Connect with us

Tarım ve Hayvancılık

Et fiyatlarını kalıcı olarak düşürecek formülün şifreleri çözülüyor

Et fiyatlarını kalıcı olarak düşürecek formülün şifreleri çözülüyor

Et fiyatlarını kalıcı olarak düşürecek formülün şifreleri çözülüyor. Cumhurbaşkanı’nın ‘vatandaşa ucuz et yedirme kararlılığı’ eyleme dönüşüyor. Küçükbaş tüketimini artıracak kamu spotları ve et verimi yüksek danaya teşvik gündemde.



Et fiyatlarını kalıcı olarak düşürecek formülün şifreleri çözülüyor

Et fiyatlarını kalıcı olarak düşürecek formülün şifreleri çözülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, hem küçükbaş hayvan varlığını artırarak vatandaşın tüketim alışkanlıklarını değiştirecek hem de daha et verimi daha yüksek danaları üretmeyi sağlayacak damızlığı teşvik edecek bir çalışma yürütüyor. Bu çalışma az sayıda hayvan besleyen aile işletmelerini desteklemeyi de içeriyor.

Milliyet‘ten Ebru Sungur’un haberine göre; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki günkü, “Vatandaşımıza ucuz et yedirmeye kararlıyız. Bu meseleyi kalıcı olarak çözeceğiz” sözü, bu alanda yeni bir çalışma yapıldığı yönünde yorumlandı. Erdoğan, aynı konuşmasında, et fiyatlarını düşük tutmak adına ithalatı sürdürmeyi kısa vadeli çözüm olarak ifade etmişti. Ancak sözlerinin temelinde bu konunun kalıcı çözümünün sinyalleri vardı.

Nitekim, “hayvancılık ve su ürünlerinde verim artışına yönelik ıslah, yetiştiricilik sistem ve teknoloji geliştirilmesi” Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncelikli proje çağrısı yaptığı Ar-Ge konuları arasında bulunuyor. Bakanlık bu konuyla ilgili tarafların görüşlerini almak için toplantılar düzenliyor, hazırlanmış raporları kabul ediyor.

DESTEK AÇIKLANACAK

Bu toplantılardan biri de geçen hafta Türkiye Kasaplar Federasyonu ile yapıldı. Et fiyatlarının kalıcı olarak düşürülmesi için görüş alışverişinde bulunulan toplantıda federasyon, küçükbaş hayvan tüketiminin artırılmasını ve sığır ırkının et veriminin yükseltilmesini önerdi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, bakanlığın, önerilerine sıcak baktığını belirterek, “Onların da bu yönde çalışmalar yaptığını gördük. Aralık ayında süt hayvancılığı, buzağı ve aile işletmeleri için yeni destekler açıklamaya hazırlanıyorlar” dedi.



Fazlı Yalçındağ, büyükbaşta verimi artırmaya dönük önerilerini de şöyle sıraladı:

“Bizde sığır doğurganlık oranı yüzde 60. İthal pazarlarda bu oran yüzde 80-85. Bizim inekler döl tutmuyor. Böyle üç-dört yılın ardından da kesime gidiyor. Bu, beslenmeyle alakalı. Doğuranın danasından da 270 kilo karkas et çıkıyor. Bu kilolarda üretim, ülkenin ihtiyacını karşılamıyor. Bunu 350 kiloya çıkarmalıyız. Bunun için de damızlıklar, et verimi yüksek hayvanla döllenmeli. Bunu yaparsak yurtiçi üretim, tüketimi karşılar. Bu hayal değil.”

LEZZETLİ KAMU SPOTU

Meraların kullanıma açılarak küçükbaş hayvan varlığı ülke nüfusuna eşit hale getirilip tüketicileri buna yönlendirmenin et fiyatlarını dizginleyeceğini anlatan Yalçındağ, bu türün, genel damak zevkine hitap etmediğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:



“Aslında bizim geleneksel lezzetlerimiz hep kuzu ve keçi üzerinedir. Dana önüne ne koyarsanız yer ama kuzu, keçi neyi beğenirse onu yer ve daha lezzetli olur. Bakanlığa küçükbaş tüketimini özendirecek kamu spotları önerdik, sıcak baktılar.”

BU, HAYVANCILIK DEĞİL MONTAJCILIK

Türkiye’de şu anda sürdürülebilir hayvancılık yapılmadığını belirten Yalçındağ, “Üreticiler yemi ithal ediyor. Verimsizlik nedeniyle belirli aralıklarla damızlık da ithal ediliyor. Ben bu hayvancılığı, montajcılığa benzetiyorum” dedi. İthalatın çözüm olmadığını anlatan Yalçındağ şöyle konuştu:

“Ülkede yıllık üretim 1.2 milyon ton. Bunun içinde kurban da var, sanayi ve hizmet sektörlerinde kullanılan da… Dörtte biri ise perakende tüketiliyor. İthal ürünü sadece perakende piyasaya sürüp maliyetin altında satarsanız mahalle kasabını bitirirsiniz.”

