Connect with us

Ekonomi

İşte 270 TL daha az ödemenin yolu! Kapalıyken bile elektrik yakıyor

Durdukları yerde, kapalı olsalar dahi elektrik harcayan elektronik cihazlardan birçoğumuzun haberi yok. Bunun içinse sadece fişte takılı durumda unutulmaları yetiyor. Kapalıyken bekleme moduna geçerek elektrik tüketen bu cihazlar, uzmanlar tarafından ‘vampir’ olarak nitelendiriliyor. Yapılan araştırmalara göre ortalama olarak bir evde harcanan elektriğin yüzde 10’u ‘vampir cihazlar’a ait. Bu küçük gibi görünse de aslında hesaplandığında yıllık fatura maliyetini yükseltebiliyor. Peki hangi cihazlar, ne kadar elektrik harcıyor?

‘MAÇ İZLEDİKTEN SONRA KAPATIN’

Enerji fiyatlarının 2022 yılı başı itibarıyla artmasının “Faturadan nasıl tasarruf edebiliriz?” sorusunu ön plana çıkardığını söyleyen elektrik-elektronikmühendisi Kerem Çilli, “Örneğin 13,3 inch bir laptop şarj adaptörü boşta çalışırken sadece 1 Watt güç tüketiyor. 18 inch bir monitör 0,6 Watt , mini kahve makinası 1,1 Watt, mürekkep püskürtmeli yazıcı 0,7 Watt gibi anlık tüketimlere sahipler. 1kWh = 2 TL fiyatı olduğunu düşünürsek bu değerler aylık 1- 1,5 TL civarında faturamıza yansıyacaktır” bilgisini verdi. En çok hangi cihazların bekleme modunda elektrik harcadığını da açıklayan Çilli, özellikle iki elektronik alete dikkat çekerek şunları söyledi:

Alıntı Metni


SANDIĞINIZ KADAR ‘AKILLI’ DEĞİL

Burada dikkat edilmesi gereken noktanın akıllı televizyonlardaki farklı donanımlar ve özellikler olduğunun altını çizen Çilli, “Bu özellikler açık olduğunda, bekleme modunda bile örneğin 55 inch televizyonda 15 Watt gibi bir tüketim olabilir. 15 Watt tüketim en kötü senaryoda (7 gün 24 saat ve 365 gün) sürekli tüketim yaparsa faturaya yılda 270 TL civarında bir yük getirebilir. TV özellikleri ve bu özelliklerin açık mı yoksa kapalı mı olduğundan emin olmanızı öneririm” sözleriyle kullanıcılara uyarılarda bulundu.

Advertisement

BU AYARLARA DİKKAT!

Güç tüketimleri konusunda en pratik tasarruf yöntemin kullanılan elektrikli eşyaya giden elektriği tamamen kesmek olduğunun altını çizen Kerem Çilli, “Bunu piyasada kolayca bulabileceğiniz açma-kapama anahtarlı prizlerle yapabilirsiniz. Hatta bu haber size ilham verir ve almak isterseniz akım korumalı modelleri tercih etmenizi öneririm. Kullanılmadığında elektrikli ev aletlerinin üzerindeki mekanik (varsa) açma kapama düğmesinden kapatılması veya tamamen fişten çekilmesi yararlı olacaktır.

Tabuttan gelen ses korkuttu

Gelişen elektronik donanım ve yazılım teknolojileri ile birçok elektrikli ev aleti ‘akıllı cihazlar’ haline dönüşüyor. Örneğin bir televizyonun uzun süre çalışmamasından dolayı otomatik kapanabilmesi gibi. Bizler nasıl ki tasarruf yapmak için arayış içerisindeysek, elektronik ürünler üreten firmalarda aynı işi daha az enerjiyle nasıl yapabilirim sorusunun peşinden gidiyorlar” dedi.

Çilli’ye göre ‘otomatik koruma modu’ varsa televizyonun bu ayarı aktif hale getirilerek güç tüketimi azaltılabilir. “Ekran parlaklığını düşürmek televizyon çalışırken harcanan enerjiyi azaltacaktır” diyen Kerem Çilli şunları da ekledi:

Alıntı Metni


Gerçek tasarruf ve enerji verimliliği açısından bakıldığında enerjinin tüketildiği yerde üretilebilmesi en istenen senaryo. Güneş enerjisi ve güneş panellerinin gerekliliğine de değinen Çilli, “Daha basite indirgeyelim; evde birçok enerji harcayan cihaz var ve biz evimizin çatısında, cephesinde, balkonunda elektrik üretiyoruz. Bu örnek bir ticarethane veya fabrika için de geçerli” yorumunu yaptı. Güneş enerjisinin gücü yettiğince evdeki tüm elektrikli aletlerin ihtiyacını karşılamaya çalıştığını ve bu sebeple bir küçük panel ile dahi güneş enerjisiyle tanışmanın mümkün olduğunu dile getiren Kerem Çilli, “Avrupa’da balkon tipi kurulumlar buna en güzel örnek. Biz de evimizin balkonunu kırdık ve güneş panelleri yerleştirerek elektrik üretiyoruz” bilgisini paylaştı.

Advertisement
Alıntı Metni
Aleyna Tilki’den Demet Akalın’a: Seviyenin düşeceğini tahmin etmeliydim
Johnny Depp-Amber Heard davası nasıl sonuçlanabilir?
‘Feride kendi ipini kendi çekti’
Content Video – Bekleme modunda bile elektrik yakıyor! İşte yılda 270 TL daha az ödemenin yolu

Rumico

Ekonomi

TTK’ya 2 bin işçi alımında yüz yüze başvuru olacak mı? Açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Nisan günü Karadeniz doğal gazının devreye alınması töreninde verdiği 2 bin madenci alımında süreç başlıyor. 25 Eylül itibariyle başlayan başvurulan 29 Eylül günü sona erecek.

