Connect with us

Tarım ve Hayvancılık

Hayvansal Gıdaya Teknolojik Takip

Hayvansal Gıdaya Teknolojik Takip

Hayvansal gıdaya teknolojik takip. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, halk sağlığını korumak için kurdukları sistemle ilaç kullanımından kaynaklı “gıdada kalıntı riski”ni her aşamada izlediklerini belirterek; “Kalıntı riski bulunan hayvanların kesimhaneye sevkini, süt, yumurta gibi ürünlerin pazara arzını engelliyoruz.” dedi. 

Hayvansal Gıdaya Teknolojik Takip

Hayvansal gıdaya teknolojik takip. Dr. Pakdemirli, veteriner tıbbi ürünler için bu yıl hayata geçirilen e-Reçete ve İlaç Takip sistemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Söz konusu sistemle çiftlikten sofraya güvenilir gıda için önemli bir adım attıklarına işaret eden Dr. Pakdemirli, halk sağlığı için kurulan sistem sayesinde ilaç kullanımından kaynaklı gıdada kalıntı riskini her aşamada izlediklerini; kalıntı riski bulunan hayvanların kesimhaneye sevkini veya süt, yumurta gibi uygunsuz ürünlerin pazara arzını engellediklerini söyledi.

Bakan Dr. Pakdemirli, birbirine entegre bu uygulamaları, veteriner hekimler ve eczacıların ücretsiz olarak hizmetine sunduklarına dikkati çekerek, şimdiye kadar e-Reçete Sistemi’ne 16 bin 782 veteriner hekim, İlaç Takip Sistemi’ne de 10 bin 613 veteriner hekim ile 25 binden fazla eczacıyı kaydettiklerini bildirdi.

Sistemin işleyişine ilişkin de bilgi veren Dr. Pakdemirli, “Bir işletmedeki hayvanları muayene eden veteriner hekim, hasta hayvanı kulak küpesine göre sistemden işaretliyor, yazması gereken ilaçları elektronik ortamda reçete ediyor. Sistemde hayvanın yazılan ilaçtan ne zaman arınacağı, etinin ve sütünün ne zaman kullanılabilir hale geleceği gösteriliyor. İlaç kalıntısı geçmeyen bir hayvanı isteseniz de mezbahaya götürüp kestiremiyorsunuz. O hayvan kulak küpesinden kontrol edildiğinde ilaç kalıntısı olduğu ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

“İHBARI ZORUNLU HASTALIĞA HIZLI MÜDAHALE”

Dr. Pakdemirli, veteriner hekimin, rastladığı ihbarı zorunlu hastalıkları da sisteme kaydettiğini vurgulayarak; hastalık sisteme girildiği anda en yakın ilçe teşkilatındaki personelin hızla işletmeye giderek, gerekli müdahaleyi yaptığını dile getirdi. Böylece hastalığın yayılmasının hemen önüne geçildiğini belirten Dr. Bekir Pakdemirli, “Bugüne kadar veteriner hekimler tarafından sisteme 171 adet ihbarı zorunlu hastalık kaydedildi. Sistemde şu ana kadar 1 milyonu aşkın e-reçete düzenlendi. e-reçete düzenlenen hayvan sayısı 11 milyonu, reçete edilen ilaç sayısı 35 milyonu geçti. Geçtiğimiz hafta içinde bir milyonuncu e-reçeteyi Kocaeli’de görev yapan Kamil Şeker isimli veteriner hekim düzenledi. Kendisini tebrik ediyorum.” dedi.



