Connect with us

Beslenme ve Diyet

Kilo verirken yağdan kaybetmenin kolay yolları

Yağ mı kaybediyoruz yoksa kas mı?

Dönem dönem kilo almış veya vücudu yağlanmaya meyilli insanların, “Ne yaparsam yapayım bir türlü göbek bölgemdeki yağlar gitmiyor!” Dediğini muhakkak ki duymuşsunuzdur. Peki bölgesel zayıflamayı, kas yerine yağ kaybetmeyi ve daha fit bir vücuda sahip olmayı nasıl başarabiliriz?

Vücutta yağ yakım süreci nasıl işliyor?

Vücut enerji olarak yağları kullandığında, adipoz dokuda (yağların depolandığı doku) depolanmış trigliseritler hormon duyarlı lipaz enzimi ile parçalanırlar. Bu işlem sonrası oluşan yağ asitleri ve gliserol, dolaşıma katılır. Enerji ihtiyacı duyan hücreler bu bileşikleri kullanırlar. Kullanım sonrasında karbondioksit ve su açığa çıkar. Karbondioksit solunum ile vücuttan atılırken, su; ter, idrar ve çok küçük bir miktar da solunum ile dışarıya atılır.

Bildiğimiz üzere bir kilo yağın ve kasın vücutta görünümü pek aynı değil!

Advertisement

Peki vücutta yağ kaybını nasıl destekleriz?

Enerji olarak, yüksek kalorili beslendiğimizde fazlalık enerji yağ olarak adipoz dokuda depolanır. Oluşmuş bir yağ hücresinin ölmesi mümkün değildir. Fakat egzersiz ve sağlıklı beslenme anlayışı ile oluşmuş yağ hücrelerinin boyutu küçülebilir.

Yağ kaybını artırmak için beslenme ile egzersizi entegre bir şekilde uygulamak daha kolay ve hızlı bir şekilde istenilen sonuca ulaşmamızı sağlayacaktır.

Beslenmenin yağ yakımındaki destekleyici rolü!

Her insanın günlük aktiviteleri ve vücut metabolizması için gerekli olan bazal enerji ihtiyacı farklıdır. Bazı insanların günde 1500 kalori almaları yağ yakımını destekleyici bir etki gösterirken bazı insanlarda da bu enerji ihtiyacı fazla veya daha az olabilir.

Advertisement

Günlük olarak yeterli miktarda karbonhidrat ve protein almak gerekir. Karbonhidrat açısından aşırı kısıtlanmış diyetler uzun vadede sürdürülebilir olmamakla beraber, insan sağlığı açısından çok da faydalı değildir.

Vücudun yağ kaybedebilmesi için, enerji olarak yağı kullanması gerekir. Enerji için makro besin öğeleri kullanım sırası karbonhidrat-yağ-protein şeklindedir. Vücutta ne kadar karbonhidrat ve şeker varsa yağların enerji olarak kullanılması o kadar zordur. İşte bu yüzden yağdan kilo vermek isteyenlerin rafine karbonhidrat olarak adlandırdığımız (beyaz şeker, bal vb.) besinleri tüketmek yerine daha kompleks karbonhidratlar tüketmesi gerekir.

Glisemik indeksi düşük besinler (kan şekerini daha yavaş yükselten besinler) tüketmek, kan şekerinin ani yükselme durumlarının önüne geçer ve böylelikle yağ oluşumunu önler.

Lif tüketimini arttırmakta fayda var!

Lifler, sağlıklı bir sindirim sistemi için oldukça elzemdir. Çözünür liflerin sağlamış olduğu tokluk hissi sayesinde uzun süre acıkmayacak ve daha rahat bir sindirim sistemi ortamı oluşturacaktır. Yapılan birkaç araştırmada çözünür liflerin bel bölgesindeki yağlanmayı önlemede yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

Advertisement

Kaliteli ve sağlıklı yağları tüketin!

Yağ kaybetmek için tamamen yağsız diyet uygulamak oldukça yanlış bir harekettir. Vücudumuzda ihtiyacını hissettiğimiz, yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin emilimi ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca yağdan kısıtlanmış diyetlerde bağırsak hareketlerinin azalması sonucu kabızlık oluşumu en temel komplikasyondur. Kaliteli yağlar (zeytinyağı, avokado yağı, ceviz, badem vb.) tüketmek daha uzun süre tok kalmamızı ve metabolizmayı hızlandırıcı etki göstererek yağ yakımı sürecini destekleyecektir.

Kalori açığı oluşturmak gerekebilir!

Günümüzde diyet yapan veya kilo vermek isteyen insanların da çoğunlukla uyguladığı kalori kısıtlaması, yağ yakım sürecini destekler. Fakat bu sürecin bir uzman ile beraber yürütülmesi daha sağlıklı ve bilinçli kilo vermeyi sağlayacaktır.

Su içmeyi asla es geçmeyin!

Advertisement

Su aktif metabolizma için olmazsa olmaz bir maddedir. Su tüketimi, yağ yakımını destekler ve oluşan idrar, ter gibi atıklarla vücuttaki toksinleri uzaklaştırır.

Tek bir besin ile yağ yakmak mümkün değil!

