Connect with us

Tarım ve Hayvancılık

Et fiyatlarını kalıcı olarak düşürecek formülün şifreleri çözülüyor

Et fiyatlarını kalıcı olarak düşürecek formülün şifreleri çözülüyor

Et fiyatlarını kalıcı olarak düşürecek formülün şifreleri çözülüyor. Cumhurbaşkanı’nın ‘vatandaşa ucuz et yedirme kararlılığı’ eyleme dönüşüyor. Küçükbaş tüketimini artıracak kamu spotları ve et verimi yüksek danaya teşvik gündemde.



Et fiyatlarını kalıcı olarak düşürecek formülün şifreleri çözülüyor

Et fiyatlarını kalıcı olarak düşürecek formülün şifreleri çözülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, hem küçükbaş hayvan varlığını artırarak vatandaşın tüketim alışkanlıklarını değiştirecek hem de daha et verimi daha yüksek danaları üretmeyi sağlayacak damızlığı teşvik edecek bir çalışma yürütüyor. Bu çalışma az sayıda hayvan besleyen aile işletmelerini desteklemeyi de içeriyor.

Milliyet‘ten Ebru Sungur’un haberine göre; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki günkü, “Vatandaşımıza ucuz et yedirmeye kararlıyız. Bu meseleyi kalıcı olarak çözeceğiz” sözü, bu alanda yeni bir çalışma yapıldığı yönünde yorumlandı. Erdoğan, aynı konuşmasında, et fiyatlarını düşük tutmak adına ithalatı sürdürmeyi kısa vadeli çözüm olarak ifade etmişti. Ancak sözlerinin temelinde bu konunun kalıcı çözümünün sinyalleri vardı.

Nitekim, “hayvancılık ve su ürünlerinde verim artışına yönelik ıslah, yetiştiricilik sistem ve teknoloji geliştirilmesi” Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncelikli proje çağrısı yaptığı Ar-Ge konuları arasında bulunuyor. Bakanlık bu konuyla ilgili tarafların görüşlerini almak için toplantılar düzenliyor, hazırlanmış raporları kabul ediyor.

DESTEK AÇIKLANACAK

Bu toplantılardan biri de geçen hafta Türkiye Kasaplar Federasyonu ile yapıldı. Et fiyatlarının kalıcı olarak düşürülmesi için görüş alışverişinde bulunulan toplantıda federasyon, küçükbaş hayvan tüketiminin artırılmasını ve sığır ırkının et veriminin yükseltilmesini önerdi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, bakanlığın, önerilerine sıcak baktığını belirterek, “Onların da bu yönde çalışmalar yaptığını gördük. Aralık ayında süt hayvancılığı, buzağı ve aile işletmeleri için yeni destekler açıklamaya hazırlanıyorlar” dedi.



Fazlı Yalçındağ, büyükbaşta verimi artırmaya dönük önerilerini de şöyle sıraladı:

“Bizde sığır doğurganlık oranı yüzde 60. İthal pazarlarda bu oran yüzde 80-85. Bizim inekler döl tutmuyor. Böyle üç-dört yılın ardından da kesime gidiyor. Bu, beslenmeyle alakalı. Doğuranın danasından da 270 kilo karkas et çıkıyor. Bu kilolarda üretim, ülkenin ihtiyacını karşılamıyor. Bunu 350 kiloya çıkarmalıyız. Bunun için de damızlıklar, et verimi yüksek hayvanla döllenmeli. Bunu yaparsak yurtiçi üretim, tüketimi karşılar. Bu hayal değil.”

LEZZETLİ KAMU SPOTU

Meraların kullanıma açılarak küçükbaş hayvan varlığı ülke nüfusuna eşit hale getirilip tüketicileri buna yönlendirmenin et fiyatlarını dizginleyeceğini anlatan Yalçındağ, bu türün, genel damak zevkine hitap etmediğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:



“Aslında bizim geleneksel lezzetlerimiz hep kuzu ve keçi üzerinedir. Dana önüne ne koyarsanız yer ama kuzu, keçi neyi beğenirse onu yer ve daha lezzetli olur. Bakanlığa küçükbaş tüketimini özendirecek kamu spotları önerdik, sıcak baktılar.”

