Connect with us

Dünya

Gezegenin geleceği tehlikede: UNESCO Dünya Mirası listesindeki 10 orman, temizlediğinden daha fazla karbon yayıyor

Gezegenin geleceği tehlikede: UNESCO Dünya Mirası listesindeki 10 orman, temizlediğinden daha fazla karbon yayıyor

Dünyanın en yüksek düzeyde korunan ormanlarından 10 tanesi, insan faaliyetleri ve iklim değişikliği nedeniyle bozuldukları için net karbon kaynakları haline geldi. Endişe verici tespit, UNESCO Dünya Mirası alanlarındaki ormanlardan yayılan ve onlar tarafından emilen sera gazlarının incelenmesiyle elde edildi. Uzmanlar, bu ormanların gelecek nesillere bırakılabilmesi için acil eylem çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından yapılan çalışma son 20 yılda korunan 10 ormanın temizliğinden daha fazla karbon yaydığını ortaya çıkardı. Aynı araştırma, dünya çapındaki 257 Dünya Mirası orman ağının her yıl atmosferden toplu olarak 190 milyon ton karbon çıkardığını da gösterdi.
Bununla birlikte, UNESCO ormanları, Almanya’nın iki katı büyüklüğünde bir alana yayılıyor.
Raporun yazarlarından biri olan Dr. Tales Carvalho Resende, “190 milyon ton karbon İngiltere’nin  fosil yakıtlardan kaynaklanan yıllık karbon emisyonlarının neredeyse yarısı. Artık bu ormanların iklim değişikliğini hafifletmede oynadığı hayati rolün bugüne kadarki en ayrıntılı resmine sahibiz” dedi.
Yapılan çalışma kapsamında, uydulardan elde edilen verileri saha düzeyinde izleme bilgileriyle birleştiren araştırmacılar, 2001 ve 2020 yılları arasında Dünya Mirası ormanları tarafından emilen ve yayılan karbon miktarını analiz etti.
Araştırmada ağaçların ve bitki örtüsünün tüm bu “biyokütlesi” tarafından emilen milyarlarca ton karbonu hesaplamanın yanı sıra, bu alanların bazılarının ne kadar baskı altında olduğunu da ortaya çıkardı.
Diğer taraftan, bilim insanları çalışmada incelenen alanların dünyanın en yüksek resmi koruma düzeyine sahip olduğunu ve yakından izlendiklerini belirtti. Ancak, bu durumun yeterli olmadığı vurgulandı.
Dr. Resende, “Hala önemli sorunlarla karşı karşıyalar. Yasadışı ağaç kesimleri ve tarımsal işgal bunlardan yalnızca birkaçı. Ama aynı zamanda iklimle ilgili tehditler de bulduk, özellikle de orman yangınları.”
Son yıllarda, özellikle Sibirya, ABD ve Avustralya’daki orman yangınları on milyonlarca ton karbondioksit üretti. UNESCO’nun bunları “benzeri görülmemiş orman yangınları” olarak nitelendirdi.
Dr. Resende, “Daha fazla karbon emisyonu, daha fazla orman yangını anlamına gelir. Orman yangınları da bu emisyonu üretir. Yani bu bir kısır döngü. Acilen orman yangınlarının önüne geçmemiz gerekiyor” dedi.
Öte yandan, Maria Kasırgası, 2017’de Dominika’daki Morne Trois Pitons Ulusal Parkı’ndaki orman örtüsünün tahmini olarak yüzde 20’sini yok etti.
Dr. Resende, “Bu çalışma kritik bir durumu ortaya çıkardı. Dünyanın en iyi ve en çok korunan orman bile küresel iklim krizinin tehdidi altında. Bu nedenle, tüm ormanların karbon yutağı olarak ve elbette biyoçeşitlilik için önemli alanlar olarak kalmaya devam edebilmesini sağlamak için şimdi eyleme gerçekten ihtiyaç var” diye konuştu.

Rumico

Dünya

Son dakika… İran’da peş peşe patlamalar

İran devlet televizyonu, İsrail tarafından 2023’ün son günlerinde Şam’daki evinde füzelerle öldürülen general Rıza Musevi’nin mezarı yakınında patlamalar duyulduğunu bildirdi. İlk patlamayı ikincisi izledi.Bölgeden gelen ilk bilgilere göre patlamalar Saheb al-Zaman Camii’sinin hemen yakınında oldu.

Ayrıntılar geliyor…

Rumico

Devamını Oku

Dünya

Suriye Hakkında Bilgiler; Suriye Bayrağı Anlamı, 2024 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı

Suriye bayrağı Yemen, Mısır, Sudan, Irak ve Ürdün bayraklarına benzemektedir. Geleneksel Pan- Arabizm renklerinden oluşmaktadır. Bayrakta bulunan kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasi ve Araplığı sembolize etmektedir. Bayrağın üzerinde bulunan iki yeşil yıldızı ise Suriye halkını temsil etmektedir.