DİĞER HAYVANLAR DA SİSTEME KAYDEDİLİYOR

Dr. Pakdemirli, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlıların yanı sıra kedi, köpek ve sahipli atların da muayene edildikçe sisteme kaydedildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Dünyada bu kadar kapsamlı bir uygulama daha yok, örnek olabilecek bir çalışma. Bu sistemle amacımız, vatandaşımızın sağlıklı hayvansal gıdaya ulaşımını ve onun takibinin yapılmasını sağlamaktır. Sistemle hayvanın nerede nasıl tedavi edildiğini kayıt altına alıyoruz. Hayvan hastalıklarında kullanılan bütün ilaçları izleyebiliyoruz ve ilaç tüketimini kontrol altına alıyoruz. Bu şekilde, hastalıklar ve ilaç kullanımına ilişkin veri tabanı oluşturuyoruz. Şap ve şarbon gibi ihbarı mecburi hastalıklara anında müdahale edebiliyoruz.”

Vatandaşların da bilgisayar ya da cep telefonlarından HaySag ve BİP uygulamasıyla hayvanın kulak küpesi bilgilerini girerek, hayvansal gıdada ilaç kalıntısı olup olmadığını sorgulayabileceğine işaret eden Dr. Pakdemirli, uygulamanın, Bakanlığın hayvan kayıt bilgi sistemleri, vatandaşlık kayıt bilgi sistemi, vergi kayıt bilgi sistemi, Sağlık Bakanlığı ilaç veri tabanı, Türkiye Jokey Kulübü yarış atı kayıt sistemi gibi veri tabanlarıyla da entegre olduğunu bildirdi.

Tarım ve Hayvancılık

Aralık ayı Tarım ÜFE verisi açıklandı

Aralık ayı Tarım ÜFE verisi açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, 2018 yılı Aralık ayı Tarım ÜFE verisi açıklandı (Tarım-ÜFE).

Aralık ayı Tarım ÜFE verisi açıklandı

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Aralık ayı Tarım ÜFE), 2018 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %3,28, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,65 artış gösterdi.



Aralık ayı Tarım ÜFE  de bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünlerinde %3,46, balıkçılıkta %3,43 artış, ormancılık ürünlerinde %4,81 azalış olarak gerçekleşti.

Aylık en fazla artış tek yıllık bitkisel ürünler ana grubunda gerçekleşti

Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; tek yıllık bitkisel ürünlerde %6,49, çok yıllık bitkisel ürünlerde %3,84 artış, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %0,41 azalış gerçekleşti.

Alt tarım gruplarından sebzeler bir önceki aya göre %11,10 arttı

Alt tarım gruplarından; tropikal ve subtropikal meyveler %4,90, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler %3,48, çeltik %2,17 ve yağlı meyveler %0,63 artış, canlı kümes hayvanları ve yumurtalar %0,56, canlı sığırlar, bunlardan elde edilen işlenmemiş süt %0,54 azalış gösterdi.

Aralık 2018’de endekste kapsanan 86 maddeden; 48 maddenin fiyatlarında artış, 33 maddenin fiyatlarında azalış, 5 maddenin fiyatlarında ise değişim olmamıştır.

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık

Buzağı can sütü hayat kurtarıyor

Buzağı can sütü hayat kurtarıyor

Buzağı kayıplarının önlenmesi için Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesindeki öğretim üyeleri tarafından hazırlanan Buzağı can sütü hayat kurtarıyor. OMÜ, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) tarafından hayata geçirilen “Buzağı Can Sütü Projesi”nde ilk üretim yapıldı.

Buzağı Can Sütü Hayat Kurtarıyor

OMÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Duygu Dalgın ve Doç. Dr. Yücel Meral, hayvancılığın en büyük problemlerinden olan buzağı ölümlerini önlemek için 2 yıl üzerinde çalıştıkları “Buzağı Can Sütü Projesi”nde ilk yerli ağız sütü tozu üretildi.



OKA’nın desteklediği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan tesiste üretilen ağız sütü ikame tozu (Buzağı can sütü) için yakında seri üretime geçilecek. Birinci etabı tamamlanan proje ilk olarak TR83 Bölgesi olan Samsun, Çorum, Amasya, Tokat’taki üreticilere sunulacak ağız sütü tozu, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından iki yıl ücretsiz olarak dağıtılacak.

