Connect with us

Tarım ve Hayvancılık

Kurbanlık Fiyatlarında Yüzde 10 Artış Var

Kurbanlık Fiyatlarında Yüzde 10 Artış Var

Kurbanlık Fiyatlarında Yüzde 10 Artış Var. Kurban Bayramı’na 21 gün kaldı. İstanbul’da kurban hareketliliği başladı. Kurbanlık fiyatları bu sene, geçen yıla göre yüzde 10 zamlandı. En düşük küçükbaş fiyatının 800 lira, en düşük büyükbaş fiyatının ise 7 bin lira. İstanbul’da başta belediyeler olmak üzere çeşitli kurumlar, kurban satış ve kesim hazırlıklarına devam ederken, besi çiftliklerinde ise kurban satışları başladı.



Kurbanlık Fiyatlarında Yüzde 10 Artış Var

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hem kurbanlık kesecekler için hem de satışını yapacaklar için hareketlilik başladı. En büyük merak konusu ise bu seneki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların fiyatlarıydı… Geçen yıl pazarda en düşük küçükbaş 600, büyükbaş da 6 bin liradan satılıyordu. Bu rakamlarda bu sene için en az yüzde 10’luk bir artış olacağı belirtiliyor.

Bu artışın en önemli gerekçelerinden biri hayvan yetiştiriciliğindeki girdilerde yaşanan artış ile döviz kurlarının yüksekliği gösteriliyor. Maliyetlerdeki artışlardan en fazla etkilenenlerin başında ise yem ve yakıt fiyatları geliyor. Fiyatların özellikle bayrama 10 gün kala değişkenlik göstermesi ve Ağustos ayındaki kurun belirleyici olması bekleniyor.

İSTANBUL’DA KURBANLIK  SATIŞLARI BAŞLADI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleri kurban kesim ve satış yerleri için hazırlıklarında son aşamaya gelirken, üreticiler ise besi çiftliklerini şimdiden hayvanlarla doldurdu.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Trakya’dan besi çiftliklerine getirilen kurbanlık hayvanların satışına başlandı.

Konuyla ilgili DHA’ya açıklamalarda bulunan  Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, büyükşehirlere kurbanlık hayvan girişine henüz izin verilmediğini ancak İstanbul’daki besi çiftliklerinde kurban satışlarının başladığını söyledi.   Yücesan, bakanlıktan alınan veriler ile hayvancılık sektöründen aldıkları bilgiler doğrultusunda kurbanlık hayvan sıkıntısının yaşanmayacağını vurguladı.



Kurbanlık Fiyatlarında Yüzde 10 Artış Var

Kurbanlık Fiyatlarında Yüzde 10 Artış Var. Yücesan, kurbanlık canlı hayvan fiyatlarıyla ilgili konuştu. Başkan Yücesan, bu seneki büyükbaş ve küçükbaş fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 10’luk bir fiyat artışının beklendiğini söyledi:

“Büyükşehirlerde çadırlarda satılan ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da ahırlarda satılanlar arasındaki fiyatlar çok farklıdır. Ahırdan alınan hayvanın büyükşehirlere taşınması sonrası bunun da belli bir maliyeti var. Kurbanlık fiyatları çok geçişkendir. Yani yerinden alınan bir mal ile İstanbul’dan ya da büyükşehirlerde çadırlarda satılan bir  kurbanlık fiyatı arasında fark vardır. Dolar’ın yüksek olmasının kurban fiyatlarına etkisi mutlak vardır. Besinin alımı döviz ile yapılıyor. Ayrıca mazot ve ilaç gibi girdilere bakıldığında bunlarda dolar ile alınıyor. Son üç, dört ayda yüzde 30’luk bir geçiş oldu ancak piyasanın talebi bu fiyatı karşılamıyor. Dolayısıyla geçen seneye göre yüzde 10 artış olacak. Geçen sene büyükşehirlerde toplu kurban satışı yapılan yerlerde büyükbaşta canlı kilogram (sığır) 22 ila 23 lira civarındaydı. Bu sene yüzde 10 artış ile canlı kilogramda 25 ila 26 Lira olması bekleniyor. Yine geçen sene kilogramı 24 ila 25 lira olan küçükbaş için de 27 ila 28 lira civarı bir fiyat bekleniyor.”