Suriye Nerede?

Suriye ülkesi Akdeniz’in doğusunda yer almaktadır. Resmi adı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Orta Doğu ülkesi olmaktadır. Suriye’nin kuzey ve kuzey doğusunda Türkiye yer almaktadır. Doğusunda Irak yer alırken güneyde Ürdün, Batıda İsrail, Lübnan ve Akdeniz ile çevrilidir.

Suriye ülkesi coğrafi konumu itibari ile Orta Doğu’da yer alan bir ülkedir. Aynı zamanda Güney bölgemizden komşu ülkemizdir. Suriye yarı başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Ülkede yer alan insani endeksi bakımından düşük olan Suriye ülkesi devam eden savaş sebebiyle halın gelişimine de engeldir. Ayrıca dünyada en fazla mülteci gönderen ülke konumundadır.

Ülkenin ekonomisi petrole ve tarıma dayanmaktadır. Ülkede iklim sebebiyle birçok tarım ürünü yetişir. Böylece dış ülkelere de ihraç edilir. Ayrıca ülke tarih boyunca pek çok devlet tarafından da yönetilmiştir. Bağımsızlığını ise Osmanlı Döneminden sonra kazanmıştır. Ülkede Kavak, söğüt ve meşe ağaçları bol bulunur. Bitki örtüsü ise Bozkır ve ormandır.

Advertisement

Suriye’nin Nüfusu Ne Kadar?

Ülkenin etnik yapısı genellikle Araplardan oluşmaktadır. %70 oranında Arap nüfus bulunmaktadır. oranındaki nüfus Kürt, geri kalan nüfus ise Türk, Ermeni, Çerkez ve Filistinlilerden oluşmaktadır. Nüfusu ise 2015 yılından sonra düşüş göstermiştir. 2019 yılında 18.528.105 olan nüfus 2020 yılı nüfus tahminlerine göre 16.9 milyon olarak açıklanmıştır. 2024 yılında Suriye nüfusu tahmini verilere göre 23,227,014 kişidir.

Suriye’nin Başkenti Neresidir?

Suriye ülkesinde birçok eyalet bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, aynı zamanda ülkenin başkenti Şam’dır. Şam şehrinin diğer bir ismi ise Dimask’tır. Suriye’nin başkenti olan şehrin resmi adı Şam antik şehridir. Şam aynı zamanda tarih boyunca uzun süre kullanılmış şehirler arasında yer almaktadır. Ayrıca Şam şehri birçok medeniyetin kültürünü yansıtmaktadır.

Suriye’nin Para Birimi nedir?

Advertisement

Suriye Lirası Suriye’nin para birimidir. Günümüzde Suriye Lirasında kuruşlar artık kullanılmamaktadır. Suriye Lirasının ise kısaltılmış hali SYP olmaktadır. Ayrıca Suriye para biriminin üzerinde ihracat kısaltmaları da bulunmaktadır.

Suriye Osmanlı Egemenliği altında iken Türk Lirası para birimi kullanılmaktaydı. Fakat Osmanlı devletinin çökmesi sonucunda Suriye ülkesi de manda yönetimine girerek Fransız ve İngiliz mandaları ile beraber Mısır lirası kullanılmaya başlanmıştır. 1919 yılında ilk kez Suriye lirası çıkarılmıştır. Böylece 20 Suriye Lirası 1 Fransız Frankına sabitlenmiştir. Ayrıca Suriye ve Lübnan ülkelerinin resmi banka olma özelliğini taşıyan Suriye Bankası Suriye ve Lübnan Bankası olarak değiştirilmiştir. 1924 yılında banka Lübnan-Suriye para birimini basmış, 1939 yılında ise Lübnan ile Suriye para birimleri birbirinden ayrılmıştır.

Suriye’nin Resmi Dili Nedir?

Suriye ülkesinin resmi dili Arapça dilidir. Halkın birçoğu tarafından bilinen Arapça dili dışında Fransızca da ülke içerisinde konuşulan başlıca dillerden birisidir. Ayrıca ülkede birçok kişi Müslümandır. Şii mezhebine sahip olan halk dışında en fazla yaygın olan din ise Hristiyanlıktır.

Suriye İle Türkiye Arasında Saat Farkı Nedir?

Advertisement

Ülkelerin bulundukları konumlarından dolayı aralarında yerel saat farkı bulunabilir. Suriye ile Türkiye arasında ise yerel saat farkı bulunmamaktadır.