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imazlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye değer bulunan “Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım; Paket Arıcılık Sistemi” proje sözleşmesi imzalandı.



Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imazlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye değer bulunan “Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım; Paket Arıcılık Sistemi” proje sözleşmesi imzalandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansının Teknik Destek programına Kasım-Aralık döneminde; Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesinin yapmış olduğu; ”Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım: Paket Arıcılık Sistemi” proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imzalandı.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem proje ile ilgili olarak; “Aydın ili Arı Yetiştiricileri Birliği bünyesinde görev yapmakta olan personellerin; ilimizde arıcılık faaliyetini yürütmekte olan üreticilerimizin arıcılık ve paket arıcılık konusunda eğitim düzeylerinin arttırılarak; ilimiz için önemli olan arıcılık ürünleri üretimi ve katkı sağlamak; üreticilerimizin faaliyetlerine teknik destek vererek karlılıklarını arttırmak; personel eğitimi ile üreticilerimize daha bilinçli hizmet verilmesi için kurumsal kapasitemizin arttırılması; arıcılık faaliyetleri ile ön sıralarda yerini koruyan ilimizin bu sektörde; markalaşma yolunda paket arılık gibi modern tekniklerin sahada uygulanabilirliğinin arttırılması amaçlanmıştır dedi.



Ökdem konuşmasına şöyle devam etti:

Uygun kışlatma koşullarından dolayı, ülkenin hemen hemen tüm göçer arıcıların kışlak alanı olarak tercih edilen ilimizde; paket arıcılık konusunda sahip olduğu konumun avantajları kullanılarak, proje ile üreticilerimizin eğitiminin sağlanacaktır.

Paket arıcılık konusunda bir model oluşturabileceği ve arı satışlarına bir standart getirilebileceği; özellikle ilimiz arıcılarının arı satışlarını sürdürülebilir duruma getirecek ve ihracat yapabilecek kalite ve standarda ulaştıracağı düşünülmektedir.

Proje kapsamında, görevlendirilen konu uzmanı eğitmen tarafından konuya yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin verilmesinin planlandığı; eğitim programının tüm ilçelerimizde faaliyet gösteren arı yetiştiricilerimizin katılımına olanak sağlayacak; Mart ayı içinde gerçekleşmesi planlanan eğitimin kesin tarihleri ilerleyen günlerde netlik kazanacaktır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile tüketicilere yönelik birçok önemli düzenleme 1 Ocak 2020 itibariyle hayata geçiriliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 1 Ocak 2020 itibariyle, hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin; okul ve hastane gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdalar için alerjen bilgilerinin tüketiciye sunulmasının; hazır ambalajlı gıdalarda ise beslenme bildirimi yapılmasının zorunda olacağını söyledi.

Gıda alerjilerinin, çocuklarda yaygın olmak üzere, toplumun bütün kesimlerinde görülebildiğini, bunun da kişilerde farklı şikayetlere yol açtığını dile getirdi.

Pakdemirli, “Yapılan düzenlemeyle, gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve son tüketiciye sunulacağı hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul; hastane vb. işletmelerde yiyeceklerin alerjen bilgileri, afiş, yazı tahtası, menü vb. vasıtalarla tüketicilere sunulacak.” dedi.



HAZIR AMBALAJLI GIDALARDA ENERJİ VE BESİN ÖGELERİNİN MİKTARI YER ALACAK

Bakan Pakdemirli, ayrıca, yönetmelikle hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılmasının da zorunlu hale getirildiğini belirterek; böylece hazır ambalajlı bir gıdanın 100 gramında veya 100 mililitresinde ne kadar enerji, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat; şeker ve tuzun yer aldığının bilineceğini söyledi.

DÜZENLEME OBEZİTEYLE MÜCADELEYE DE KATKI SAĞLAYACAK

Bakan Pakdemirli, düzenlemeyle tüketicilerin daha bilinçli gıda seçimine ve tüketmesine; dolayısıyla özellikle obeziteyle mücadeleye ve halen Türkiye’de kişi başı günlük ortalama 12 gram olan tuz tüketiminin; 5 gramın altına düşürülmesine katkı sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Yetişkinler için vitamin ve mineraller dışındaki enerji ve bazı besin öğelerinin uluslararası günlük ortalama alım değerleri; Enerji 2000 kcal, toplam yağ 70 gram, doymuş yağ 20 gram, karbonhidrat 260 gram; şekerler 90 gram ve tuz 6 gram olarak belirlenmiştir.