“TATİL NEDENİYLE BÜYÜKŞEHİRLERDE ÇOK BÜYÜK BİR POTANSİYEL BEKLEMİYORUZ”

Yücesan, kurban bayramının bu sene 9  günlük bir tatile denk geleceğini aktardı. Ahmet Yücesan, büyük şehirlerden  tatil beldelerine gidenler nedeniyle büyük şehirlerdeki kurban kesimlerinde çok büyük bir potansiyel beklemediklerini kaydetti. Yücesan, “Son yıllarda Türkiye genelinde kurban bayramında 800 bin ila 1 milyon arasında büyükbaş hayvan kesiliyor. Ayrıca, 2 buçuk milyon civarında da küçükbaş hayvan kesiliyor. Bu sayı önümüzdeki kurban içinde aynı olacak ve ‘arz-talep’ dengesizliği yaşanmayacak. Ayrıca Et ve Süt Kurumu bu sene de ithal ettiği 100 bin canlı hayvandan kurbanlık ayırdı. 100 bin hayvandan 30 binlik bir kontenjanı kurban için ayırdı. Özellikle sıkıntı yaşanırsa, toplu kurban kesen kurumlara buradan canlı hayvan dağıtılabilecek” diye konuştu.

KURBANLIK HAYVAN ALIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Aynı zamanda veteriner hekim de olan Ahmet Yücesan kurbanlık hayvan alımında dikkat edilmesi gereken hususları için şunları belirtti. “Vatandaşlarımız kurbanlıklarını toplu satış ve kesim yerlerinde almaları çok doğru olacaktır. Münferit satışlarda hayvanın muayenesi için bir veteriner bulunmayabilir. Ama toplu kesim yerlerinde hem kesim öncesi hem de kesim sonrası muayene edilmelidir. Hayvanın hastalık taşıyıp taşımadığı, riskli olup olmadığı çok rahat bir şekilde kontrol edilebilir. Buralardaki kesimler daha sağlıklı sonuçlar veriyor” şeklinde uyarılarda bulundu.

İSTANBUL KASAPLAR ODASI BAŞKANVEKİLİ: 9 GÜNLÜK TATİLDE İSTANBUL’DA DAHA AZ KURBAN KESİLEBİLİR 

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanvekili Aydın Tüfekçi de konu hakkında konuştu. Tüfekçi, kurban pazarlarının kurulmasının ardından hayvanların büyükşehirlere girişine Ağustos ayı başından itibaren izin verileceğini söyledi. Tüfekçi, “Kurbanlık hayvan fiyatları henüz tam anlamıyla oluşmadı. Ancak yeme, mazota yapılan zamlarla birlikte geçen seneki fiyatlara oranla yüzde 10’luk bir artışı bekliyoruz. Bu sene 9 günlük bir tatil var. Millet tatilde olacağı için İstanbul’daki kurban kesiminin daha düşük geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi.



BESİCİLER KURBAN BAYRAMINA HAZIR 

İstanbul’daki besi çiftlikleri kurban bayramına hazır. Anadolu ve Trakya’dan getirilen hayvanların satışı bu çiftliklerde başladı. Tuzla’da besicilik yapan Cesim Daş, kurban bayramına hazır olduklarını ve satışlara başladıklarını söyledi.

“BÜYÜKBAŞ HAYVANDA HİSSE BAŞI 1900 LİRA”

Daş, “2 bin 500 büyükbaş , 4 bin küçükbaş hayvanımız var. Kurbanlık satışlarımız başladı. Büyükbaşlarımız 7 bin ila 17 bin lira arasında, küçükbaşlarımız ise 800 ila 1500 lira arasında değişiyor. Geçen seneye göre yüzde 10 bir artış var. Maliyetlerimiz daha da fazla olmasına rağmen günün koşulları da bellidir ve daha fazla yansıtamıyoruz. Geçen sene büyükbaş da hisse başı 1700 lirayken bu sene 1900 lira yaptık” şeklinde konuştu.

