Connect with us

Politika

Kan ağlayan yerfıstığı üreticisinin sesi oldular

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut ile Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, Osmaniye’de ürün fiyatları maliyet altında kalan ve geçen yılın bile gerisine düşen yerfıstığı üreticileriyle buluştu. Çiftçinin isyanına tanık olan CHP’li Milletvekilleri, yerfıstığı üreticilerinin sorunlarına çözüm bulunmasını isteyerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi istifaya çağırdı. Ürün fiyatlarına tepki gösterip sahipsiz bırakıldıklarını söyleyen çiftçiler ise, “Birileri sefa sürüp gününü gün ederken, krallar gibi yaşarken biz eskiyen ayakkabımızı ve şalvarımızı değiştiremiyoruz, yenileyemiyoruz” dedi.

HARMAN YERLERİNDE ÇİFTÇİLERLE BULUŞTULAR

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut ile CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, Osmaniye’nin Cevdetiye Kasabası ve Kadirli İlçesi’nde yerfıstığı üreticileriyle buluştu. Harman yerlerinde yerfıstığını eleyen ve kurutmaya bırakan çiftçilerin yanına giden CHP’li Milletvekillerine, CHP Osmaniye İl Başkanı Mehmet Aşık ve CHP İlçe Başkanları da eşlik etti. İlk olarak Cevdetiye Kasabası meydanında üretici köylülerle bir araya gelen CHP Milletvekilleri, çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini dinledi, çözüm için neler yapabileceklerini konuştu.

“ESKİYEN ŞALVARIMIZI BİLE YENİLEYEMİYORUZ”

Kadirli İlçesi’ndeki yerfıstığı harman yerine giderek çiftçilerle buluşan CHP’li Ayhan Barut ve Baha Ünlü’ye dert yanan üreticiler, “Birileri sefa sürüp gününü gün ederken, krallar gibi yaşarken biz eskiyen ayakkabımızı ve şalvarımızı değiştiremiyoruz, yenileyemiyoruz. Çünkü ürünümüz para etmiyor” diye konuştu. Geçen yıl yerfıstığının fiyatının 15 liraya kadar çıktığını, bu sene ise ürün fiyatının 5-6 lira seviyesine gerilediğini belirten çiftçiler, “Yerfıstığı üreticisi sahipsiz. Gübre ve mazot fiyatları ateş pahası olurken bizim yerfıstığımızın fiyatı niye düşüyor. Bize sahip çıkın” dedi.

Advertisement

“ÇİFTÇİYE DESTEKLEME PRİMİ VERİN”

Türkiye’de yıllık yaklaşık 200 bin ton civarında yer fıstığı üretildiğini, ülke üretiminin yüzde 90’ının Adana ve Osmaniye illerinden karşılandığını ifade eden Ayhan Barut, şöyle konuştu:
“Tarımda üretim maliyetleri fahiş oranda artarken, geçen yıl çiftçiden 12-13, yerine göre 15 liraya alınan yerfıstığının fiyatı piyasada 5-6 liraya kadar geriledi. Çiftçimizin elinden maliyetinin altına fiyatlarla alınan yerfıstığı fiyatının en az 15 lira olması gerekiyordu. Ancak iktidar piyasaya müdahale etmedi. Üretici birlikleri eliyle çiftçiyi rahatlatacak alım fiyatı açıklamadı ve alım yapmadı. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), Fiskobirlik, Çukobirlik, Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle yerfıstığı alım kampanyasına dahil edilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı yerfıstığı üreticilerinin zararını karşılamalıdır. Çiftçiye aradaki fiyat farkını destekleme primi olarak ödemelidir. İktidarı yerfıstığı üreticisinin sorunlarını görmeye, sesini duymaya ve çözüm için adım atmaya çağırıyoruz. Görevini yapmayan ve çiftçiye çare bulmayan Tarım Bakanı istifa etmelidir.”

“ÖNERGEMİZİ İŞLEME BİLE KOYMADILAR”

Girdi maliyetleri artarken ürün fiyatlarının gerilemesinin nedeni olarak iktidarın yanlış politikalarına dikkat çeken CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü ise, “Yerfıstığı denilince akla Osmaniye geliyor ama mazotundan tohumuna tüm girdi maliyetleri çok yüksek. Yerfıstığının yağlı tohumları listesine alınması için önerge verdik ama ciddiye bile almadılar, işleme koymadılar. Çiftçiye destekleme primi verilmeli. Biz her zaman çiftçinin yanında olmaya devam edeceğiz. Sonuna kadar yerfıstığı üreticilerinin yanında olmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. 

Rumico

Advertisement

Politika

Eski bakan Necmettin Cevheri vefat etti

Cevheri, yaşlılığa bağlı rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Güven Hastanesi’nde hayata veda etti. 1930’da Şanlıurfa’da dünyaya gelen Necmettin Cevheri, sırasıyla Adalet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

İlk duruşma yarım saat

BULGARİSTAN’ın Varna kentinde 84 gündür tutuklu olarak bulunan cezaevi firarisi ülkücü baba Kürşat Yılmaz’ın ilk duruşması yarım saat sürdü. Duruşma, Yılmaz’ın avukatlarının iddianamenin kendilerine zamanında tebliğ edilmediğini bildirmesi üzerine 22 Ekim’e ertelendi.
Türk – Bulgar polisinin ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucu geçen temmuz yakalanan Yılmaz ile Ali Oymak, S.S.K ve Hasan Behçetov’un yargılanmasına dün başlandı. Varna Cezaevi’den geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilen Yılmaz’ın Varna Bölge Mahkemesi’ndeki duruşmasını izlemek için Türkiye’den çok sayıda gazeteci geldi. Ancak gazetecilerin salona kamera ve fotoğraf makinesi sokmasına izin verilmedi.
Tutuksuz sanık S.S.K’nın avukatı Anton Josef iddianamenin kendilerine geç tebliğ edildiğini bu sebeble usülsüzlük yapıldığını belirterek duruşmanın ertelenmesini istedi. Bunun üzerine yargıç Olek Atanasov duruşmayı 22 Ekim’e erteledi.
Yedi avukatla anlaşan Yılmaz’ın ilk duruşmasına dört avukatı katıldı. Bulgaristan’ın eski devlet başkanlarından Todor Jivkov’un avukatı Reni Tsanova’nın duruşmaya katılmaması dikkat çekti. Dokuz tanıktan yedisinin katıldığı duruşma salonuna kelepçesiz getirilen Yılmaz, adliyeden Ali Oymak adlı adamıyla elleri kelepçeli olarak ayrıldı.

Rumico

Devamını Oku

Politika

Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Fransa Senatosu’nda Asuriler ve Keldaniler hakkında kabul edilen bir kararda Osmanlı dönemine ithamlarda bulunulması hakkında açıklamalarda bulundu. Bilgiç, “Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur. Hukuki ve tarihi temelden yoksun bu basiretsiz teşebbüsün Fransa Senatosu’nun itibarsızlığını pekiştirmekten başka bir sonucu ya da ciddiye alınacak bir yönü bulunmamaktadır. Fransa Senatosu, başkalarına tarih dersi vermek yerine, kendi tarihine bakmalıdır” ifadelerinde bulundu.

Rumico

Devamını Oku

Trendler