Alerjiye veya intoleransa; (tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu) neden olan belirli madde ve ürünler ise şunlar; Gluten içeren tahıllar, yumurta, hardal, kereviz, yerfıstığı, acı bakla, balık, soya fasulyesi, sert kabuklu meyveler; deniz kabukluları ve yumuşakçaları, susam tohumu, süt ve bunların ürünleri ile kükürt dioksit ve sülfitler.

1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek düzenlemeye ilişkin Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nce örnek bir gıda alerjen tablosu da hazırlandı.

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık

Çiftçiye Arıcılık Malzemesi Dağıtıldı

Çiftçiye Arıcılık Malzemesi Dağıtıldı

Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün bahçesinde, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Arıcılar Birliğinin katkılarıyla “Yaylada Evim Var Projesi” kapsamında 27 çiftçiye arıcılık malzemesi dağıtıldı.



Çiftçiye Arıcılık Malzemesi Dağıtıldı

“Yaylada Evim Var Projesi” kapsamında 27 çiftçiye arıcılık malzemesi dağıtıldı. Dağıtım törenine Vali Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkan Vekili Sami Geliş, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Beytüşşebap Belediye Başkanı, Şırnak Arıcılar Birliği Başkanı Habip Aşan, İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel, İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Mehmet Nihat Manas, Ziraat Odası Başkanı Cengizhan Tatar ile Balveren Beldesi Arıcılar Birliği üyesi örnek çiftçi Halime Sanrı ve çiftçiler katıldı.

Vali Pehlivan proje ile ilgili olarak yaptığı konuşmada,“Tarım ve hayvancılık İlimiz, bölgemiz ve ülkemiz için en önemli sosyo-ekonomik konulardan biridir.

Böylesine önemli bir konuda insanlarımızın geçim şartlarını iyileştirmeye yönelik birtakım adımlar atılmalıdır ki özellikle köylerde yaşayan vatandaşlarımız ekonomik sıkıntı çekmesin,aile bütçelerine katkı sağlansın.

Bugün arıcılık alanında faydalı olacak bir projeyi hayata geçiriyoruz

Burada 27 çiftçimize dağıtılacak olan malzemelerle onların arıcılığı daha modern, daha gelişmiş standartlarda yapması sağlanacaktır. Toplamda 530 bin lira olan projenin yüzde 70’ini GAP idaresi hibe olarak, diğer yüzde 30’unu ise 27 çiftçimiz karşıladı. İlimizde şu anda kayıtlarımıza göre 1050 civarında arıcılık yapan hemşerimiz var. İlimiz genelinde 80 binin üzerinde arı kovanı bulunuyor. Toplam üretimimiz 750 ile 800 ton arasına ulaşmış durumda. Tabi burada özellikle altını çizmemiz gereken konu ise üretilen ballarımızın organik bal olma özeliğini taşıyor olmasıdır.

Bal dünya geleceği açısından çok önemli bir üründür

Aynı şekilde arı da stratejik bir canlıdır. Bu bağlamda İlimizde de arıcılığın ve arıcılık yapan çiftçilerimizin teşvik edilmesi önem arz etmektedir. İnşallah biz bu konudaki yapılan çalışmalara destek vermeye devam edeceğiz. Kadın ve erkek bütün çiftçilerimizle arıcılık alanındaki üretim hacmini ve kalitesini inşallah hep birlikte artıracağız. Bugün Hayriye Ablamız da yanımızda. Hayriye Ablamız eşiyle birlikte bal üretimi yapıyor.



Üretime yönelik gayretler çoğaldıkça inşallah İlimiz ve bölgemiz sıkıntılarıyla, sorunlarıyla değil de ürettikleriyle, tarım ve hayvancılık alanında geldiği aşamalarla anılacaktır.

Ülkemiz genelinde Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bir çok alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da kapsamlı, büyük adımlar atılıyor, teşvikler veriliyor. Bizim görevimiz de bu teşvikleri vatandaşlarımızla buluşturmaktır. Bunu ne kadar etkin bir şekilde yaparsak ne kadar çok vatandaşımızın bu teşviklerden yararlanmasını sağlarsak o kadar önemli ve büyük mesafeler kat etmiş oluruz.

Bu proje de devletimizin verdiği teşvikleri vatandaşlarımızla buluşturduğumuz örnek projelerden biridir. Ben bu vesile ile başta Tarım Orman Bakanlığımız olmak üzere GAP idaremize ve bütün ilgili kurumlarımıza İlimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu projenin İlimize ve bütün çiftçilerimize hayırlar ve bol kazançlar getirmesini temenni ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Daha sonra Vali Pehlivan, çiftçilere dağıtılacak olan arıcı elbisesi ve barakası, güneş paneli, bal sağım çadırı, bal süzme ve dinlenme makinesi ile arı kovanlarını inceledi ve bal üreticilerine teslim etti.

Devamını Oku

Trendler