Connect with us

Beslenme ve Diyet

Köylüler domates konservesini böyle yapıyormuş: Yıl boyunca ekşimiyor ve bozulmuyor

Yaz aylarının en sevilen gıdalarından birisi de hiç şüphesiz domates… Kahvaltı sofralarının ve salataların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kış boyu taze bir şekilde domates tüketmek isteyenler domates konservesi hazırlıklarına başladı.

Makarnaların yanında sos olarak veya basit yoldan yaz domatesi ile menemen yapmak isteyenler domates konservesi hazırlıklarına başladı. Domates konservesini kış boyunca tüketmek istiyorsanız yapım aşamasında dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var. Bu sayede domates ekşimiyor ve bozulmuyor. İşte domates konservesine dair püf noktalar…

SICAK SUDA BEKLETİN

Bozulmayan ve eşsiz lezzetteki domates konservesinin asırlardır uygulanan geleneksel püf noktası, özellikle köylü kadınların ustalıkla kullandığı bir yöntem. Köylü kadınların nesiller boyu aktardığı bu bilgi, konservelerin içerisindeki lezzetin ve sağlığın garantisi olmuştur. Sıkı sıkıya kapatılan kavanozlar, kaynar suyun kucaklayıcı sıcaklığında 5 dakika boyunca bekletilir ve bu süreç, konservelerin bozulmadan uzun süre dayanmasına yardımcı olur.

Domates konservesi için gerekli malzemeler:

  • 9 – 10 kilo domates
  • 10 – 11 adet cam kavanoz
  • Tuz

Yapılışı:

  • Öncelikle domatesleri blenderdan geçirin. Domatesler, püre haline gelmeli ancak su gibi olmamalıdır.
  • Domatesleri derin ve geniş bir tencerede orta ateşte pişirmeye başlayın.
  • Pişirme evresinde çok sık ve gerekmedikçe karıştırma işlemi yapmayın.
  • Eğer sulu domates kullandıysanız karıştırmanıza gerek yoktur. Ancak etli ve suyu az domates kullandıysanız zaman zaman dibi tutmaması için karıştırabilirsiniz.
  • Yaklaşık 20-25 dakika içerisinde, kaynama başlayınca, domateslerin renk ve kıvamının değiştiğini göreceksiniz. Bu aşamada ocağı kapatabilirsiniz.
  • Ardından başka bir tencerede su kaynatın.
  • Cam kavanozu ve kapağı ile birlikte suya atıp çıkarın.
  • Kavanozun içerisinde su kalmamasını sağlayın, baş aşağı pozisyonda durması yeterlidir.
  • Her kavanoz için bir çay kaşığı tuzu üzerine serpin ve kapağını örtün.
  • Domateslerin bozulmaması için kavanozu sıkıca kapatmanız önemlidir.
  • Kavanozları kaynar suyun kucaklayıcı sıcaklığında 5 dakika boyunca bekletilir.
  • Ardından baş aşağı şekilde kavanozu çevirip bir tepsinin üzerine dizin.
  • Birkaç saat sonra konserve kapağınız eğer içeri doğru çukurlaşmışsa, konserveniz hazırdır.
  • Konservenizi serin yerlerde saklayın.

Not: Kavanozların kaynar suda bekletilmesi bozulmadan uzun süre dayanmasına yardımcı olur.

Salça yapımının püf noktası kaşıklarda saklı: Bu yöntemle artık salça küflenmeyecek
Sütle biber birleşirse ne olur? Damak çatlatan sütlü biber kavurma tarifi…
Ev hanımlarının sır gibi sakladığı tarif: Bu yöntemle şerbetli irmik tatlısı kuru kalmıyor
Advertisement

Rumico

Beslenme ve Diyet

Taze fasulye öyle değil, böyle yapılır! Lezzetini 2 kat artıran ‘buz’ püf noktası

Türk sofralarının vazgeçilmezi taze fasulye birçok çeşidiyle ana yemekler arasında başı çekiyor. Doğru yöntemler sayesinde taze fasulyenin lezzetini ikiye katlamak mümkün. İşte yapmanız gerekenler. Rumico

Devamını Oku

Beslenme ve Diyet

Tüm zamanların en iyi ilacı! Canan Karatay hastalıksavar tarhana tarifini verdi

Kış hazırlıklarının başında gelen tarhana, soğuk havalarda en çok tercih edilenler arasında. Prof. Dr. Canan Karatay bir hastalık düşmanı olan tarhananın en lezzetli ve sağlıklı tarifini paylaştı. Rumico

Devamını Oku

Beslenme ve Diyet

Lokum gibi yaprak sarması tarifi: Pişirirken asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor

Zeytinyağlı yaprak sarması hem lezzetli hem de maharetli bir yemek. Sofraların göz bebeği olan yaprak sarmasının iç harcı sarış şekli ve pişirmesi oldukça zor. Bizlerde sizin için lokum gibi yaprak sarmasının tarifini paylaştık. Bu tarif ile sarmanız asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor. İşte detaylar…

Lokum gibi yaprak sarması için en önemli püf nokta maden suyu. Maden suyu yaprak sarmasının hem lokum gibi olmasını sağlıyor hem de lezzetine lezzet katıyor. İşte en güzel yaprak sarması tarifi…

YUMUŞAMASINA YARDIMCI OLUYOR

Maden suyu ile pişirilen yaprak sarması, geleneksel bir tariftir ve lezzetiyle dikkat çeker. İşte bu tarif için gereken malzemeler ve adımlar:

Malzemeler:

Advertisement
  • Taze asma yaprağı (yaklaşık 40-50 yaprak)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 büyük soğan (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı maden suyu
  • Limon dilimleri (isteğe bağlı)
  • Yoğurt (servis için)

Yapılışı:

  • Asma yapraklarını temizlemek için, tuzlu su ile iyice yıkayın ve üzerlerindeki damarları çıkarın. Ardından yaprakları kaynar suda 2-3 dakika kadar haşlayın. Haşlama işlemi, yaprakların yumuşamasını sağlar. Daha sonra yaprakları süzün ve soğumalarını bekleyin.
  • Pirinci bol suyla yıkayın ve süzün.
  • Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
  • Kavrulan soğana pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar karıştırarak kavurun.
  • Domates salçasını ve biber salçasını ekleyin (varsa) ve birkaç dakika daha kavurun.
  • Tuz, karabiber ve pul biberi (varsa) ekleyin, karıştırın.
  • Hazırladığınız iç harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Her bir asma yaprağının alt kısmına, iç harçtan bir miktar koyun. Yaprakları sarmak için kenarları içe doğru katlayın ve rulo şeklinde sarın.
  • Dibi kalın bir tencereye sarmaları dizin. Üzerine limon dilimleri serpiştirebilirsiniz.
  • Sıcak suyu ve maden suyunu ekleyin. Sarmaların üzerini hafifçe bastırarak sıkıca kapatın.
  • Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte sarmalar pişene kadar yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Suyunu çekene kadar pişirme süresini uzatın.
  • Sarmalar piştikten sonra ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağını açmadan sarmaların ılıması için bekletin.
  • Servis yapmadan önce yaprak sarmaları soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine yoğurt ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yapılan bu hata adeta zehir saçıyor! Buzluktaki eti bu yöntemle hızlı ve sağlıklı şekilde çözdürün
Misafirlere tarif sorduran börek: Kabaktan börek olur mu demeyin? Kabaklı dilim börek tarifi
Sütle biber birleşirse ne olur? Damak çatlatan sütlü biber kavurma tarifi…

Rumico

Devamını Oku

Trendler