Rumico

Devamını Oku

Dünya

Sudan Hakkında Bilgiler; Sudan Bayrağı Anlamı, 2024 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı

Ülkenin resmi bayrağı yeşil, siyah, kırmızı ve beyaz renklerinden oluşur. Afrika dilinde Sudan’ın sözlük anlamı ”Siyah” olduğu için bayrakta siyah renge yer verilmiştir. Yeşil ve kırmızı ise Pan Afrikan ülkelerinin ortak rengidir. Bayrakta yer alan beyaz, bolluğu, barışı ve bağımsızlığı temsil eder. Sudan bayrağı 20 Mayıs 1970 tarihinde kabul edilmiştir.

Büyük Britanya’nın kolonisi olduğu dönemde (1899 – 1956) yeşil zemin üzerinde bir hilal ve üç yıldız simgesi yer almaktaydı. Ülkenin 1956 – 1970 yılları arasında kullandığı bayrağın renkleri sarı, mavi ve yeşildi. Sudan Cumhuriyeti toplam 16 eyaletten oluşur. En büyük eyaletleri arasında El Cezire, Batı Darfur, Sennar, Kassala ve Nil Nehri Eyaletleri yer alıyor. Ülkenin en kalabalık şehirleri ise Hartum, El Kadarif, Wau, Nyala ve Vad Medeni’dir. Sudan, yer altı kaynakları bakımından oldukça zengindir. Altın, gümüş, bakır, çinko ve kurşun, en çok çıkarılan madenler arasındadır. Ülkenin kuzey kesiminde zengin wollastonit yatakları da bulunuyor.

Sudan Nerededir?

Kızıldeniz’e kıyısı bulunan Sudan, Kuzey Afrika’da yer almaktadır. Jeopolitik açıdan stratejik bir konumda olan ülkenin sınır komşuları Çad, Mısır, Libya, Etiyopya ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

Sudan Nüfusu Ne Kadar? (2024)

Advertisement

Resmi olmayan verilere göre Sudan Cumhuriyetinin nüfusu 48,109,006’dır. Afrika kıtasının en genç nüfusuna sahip olan ülkede genç nüfus oranı %40’tan fazladır. %99’u Müslüman ülkede nüfusun yarısını Suud Araplar oluşturur. Ülkenin etnik dağılımında Beriler, Fulaniler ve Nubalar yer alıyor. Sudan’da ortalama yaşam süresi erkeklerde erkeklerde 63, kadınlarda 66’dır.

Sudan’ın Başkenti Neresidir?

Sudan Cumhuriyetinin başkenti Hartum’dur. 1881 yılında kurulan kentin yüz ölçümü 22.142 kilometrekaredir. Başkentte imalat, sanayi, ticaret ve turizm sektörleri gelişmiştir. Hartum’un en ünlü yerleri şunlardır: Ulusal Sudan Müzesi, Tuti Adası, Greek Melkite Katolik Kilisesi ve Nil Caddesidir. Şehrin sınırları içerisinde bulunan Nubian Piramitleri, her yıl 2 milyondan fazla yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Başkentte antik dönemden kalma birçok harabe ve tapınak da yer almaktadır. Hartum’un Asya kıtasında birçok kardeş şehri bulunuyor. Bu şehirler Ankara, İstanbul, Saink Petersburg ve Amman’dır.

Omdurman, Sudan’ın yüz ölçümü bakımından en büyük şehridir. Ülkenin ekonomi ve ticaret merkezi olan kentte Ahlia, Karary, Ahfad ve Omdurman İslam Üniversitesi yer almaktadır.

Sudan’ın diğer yerleşim yerleri ve önemli şehirleri şunlardır: Port Sudan, El Cuneyna, Suakin, Yeni Halfa, Damazin, Bor, El-Hubeyd, Al Fassir, Sennar ve Rabak.

Advertisement

Sudan’ın Para Birimi Nedir?

Ülkenin resmi para birimi Sudan Sterlini’dir. Central Bank of Sudan’ın bastığı ve dağıttığı Sterlin’de en küçük madeni para 50 qirş, en büyük banknot ise 50 cunaih’tir. Sudan Sterlini 2007 yılında tedavüle girdi. Bu tarihten önce ülkede resmi para birimi olarak Sudan Dinarı kullanılıyordu.

Sudan’da Konuşulan Diller

Sudan’ın 2 resmi dili vardır. Bu diller Arapça ve İngilizcedir. Birçok etnik grubun yer aldığı ülkede 130’dan fazla yerel dil konuşuluyor. Toposa, Otuha, Nuer, Murule ve Abukaya, konuşulan yerel diller arasında yer almaktadır. Ülkenin devlet okullarında İngilizce ve Arapça eğitim zorunludur.

Sudan ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı Nedir?

Advertisement

Türkiye ile Sudan arasında sadece 1 saatlik fark vardır. Örneğin Sudan’da saat 14.00 iken Türkiye’de 15.00’dir.

Rumico

Devamını Oku

Trendler