Günümüzde yağ yakımı için birçok besin pazarlanmaktadır. Hindistan cevizi yağı, elma sirkesi, sert bir kahve, salatalık… liste uzar gider. Bu gıdaların yağ yakımına etkisi yok demiyoruz. Sadece bunları tüketerek ideal yağ oranınıza ulaşmanın mümkün olmadığını söylüyoruz. Beslenme düzeninizde de bu gıdalara yer vermek, yağ yakımınızı büyük ölçüde destekleyebilir ve aktif hale getirebilir.

Daha fazla spor ve fiziksel aktivite!

Beslenme ile bir miktar desteklenebilen yağ yakımının en büyük destekçisi spor yapmaktır. Gün içerisinde orta tempoda yapacağınız 1 saatlik bir yürüyüşte bile vücudunuzda yağ yakımını hızlandırabilirsiniz. Spor yapan bireylerde ağırlık antrenmanı yapmak, spor anında daha fazla enerji ihtiyacı oluşturacak ve yağ yakımını destekleycektir.

Advertisement

Beslenme bir bütündür. İhtiyacınız olan besin gruplarını, ihtiyacınız kadar tüketmek ve fiziksel aktivite ile desteklemek sizleri en güzel sonuca ulaştıracaktır.

Rumico

Beslenme ve Diyet

Taze fasulye öyle değil, böyle yapılır! Lezzetini 2 kat artıran ‘buz’ püf noktası

Türk sofralarının vazgeçilmezi taze fasulye birçok çeşidiyle ana yemekler arasında başı çekiyor. Doğru yöntemler sayesinde taze fasulyenin lezzetini ikiye katlamak mümkün. İşte yapmanız gerekenler. Rumico

Devamını Oku

Beslenme ve Diyet

Tüm zamanların en iyi ilacı! Canan Karatay hastalıksavar tarhana tarifini verdi

Kış hazırlıklarının başında gelen tarhana, soğuk havalarda en çok tercih edilenler arasında. Prof. Dr. Canan Karatay bir hastalık düşmanı olan tarhananın en lezzetli ve sağlıklı tarifini paylaştı. Rumico

Devamını Oku

Beslenme ve Diyet

Lokum gibi yaprak sarması tarifi: Pişirirken asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor

Zeytinyağlı yaprak sarması hem lezzetli hem de maharetli bir yemek. Sofraların göz bebeği olan yaprak sarmasının iç harcı sarış şekli ve pişirmesi oldukça zor. Bizlerde sizin için lokum gibi yaprak sarmasının tarifini paylaştık. Bu tarif ile sarmanız asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor. İşte detaylar…

Lokum gibi yaprak sarması için en önemli püf nokta maden suyu. Maden suyu yaprak sarmasının hem lokum gibi olmasını sağlıyor hem de lezzetine lezzet katıyor. İşte en güzel yaprak sarması tarifi…

YUMUŞAMASINA YARDIMCI OLUYOR

Maden suyu ile pişirilen yaprak sarması, geleneksel bir tariftir ve lezzetiyle dikkat çeker. İşte bu tarif için gereken malzemeler ve adımlar:

Malzemeler:

Advertisement
  • Taze asma yaprağı (yaklaşık 40-50 yaprak)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 büyük soğan (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı maden suyu
  • Limon dilimleri (isteğe bağlı)
  • Yoğurt (servis için)

Yapılışı:

  • Asma yapraklarını temizlemek için, tuzlu su ile iyice yıkayın ve üzerlerindeki damarları çıkarın. Ardından yaprakları kaynar suda 2-3 dakika kadar haşlayın. Haşlama işlemi, yaprakların yumuşamasını sağlar. Daha sonra yaprakları süzün ve soğumalarını bekleyin.
  • Pirinci bol suyla yıkayın ve süzün.
  • Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
  • Kavrulan soğana pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar karıştırarak kavurun.
  • Domates salçasını ve biber salçasını ekleyin (varsa) ve birkaç dakika daha kavurun.
  • Tuz, karabiber ve pul biberi (varsa) ekleyin, karıştırın.
  • Hazırladığınız iç harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Her bir asma yaprağının alt kısmına, iç harçtan bir miktar koyun. Yaprakları sarmak için kenarları içe doğru katlayın ve rulo şeklinde sarın.
  • Dibi kalın bir tencereye sarmaları dizin. Üzerine limon dilimleri serpiştirebilirsiniz.
  • Sıcak suyu ve maden suyunu ekleyin. Sarmaların üzerini hafifçe bastırarak sıkıca kapatın.
  • Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte sarmalar pişene kadar yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Suyunu çekene kadar pişirme süresini uzatın.
  • Sarmalar piştikten sonra ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağını açmadan sarmaların ılıması için bekletin.
  • Servis yapmadan önce yaprak sarmaları soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine yoğurt ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yapılan bu hata adeta zehir saçıyor! Buzluktaki eti bu yöntemle hızlı ve sağlıklı şekilde çözdürün
Misafirlere tarif sorduran börek: Kabaktan börek olur mu demeyin? Kabaklı dilim börek tarifi
Sütle biber birleşirse ne olur? Damak çatlatan sütlü biber kavurma tarifi…

Rumico

Devamını Oku

Trendler