Connect with us

Magazin

Gaziantep’te pekmez ve pestil telaşı başladı

Gaziantep'te pekmez ve pestil telaşı başladı

Gaziantep’te bağ bozumunun sona ermesiyle toplanan üzümler, geleneksel yöntemlerle pekmez, pestil ve cevizli sucuğa dönüştürülüyor.

Tarlalarındaki üzümleri toplayan köylüler, pekmez, pestil ile cevizli sucuk için kazan kurmaya başladı. Doğal yöntemlerle yapılan ürünler için köylüler, bağlardan topladıkları üzümleri evlerinin avlusundaki havuzların içine dökerek suyunu çıkarıyor. Üzüm suyundan elde edilen şıra, kazanlarda saatlerce kaynatılıp pekmeze dönüştürülüyor. Yapımı meşakkatli olan pestil için neredeyse ailenin bütün fertleri imece usulü çalışıyor. Hazırlanan üzüm suyu sürekli dönüşümlü olarak karıştırılırken, kaynar vaziyette kovalara alınarak temiz bezlerin üzerine incecik serilip kurumaya bırakılıyor.

‘YAPIMI USTALIK GEREKTİRİR’

Pestile ve pekmezin yapım aşamasının oldukça zor olduğunu belirten Mehmet Ali Çelikkanat, bu iş için çok ince ustalık gerektiğini söyledi.

Çelikkanat, bağ bozumunun ardından toplanan üzümlerden pekmez ve pestil elde ettiklerini söyleyerek, “Bağ bozumunda elde ettiğimiz tatlı üzümlerle pekmez ve pestil yapıyoruz. Şu an pestil zamanı. Üzümlerimizi önce bağlarımızdan keseriz sonra üzümlerimizi eve getirip onları temizlemek için yıkarız ardından üzümlerimizi torbalara koyuyoruz ve ezerek suyunu çıkarıyoruz” dedi.

Advertisement

Çelikkanat yapım sürecini “Ezilen üzümlerin suları, içine beyaz toprak koyduğumuz kazanlarda kaynatılıyor. Nişastasını kattıktan sonra pestil yapmak için saten bezlerin üzerine seriyoruz. Dört beş gün içinde kuruyor ve bezlerden soyulduktan sora tüketilmeye hazır oluyor. Pestil için yoğun emek gerekiyor” diye anlattı.

‘LEZZETİNİ GÜNEŞTEN ALIYOR’

Çeşitli işlemlerden geçtikten sonra ustalıkla bezlerin üzerine dökülen şıraların kıvamının iyi tutturulması gerektiğini vurgulayan Zeynep Çelikkanat da “Pestil yapmak için üzümü toplar ezeriz, suyunu çıkarırız. Kazana alıp kaynatırız ve nişastasını, şekerini katarız. Daha sonra bezlere sererek güneşe kuruması için bırakırız. Sererken çok kalın da olmayacak ince de olmayacak. Kıvamı iyi tutturmak lazım çünkü kalın olursa da ince olursa da ya da çok şekerli olursa da bezden çıkartılamaz” dedi.

Zeynep Çelikkanat “Hava durumuna bağlı olarak 1 hafta içinde bezlerimizde pestillerimiz kurur ve bezlerimizi ıslatarak pestili ayırırız. Pestili sermek kadar bezden çıkartması da çok zor bir iştir. Çıkan pestilin altını sileriz, nişastalarız sonra tekrar bu çıkarttığımız pestilleri tellere kuruması için sereriz. Kuruduktan sonra kare şeklinde keserek tüketilmeye hazır hale getiririz” diye konuştu.

Hawkeye’den ilk fragman

Advertisement

Rumico

Magazin

Ekmek parası için kilometrelerce yol gidiyor

Ekmek parası için kilometrelerce yol gidiyor

Kayseri’de tarihin en eski mesleklerinden biri olan çerçicilik yok olmaya yüz tutarken; Kayseri’nin Develi ilçesinde yaşayan 88 yaşındaki Kemal Çiçekyüz 45 yıldır çerçilik mesleğini sürdürüyor. Her gün kilometrelerce yol yürüdüğünü ifade eden Çerçici Kemal Çiçekyüz; ”Arabamla kaza yaptım, arabam olmadığı için el arabasıyla çerçilik yapıyorum” dedi.

Rumico

Devamını Oku

Magazin

Tescilli kayısı çekirdeğinden kurabiyeler damakları tatlandırıyor

Tescilli kayısı çekirdeğinden kurabiyeler damakları tatlandırıyor

Dünyanın kayısı başkenti olarak nitelendirilen Malatya’da geçmişten bugüne sofralardan eksik olmayan Malatya kurabiyesinin hamuruna tescilli kayısı çekirdeği eklenerek yeni lezzet elde edildi.

Dünyanın ağzını tatlandıran kayısı ve çekirdeği, kentte tatlıdan şekerlemeye, hoşaftan kayısı dönerine birçok alanda kullanılıyor. Geçmişten bugüne yapılan Malatya kurabiyesi için ürünleri büyük kazanda karıştıran usta eller, hamuru bir süre dinlendiriyor.
Hamur daha sonra, önceden makine yardımıyla un haline getirilen kayısı çekirdeğiyle buluşturuluyor. Silindir şekline getirilen kayısı çekirdekli hamur, eşit parçalarda kesilip yuvarlanarak şekil veriliyor.
Tepsiye dizilen kurabiyeler, üzerine tekrar kayısı çekirdeği serpildikten sonra fırında pişiriliyor.
Her geçen gün talebin arttığı kayısı çekirdekli Malatya kurabiyesinin ustaları, Türkiye’nin yanı sıra Belçika, Almanya ve ABD gibi dünyanın dört bir yanından gelen siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai yapıyor.

Rumico

Devamını Oku

Magazin

Ebru Şallı, oğlu Pars’ın doğum gününü kutladı: Bu melekle 9 yıl yaşadım

Ebru Şallı, oğlu Pars’ın doğum gününü kutladı: Bu melekle 9 yıl yaşadım

Eski manken Ebru Şallı, geçen yıl hayatını kaybeden oğlu Pars’ın doğum gününü sosyal medyadan yaptığı paylaşımla kutladı.

Erbu Şallı‘nın 2013 yılında boşandığı Harun Tan ile evliliğinden dünyaya gelen Pars Tan, geçtiğimiz yıl nisan ayında uzun süre mücadele ettiği lenfomaya yenilerek hayatını kaybetti. Oğlunun vefat haberiyle sarsılan Şallı, Pars’ın doğum gününü sosyal medyada kutladı. Her fırsatta oğluna özlemini dile getiren eski manken, Instagram’da Pars’ın fotoğraflarını paylaştı.

Ebru Şallı, fotoğrafların altına “Seni tarifsiz seviyorum Ponciğim. İyi ki doğdun meleğim benim. Doğum günün kutlu olsun! İyi ki seni doğurmuşum. Bana yaşattığın her şey için, mesajların ve işaretlerin için sana teşekkür ederim. Eşsiz kokun hep hücrelerimde benimle hep, her an meleğim. Tüm Türkiye şahit oldu meleklerde yaşar” notunu düştü.

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Trendler