Başvurular ise Alo 170 ve İş-Kur’un internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek. Yüz yüze başvurunun yapılmayacağını ifade eden İl Müdürü Okan Şentürk, “Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğüne alınacak 2 bin kişinin 1500 kişisi Zonguldak’a, 400 kişisi Bartın’a, 100 kişide Karabük’ün Yenice İlçesine alınacak olup 35 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Başvurular 29 Ekim Cuma günü de sona erecek. Başvuracak olan kişilerin ilçelerin gelmelerine gerek kalmadan Alo 170 iletişim hattından İş-Kur E-Şube üzerinden başvurularını yapabilecekler. İl Müdürlüklerimize Karadeniz Ereğli müdürlüklerimize manuel fiziksel olarak başvuru gerek kalmadan işlemlerini 3 ilimizde de gerçekleştireceklerdir. Bu yönde vatandaşlarımızı bilgilendirmek istiyoruz. Vatandaşlarımızın hiç bir sıkıntı yaşamadan sistem üzerinden gerçekleştirebilecekler” dedi.

Başvuruların Alo 170 ve İş Kur internet sitesi üzerinden yapılacağını ifade eden Şentürk, “Bununla ilgili Sağlık Bakanlığının daha önce alımları oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığının alımları oldu. Belirtilen başvuru hatları üzerinden başvurular yapıldı. Burada da Türkiye genelinde ki başvurularda yoğunluk yaşanmadan herhangi bir mağduriyet yaşanmadığı gibi yapılacak başvurularda da Alo 170 ve internet üzerinden yapılacak başvurularda da sıkıntı yaşanmayacak” ifadelerine yer verdi.

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Ekonomi

Balıkların toplama işlemi başladı! Denizi olmayan kentten somon ihracatı

Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulayan, elektrik üretilen ve bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölü kafes balıkçılığı ile ön plana çıkıyor. İrili ufaklı 30’a yakın tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar ürünlerini deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiyor ve vinç yardımıyla toplanmasını sağlıyor. Yaklaşık 350-600 gram ağrılığındaki balıklar denizlerde bulunan çiftliklerde 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç ediliyor.

“4 bin tonu yurt dışına gidiyor”

50 ton üretim yaptıklarını belirten Balık üreticisi Sadullah Sezer, “Buradan denizlere canlı balık gönderiyoruz, oradan da yurt dışına ve yurt içine dağıtımı yapılıyor. Şuanda bizim gönderdiğimiz balığın miktarı 50 tonu buldu. Almus ilçesi bütün olarak tahmini bir rakam verirsek 5 bin tonu buluyordur. Burada büyük küçük olmak üzere 28 tane tesis var. Aramızda yapılan anlaşmayla her hafta bir firma vinç şirketini çağırıp balık çıkarıyor. Elimizde soman alabalık var, buradan denize gönderiyoruz. En başta Rusya olmak üzere Çin, Japonya gibi ülkelere gönderiyoruz. Bizim için en önemli ihracat ettiğimiz ülke Rusya oluyor. Almus genelinde 5 bin ton üretimin yaklaşık 4 bin tonu yurt dışına gidiyor, geriye kalanı iç piyasada kendine yer buluyor” şeklinde konuştu.

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Ekonomi

Bakan Özhaseki: “Binaların da artık bir kimliği olacak”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla ‘Bina Kimlik Sistemi’ni hayata geçirdi. ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi durumların önüne geçilecek. Binaların girişlerine asılacak kare kod uygulamalarının akıllı cihazlarla okutulmasıyla yapı hakkında detaylı bilgiye kolayca erişilecek.

Memur, emekli ve asgari ücretliye enflasyon farkı! Merkez Bankası’nın son anketiyle zam hesabı değişti

‘BİNA KİMLİK SİSTEMİ’ UYGULAMASI 81 İLDE EŞZAMANLI BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda binaların da artık bir kimliğinin olacağını belirterek, “Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla 81 ilde eş zamanlı olarak uygulamaya başladığımız ve belirli periyotlarla denetleyeceğimiz ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz. Vatandaşlarımız, telefonlarından QR kodları okutarak o bina hakkında genel bilgi sahibi olabilecekler. Bina sakinleri ise, e- Devlet üzerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilecekler.” ifadelerini kullandı. Bakan Özhaseki, 144 bin yapıda ‘Bina Kimlik Sistemi’ne geçildiğini bildirdi.

DENETLENEN BİNALARA KİMLİK BELGESİ TAKILACAK

Bakan Mehmet Özhaseki’nin paylaştığı videoda, uygulama ile ilgili değerlendirmelerine yer verilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı Denetim Daire Başkanı Doğan Yorulmaz ise, ‘Bina Kimlik Sistemi’nin AR-GE çalışması sonucu ortaya çıkarıldığını söyledi. Kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi bina içerisinde istenmeyen etkilerin yaşanmaması için belirli periyotlarla kontrollerin yapılacağını ifade eden Yorulmaz, “Denetim faaliyeti sona eren bir binada kimlik belgesi takılması aşamasında ekip arkadaşlarımız dijital kimlik belgesini oluşturuyor, binaya gidip monte ediyor.” dedi. Yorulmaz, 2021’den önceki yapıların da benzer şekilde kimlik bilgileri oluşturulmak suretiyle onların da denetime katılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Advertisement

Rumico

Devamını Oku
Advertisement

HAFTANIN ŞARKISI

Advertisement

Trendler