BU, HAYVANCILIK DEĞİL MONTAJCILIK

Türkiye’de şu anda sürdürülebilir hayvancılık yapılmadığını belirten Yalçındağ, “Üreticiler yemi ithal ediyor. Verimsizlik nedeniyle belirli aralıklarla damızlık da ithal ediliyor. Ben bu hayvancılığı, montajcılığa benzetiyorum” dedi. İthalatın çözüm olmadığını anlatan Yalçındağ şöyle konuştu:

“Ülkede yıllık üretim 1.2 milyon ton. Bunun içinde kurban da var, sanayi ve hizmet sektörlerinde kullanılan da… Dörtte biri ise perakende tüketiliyor. İthal ürünü sadece perakende piyasaya sürüp maliyetin altında satarsanız mahalle kasabını bitirirsiniz.”

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Kaçak ana arı muhafız ekiplerince yakalandı. Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Sarp Gümrük Kapısında gerçekleştirilen operasyonda; 1500 adet kaçak ana arı, 1 kilogram esrar ve muhtelif eşyalar yakalandı.

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Türkiye’ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Kapısına gelen Türk plakalı tır; Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizine tabi tutulmasının ardından, şüpheli görülerek x-ray tarama sistemine yönlendirildi. X-ray görüntülerinde şüpheli yoğunluğa rastlanması üzerine araç, arama hangarına alındı.

Aramanın genişletilmesi sonucunda aracın muhtelif yerlerine gizlenmiş vaziyette 150 ahşap kutu içerisinde; Türkiye’ye sokulmak istenen 1500 adet canlı kraliçe arı yakalandı. Söz konusu arıların yanı sıra araçta 16 adet oto yedek parçası; 235 adet çakı ve 107 adet çakı kılıfı da ele geçirildi.

Narkotik dedektör köpeklerinin de dahil olduğu aramada; köpeklerin araç içerisinde bulunan bir çantaya tepki vermesi üzerine açılan çantada 1 kilogram esrar bulundu. Ele geçirilen kaçak eşyalara el konulurken, 1500 adet canlı kraliçe arı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Sarp Gümrük Kapısında gerçekleştirilen operasyonda şüpheli görülerek aranan bir tırda, 1500 adet kaçak ana arı, 1 kilogram esrar ve muhtelif eşyalar yakalandı.



Türkiye’ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Kapısına gelen Türk plakalı tır; Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizine tabi tutulmasının ardından, şüpheli görülerek x-ray tarama sistemine yönlendirildi. X-ray görüntülerinde şüpheli yoğunluğa rastlanması üzerine araç, arama hangarına alındı.

Narkotik dedektör köpeklerinin de dahil olduğu aramada; köpeklerin araç içerisinde bulunan bir çantaya tepki vermesi üzerine açılan çantada 1 kilogram esrar bulundu.

Aramanın genişletilmesi sonucunda aracın muhtelif yerlerine gizlenmiş vaziyette 150 ahşap kutu içerisinde; Türkiye’ye sokulmak istenen 1500 adet canlı kraliçe arı yakalandı. Söz konusu arıların yanı sıra araçta 16 adet oto yedek parçası; 235 adet çakı ve 107 adet çakı kılıfı da ele geçirildi.

Ele geçirilen kaçak eşyalara el konulurken, 1500 adet canlı kraliçe arı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Sorumlular hakkında yürütülen soruşturmaya devam ediliyor.

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imazlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye değer bulunan “Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım; Paket Arıcılık Sistemi” proje sözleşmesi imzalandı.



Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imazlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye değer bulunan “Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım; Paket Arıcılık Sistemi” proje sözleşmesi imzalandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansının Teknik Destek programına Kasım-Aralık döneminde; Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesinin yapmış olduğu; ”Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım: Paket Arıcılık Sistemi” proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imzalandı.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem proje ile ilgili olarak; “Aydın ili Arı Yetiştiricileri Birliği bünyesinde görev yapmakta olan personellerin; ilimizde arıcılık faaliyetini yürütmekte olan üreticilerimizin arıcılık ve paket arıcılık konusunda eğitim düzeylerinin arttırılarak; ilimiz için önemli olan arıcılık ürünleri üretimi ve katkı sağlamak; üreticilerimizin faaliyetlerine teknik destek vererek karlılıklarını arttırmak; personel eğitimi ile üreticilerimize daha bilinçli hizmet verilmesi için kurumsal kapasitemizin arttırılması; arıcılık faaliyetleri ile ön sıralarda yerini koruyan ilimizin bu sektörde; markalaşma yolunda paket arılık gibi modern tekniklerin sahada uygulanabilirliğinin arttırılması amaçlanmıştır dedi.



