Connect with us

Politika

Hedef 100 milyon kitaba ulaşmak

GÜLDEN ÇOKTAN – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün açılışını yaptığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi’nin 1 milyon cilt basılı kitabı ve aynı anda 3 bin kişilik kapasitesiyle ülkemizin en büyük üniversite kütüphanesi olduğunu söyledi.

Erdoğan, dün ilk olarak Üsküdar’da restorasyon çalışması biten Ayazma Camii’nin açılışını yaptı. Açılışta konuşan Erdoğan, “Ayasofya’yı yeniden ibadete açarak fethin ve onun muzaffer komutanı Fatih’in emanetine sahip çıkmıştık. Son dönemde İstanbul’un dört bir yanında inşa ettiğimiz camilerle ecdadın bu topraklara kazıdığı mühürleri çeşitlendirdik, çoğalttık, yaygınlaştırdık” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ve beraberindekiler cuma namazını burada kıldı.

Daha sonra İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi Açılış Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı, “Bünyesindeki bir milyon cilt basılı kitabı ve aynı anda üç bin kişiye hizmet verecek fiziki büyüklüğüyle ülkemizin en büyük üniversite kütüphanesini açıyoruz. Halihazırda ülkemizin en büyük kütüphanesi Ankara’daki Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan hedef 5 milyon ciltlik kitap kapasitesine sahip millet kütüphanesidir. Burasının da millet kütüphanesi gibi haftanın her günü yirmi dört saat açık olacağını kullanıcılara her türlü imkanın sağlanacağını, ikramların yapılacağını öğrenmekten memnuniyet duydum” dedi.

Büyük bir kütüphaneye dönüştürülecek Rami Kışlası’nın da yıl sonunda tamamlanacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, okul kütüphanelerindeki kitap sayısını da 70 milyondan yıl sonuna kadar 100 milyona çıkaracaklarını söyledi.

Advertisement

Rami Kütüphanesi

“Millet olarak bir medeniyet davamız medeniyetimizi ihya etme sevdamız varsa bunu kütüphaneler yapmadan kütüphaneler olmadan yapamayız” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her kitap bir alimdir. Her kitap bir dosttur. Her kitap bir alemdir. Medeniyetimizin altın yıllarının, kütüphanelerimizin de zenginliğiyle göz kamaştırdığı dönemler olması asla tesadüfi değildir. Kitap ve kütüphaneyle irtibatı kopan milletlerin ayakta kalabilmesinin imkansız olduğunu biliyoruz. Kitaba sırtını dönen, cehaletin zifiri karanlığından kurtulamaz. Çocukları, gençleri ve yetişkinleri kitapla buluşturacak kitabı ve okumayı sevdirecek projeler üretmeyi istikbalimiz adına hayati önemde görüyoruz. Bunun için de okullarımızdan başlayarak hayatımızın her alanının merkezine kitabı okumayı dolayısıyla kütüphaneyi yerleştirmek istiyoruz.”

‘Zirveye çıkaracağız’

Erdoğan, gençlere Gülhane Parkı’ndaki İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni ziyaret etmelerini tavsiye ederek şunları söyledi:

Advertisement

“’Şehrinin kapısında bilgi ve erdem kılıç ve silahtan üstündür’ yazan bir medeniyetin önce kendi tarihine ve birikimine sahip çıkması gerekir. Maalesef uzunca bir süre bu konuda sıkıntı yaşadık.

Daha doğrusu vaktimizi ve enerjimizi başka alanlara yönelterek bu iklimden uzaklaştık. Veya uzaklaştırıldık. Sadece biz değil medeniyet coğrafyamızın her köşesinde aynı durum yaşandı yaşanıyor. Bugün dünyanın her alanda köklü bir değişimin sancılarıyla kıvrandığı dönemden geçiyoruz. Bize düşen bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek kendi medeniyet değerlerimizin üzerinde hayal ettiğimiz büyük atılımı gerçekleştirmek. İlmin, irfanın, ve erdemin gücünü kendine rehber edinen ecdadın izinden giderek biz de eğitim öğretimle, kültürle, sanatla, teknolojiyle hepsinden önemlisi insanla medeniyetimizi zirveye çıkaracağız.”

Rumico

Politika

Eski bakan Necmettin Cevheri vefat etti

Cevheri, yaşlılığa bağlı rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Güven Hastanesi’nde hayata veda etti. 1930’da Şanlıurfa’da dünyaya gelen Necmettin Cevheri, sırasıyla Adalet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

İlk duruşma yarım saat

BULGARİSTAN’ın Varna kentinde 84 gündür tutuklu olarak bulunan cezaevi firarisi ülkücü baba Kürşat Yılmaz’ın ilk duruşması yarım saat sürdü. Duruşma, Yılmaz’ın avukatlarının iddianamenin kendilerine zamanında tebliğ edilmediğini bildirmesi üzerine 22 Ekim’e ertelendi.
Türk – Bulgar polisinin ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucu geçen temmuz yakalanan Yılmaz ile Ali Oymak, S.S.K ve Hasan Behçetov’un yargılanmasına dün başlandı. Varna Cezaevi’den geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilen Yılmaz’ın Varna Bölge Mahkemesi’ndeki duruşmasını izlemek için Türkiye’den çok sayıda gazeteci geldi. Ancak gazetecilerin salona kamera ve fotoğraf makinesi sokmasına izin verilmedi.
Tutuksuz sanık S.S.K’nın avukatı Anton Josef iddianamenin kendilerine geç tebliğ edildiğini bu sebeble usülsüzlük yapıldığını belirterek duruşmanın ertelenmesini istedi. Bunun üzerine yargıç Olek Atanasov duruşmayı 22 Ekim’e erteledi.
Yedi avukatla anlaşan Yılmaz’ın ilk duruşmasına dört avukatı katıldı. Bulgaristan’ın eski devlet başkanlarından Todor Jivkov’un avukatı Reni Tsanova’nın duruşmaya katılmaması dikkat çekti. Dokuz tanıktan yedisinin katıldığı duruşma salonuna kelepçesiz getirilen Yılmaz, adliyeden Ali Oymak adlı adamıyla elleri kelepçeli olarak ayrıldı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Fransa Senatosu’nda Asuriler ve Keldaniler hakkında kabul edilen bir kararda Osmanlı dönemine ithamlarda bulunulması hakkında açıklamalarda bulundu. Bilgiç, “Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur. Hukuki ve tarihi temelden yoksun bu basiretsiz teşebbüsün Fransa Senatosu’nun itibarsızlığını pekiştirmekten başka bir sonucu ya da ciddiye alınacak bir yönü bulunmamaktadır. Fransa Senatosu, başkalarına tarih dersi vermek yerine, kendi tarihine bakmalıdır” ifadelerinde bulundu.

Rumico

Devamını Oku

Trendler