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Kaçak ana arı muhafız ekiplerince yakalandı. Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Sarp Gümrük Kapısında gerçekleştirilen operasyonda; 1500 adet kaçak ana arı, 1 kilogram esrar ve muhtelif eşyalar yakalandı.

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Türkiye’ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Kapısına gelen Türk plakalı tır; Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizine tabi tutulmasının ardından, şüpheli görülerek x-ray tarama sistemine yönlendirildi. X-ray görüntülerinde şüpheli yoğunluğa rastlanması üzerine araç, arama hangarına alındı.

Aramanın genişletilmesi sonucunda aracın muhtelif yerlerine gizlenmiş vaziyette 150 ahşap kutu içerisinde; Türkiye’ye sokulmak istenen 1500 adet canlı kraliçe arı yakalandı. Söz konusu arıların yanı sıra araçta 16 adet oto yedek parçası; 235 adet çakı ve 107 adet çakı kılıfı da ele geçirildi.

Narkotik dedektör köpeklerinin de dahil olduğu aramada; köpeklerin araç içerisinde bulunan bir çantaya tepki vermesi üzerine açılan çantada 1 kilogram esrar bulundu. Ele geçirilen kaçak eşyalara el konulurken, 1500 adet canlı kraliçe arı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Sarp Gümrük Kapısında gerçekleştirilen operasyonda şüpheli görülerek aranan bir tırda, 1500 adet kaçak ana arı, 1 kilogram esrar ve muhtelif eşyalar yakalandı.



Türkiye’ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Kapısına gelen Türk plakalı tır; Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizine tabi tutulmasının ardından, şüpheli görülerek x-ray tarama sistemine yönlendirildi. X-ray görüntülerinde şüpheli yoğunluğa rastlanması üzerine araç, arama hangarına alındı.

Narkotik dedektör köpeklerinin de dahil olduğu aramada; köpeklerin araç içerisinde bulunan bir çantaya tepki vermesi üzerine açılan çantada 1 kilogram esrar bulundu.

Aramanın genişletilmesi sonucunda aracın muhtelif yerlerine gizlenmiş vaziyette 150 ahşap kutu içerisinde; Türkiye’ye sokulmak istenen 1500 adet canlı kraliçe arı yakalandı. Söz konusu arıların yanı sıra araçta 16 adet oto yedek parçası; 235 adet çakı ve 107 adet çakı kılıfı da ele geçirildi.

Ele geçirilen kaçak eşyalara el konulurken, 1500 adet canlı kraliçe arı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Sorumlular hakkında yürütülen soruşturmaya devam ediliyor.

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imazlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye değer bulunan “Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım; Paket Arıcılık Sistemi” proje sözleşmesi imzalandı.



Paket Arıcılık Sistemi proje sözleşmesi imzalandı

Paket Arıcılık Sistemi proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imazlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye değer bulunan “Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım; Paket Arıcılık Sistemi” proje sözleşmesi imzalandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansının Teknik Destek programına Kasım-Aralık döneminde; Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesinin yapmış olduğu; ”Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım: Paket Arıcılık Sistemi” proje başvurusunun desteklenmesinin ardından; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkıma Ajansı tarafından proje sözleşmesi imzalandı.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem proje ile ilgili olarak; “Aydın ili Arı Yetiştiricileri Birliği bünyesinde görev yapmakta olan personellerin; ilimizde arıcılık faaliyetini yürütmekte olan üreticilerimizin arıcılık ve paket arıcılık konusunda eğitim düzeylerinin arttırılarak; ilimiz için önemli olan arıcılık ürünleri üretimi ve katkı sağlamak; üreticilerimizin faaliyetlerine teknik destek vererek karlılıklarını arttırmak; personel eğitimi ile üreticilerimize daha bilinçli hizmet verilmesi için kurumsal kapasitemizin arttırılması; arıcılık faaliyetleri ile ön sıralarda yerini koruyan ilimizin bu sektörde; markalaşma yolunda paket arılık gibi modern tekniklerin sahada uygulanabilirliğinin arttırılması amaçlanmıştır dedi.



