Connect with us

Politika

Gübre için seferberlik başlatılmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımsal gübre kullanımının kalite ve rekolteye etkisine dikkat çekerek, “Bu sene gübre fiyatları fahiş oranda arttığı için çiftçi gübresiz ekim yaptı yahut çok az düzeyde kullandı. Bunun anlamı verim ve kalite kaybıdır. Gıda krizi çok yakında, kapıda bekliyor. Risk daha fazla büyümeden, gıda güvenliği, ülke ekonomisi ve yarınlarımız için gübrede seferberlik başlatılmalıdır” dedi.
“DAHA FAZLA VAKİT KAYBEDİLMESİN”
Tarımsal gübrede fiyat artışlarının çok fahiş oranda gerçekleştiğini, döviz kurlarındaki düşüşle birlikte yapılan indirimlerin ise adeta ‘devede kulak’ misali kaldığını ifade eden Ayhan Barut, “Türkiye’de yılda ortalama olarak 5.5-6 milyon tonluk tarımsal gübre kullanımı var. Gübre fiyatlarında türüne göre değişmekle birlikte yüzde yüzde 800’lere varan artışlar oldu. Döviz kurundaki düşüşle birlikte gübre fiyatlarında kısmı indirim yapıldı ama bu fahiş artışlara göre çok komik seviyelerde kaldı. Çiftçimiz yüksek fiyat nedeniyle gübresiz ekim yaptı ya da çok az kullandı. Bu ülke ekonomisi, gıda güvenliği ve çiftçimiz için çok riskli bir durum. Daha fazla vakit kaybetmeden bu riske karşı adım atılmalı” diye konuştu.
“GIDA KRİZİ KAPIDA, DAHA DA YAKLAŞIYOR”
Buğday ve arpa gibi temel ürünlerde taban gübresi kullanılmadan ekim yapılarak çok ciddi risk alındığını ve bunun kötü sonuçlar doğuracağını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Gübre kullanımı doğrudan verime ve ürün kalitesine etki ettiği için çok büyük önem taşıyor. Çünkü verim kaybı yaşanması hem yurttaşların güvenli gıdaya erişimini engeller hem de ülkemizin gıda egemenliğini riske atar. Salgın döneminde güvenli gıdaya erişimin önemi bir kez daha görülmüşken bu riskin alınmaması, gübre konusunda etkin çözüm üretilmesi gerekiyordu. Ama iktidar ‘bak, bekle ve gör’ taktiği uygulayıp adeta kafasını kuma gömdü. Bu nedenle kriz daha da derinleşti. Şimdi gübre konusunda hala atılacak adımlar var ve bunun için daha fazla zaman kaybedilmemeli. Hemen üst gübre ve baharda ekilecek ürünlerin gübresi için harekete geçilmeli. Madem kurlar düşüyor, o halde ithalata bağımlı olduğumuz gübre için çözüm yolları bulunmalı. Üreticiye gübrede sübvanse lazım. Hasat vadeli üreticinin gübresi tedarik edilmeli. Gübrede fiyatları düşürülüp, en az yarı yarıya desteklenmeli. Tarım Kredi Kooperatifi başta olmak üzere tüm kurumlar seferber edilmeli. Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden gübre tedariki sağlanarak çiftçiye verilmeli. Bu çok hayati bir konu. Kapıda bekleyen gıda krizine karşı risk daha fazla büyümeden, gıda güvenliği, gıda egemenliği ülke ekonomisi, ülke tarımı, çiftçilerimiz, tüketicilerimiz ve yarınlarımız için gübrede seferberlik başlatılmalıdır.”

Rumico

Politika

Eski bakan Necmettin Cevheri vefat etti

Cevheri, yaşlılığa bağlı rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Güven Hastanesi’nde hayata veda etti. 1930’da Şanlıurfa’da dünyaya gelen Necmettin Cevheri, sırasıyla Adalet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

İlk duruşma yarım saat

BULGARİSTAN’ın Varna kentinde 84 gündür tutuklu olarak bulunan cezaevi firarisi ülkücü baba Kürşat Yılmaz’ın ilk duruşması yarım saat sürdü. Duruşma, Yılmaz’ın avukatlarının iddianamenin kendilerine zamanında tebliğ edilmediğini bildirmesi üzerine 22 Ekim’e ertelendi.
Türk – Bulgar polisinin ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucu geçen temmuz yakalanan Yılmaz ile Ali Oymak, S.S.K ve Hasan Behçetov’un yargılanmasına dün başlandı. Varna Cezaevi’den geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilen Yılmaz’ın Varna Bölge Mahkemesi’ndeki duruşmasını izlemek için Türkiye’den çok sayıda gazeteci geldi. Ancak gazetecilerin salona kamera ve fotoğraf makinesi sokmasına izin verilmedi.
Tutuksuz sanık S.S.K’nın avukatı Anton Josef iddianamenin kendilerine geç tebliğ edildiğini bu sebeble usülsüzlük yapıldığını belirterek duruşmanın ertelenmesini istedi. Bunun üzerine yargıç Olek Atanasov duruşmayı 22 Ekim’e erteledi.
Yedi avukatla anlaşan Yılmaz’ın ilk duruşmasına dört avukatı katıldı. Bulgaristan’ın eski devlet başkanlarından Todor Jivkov’un avukatı Reni Tsanova’nın duruşmaya katılmaması dikkat çekti. Dokuz tanıktan yedisinin katıldığı duruşma salonuna kelepçesiz getirilen Yılmaz, adliyeden Ali Oymak adlı adamıyla elleri kelepçeli olarak ayrıldı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Fransa Senatosu’nda Asuriler ve Keldaniler hakkında kabul edilen bir kararda Osmanlı dönemine ithamlarda bulunulması hakkında açıklamalarda bulundu. Bilgiç, “Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur. Hukuki ve tarihi temelden yoksun bu basiretsiz teşebbüsün Fransa Senatosu’nun itibarsızlığını pekiştirmekten başka bir sonucu ya da ciddiye alınacak bir yönü bulunmamaktadır. Fransa Senatosu, başkalarına tarih dersi vermek yerine, kendi tarihine bakmalıdır” ifadelerinde bulundu.

Rumico

Devamını Oku

Trendler