Büyük bir bölümü doğumdan hemen sonra gerçekleşen buzağı ölümlerini yerli ağız sütü tozu ile önlemeyi amaçlayan proje ile milyarlarca lira ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor. Deneme amaçlı üretilen ilk ürünün dünya standartlarının üzerinde bir kaliteye sahip olduğu belirlendi. Buzağılarda denemelere başlanan yerli ağız sütü tozunun (Buzağı can sütü), yeni doğan buzağıların bağışıklığını güçlendirdiği tespit edildi.

Ürünümüz Dünya Standartlarının Üstünde

Yeni doğan çift tırnaklı hayvanların bağışıklılık sisteminin zayıf olduğunu belirten Doç. Dr. Duygu Dalgın, “Buzağı ölümlerinin en büyük nedeni, doğduklarında bağışıklıklarının az olmasıdır. Yeni doğan buzağılar 5 haftaya kadar kendi bağışıklığını üretemiyor. Dolayısıyla annelerinden aldıkları ağız sütü buzağılar için çok önemli. Fakat buzağının anneden aldığı ağız sütünün kaliteli olması gerekiyor. İlk ve ikinci doğumunu yapan, ithal, hastalık geçirmiş hayvanlarda ağız sütü kalitesiz oluyor.

Bu da yavruyu hastalıklara karşı açık hale getiriyor. Sonucunda da buzağı ölümleri artıyor. Bunu önlemek için yurt dışında ağız tozu yapılarak buzağılara veriliyor ve çok iyi sonuçlar alıyorlar. Türkiye’de bu güne kadar böyle bir üretimimiz yoktu (Buzağı can sütü). Türkiye’de üretimin olmaması hayvancılığımızın eksiğiydi.

Biz OKA toplantısında bu projeyi sunduk. O zaman ki valimiz İbrahim Şahin bu projeyi çok önemsedi. Bu açıdan kendisine şükran duyuyoruz. Daha sonra bu proje OKA’nın desteği, Samsun Büyükşehir Belediyesi yürütücülüğünde yapıldı. Doç. Dr. Yücel Meral, Büyükşehir Belediyemizin görevlileri; Veteriner Hekim Mehmet Yıldız ve Ziraat Mühendisi Çağatay Batman’ın projede çok emeği oldu. İlk deneme üretimlerimizi yaptık.



Üniversite olarak sözümüzü yerine getirerek dünya standartlarının üzerinde bir kalitede toz elde ettik. Türkiye’de bunun elde edilemeyeceği düşünülüyordu. Çünkü buna dair bir makine henüz yapılmamıştı. Biz bazı makineleri inove ederek daha kaliteli bir teknoloji geliştirmeyi ekibimizle başardık.

Bundan sonra üretim seri hale geçecek. Daha sonra üreticilerimize bu tozu dağıtacağız. Projenin kapsadığı 4 ilde üreticilerimize; ağız sütünün önemini ve sağlıklı buzağı yetiştirmenin stratejilerini anlatacağız. Bu projenin buzağı ölümleri ile birlikte, ağız sütü ve hayvan ithalatını önleyeceğini düşünüyoruz” dedi.

Yerli bir tesis ve ürün

AR-GE çalışmalarından sonra tesis yapımına başladıklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde proje görevlisi Veteriner Hekim Mehmet Yıldız, “Ağız sütü ikame tozu için yaptığımız makine Türkiye’de bir ilk oldu.



Bu makinenin özelliği düşük sıcaklıkta protein ve immunoglobulinlere zarar vermeden ağız sütü toz haline getirerek raf ömrünü uzatacak şekilde çiftçilerin kullanımına sunmayı amaçladık.

Ürettiğimiz kolostrum tozunda dünya standartlarının üzerinde bir kaliteyi yakaladık. Buzağılarda bunu denedik. Denemelerimiz devam ediyor. Bu proje ülke hayvancılığımız için önemli. Kullanım şekli çok kolay. Deneme çalışmalarımızı bitirdikten sonra ham madde temini üzerinde çalışacağız.