Ökdem konuşmasına şöyle devam etti:

Uygun kışlatma koşullarından dolayı, ülkenin hemen hemen tüm göçer arıcıların kışlak alanı olarak tercih edilen ilimizde; paket arıcılık konusunda sahip olduğu konumun avantajları kullanılarak, proje ile üreticilerimizin eğitiminin sağlanacaktır.

Paket arıcılık konusunda bir model oluşturabileceği ve arı satışlarına bir standart getirilebileceği; özellikle ilimiz arıcılarının arı satışlarını sürdürülebilir duruma getirecek ve ihracat yapabilecek kalite ve standarda ulaştıracağı düşünülmektedir.

Proje kapsamında, görevlendirilen konu uzmanı eğitmen tarafından konuya yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin verilmesinin planlandığı; eğitim programının tüm ilçelerimizde faaliyet gösteren arı yetiştiricilerimizin katılımına olanak sağlayacak; Mart ayı içinde gerçekleşmesi planlanan eğitimin kesin tarihleri ilerleyen günlerde netlik kazanacaktır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile tüketicilere yönelik birçok önemli düzenleme 1 Ocak 2020 itibariyle hayata geçiriliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 1 Ocak 2020 itibariyle, hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin; okul ve hastane gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdalar için alerjen bilgilerinin tüketiciye sunulmasının; hazır ambalajlı gıdalarda ise beslenme bildirimi yapılmasının zorunda olacağını söyledi.

Gıda alerjilerinin, çocuklarda yaygın olmak üzere, toplumun bütün kesimlerinde görülebildiğini, bunun da kişilerde farklı şikayetlere yol açtığını dile getirdi.

Pakdemirli, “Yapılan düzenlemeyle, gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve son tüketiciye sunulacağı hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul; hastane vb. işletmelerde yiyeceklerin alerjen bilgileri, afiş, yazı tahtası, menü vb. vasıtalarla tüketicilere sunulacak.” dedi.



HAZIR AMBALAJLI GIDALARDA ENERJİ VE BESİN ÖGELERİNİN MİKTARI YER ALACAK

Bakan Pakdemirli, ayrıca, yönetmelikle hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılmasının da zorunlu hale getirildiğini belirterek; böylece hazır ambalajlı bir gıdanın 100 gramında veya 100 mililitresinde ne kadar enerji, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat; şeker ve tuzun yer aldığının bilineceğini söyledi.

DÜZENLEME OBEZİTEYLE MÜCADELEYE DE KATKI SAĞLAYACAK

Bakan Pakdemirli, düzenlemeyle tüketicilerin daha bilinçli gıda seçimine ve tüketmesine; dolayısıyla özellikle obeziteyle mücadeleye ve halen Türkiye’de kişi başı günlük ortalama 12 gram olan tuz tüketiminin; 5 gramın altına düşürülmesine katkı sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Yetişkinler için vitamin ve mineraller dışındaki enerji ve bazı besin öğelerinin uluslararası günlük ortalama alım değerleri; Enerji 2000 kcal, toplam yağ 70 gram, doymuş yağ 20 gram, karbonhidrat 260 gram; şekerler 90 gram ve tuz 6 gram olarak belirlenmiştir.



Alerjiye veya intoleransa; (tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu) neden olan belirli madde ve ürünler ise şunlar; Gluten içeren tahıllar, yumurta, hardal, kereviz, yerfıstığı, acı bakla, balık, soya fasulyesi, sert kabuklu meyveler; deniz kabukluları ve yumuşakçaları, susam tohumu, süt ve bunların ürünleri ile kükürt dioksit ve sülfitler.

1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek düzenlemeye ilişkin Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nce örnek bir gıda alerjen tablosu da hazırlandı.

Devamını Oku

Trendler