Beslenme ve Diyet
Nasıl beslendiğiniz sindirim sisteminizi doğrudan etkiliyor!
Yiyecekler vücudumuzda ne yapar?
Gıdalardaki besinler, vücudumuzdaki hücrelerin gerekli işlevlerini yerine getirmelerini sağlar. Besin maddeleri; vücut işlevlerinin büyümesi, gelişmesi ve sürdürülmesi için gerekli olan gıdalardaki besleyici maddelerdir. Temel anlam, eğer bir besin maddesi mevcut değilse, işlev ve dolayısıyla insan sağlığının çeşitli yönleri azalır. Besin alımı düzenli olarak besin maddesini karşılamadığında hücre aktivitesi tarafından dikte edilen ihtiyaçlar, metabolik süreçler yavaşlar ve hatta durur.
Başka bir deyişle, besinler vücudumuza nasıl çalışacağı konusunda talimatlar verir. Bu anlamda gıda, vücut için bir “bilgi” kaynağı olarak görülebilir.
Yiyecekleri bu şekilde düşünmek bize kalori veya gramın, iyi yiyeceklerin veya kötü yiyeceklerin ötesine geçen bir beslenme görüşü verir. Bu görüş, dışlanacak yiyeceklerden ziyade dahil etmemiz gereken yiyeceklere odaklanmamıza neden olur.
Yiyecekleri düşman olarak görmek yerine, yiyeceklere, vücudun işlevini sürdürmesine yardımcı olarak sağlık yaratmanın ve hastalıkları azaltmanın bir yolu olarak bakıyoruz.
Beslenme ve hastalık arasındaki bağlantı nedir?
Toplum olarak önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıyayız. Tip II diyabet, obezite, kalp hastalığı, felç ve bazı kanserler gibi hastalıkların tek bir gen mutasyonundan kaynaklandığına inanırken, şimdi bu koşulları genellikle bir biyolojik işlev bozukluğu ağına bağlamaktadırlar. Yediğimiz yiyecekler bu işlev bozukluğunda önemli bir faktördür, çünkü kısmen diyetlerimiz gerekli besin dengesine sahip değildir. İhtiyacınız olan belirli besinleri ve bunları nasıl alacağınızı öğrenmeniz genel sağlığınızı korumak açısından çok önemlidir.
Bağışıklık sisteminin yüzde 80’i mide-bağırsak sisteminde bulunduğundan, bir kişinin bağışıklık ile ilgili sorunları, hatalı sindirim ile ilgili olabilir.
Neden sağlıklı ve yeterli beslenilmelidir?
Hücreler, organları ve oluşturan dokuları organize eder ve oluşturur. Tüm hücreler iş yapmak için yeterli besine ihtiyaç duyar. Uygun besinler olmadan hücreler ölebilir veya düzgün çalışmayabilir. Vücudunuzun ayrıca, hücrelerinize zarar verebilecek serbest radikalleri veya oldukça reaktif molekülleri nötralize etmek için meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan maddeler olan antioksidanlara ihtiyacı vardır. Serbest radikaller hücrelere saldırdığında ve onları bozduğunda, sindirim ve metabolik süreçler de dahil olmak üzere biyolojik aktivitenin her alanında ihtiyaç duyulan özel proteinler olan işleyen enzimler üretme yeteneklerini kaybederler.
Sindirim sistemi; ağız, boğaz, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar, karaciğer, pankreas, safra kesesi ve anüsü içerir. Tüm bu organların düzgün çalışması için uygun besinlere ihtiyacı vardır. Çok az sağlıklı yiyecek ve çok fazla sağlıksız yiyecek, sindirim sisteminizin normal süreçlerine zarar verebilir.
Kabızlık
Yeterli lif tüketilmediğinde kabızlık riski artmaktadır. Gerilme, bağırsak hareketi eksikliği ve sert, kuru dışkıları çıkarmada zorluk yaşayabilir ve şişkinlik hissedebilirsiniz. Lif, dışkıyı sindirim sistemi boyunca hareket ettirmeye yardımcı olur. Bu olmadan dışkı yavaş hareket edebilir ve kalın bağırsağın su içeriğini aşırı emmesine izin vererek dışkıyı kuru ve sert bırakır. Kabızlık geçici olsa da beslenmenizde yeterince lif almak, bol sıvı tüketmek ve egzersiz yapmak kabızlık riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Divertiküler hastalık
Kabızlık divertiküler hastalık riskini artırır. Divertikül, kolonda oluşan çıkıntılı ceplerdir. Bu keseler, kolon kaslarının dışkıyı yol boyunca geçirmekte zorlanması ve daha fazla güç kullanması gerektiği için oluşur. Yüksek lifli bir diyetle beslenen kişilerde, diyetlerinde daha az lif tüketen kişilere kıyasla divertikül gelişme riski daha düşüktür. Divertikül enfekte olabilir, bu da divertikülite veya divertikülün iltihaplanmasına neden olabilir. Divertikülit belirtileri, karnın sol alt tarafında sürekli ağrı, kabızlık ve ishal, kanlı dışkı, bulantı, ateş ve kusmayı içerir. Divertikülit, hastaneye yatış gerektiren ciddi hale gelebilir.
Safra taşları
Çok fazla yağlı ve kolesterollü yiyecekler yemek ve yeterince yüksek lifli bir diyet yapmamak safra taşı riskinizi artırabilir. Safra taşları, sağ karnınızda karaciğerinizin altında bulunan organ olan safra kesesinde oluşan küçük katı maddelerdir. Katı maddeler, karaciğerinizin yaptığı bir sıvı türü olan safradan yapılır. Safra, safra tuzları, yağlar, kolesterol, proteinler, bilirubin ve su içerir.
