Connect with us

Tarım ve Hayvancılık

Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri Projesi Başladı

Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri Projesi Başladı

Milli tarım yerli tohum deneme ekimleri projesi başladı. Istanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), çiftçilerin milli tohumlara yönelimini artırmak amacıyla “Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri” projesini başlattı.

Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri Projesi Başladı

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB), çiftçilerin milli tohumlara yönelimini artırmak amacıyla “Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri” projesini başlattı. Şu ana kadar 17 farklı alanda 130 dekar ekim yapıldı.



Çiftçiler de yüzde 50’ye varan oranda kâr elde ettiklerini söyledi. 1 milyon dönüme yakın tarıma elverişli arazisi bulunan İstanbul’un yaklaşık 750 bin dönümünde aktif tarım yapılıyor.

İBB Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü milli tarım projesini başlattı. Müdürlük, tarımsal verimliliği yükseltmek,çiftçilerin milli tohumlara yönelimini artırmak ve kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Müdürlük, “Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında mısır, ayçiçeği,çeltik, kanola, buğday, arpa ve karabuğday gibi pek çok ürünün tohumu yerli olarak tarlalara ekildi. Şu ana kadar Çatalca, Silivri, Şile, Beykoz gibi ilçelerde yer alan 17 farklı alanda 130 dekar ekim yapıldı

Advertisement

YERLİ TOHUM İLE VERİM ARTTI

Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri Projesi Başladı. Abdurrahman Eşref Özbey, yerli tohum çalışmalarının 2017 yılının Şubat ayında başladığını belirtti. İBB Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı. Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisi Abdurrahman Eşref Özbey şunları söyledi. “Önder çiftçilerimizi köy köy tespit edip görüşüyoruz. Gönüllü olan, milli hassasiyetleri olan çiftçilerimiz geliyor ve “biz yaparız” diyorlar. Onlarla birlikte bu çalışmalarımızı yapıyoruz. Çiftçilerle birlikte ekiyor, gübrelemesini, ilaçlamasını yaptırıyoruz. Bir çeşitte elde edilen ortalama verim 400 kilogramken, yerli tohumlarla elde ettiğimiz verim 620 kilogramı buldu” diye konuştu.

BU PROJEDE GDO’LU ÜRÜN YOK

Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri Projesi Başladı. İstanbul’da 1 milyon dönüme yakın tarıma elverişli arazi olduğunu kaydeden Özbey, “Bunun 750 bin dönümü tarımsal olarak işlenmekte. Biz de İBB olarak bu tarım arazilerinin daha verimli ve kaliteli olan yerli tohumun sağlanması için bu çalışmaları yapıyoruz. Nusret ve Aladağ çeşitleri ön plana çıkmakta.Özellikle Silivri bölgesinde buğday, mısır, ayçiçeği, kanola ve arpa çeşitlerinin denemesini yaptık” ifadelerini kullandı.

Özbey, “İstanbul’un tarıma elverişli olan bütün ilçelerinde yerli tohum ekim çalışmalarımız devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitülerinden aldığımız yerli tohum çeşitlerini İstanbul’un farklı bölgelerine ekip deneyebiliyoruz. Bu denemeler sonucunda en verimli çeşit hangisiyse, bunu çiftçiye öneriyoruz. Bu projede GDO’lu ürün yok” dedi.



ÇİFTÇİLER: KAZANCIMIZ YÜZDE 50 ARTTI

Silivri’de çiftçilikle uğraşan Ahmet Efe, “Ben gönüllü olarak İBB ile görüştüm ve ekime başladım. Doğduğumdan beri çiftçiyim. Çiftçilikten başka gelirimiz yok. Fakat İBB’nin uyguladığı yerli ve milli sistemi görünce, bu işi yapmaya karar verdik.

Advertisement

Dış kaynaklı olan tohumları bu sene ektiğimizde seneye ekemiyoruz. Her sene yeni tohum almamız gerekiyor. Bu tohumları seneye bir daha ekebiliyoruz” dedi.

