Connect with us

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Pamukta görülen kırmızı örümcek çiftçilerin moralini bozdu

Pamukta görülen kırmızı örümcek çiftçilerin moralini bozdu

Menemen Ovası’nda, pamukta görülen kırmızı örümcek çiftçilerin moralini bozdu. Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Menemen Ovası’nda görülen “kırmızı örümcek”, çiftçileri zor durumda bıraktı.

Pamukta görülen kırmızı örümcek çiftçilerin moralini bozdu

Tarım zararlısı nedeniyle yüzde 80’lere ulaşan verim kaybına uğrayan pamuk çiftçisi, zararlarının giderilmesi için sorunun “doğal afet” kapsamına alınmasını ve borçlarının ertelenmesini istiyor.

Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde pamukta hasat başladı, kaliteli pamuğun yetiştiği Ege’de de ürünün alınmasına artık haftalar kaldı.



Ege’de bu sezon üretim ve kalite anlamında ciddi sorun yaşanmazken, İzmir’de en çok pamuğun yetiştirildiği Menemen Ovası‘da pamukta görülen kırmızı örümcek çiftçilerin moralini bozdu. Ağustos ayının ilk günlerinde tarlalarda rastlanan ve ciddi ürün kaybına neden olan kırmızı örümceğe karşı ilaçlama da tesir etmiyor.

Soruna çare arayan Menemenli üreticiler, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gönderilen analiz sonuçlarını bekliyor.

“Kırmızı Örümceğe Çare Bulamadık”

Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir’in en iyi pamuğunun Menemen Ovası’nda yetiştiğini söyledi.

Ovada daha değişik ürünler denediklerini ancak hiçbirinden pamuk kadar verim alamadıklarını ifade eden Karagöl, bu sezon görülen kırmızı örümcek çiftçilerin moralini bozdu dedi.

Menemen’de 120 bin dönüm alanda pamuk ekimi yapıldığı anımsatan Karagöl, şöyle konuştu:

“Söz konusu rakam toplam arazisinin yüzde 60’ına denk geliyor ki bu aslında çiftçinin pamuğa ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Pamukta dekar başına ortalama 600 kilogram ürün alıyoruz ancak ağustos ayının başında rastladığımız pamukta görülen kırmızı örümcek ise bu sezon verimi çok kötü etkiledi.

Dönem dönem bazı hastalıklar çıkıyor. Bu yıl normal ilaçlamalarımızı yaptık ama kırmızı örümceğe çare bulamadık. Bazı tarlalarda kozalar atılmış gibi. Bazı tarlalardaki verim kaybı yüzde 80’lerde. Bu nedenle dekar başına 120-150 kilogram pamuk alacağız gibi gözüküyor.”

“Pamuk Stratejik Bir Ürün”

Karagöl, hastalık görülen tarlalardan aldıkları numuneleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gönderildiğini kaydetti.



Gelecek yıl kırmızı örümcek konusunda eğitim vereceklerini anlatan Karagöl, “Pamukta görülen kırmızı örümcek ile mücadele çok önemli çünkü aslında kayıp ülkenin oluyor. Pamuk stratejik bir ürün ve herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Devletimizden beklentimiz var. Kırmızı örümce nedeniyle verim alamayan çiftçilerin tarlalarına ‘doğal afet görmüş’ gibi muamele yapılabilir. Bakanlığımızdan bu konuda destek bekliyoruz. En azından borçların ertelenmesi hususu gündeme gelebilir.” şeklinde konuştu.

Pamukta kilogram başı 1 lira 25 kuruş gibi destek primi beklentisi oluştuğuna dikkati çeken Karagöl, üzüm ve fındıkta olduğu gibi bu üründe de müdahil alım seçeneğinin gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.

Menemen’de 35 yıldır pamuk üretimi yapan Aydın Kara ise kırmızı örümceğin çiftçileri zor durumda bıraktığını ifade etti.

Üreticilerin bu dönemde yoğun bir ilaçlama yaptığını hatırlatan Kara, “İlaçlamadan kaynaklı maliyetlerimiz arttı daha da önemlisi verim kaybımız çok yüksek. Bu konuda yardım bekliyoruz.” dedi.