Ökdem konuşmasına şöyle devam etti:

Uygun kışlatma koşullarından dolayı, ülkenin hemen hemen tüm göçer arıcıların kışlak alanı olarak tercih edilen ilimizde; paket arıcılık konusunda sahip olduğu konumun avantajları kullanılarak, proje ile üreticilerimizin eğitiminin sağlanacaktır.

Paket arıcılık konusunda bir model oluşturabileceği ve arı satışlarına bir standart getirilebileceği; özellikle ilimiz arıcılarının arı satışlarını sürdürülebilir duruma getirecek ve ihracat yapabilecek kalite ve standarda ulaştıracağı düşünülmektedir.

Proje kapsamında, görevlendirilen konu uzmanı eğitmen tarafından konuya yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin verilmesinin planlandığı; eğitim programının tüm ilçelerimizde faaliyet gösteren arı yetiştiricilerimizin katılımına olanak sağlayacak; Mart ayı içinde gerçekleşmesi planlanan eğitimin kesin tarihleri ilerleyen günlerde netlik kazanacaktır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor

Gıdada Yeni Dönem Başlıyor. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile tüketicilere yönelik birçok önemli düzenleme 1 Ocak 2020 itibariyle hayata geçiriliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 1 Ocak 2020 itibariyle, hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin; okul ve hastane gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdalar için alerjen bilgilerinin tüketiciye sunulmasının; hazır ambalajlı gıdalarda ise beslenme bildirimi yapılmasının zorunda olacağını söyledi.

Gıda alerjilerinin, çocuklarda yaygın olmak üzere, toplumun bütün kesimlerinde görülebildiğini, bunun da kişilerde farklı şikayetlere yol açtığını dile getirdi.

Pakdemirli, “Yapılan düzenlemeyle, gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve son tüketiciye sunulacağı hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul; hastane vb. işletmelerde yiyeceklerin alerjen bilgileri, afiş, yazı tahtası, menü vb. vasıtalarla tüketicilere sunulacak.” dedi.



HAZIR AMBALAJLI GIDALARDA ENERJİ VE BESİN ÖGELERİNİN MİKTARI YER ALACAK

Bakan Pakdemirli, ayrıca, yönetmelikle hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılmasının da zorunlu hale getirildiğini belirterek; böylece hazır ambalajlı bir gıdanın 100 gramında veya 100 mililitresinde ne kadar enerji, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat; şeker ve tuzun yer aldığının bilineceğini söyledi.

DÜZENLEME OBEZİTEYLE MÜCADELEYE DE KATKI SAĞLAYACAK

Bakan Pakdemirli, düzenlemeyle tüketicilerin daha bilinçli gıda seçimine ve tüketmesine; dolayısıyla özellikle obeziteyle mücadeleye ve halen Türkiye’de kişi başı günlük ortalama 12 gram olan tuz tüketiminin; 5 gramın altına düşürülmesine katkı sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Yetişkinler için vitamin ve mineraller dışındaki enerji ve bazı besin öğelerinin uluslararası günlük ortalama alım değerleri; Enerji 2000 kcal, toplam yağ 70 gram, doymuş yağ 20 gram, karbonhidrat 260 gram; şekerler 90 gram ve tuz 6 gram olarak belirlenmiştir.



Alerjiye veya intoleransa; (tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu) neden olan belirli madde ve ürünler ise şunlar; Gluten içeren tahıllar, yumurta, hardal, kereviz, yerfıstığı, acı bakla, balık, soya fasulyesi, sert kabuklu meyveler; deniz kabukluları ve yumuşakçaları, susam tohumu, süt ve bunların ürünleri ile kükürt dioksit ve sülfitler.

1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek düzenlemeye ilişkin Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nce örnek bir gıda alerjen tablosu da hazırlandı.

Devamını Oku

Trendler