Maden suyu ile pişirilen yaprak sarması, geleneksel bir tariftir ve lezzetiyle dikkat çeker. İşte bu tarif için gereken malzemeler ve adımlar:

Malzemeler:

Advertisement
  • Taze asma yaprağı (yaklaşık 40-50 yaprak)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 büyük soğan (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı maden suyu
  • Limon dilimleri (isteğe bağlı)
  • Yoğurt (servis için)

Yapılışı:

  • Asma yapraklarını temizlemek için, tuzlu su ile iyice yıkayın ve üzerlerindeki damarları çıkarın. Ardından yaprakları kaynar suda 2-3 dakika kadar haşlayın. Haşlama işlemi, yaprakların yumuşamasını sağlar. Daha sonra yaprakları süzün ve soğumalarını bekleyin.
  • Pirinci bol suyla yıkayın ve süzün.
  • Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
  • Kavrulan soğana pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar karıştırarak kavurun.
  • Domates salçasını ve biber salçasını ekleyin (varsa) ve birkaç dakika daha kavurun.
  • Tuz, karabiber ve pul biberi (varsa) ekleyin, karıştırın.
  • Hazırladığınız iç harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Her bir asma yaprağının alt kısmına, iç harçtan bir miktar koyun. Yaprakları sarmak için kenarları içe doğru katlayın ve rulo şeklinde sarın.
  • Dibi kalın bir tencereye sarmaları dizin. Üzerine limon dilimleri serpiştirebilirsiniz.
  • Sıcak suyu ve maden suyunu ekleyin. Sarmaların üzerini hafifçe bastırarak sıkıca kapatın.
  • Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte sarmalar pişene kadar yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Suyunu çekene kadar pişirme süresini uzatın.
  • Sarmalar piştikten sonra ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağını açmadan sarmaların ılıması için bekletin.
  • Servis yapmadan önce yaprak sarmaları soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine yoğurt ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yapılan bu hata adeta zehir saçıyor! Buzluktaki eti bu yöntemle hızlı ve sağlıklı şekilde çözdürün
Misafirlere tarif sorduran börek: Kabaktan börek olur mu demeyin? Kabaklı dilim börek tarifi
Sütle biber birleşirse ne olur? Damak çatlatan sütlü biber kavurma tarifi…

Rumico

Devamını Oku
Advertisement

HAFTANIN ŞARKISI

Advertisement

Trendler