Efe, “Bütün yerlerimi yerli tohuma çevirdim. Karabuğdayı da ilk deneyen gönüllülerden biri olacağım için sevinçliyim. Tohumdan kazancım yüzde 20-30 oldu. İthal tohumun fiyatı 2 bin lira. Bu yıl yerli tohumun fiyatı onun altında. Fiyatı düşük ve verimi yüzde 50 fazla. Herkese tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

İTHAL TOHUMDAN DAHA UCUZ

Bir diğer çiftçi Sami Subaşı ise “Gönüllü olarak katıldım. 4 çeşit buğday denedim. En iyi aladağ ile nusretin verimini önerebilirim. Aşağı yukarı 600 kilogram civarında verim aldık. Yerli tohumla bu sene tanıştım ve çok memnun kaldım. Kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

Subaşı, “Diğer tohumları her zaman almak zorunda kalıyorduk. Verimleri düşük oluyor. Bizim arazi yapımıza uymuyor. Ama yerli tohumdan memnunuz. İthal tohumdan daha ucuz. Kök hastalıklarına dayanıklı bir tohum olduğu için ilaçlamadan da fayda sağlıyoruz” diye konuştu.



UYGULAMA NASIL İŞLİYOR?

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitülerinin geliştirdiği yerli ve milli tohumlar İBB tarafından alınıyor. Buğday, pirinç, mısır, ayçiçeği, kanola, karabuğday gibi ürünlerin tohumları ekildi. İBB’ye bağlı uzman ziraat mühendisleri ile birlikte bölgenin yağış, sıcaklık ve toprak durumu incelenerek belirlenen alanlara denenmek üzere ekiliyor.

Advertisement

Tohumların filizlenmesinden gelişimine kadarki süreç uzmanlar tarafından yakından inceleniyor. Hasat zamanı geldiğinde, yetiştirilen ürünlerin hasadı yapılıyor. Hasada İBB’nin ziraat mühendisleri ve uzman ekiplerinin yanı sıra çiftçiler de katılıyor. Ekim yapılan arazide hangi tür verim ve kalite yönünden öne çıkmışsa çiftçiye arazide o ürünü kullanması öneriliyor.

17 BÖLGEDE EKİM YAPILDI

Deneme ekimleri; Silivri, Çatalca, Şile başta olmak üzere İstanbul’un 17 bölgesinde 130 dönümlük alanda yapıldı.

En son Silivri Büyükkılıçlı Mahallesi’nde 5 dekarlık alana ekilen buğday çeşidi olan alada, nusrat, beşköprü ve hanlının hasadı yapıldı.

Toprak verimi düşük olan bu bölgede buğday ekiminden dönüm başına ortalama 400 kilogram verim elde ediliyordu. Yerli tohum deneme ekimlerinden sonra nusrat ve alada cinsi buğdayların 600 kilo verim sağladığı tespit edildi. Bunun üzerine çiftçiler yüzde 50 daha fazla verim sağlayan ve kılçıklı olmasından dolayı daha kaliteli olan tohum başvurularını yaptı.

Çiftçiler nusrat ve alada buğdayını önümüzdeki sene ekmek için şimdiden tohum başvurusunda bulundu.

Advertisement

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Beyaz haşhaşın 2,5 yıllık ihracat hasreti bitti

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden beyaz haşhaşta 2,5 yıllık ihracat hasreti bitti. Türk beyaz haşhaşı en büyük ihraç pazarı Hindistan’a ihracat vizesi aldı.

İhracatçı firmalar, 2,5 yıl aranın ardından ürünlerini Hindistan’a göndermek üzere gemilere yükledi. Sektör, 80 milyon dolarlık beyaz haşhaş tohumu ihracatı hedefliyor.

Pandemi nedeniyle Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatında kotaların verilmediğini belirten Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatının 2,5 yıl aranın ardından tekrar başlamasından dolayı hem üreticiler, hem de ihracatçılar olarak bayram coşkusu yaşadıklarını dile getirdi. 

Hindistan’a beyaz haşhaş tohumu ihracatı için 17 bin 500 ton kota tahsis edildiğini aktaran Öztürk, “Beyaz haşhaş tohumu ihracatı 2,5 yıllık kesintinin ardından başlamış oldu. Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatından 80 milyon dolar hedefliyoruz. Pandeminin hafiflemesiyle birlikte bundan sonraki dönemde haşhaş tohumu ihracatımızın kesintisiz devam etmesi için çaba göstereceğiz” şeklinde konuştu. 

