Connect with us

Tarım ve Hayvancılık

Hatay 260 Bin Ton Pamuk Rekoltesi Bekliyor

Hatay 260 Bin Ton Pamuk Rekoltesi Bekliyor

Hatay 260 Bin Ton Pamuk Rekoltesi Bekliyor. Türkiye’nin pamuk üretiminin yüzde 11’inin gerçekleştiği Hatay’da bu yıl 260 bin ton rekolte bekleniyor.

Hatay 260 Bin Ton Pamuk Rekoltesi Bekliyor

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu şunları söyledi. Kozasından çiçek evresine kadar her evresinde görsel bir şölen sunan pamuğun Hatay’da yoğun olarak Amik Ovası’nda yetiştirildiğini söyledi. Çolakoğlu, özellikle tekstil sanayinin ham maddesi olması açısından pamuğun sanayi bitkileri içerisinde önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Çolakoğlu, “2018 yılında destekleme miktarlarındaki artış pamuk maliyetlerinin ve girdilerinin aşağı çekilmesi konusunda bakanlığımız önemli bir adım atmıştır.



Havza bazlı üretim modeline göre pamukta kilogram başına 8 kuruş. Mazot gübre desteğinde ise dekar başına 44 TL vermek suretiyle girdilerde önemli bir katkı sağlandı” dedi.

Çolakoğlu, Türkiye’nin dünyada en fazla pamuk yetiştiren ve üreten 10 ülkesi arasında yer aldığını söyledi. Çolakoğlu, “Hatay ise pamuk üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. İlimizdeki pamuk üretimi 500 bin dekarı geçmekte olup, bu 500 bin dekardan elde edilen pamuk üretimi 260 bin tonu geçmektedir.

Pamuk bitkisinde elde edilen elyaf, ilimiz dışındaki iplik fabrikalarına gönderilmektedir. Pamuk yağının elde edilmesi de ilimizde gerçekleştirilmekte, pamuk yağının yanında elde edilen küspe hayvan beslenmesinde önemli yer tutmaktadır. Pamuğun randımanına bağlı olarak 4 liranın üzerinde bir fiyat gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bunun karşılığı olarak pamuğun ilimize katkısı 1,5 milyar TL civarında olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.

Makinalı Hasat Yaygınlaşıyor

Sezonun ilk pamuk hasadının gerçekleştiği Amik Ovası’nda ise makinalı hasat ön plana çıktı. Merkez ilçe Antakya’ya bağlı Serinyol Mahallesi’nde hasat tarım araçlarıyla yapıldı. Sezonun ilk pamuk hasadını gerçekleştiren üretici Ömer Bozkurt şunları söyledi. 2006 yılından bu yana Hatay bölgesinde bulunan pamuk hasatlarının makina ile yapıldığını söyledi.

Bozkurt, “2018 yılının hasadına başladık. Hayırlısıyla çiftçilerimize ve bizlere hayırlı olur. Bu yıl verimlilik oranımız geçen yıllara göre biraz daha geriden seyretmekte. Hava şartlarından dolayı oluşan mücadelemiz, ilaçla, haşereyle mücadelemiz biraz bizi etkiledi. Fiyatların biraz daha yükselmesi bizim için, çiftçilerimiz için daha iyi olacak” dedi.

Makinalar tarafından gerçekleştirilen hasadın ardından tarım araçlarının ulaşamadığı pamuklar ise işçiler tarafından toplanarak çuvallara konuluyor.

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Kaçak ana arı muhafız ekiplerince yakalandı. Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Sarp Gümrük Kapısında gerçekleştirilen operasyonda; 1500 adet kaçak ana arı, 1 kilogram esrar ve muhtelif eşyalar yakalandı.

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Türkiye’ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Kapısına gelen Türk plakalı tır; Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizine tabi tutulmasının ardından, şüpheli görülerek x-ray tarama sistemine yönlendirildi. X-ray görüntülerinde şüpheli yoğunluğa rastlanması üzerine araç, arama hangarına alındı.

Aramanın genişletilmesi sonucunda aracın muhtelif yerlerine gizlenmiş vaziyette 150 ahşap kutu içerisinde; Türkiye’ye sokulmak istenen 1500 adet canlı kraliçe arı yakalandı. Söz konusu arıların yanı sıra araçta 16 adet oto yedek parçası; 235 adet çakı ve 107 adet çakı kılıfı da ele geçirildi.

Narkotik dedektör köpeklerinin de dahil olduğu aramada; köpeklerin araç içerisinde bulunan bir çantaya tepki vermesi üzerine açılan çantada 1 kilogram esrar bulundu. Ele geçirilen kaçak eşyalara el konulurken, 1500 adet canlı kraliçe arı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Sarp Gümrük Kapısında gerçekleştirilen operasyonda şüpheli görülerek aranan bir tırda, 1500 adet kaçak ana arı, 1 kilogram esrar ve muhtelif eşyalar yakalandı.



Türkiye’ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Kapısına gelen Türk plakalı tır; Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizine tabi tutulmasının ardından, şüpheli görülerek x-ray tarama sistemine yönlendirildi. X-ray görüntülerinde şüpheli yoğunluğa rastlanması üzerine araç, arama hangarına alındı.

Narkotik dedektör köpeklerinin de dahil olduğu aramada; köpeklerin araç içerisinde bulunan bir çantaya tepki vermesi üzerine açılan çantada 1 kilogram esrar bulundu.