Safra keseniz safrayı depolar, vücudunuz yağları parçalamak için safra tuzlarına ihtiyaç duyduğunda, depolanan safra salınır. Sağ üst karında, sırtta kürek kemikleri arasında ve sağ omzun altında beş saatten fazla devam eden karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma, ateş veya titreme, ten renginin sarıya veya gözlerin beyazına dönüşmesi ve grimsi dışkı gibi semptomlar varsa derhal tıbbi yardım alınması gerekir.
Beslenme şekli direkt olarak sindirim sistemimizi ve dolayısıyla sağlığımızı etkilediği için önemsenmelidir. Ortaya çıkabilecek sindirim sistemi problemlerinin tanı ve tedavisi endoskopi ile yapılabilmektedir. Ancak bu gibi problemler ortaya çıkmadan; düzenli olarak egzersiz yapmak, su içmek ve diyete lif eklemek, daha iyi çalışan bir sindirim sistemine sahip olmamıza ve sağlığın korunmasına katkıda bulunur.
Beslenme ve Diyet
Taze fasulye öyle değil, böyle yapılır! Lezzetini 2 kat artıran ‘buz’ püf noktası
Türk sofralarının vazgeçilmezi taze fasulye birçok çeşidiyle ana yemekler arasında başı çekiyor. Doğru yöntemler sayesinde taze fasulyenin lezzetini ikiye katlamak mümkün. İşte yapmanız gerekenler. Rumico
Beslenme ve Diyet
Tüm zamanların en iyi ilacı! Canan Karatay hastalıksavar tarhana tarifini verdi
Kış hazırlıklarının başında gelen tarhana, soğuk havalarda en çok tercih edilenler arasında. Prof. Dr. Canan Karatay bir hastalık düşmanı olan tarhananın en lezzetli ve sağlıklı tarifini paylaştı. Rumico
Beslenme ve Diyet
Lokum gibi yaprak sarması tarifi: Pişirirken asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor
Zeytinyağlı yaprak sarması hem lezzetli hem de maharetli bir yemek. Sofraların göz bebeği olan yaprak sarmasının iç harcı sarış şekli ve pişirmesi oldukça zor. Bizlerde sizin için lokum gibi yaprak sarmasının tarifini paylaştık. Bu tarif ile sarmanız asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor. İşte detaylar…
Lokum gibi yaprak sarması için en önemli püf nokta maden suyu. Maden suyu yaprak sarmasının hem lokum gibi olmasını sağlıyor hem de lezzetine lezzet katıyor. İşte en güzel yaprak sarması tarifi…
YUMUŞAMASINA YARDIMCI OLUYOR
Maden suyu ile pişirilen yaprak sarması, geleneksel bir tariftir ve lezzetiyle dikkat çeker. İşte bu tarif için gereken malzemeler ve adımlar:
Malzemeler:
- Taze asma yaprağı (yaklaşık 40-50 yaprak)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 büyük soğan (ince doğranmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- 1/2 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı maden suyu
- Limon dilimleri (isteğe bağlı)
- Yoğurt (servis için)
Yapılışı:
- Asma yapraklarını temizlemek için, tuzlu su ile iyice yıkayın ve üzerlerindeki damarları çıkarın. Ardından yaprakları kaynar suda 2-3 dakika kadar haşlayın. Haşlama işlemi, yaprakların yumuşamasını sağlar. Daha sonra yaprakları süzün ve soğumalarını bekleyin.
- Pirinci bol suyla yıkayın ve süzün.
- Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Kavrulan soğana pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar karıştırarak kavurun.
- Domates salçasını ve biber salçasını ekleyin (varsa) ve birkaç dakika daha kavurun.
- Tuz, karabiber ve pul biberi (varsa) ekleyin, karıştırın.
- Hazırladığınız iç harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Her bir asma yaprağının alt kısmına, iç harçtan bir miktar koyun. Yaprakları sarmak için kenarları içe doğru katlayın ve rulo şeklinde sarın.
- Dibi kalın bir tencereye sarmaları dizin. Üzerine limon dilimleri serpiştirebilirsiniz.
- Sıcak suyu ve maden suyunu ekleyin. Sarmaların üzerini hafifçe bastırarak sıkıca kapatın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte sarmalar pişene kadar yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Suyunu çekene kadar pişirme süresini uzatın.
- Sarmalar piştikten sonra ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağını açmadan sarmaların ılıması için bekletin.
- Servis yapmadan önce yaprak sarmaları soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine yoğurt ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!
-
Teknoloji6 yıl önce
Eset Lisans Anahtarları Güncel Liste Yenilendi
-
Saç Bakımı6 yıl önce
Saç açıcı ile saçlar nasıl açılır?
-
Saç Bakımı6 yıl önce
Saç Boyası Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?
-
Saç Bakımı6 yıl önce
Küllü Kumral Saç Rengi Seçimi
-
Hayvan Hastalıkları5 yıl önce
Hayvanlarda zehirlenmeler, belirtileri ve tedavi yöntemleri
-
Saç Bakımı6 yıl önce
Saç Boyaları Hakkında Bilgiler ve Boya Seçimi
-
Hayvan Hastalıkları5 yıl önce
İneklerde doğum sonrası iştahsızlık nedenleri
-
Büyükbaş Hayvancılık6 yıl önce
Buzağı Besleme: ikişerli grup halinde barındırmanın önemi