Connect with us

Sağlık

Elektrik çarpmalarında ilk müdahale nasıl yapılmalı?

Elektrik çarpmasının, genellikle elektrikten yeteri kadar korunamayan veya iş güvenliğinin sağlanmadığı durumlarda meydana gelebileceğine dikkat çeken İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, evlerde özellikle yaşı küçük olan bebeklerin kolayca ulaşabilecekleri priz ya da açıkta kablo bulunması gibi durumlarda meydana gediğini dile getirdi. Çocukların kabloyu kemirmeleri ya da ellerine geçen çeşitli eşyaları prizlere sokmaları sonucu elektrik çarpmaları sıklıkla görülebildiğini söyledi.

‘İç organlara büyük zarar verir’

Özlem Karagöl, elektrik çarpması yaşandığında, elektriğin vücuda girdiği ve vücuttan çıktığı noktalar olduğunu, elektriğin, vücuda girdikten sonra belli bir hat izleyerek ve topraklanarak vücudu terk ettiğini dile getirdi. Ancak bu sırada geçtiği organlarda; kalp, akciğer gibi organlarda ya da damar yapılarında ısı harabiyetine yol açarak hayati yaralanmalara neden olabildiğine dikkat çekti.

‘Kalpte ritim bozukluğuna neden olabilir’

Elektrik çarpmalarında, çarpma şiddetiyle meydana gelebilecek en önemli hasarların kalpte ritim bozukluğu olduğunu söyleyen Karagöl, yıldırım düşmesinde de ani kalp durmalarının görülebildiğini, ev içi çarpılmalarda ise ritim bozukluklarının ölümcül çarpıntılara neden olabildiğini hatırlattı. Karagöl, bu nedenle şehir şebekesine maruz kalan kişilerin evde kendisini takip etmek yerine mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurguladı.

Advertisement

Elektrik çarpmasında kişi nasıl kurtarılmalı?

Hayati tehlikenin bulunduğu durumlarda ilk yardımın büyük önem kazandığını vurgulayan Karagöl, elektrik çarpmalarında yapılacak ilk müdahaleleri şöyle anlattı:

Alıntı Metni

Öğr. Gör. Özlem Karagöl, yapılabilecek diğer ilk yardım uygulamalarını şu şekilde sıraladı:

– Elektrik çarpması sonrası yapılan ilk yardım müdahalesinde akıma kapılan kişinin dilinin geriye kaçıp kaçmadığını kontrol edin. Dilin, boğazı kapatmaması önemlidir. Kişi yere düşerken kafasını çarpmadıysa dilin boğazı kapatmaması için baş çene pozisyonu denilen başın geriye itilerek çenenin kaldırması manevrası uygulanabilir. Ayrıca ağızdaki takma diş benzeri nesneler çıkarılmalı.

– Elektrik çarpması sonucu kalp hasar görebilir ve kalp ritmi bozulabilir. Bu durumda kalp masajı yapmak gerekir. Ancak kalp masajı yapmak için ilk yardım eğitimi almak gerekli. Elektrik çarpan kişinin nefes aldığından ve kalp atışının normal çalıştığından emin olduktan sonra masaj bırakılmalı. Kişinin bilinci açıksa yaşadığı şoku atlatması için sakinleştirilmeye çalışılmalı. Ayaklar yukarı kaldırılıp bir süre dinlenmesi sağlanmalı.

Advertisement

– Elektrik çarpmasında ilk yardımın son aşaması yanık oluşup oluşmadığını kontrol etmek, bölgenin mikrop kapmadan temiz bir bezle sarılarak koruma altında tutulmasını sağlamaktır. Bu durumla karşılaşıldığında yaraya krem ya da merhemle müdahale edilmeden hemen acil sağlık ekiplerine haber verilmeli.

Rumico

Cilt Bakımı ve Güzellik

Kışa hazırlanırken cildinizi kağıt gibi yapan hata! Vazgeçen herkes faydasını gördü

Değişen mevsimlerle birlikte, cildinizde de farklılaşmalar, kurumalar görülebilir. Kuru ve kaşıntılı bir cilde maruz kalmamak için yapmanız gereken basit ipuçları mevcut. Kış mevsimine geçiş yapmadan bunları bilmekte fayda var.Rumico

Devamını Oku

Cilt Bakımı ve Güzellik

Para dökmeye son! Bantla değil, hodanla siyah noktalardan kurtulun

Siyah nokta sorunu hemen hemen herkesin hayatı boyunca en az bir dönem mücadele ettiği bir cilt problemidir. Siyah noktaları yok etmek için birçok yöntem söyleniyor ancak kimse bunun için dıştan bir ürün sürmek yerine önce içi onarmak gerektiğini söylemiyor. Doğru yiyecekleri seçmek ve siyah nokta sorununu içsel olarak sağlıklı bir şekilde çözmek, bu süreçte izlenecek en iyi yol olabilir.Rumico

Devamını Oku

Cilt Bakımı ve Güzellik

Uzakdoğu’daki kadınların sırrı! Pirinç suyundan gelen ipek gibi saçlar

Her kadın saçlarının canlı, parlak ve sağlıklı olmasını ister. Özellikle Uzakdoğu’daki kadınların güzellik sırlarından biri olan pirinç suyunu siz de evinizde deneyebilirsiniz. İşte pirinç suyunun saça uygulanması ve yapım aşamaları.Rumico

Devamını Oku

Trendler