Makinemiz saatte 50 litre ağız sütü toz haline getirebilecek. Bu çalışmanın ülke geneline yayılacağını düşünüyoruz. Bölgedeki çiftçilere bu toz 2 yıl ücretsiz dağıtılacak. Bu tesis ağız sütünü toz haline getirmek için Türkiye’de ilk kez yapılan bir yer. Amerika ve Avrupa’da bu tesislerden bulunuyor.

Biz bunu yerli bir üretimle ilk defa Samsun’da hayata geçirmiş olduk. Buzağılarda yaptığımız denemelerde aktif hale getirdiğimizi gördük. Bağışıklık sistemi güçlü olan bir buzağı diğer hastalıklara karşı da dirençli oluyor. Kan analizlerinde de bunu gördük” diye konuştu.

Devamını Oku

Politika

Vatandaş Ucuz Et Yerine Yağ Yiyor

Vatandaş Ucuz Et Yerine Yağ Yiyor

Vatandaş Ucuz Et Yerine Yağ Yiyor. Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu: Kasaplarda 100 gram kıymanın içinde %5 yağ varken; yandaş zincir mağazalarda yağ var.

Vatandaş Ucuz Et Yerine Yağ Yiyor

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, vatandaşa ucuza satılan etin ya da kıymanın aslında yağ olduğunu belirtti. Akp iktidarı vatandaşa ucuz et yerine aslında pahalıya yağ satıyor ve et yerine yağ yedirtiyor ifadesini kullandı.



Ucuz Eti Vatandaş 30 Liraya Değil 37,5 Liraya Yedirtiyorsunuz

CHP’li Gaytancıoğlu et ve kıyma satışı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Ucuz et olarak Türkiye genelinde belirli zincir mağazalarda satılan kuşbaşı et ve kıymada, yapılan sözleşmelerde, yağ oranı yüzde 20 olarak belirlenmiştir.

Hâlbuki kasaplarda satılan kırmızı ette yağ oranı yüzde 5 ila 7’yi geçmemektedir. Şimdi soruyorum: Demek oluyor ki marketlere verilen sözde ucuz etin vatandaşa satış fiyatı 30 lira değil, 800 gramı 30 liradır yani kilogram fiyatı 37,5 liradır.

Yani iktidar olarak algıda ucuz et reelde pahalı fiyatlardan et satıyorsunuz. Ben de şimdi size soruyorum: Acaba bu satışlardan kimler ne rantlar sağlıyor, bunu bir açıklar mısınız?”

Ucuz Etlerin İçine %20 Yağ İlave Ediliyor

İktidarın ucuza et yedirdiğini iddia eden CHP’li vekil Okan Gaytancıoğlu,“İnsanlara ne yediriyorsunuz biliyor musunuz? Yağ yediriyorsunuz.

Sözleşme yapıyorsunuz ve ucuz etlerin içine yüzde 20 yağ koyuyorsunuz. Peki, kasaptan 1 kilo kıyma alın. Gerçi 1 kilo kıyma kimse alamıyor. 100 gram kıyma alıyor insanlar.

Bunun içerisinde ne kadar yağ var biliyor musunuz? Yüzde 5, bilemediniz yüzde 7 ama sizin yandaş mağazalarınızdan, zincir mağazalarınızdan satın alınan etlerde yüzde 20 oranında yağ var.

Yani siz 1 kilo et satmıyorsunuz 800 gram et satıyorsunuz. Diğer bir ifade ile 30 liradan satmıyorsunuz, 37,5 liradan satıyorsunuz. Kim kazanıyor kim kaybediyor, o belli? Tüketici kaybediyor, dar gelirli kaybediyor, yoksul insanlar kaybediyor.”

Devamını Oku

Trendler

error: İzinsiz Olarak Kopyalama yapamazsınız. !!