Türkiye’de yıllık üretim değişmekle birlikte ortalama 25 bin ton haşhaş tohumu üretimi olduğunu,70 binden fazla üreticinin bu üründen geçimini sağladığı bilgisini paylaşan Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Haşhaş tohumu iç piyasada tüketimi olmayan, ihraç edilmesi zorunlu olan bir ürün. Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatının tekrar başlaması için sektörümüze her zaman destek veren Ticaret Bakanımız Dr. Mehmet Muş, Ticaret Bakan Yardımcımız Volkan Ağar, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratlarına çok teşekkür ediyoruz. Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe ihracatta yasaklı ürünümüz kalmadı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 1 milyar dolar ihracat hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.”

Advertisement

Türkiye, Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatı yapabildiği 2019/20 sezonunda Ülkemize tanınan 18 bin ton ithalat izninin tamamına yakını kullanılarak 63 milyon Dolar İhracat geliri elde etmişti. Türkiye, 2019/20 sezonunda gerçekleştirdiği 66 milyon dolarlık beyaz haşhaş ihracatının yüzde 95’ini Hindistan’a yapmıştı. 2019/20 sezonunda Türkiye’nin toplam haşhaş ihracatı ise; 82 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti. 

Rumico

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Kuru meyve sektörünün muhteşem üçlüsü ihracatta 1 milyar dolara koşuyor

Türkiye’nin ihracat yolculuğunu başlatan kuru meyve sektöründe 2021-22 sezonunda tarihi bir değişim yaşanıyor. İhracatta üzüm, kayısı, incir şeklindeki sıralama bu sezon kayısı, üzüm, incir şeklinde değişti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 9 Mayıs 2022 tarihinde yayınladığı sirkülere göre; 2021-22 sezonunun geride kalan diliminde Türkiye, yüzde 10’luk artışla 835 milyon dolarlık kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru incir ihraç etti. Kuru meyve sektörü, 3 üründe sezon sonunda 1 milyar doların üzerinde dövizi Türkiye’ye kazandırmayı hedefliyor.

Kuru kayısı ihracatını yüzde 30’luk artışla 246,8 milyon dolardan, 321,7 milyon dolara taşıdı ve ilk sırada yer aldı.

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı yüzde 1 artarken, 309,6 milyon dolardan 312 milyon dolara ilerledi.

Cennet meyvesi olarak tanımlanan kuru incirde ise; 2021/22 sezonunun geride kalan diliminde 201 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya konuldu.

Advertisement

Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatını artırmak için ürün bazlı komiteler kurduklarını sektördeki tüm bileşenleri bir araya getirdiklerini, 95 bin üreticiye ulaştıklarını dile getiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, önümüzdeki dönemde sektörün daha katma değerli ihracat yapması için bu birlikteliği sürdüreceklerini kaydetti.

İthalatçıların talebine göre üretim yapmak zorundayız

Çekirdeksiz kuru üzümde dünya ihracatının yüzde 33’ünü, kuru kayısı da, yüzde 54’ünü, kuru incirde yüzde 58’ini Türkiye’nin yaptığı bilgisini veren Işık, “Kuru meyve ihracatında güçlü konumumuzu koruyabilmemiz için başta en büyük ihraç pazarımız Avrupa Birliği olmak üzere alıcı ülkelerin istediği standartlarda ürün üretmek zorundayız. Bunun için ihracatçılar, kamu, üreticiler ortak hareket etmek durumundayız. Bu yıl yasaklanan aktiflerin üretimde kullanılmaması için üreticilere yoğun bilgilendirme yapıyoruz. 2022-23 sezonunun başarılı olması için yoğun mesai veriyoruz” diye konuştu.

Kayısıda ABD, üzümde İngiltere, incirde Fransa lider 

Türkiye, 2021-22 sezonunda en çok kayısıyı Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderdi. ABD’ye kuru kayısı ihracatımız yüzde 28’lik artışla 37,3 milyon dolardan, 47,8 milyon dolara yükseldi. Fransa 29,6 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatıyla ikinci sırada yer alırken, Almanya 26 milyon dolarlık Türk kayısısı talep etti.

Advertisement

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında İngiltere 77,6 milyon dolarlık ihracatla zirvedeki yerini korurken, Almanya’ya 46,5 milyon dolarlık kuru üzüm ihraç edildi. Hollanda 28,8 milyon dolarlık kuru üzüm talebiyle üçüncü sırada yer buldu.

Fransa ve Almanya 27’şer milyon dolarlık kuru incir talebiyle öne çıkarken, Amerika Birleşik Devletleri’ne 22 milyon dolarlık kuru incir ihraç ettik.

