Connect with us

Tarım ve Hayvancılık

Kırmızı Ete Yüzde 20 indirim yapıldı

Kırmızı Ete Yüzde 20 indirim yapıldı

Kırmızı Ete Yüzde 20 indirim yapıldı. Geçtiğimiz hafta tavuk eti fiyatlarında yaşanan yüzde 40’lık indirimden sonra vatandaşın et yiyebilmesi için bir destek de kasap esnafından geldi.

Kırmızı Ete Yüzde 20 indirim yapıldı

Geçtiğimiz hafta tavuk eti fiyatlarında yaşanan yüzde 40’lık indirimden sonra vatandaşın et yiyebilmesi için bir destek de kasap esnafından geldi. Adana Kasaplar Tavuk Balık Eti Şarkütericiler Odası yönetim kurulu kararıyla et fiyatlarına yüzde 10 indirim yapıldı. Kasap esnafının da desteğiyle kırmızı et fiyatları yüzde 20 oranında düştü. 55 lira olan kemiksiz etin fiyatı, 45 lira oldu.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla ülkede genel piyasada yüzde 10 indirim kampanyasına Adana’daki kasap esnafı da destek verdi. Adana Kasaplar Tavuk Balık Eti Şarkütericiler Odası, yönetim kurulu kararıyla il ve ilçeleri kapsayacak şekilde odaya kayıtlı tüm kasaplarda; et fiyatlarına yüzde 10 indirim yaptı. Kasapların da desteğiyle et fiyatları, yüzde 20 oranında düştü. Kemiksiz etin 55 lira, kemikli etin 45 lira olduğu kasaplarda artık yeni fiyatlar; kemikli et 35 lira, kemiksiz et ise 45 lira olacak şekilde vatandaşa sunuldu.

Fiyatlar Yarısı Kadar İndi

Adana Kasaplar Tavuk Balık Eti Şarkütericiler Odası Başkanı Saruhan Yağmur; fiyatların marketlerdeki fiyatların hemen hemen yarısına kadar indiğini belirterek; “Tavuklarda yaşanan indirimden sonra kasaplarımız da indirim yapmak istediklerini bize iletti. Biz de esnafımızın bu isteğine yönetim kurulu olarak olumlu baktık. Hem devletimizin yanında olmak hem de vatandaşlarımızın ucuz ve sağlıklı et yiyebilmesi için böyle bir indirime gittik. Daha önce kemiksiz et 55 lira, kemikli et 45 liraydı. İndirimlerle birlikte etin şimdiki fiyatı kemikli et 35 lira, kemiksiz et 45 lira şeklinde oldu” dedi.



Market zincirlerindeki et fiyatlarının fahiş oranda tutulduğunu ve bu fiyatların mutlaka denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Yağmur; “Marketler koyun ve büyükbaş olmadığı bahaneleriyle 70-75 liraya kemiksiz et satıyor. Eğer Tarım ve Orman Bakanlığı bize denetleme yetki verirse bunun önüne geçer, et ihraç eder hale geliriz. Sadece Adana’da bin 200’e yakın han var ve bu hanlarda yaklaşık 700-800 bin adet koyun olduğunu düşünüyoruz. Yani ithal ete gerek yok. İthal edilen etler Adana’ya gelse dahi ben kasabıma sattırmam” diye konuştu.

Kasap esnafı olan Mehmet Halit Erkek ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a genel piyasada yapılan yüzde 10 indirim kampanyası için teşekkür ederek; “Beklentimiz et fiyatlarının daha da düşeceği yönünde. İnşallah daha da düşer, milletimiz de artık et yiyebilir. Besicimiz elindeki malı stok etmezse dışarıdan ithal ete de ihtiyacımız olmaz” dedi.

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Kaçak ana arı muhafız ekiplerince yakalandı. Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Sarp Gümrük Kapısında gerçekleştirilen operasyonda; 1500 adet kaçak ana arı, 1 kilogram esrar ve muhtelif eşyalar yakalandı.

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Türkiye’ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Kapısına gelen Türk plakalı tır; Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizine tabi tutulmasının ardından, şüpheli görülerek x-ray tarama sistemine yönlendirildi. X-ray görüntülerinde şüpheli yoğunluğa rastlanması üzerine araç, arama hangarına alındı.

Aramanın genişletilmesi sonucunda aracın muhtelif yerlerine gizlenmiş vaziyette 150 ahşap kutu içerisinde; Türkiye’ye sokulmak istenen 1500 adet canlı kraliçe arı yakalandı. Söz konusu arıların yanı sıra araçta 16 adet oto yedek parçası; 235 adet çakı ve 107 adet çakı kılıfı da ele geçirildi.

Narkotik dedektör köpeklerinin de dahil olduğu aramada; köpeklerin araç içerisinde bulunan bir çantaya tepki vermesi üzerine açılan çantada 1 kilogram esrar bulundu. Ele geçirilen kaçak eşyalara el konulurken, 1500 adet canlı kraliçe arı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Sarp Gümrük Kapısında gerçekleştirilen operasyonda şüpheli görülerek aranan bir tırda, 1500 adet kaçak ana arı, 1 kilogram esrar ve muhtelif eşyalar yakalandı.



Türkiye’ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Kapısına gelen Türk plakalı tır; Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizine tabi tutulmasının ardından, şüpheli görülerek x-ray tarama sistemine yönlendirildi. X-ray görüntülerinde şüpheli yoğunluğa rastlanması üzerine araç, arama hangarına alındı.

Narkotik dedektör köpeklerinin de dahil olduğu aramada; köpeklerin araç içerisinde bulunan bir çantaya tepki vermesi üzerine açılan çantada 1 kilogram esrar bulundu.