Aramanın genişletilmesi sonucunda aracın muhtelif yerlerine gizlenmiş vaziyette 150 ahşap kutu içerisinde; Türkiye’ye sokulmak istenen 1500 adet canlı kraliçe arı yakalandı. Söz konusu arıların yanı sıra araçta 16 adet oto yedek parçası; 235 adet çakı ve 107 adet çakı kılıfı da ele geçirildi.

Ele geçirilen kaçak eşyalara el konulurken, 1500 adet canlı kraliçe arı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Sorumlular hakkında yürütülen soruşturmaya devam ediliyor.

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imazlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye değer bulunan “Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım; Paket Arıcılık Sistemi” proje sözleşmesi imzalandı.



Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imazlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye değer bulunan “Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım; Paket Arıcılık Sistemi” proje sözleşmesi imzalandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansının Teknik Destek programına Kasım-Aralık döneminde; Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesinin yapmış olduğu; ”Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım: Paket Arıcılık Sistemi” proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imzalandı.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem proje ile ilgili olarak; “Aydın ili Arı Yetiştiricileri Birliği bünyesinde görev yapmakta olan personellerin; ilimizde arıcılık faaliyetini yürütmekte olan üreticilerimizin arıcılık ve paket arıcılık konusunda eğitim düzeylerinin arttırılarak; ilimiz için önemli olan arıcılık ürünleri üretimi ve katkı sağlamak; üreticilerimizin faaliyetlerine teknik destek vererek karlılıklarını arttırmak; personel eğitimi ile üreticilerimize daha bilinçli hizmet verilmesi için kurumsal kapasitemizin arttırılması; arıcılık faaliyetleri ile ön sıralarda yerini koruyan ilimizin bu sektörde; markalaşma yolunda paket arılık gibi modern tekniklerin sahada uygulanabilirliğinin arttırılması amaçlanmıştır dedi.



Ökdem konuşmasına şöyle devam etti:

Uygun kışlatma koşullarından dolayı, ülkenin hemen hemen tüm göçer arıcıların kışlak alanı olarak tercih edilen ilimizde; paket arıcılık konusunda sahip olduğu konumun avantajları kullanılarak, proje ile üreticilerimizin eğitiminin sağlanacaktır.

Paket arıcılık konusunda bir model oluşturabileceği ve arı satışlarına bir standart getirilebileceği; özellikle ilimiz arıcılarının arı satışlarını sürdürülebilir duruma getirecek ve ihracat yapabilecek kalite ve standarda ulaştıracağı düşünülmektedir.

Proje kapsamında, görevlendirilen konu uzmanı eğitmen tarafından konuya yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin verilmesinin planlandığı; eğitim programının tüm ilçelerimizde faaliyet gösteren arı yetiştiricilerimizin katılımına olanak sağlayacak; Mart ayı içinde gerçekleşmesi planlanan eğitimin kesin tarihleri ilerleyen günlerde netlik kazanacaktır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile tüketicilere yönelik birçok önemli düzenleme 1 Ocak 2020 itibariyle hayata geçiriliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 1 Ocak 2020 itibariyle, hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin; okul ve hastane gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdalar için alerjen bilgilerinin tüketiciye sunulmasının; hazır ambalajlı gıdalarda ise beslenme bildirimi yapılmasının zorunda olacağını söyledi.

Gıda alerjilerinin, çocuklarda yaygın olmak üzere, toplumun bütün kesimlerinde görülebildiğini, bunun da kişilerde farklı şikayetlere yol açtığını dile getirdi.

Pakdemirli, “Yapılan düzenlemeyle, gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve son tüketiciye sunulacağı hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul; hastane vb. işletmelerde yiyeceklerin alerjen bilgileri, afiş, yazı tahtası, menü vb. vasıtalarla tüketicilere sunulacak.” dedi.



HAZIR AMBALAJLI GIDALARDA ENERJİ VE BESİN ÖGELERİNİN MİKTARI YER ALACAK

Bakan Pakdemirli, ayrıca, yönetmelikle hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılmasının da zorunlu hale getirildiğini belirterek; böylece hazır ambalajlı bir gıdanın 100 gramında veya 100 mililitresinde ne kadar enerji, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat; şeker ve tuzun yer aldığının bilineceğini söyledi.

DÜZENLEME OBEZİTEYLE MÜCADELEYE DE KATKI SAĞLAYACAK

Bakan Pakdemirli, düzenlemeyle tüketicilerin daha bilinçli gıda seçimine ve tüketmesine; dolayısıyla özellikle obeziteyle mücadeleye ve halen Türkiye’de kişi başı günlük ortalama 12 gram olan tuz tüketiminin; 5 gramın altına düşürülmesine katkı sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Yetişkinler için vitamin ve mineraller dışındaki enerji ve bazı besin öğelerinin uluslararası günlük ortalama alım değerleri; Enerji 2000 kcal, toplam yağ 70 gram, doymuş yağ 20 gram, karbonhidrat 260 gram; şekerler 90 gram ve tuz 6 gram olarak belirlenmiştir.



Alerjiye veya intoleransa; (tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu) neden olan belirli madde ve ürünler ise şunlar; Gluten içeren tahıllar, yumurta, hardal, kereviz, yerfıstığı, acı bakla, balık, soya fasulyesi, sert kabuklu meyveler; deniz kabukluları ve yumuşakçaları, susam tohumu, süt ve bunların ürünleri ile kükürt dioksit ve sülfitler.

1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek düzenlemeye ilişkin Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nce örnek bir gıda alerjen tablosu da hazırlandı.

Devamını Oku

Trendler