9 Mayıs 2022 tarihi itibariyle Türkiye geneli çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ihracat tablosu

 

 

Advertisement

2020/21 sezonu

 

2021/22 sezonu

 

 

Advertisement

 

ÜRÜN

MİKTAR

DEĞER

MİKTAR

Advertisement

DEĞER

MİKTAR DEĞ

DEĞER DEĞ

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM

159.647.410

Advertisement

309.607.911,83

174.306.652

312.125.221,32

9

1

Advertisement

KURU KAYISI

74.533.260

246.878.729,83

71.377.683

321.786.757,65

Advertisement

-4

30

KURU İNCİR

55.086.740

199.893.608,95

Advertisement

52.450.270

200.900.069,88

-5

1

TOPLAM

Advertisement

289.267.410

756.380.250,61

298.134.605

834.812.048,85

3

Advertisement

10

 

Rumico

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

2022 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

2022 yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında İl Müdürlüğü Toplantı salonunda hizmet içi eğitim toplantısı yapıldı.

Toplantıya İl Müdürü İbrahim Sağlam, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal, İlçe Müdürleri, İl ve İlçe Müdürlüklerinde bitki sağlığı alanında görevli teknik personeller katıldı.

Toplantıda konuşan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam; ” Bitkisel üretimde kalitenin artırılması, ürün kayıplarının azaltılması için her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Bitki Sağlığı Uygulamaları ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir.

2022 yılı Pestisit Kalıntısı ile mücadele kapsamında “Bitki Sağlığı Eğitim ve Farkındalık Yılı” olarak belirlenmiş olup bu doğrultuda üretici eğitimlerine ağırlık verilecektir. toplantının İlimiz ve Ülkemiz tarımına hayırlı olmasını dilerim. En son Bitki Sağlığı Bilgilendirme Toplantısını 2 yıl önce Pandemiden önce yapmıştık.

2014 yılında ülkemizde 553 zararlı organizma var iken 2022 yılında 653 zararlı organizma var. Günümüzde artan küresel ticaret ve iklim değişikliğinden dolayı zararlı organizmaların yayılışı ve hareketi çok daha geniş alanlara ulaşmıştır. Bu da sürdürülebilir tarım açısından zararlı organizmaların oluşturduğu negatif etkileri geçmişe göre çok daha fazla önemli kılmaktadır. Ülkemizde bitki ve bitkisel ürünlerde ekonomik anlamda kalite ve verim kayıplarına neden olabilen 653 zararlı organizma (2014 yılında 553 zararlı organizma), 165 in üzerinde kültür bitkisi var. İlimizde ÇKS kayıtlarına baktığımızda 127 kültür bitkisinin kayıt altına alındığını görüyoruz. Ayrıca İlimizde 20 si özel survey, 72 si entegre mücadele kapsamında 92 adet zararlı organizmanın takibi yapılmaktadır.  Art arda gelen Covid 19 Pandemi süreci, pandemi süreci ile birlikte bütün dünya ülkelerinde yaşanan kuraklık ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı gıda arzının önemini daha da iyi anlamamızı sağladı. Bu süreçte birçok ülke tarım ürünlerini ihracatını durdurarak kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yöneldiğini” söyledi.

Advertisement

Toplantı sonrasında konu uzmanları tarafından Bitki Sağlığı Uygulama Programı çerçevesinde İlimizde yürütülecek olan Bitki Sağlığı 2021 Yılı Değerlendirme Toplantısı Kararları, Genel Zararlılar, Entegre Zararlı Yönetimi, Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi, Diğer Entegre Mücadele, Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele, Meyve Sinekleri ve Domates Güvesi Eylem Planı, Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Ulusal Eylem Planı, Bitki Pasaportu Uygulamaları, Bitki Karantinası Çalışmaları, Ari Alan Tesisi, Karantinaya Tabi Zararlı Organizmalar Survey Çalışmaları, Hasat Öncesi Pestisit Denetimi, Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi Uygulanması ve Kayıt İşlemleri, Bitki Koruma Ürünleri ve Zirai Mücadele Makineleri, Hizmet İçi Eğitim ve Çiftçi Eğitim konularında sunum yapıldı. Ayrıca bitki koruma ürünlerinin reçetelendirilmesi ve üretici kayıt defteri kullanımı ile ilgili bilgiler verildi.

Rumico

Devamını Oku

Trendler