Beslenme ve Diyet
Güne kahvaltıyla başlamak neden önemli?
Vakit yetersizliği, geç uyanma, iştahsızlık, yorgunluk gibi sebeplerle kahvaltı öğünü es geçirilebilmektedir. Fakat uzun süre aç kalan metabolizmanın harekete geçmeye başlaması için uyandıktan sonra yaklaşık bir saat içinde kahvaltı edilmesi gerekmektedir.
Gece boyunca da vücut çalışmaya devam ettiği için son öğünde tüketilen besinlerin enerjisi kullanılmaktadır. Sabah uyanıldığında da kahvaltı edilmediği takdirde beyin ihtiyacı olan enerjiyi karşılayamadığı için odaklanamama, yorgunluk, baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple güne kahvaltı ile başlanması çok önemlidir.
Fakat edilen bu kahvaltının içeriği de büyük önem arz etmektedir. Poğaça, açma gibi boş kalori kaynakları yerine vücudumuzun ihtiyacı olan bütün besin gruplarından zengin yeterli ve dengeli bir kahvaltı yapılması tokluk süremizi uzatarak boş atıştırmalar yapmanın önüne geçecek ve güne daha dinç ve zinde başlamamızı sağlayacaktır.
Karbonhidrat, protein, yağ gibi bütün besin grupları ile zenginleştirilmiş bir kahvaltı öğünü ile kan şekeri seviyeleri dengeli bir şekilde seyretmektedir. Buna ek olarak güne kahvaltı ile başlayan kişilerde konsantrasyon eksikliği daha az görülmektedir.
Yeterli ve dengeli bir şekilde yapılmış kahvaltı ile bir sonraki öğüne aşırı aç gidilmesi engellenecek bu sayede gereksiz besin tüketiminin önüne geçilerek porsiyon kontrolü sağlanmış olacaktır.
Akşam öğününde ya da akşam yemeği sonrası tüketilen fazla kalorili veya yağlı besinler uyandığımızda açlık hissinin yaşanmasında gecikmeye sebebiyet verebileceği için akşam öğünlerinin yeterli ve dengeli olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Peki Kahvaltıda Ne Yenmeli?
Vaktimiz varsa; yumurta, peynir, sebze söğüş, zeytin, tam buğday ekmeği gibi bütün besin gruplarından zengin, renkli bir kahvaltı tabağı hazırlanması hem tokluk süremizi uzatacak hem de ihtiyacımız olan besin gruplarının karşılanmasını sağlayacaktır.
İşe ya da okula yetişilmesi gerektiğinde; beyaz peynirli tost ya da beyaz peynirli, sebzeli bir sandviç ile güne başlanması da bizim için yeterli olacaktır.
Klasik bir kahvaltı sevmiyorum diyenler ise 1 porsiyon meyve ve süt ile hazırlanmış bir yulaf lapası ya da granola ve yoğurt ikilisi ile de güne pratik bir başlangıç yapabilirler.
Beslenme ve Diyet
Taze fasulye öyle değil, böyle yapılır! Lezzetini 2 kat artıran ‘buz’ püf noktası
Türk sofralarının vazgeçilmezi taze fasulye birçok çeşidiyle ana yemekler arasında başı çekiyor. Doğru yöntemler sayesinde taze fasulyenin lezzetini ikiye katlamak mümkün. İşte yapmanız gerekenler. Rumico
Beslenme ve Diyet
Tüm zamanların en iyi ilacı! Canan Karatay hastalıksavar tarhana tarifini verdi
Kış hazırlıklarının başında gelen tarhana, soğuk havalarda en çok tercih edilenler arasında. Prof. Dr. Canan Karatay bir hastalık düşmanı olan tarhananın en lezzetli ve sağlıklı tarifini paylaştı. Rumico
Beslenme ve Diyet
Lokum gibi yaprak sarması tarifi: Pişirirken asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor
Zeytinyağlı yaprak sarması hem lezzetli hem de maharetli bir yemek. Sofraların göz bebeği olan yaprak sarmasının iç harcı sarış şekli ve pişirmesi oldukça zor. Bizlerde sizin için lokum gibi yaprak sarmasının tarifini paylaştık. Bu tarif ile sarmanız asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor. İşte detaylar…
Lokum gibi yaprak sarması için en önemli püf nokta maden suyu. Maden suyu yaprak sarmasının hem lokum gibi olmasını sağlıyor hem de lezzetine lezzet katıyor. İşte en güzel yaprak sarması tarifi…
YUMUŞAMASINA YARDIMCI OLUYOR
Maden suyu ile pişirilen yaprak sarması, geleneksel bir tariftir ve lezzetiyle dikkat çeker. İşte bu tarif için gereken malzemeler ve adımlar:
Malzemeler:
- Taze asma yaprağı (yaklaşık 40-50 yaprak)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 büyük soğan (ince doğranmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- 1/2 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı maden suyu
- Limon dilimleri (isteğe bağlı)
- Yoğurt (servis için)
Yapılışı:
- Asma yapraklarını temizlemek için, tuzlu su ile iyice yıkayın ve üzerlerindeki damarları çıkarın. Ardından yaprakları kaynar suda 2-3 dakika kadar haşlayın. Haşlama işlemi, yaprakların yumuşamasını sağlar. Daha sonra yaprakları süzün ve soğumalarını bekleyin.
- Pirinci bol suyla yıkayın ve süzün.
- Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Kavrulan soğana pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar karıştırarak kavurun.
- Domates salçasını ve biber salçasını ekleyin (varsa) ve birkaç dakika daha kavurun.
- Tuz, karabiber ve pul biberi (varsa) ekleyin, karıştırın.
- Hazırladığınız iç harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Her bir asma yaprağının alt kısmına, iç harçtan bir miktar koyun. Yaprakları sarmak için kenarları içe doğru katlayın ve rulo şeklinde sarın.
- Dibi kalın bir tencereye sarmaları dizin. Üzerine limon dilimleri serpiştirebilirsiniz.
- Sıcak suyu ve maden suyunu ekleyin. Sarmaların üzerini hafifçe bastırarak sıkıca kapatın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte sarmalar pişene kadar yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Suyunu çekene kadar pişirme süresini uzatın.
- Sarmalar piştikten sonra ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağını açmadan sarmaların ılıması için bekletin.
- Servis yapmadan önce yaprak sarmaları soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine yoğurt ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!
-
Teknoloji6 yıl önce
Eset Lisans Anahtarları Güncel Liste Yenilendi
-
Saç Bakımı6 yıl önce
Saç açıcı ile saçlar nasıl açılır?
-
Saç Bakımı6 yıl önce
Saç Boyası Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?
-
Saç Bakımı6 yıl önce
Küllü Kumral Saç Rengi Seçimi
-
Hayvan Hastalıkları5 yıl önce
Hayvanlarda zehirlenmeler, belirtileri ve tedavi yöntemleri
-
Saç Bakımı6 yıl önce
Saç Boyaları Hakkında Bilgiler ve Boya Seçimi
-
Hayvan Hastalıkları5 yıl önce
İneklerde doğum sonrası iştahsızlık nedenleri
-
Büyükbaş Hayvancılık6 yıl önce
Buzağı Besleme: ikişerli grup halinde barındırmanın önemi