Aramanın genişletilmesi sonucunda aracın muhtelif yerlerine gizlenmiş vaziyette 150 ahşap kutu içerisinde; Türkiye’ye sokulmak istenen 1500 adet canlı kraliçe arı yakalandı. Söz konusu arıların yanı sıra araçta 16 adet oto yedek parçası; 235 adet çakı ve 107 adet çakı kılıfı da ele geçirildi.

Ele geçirilen kaçak eşyalara el konulurken, 1500 adet canlı kraliçe arı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Sorumlular hakkında yürütülen soruşturmaya devam ediliyor.

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imazlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye değer bulunan “Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım; Paket Arıcılık Sistemi” proje sözleşmesi imzalandı.



Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imazlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye değer bulunan “Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım; Paket Arıcılık Sistemi” proje sözleşmesi imzalandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansının Teknik Destek programına Kasım-Aralık döneminde; Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesinin yapmış olduğu; ”Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım: Paket Arıcılık Sistemi” proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imzalandı.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem proje ile ilgili olarak; “Aydın ili Arı Yetiştiricileri Birliği bünyesinde görev yapmakta olan personellerin; ilimizde arıcılık faaliyetini yürütmekte olan üreticilerimizin arıcılık ve paket arıcılık konusunda eğitim düzeylerinin arttırılarak; ilimiz için önemli olan arıcılık ürünleri üretimi ve katkı sağlamak; üreticilerimizin faaliyetlerine teknik destek vererek karlılıklarını arttırmak; personel eğitimi ile üreticilerimize daha bilinçli hizmet verilmesi için kurumsal kapasitemizin arttırılması; arıcılık faaliyetleri ile ön sıralarda yerini koruyan ilimizin bu sektörde; markalaşma yolunda paket arılık gibi modern tekniklerin sahada uygulanabilirliğinin arttırılması amaçlanmıştır dedi.



Ökdem konuşmasına şöyle devam etti:

Uygun kışlatma koşullarından dolayı, ülkenin hemen hemen tüm göçer arıcıların kışlak alanı olarak tercih edilen ilimizde; paket arıcılık konusunda sahip olduğu konumun avantajları kullanılarak, proje ile üreticilerimizin eğitiminin sağlanacaktır.

Paket arıcılık konusunda bir model oluşturabileceği ve arı satışlarına bir standart getirilebileceği; özellikle ilimiz arıcılarının arı satışlarını sürdürülebilir duruma getirecek ve ihracat yapabilecek kalite ve standarda ulaştıracağı düşünülmektedir.

Proje kapsamında, görevlendirilen konu uzmanı eğitmen tarafından konuya yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin verilmesinin planlandığı; eğitim programının tüm ilçelerimizde faaliyet gösteren arı yetiştiricilerimizin katılımına olanak sağlayacak; Mart ayı içinde gerçekleşmesi planlanan eğitimin kesin tarihleri ilerleyen günlerde netlik kazanacaktır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile tüketicilere yönelik birçok önemli düzenleme 1 Ocak 2020 itibariyle hayata geçiriliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 1 Ocak 2020 itibariyle, hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin; okul ve hastane gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdalar için alerjen bilgilerinin tüketiciye sunulmasının; hazır ambalajlı gıdalarda ise beslenme bildirimi yapılmasının zorunda olacağını söyledi.

Gıda alerjilerinin, çocuklarda yaygın olmak üzere, toplumun bütün kesimlerinde görülebildiğini, bunun da kişilerde farklı şikayetlere yol açtığını dile getirdi.

Pakdemirli, “Yapılan düzenlemeyle, gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve son tüketiciye sunulacağı hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul; hastane vb. işletmelerde yiyeceklerin alerjen bilgileri, afiş, yazı tahtası, menü vb. vasıtalarla tüketicilere sunulacak.” dedi.



HAZIR AMBALAJLI GIDALARDA ENERJİ VE BESİN ÖGELERİNİN MİKTARI YER ALACAK

Bakan Pakdemirli, ayrıca, yönetmelikle hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılmasının da zorunlu hale getirildiğini belirterek; böylece hazır ambalajlı bir gıdanın 100 gramında veya 100 mililitresinde ne kadar enerji, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat; şeker ve tuzun yer aldığının bilineceğini söyledi.

DÜZENLEME OBEZİTEYLE MÜCADELEYE DE KATKI SAĞLAYACAK

Bakan Pakdemirli, düzenlemeyle tüketicilerin daha bilinçli gıda seçimine ve tüketmesine; dolayısıyla özellikle obeziteyle mücadeleye ve halen Türkiye’de kişi başı günlük ortalama 12 gram olan tuz tüketiminin; 5 gramın altına düşürülmesine katkı sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Yetişkinler için vitamin ve mineraller dışındaki enerji ve bazı besin öğelerinin uluslararası günlük ortalama alım değerleri; Enerji 2000 kcal, toplam yağ 70 gram, doymuş yağ 20 gram, karbonhidrat 260 gram; şekerler 90 gram ve tuz 6 gram olarak belirlenmiştir.



Alerjiye veya intoleransa; (tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu) neden olan belirli madde ve ürünler ise şunlar; Gluten içeren tahıllar, yumurta, hardal, kereviz, yerfıstığı, acı bakla, balık, soya fasulyesi, sert kabuklu meyveler; deniz kabukluları ve yumuşakçaları, susam tohumu, süt ve bunların ürünleri ile kükürt dioksit ve sülfitler.

1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek düzenlemeye ilişkin Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nce örnek bir gıda alerjen tablosu da hazırlandı.

Devamını Oku

Trendler