Hasan Hüseyin Dilek de pamukta kırmızı örümcek yüzünden verim kaybının yüzde 80’lere kadar çıktığını dile getirdi.

Tarlalarda kırmızı örümceği görmek için büyüteçle dolaştıklarını aktaran Dilek, “Maalesef böceğe ilaç da fayda etmiyor, ne yapacağımız şaşırdık.” şeklinde konuştu.

Devamını Oku
Advertisement
1 Yorum

1 Yorum

  1. Pingback: Pamuk Fiyatları Halen Açıklanmadı - Rumico Tarım Haberleri

You must be logged in to post a comment Login

Yorum Bırakın

Tarım ve Hayvancılık

Türk süt ürünleri ihracatında Çin zirvenin yeni sahibi

Türk süt ürünleri ihracatında Çin zirvenin yeni sahibi

Türk süt ürünleri ihracatında Çin zirvenin yeni sahibi

Türk süt ürünleri ihracatında Çin zirvenin yeni sahibi. Çin’e süt ürünleri ihracatında yükseliş sürüyor. Türk süt ürünleri sektörü, 2021 yılının Ocak – Şubat döneminde gerçekleştirdiği 9,3 milyon dolarlık ihracatla; Çin’i en fazla ihracat yaptığı ülkeler listesinde zirveye taşıdı. Sektör, Çin’e ihracat vizesini 2020 yılında almıştı.



Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, 2021 yılının ilk iki ayında yakaladıkları 9,3 milyon dolarlık ihracat başarısının yıl boyunca devam edeceğini öngördüklerini dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülen çalışmalar neticesinde, Çin’e süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engelin geçen yıl Mayıs ayında kalkmasının ardından, Türk süt ürünleri ihracatçıları pazara hızlı giriş yaptı.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye’nin, 2020 yılının Mayıs-Aralık döneminde Çin’e süt ürünleri ve mamulleri ihracatı 14,6 milyon dolara ulaştı.

Bu ülkede kalıcı olmak isteyen ihracatçılar tanıtım faaliyetleri ve karşılıklı iş birlikleriyle pazar payını artırdı. Dolayısıyla 2021 yılının Ocak-Şubat döneminde Çin’e yapılan ihracat ise 9,3 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Çin’e ihracatta peynir altı suyu 8,3 milyon dolarla ilk sırada yer aldı.

Türk süt ürünleri raflardaki yerini aldı

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, süt ürünleri sektöründe 54 firmamızın Çin’e ihracat izin aldığını ve ihracatın hızlı bir şekilde başladığını söyledi.



Çin’in dünyanın en büyük tüketicilerden biri olduğuna dikkati çeken Girit, “İlk başlarda süt tozu ile başlamıştık. Sanayi kısmına gönderiyorduk. Peynir altı suyu da ihracatımızda bu ülkeye ilk sırada. Ancak sevindirici olan Türk firmalarının başarılarıyla artık raflarda da yer alıyoruz. Son tüketiciye kadar ulaştırabiliyoruz.” dedi.

Egeli firmaların pazarda çok başarılı olduğunu, bölgedeki bir firmanın Çin’e mozarella peyniri ihraç ettiğini dile getiren Girit, firmaların katma değeri yüksek ürünlerle pazardan daha fazla pay almasını istediklerini söyledi.

Girit, sözlerini şöyle tamamladı:

“Daha önceki beyanatlarımızda Çin pazarında kalıcı olmak istediğimizi söylemiştik. Ayrıca, kalıcı olduğumuz gibi pazardaki payımız da giderek artıyor. Bu arada Çin’in 6 milyar dolarlık süt ürünleri ithalatına bakıldığında küçük bir miktar olsa da bizim için önemli.

Yılın ilk ayında yakaladığımız 9,3 milyon dolarlık ihracat başarısının yıl boyunca devam edeceğini öngörüyoruz. Böylelikle uzun vadede ise bu rakamları katlamak istiyoruz. Çin pazarı sayesinde süt üreticilerimizin nefes alacağına inanıyoruz.”

Süt ürünleri ihracatı 301 milyon dolar olmuştu

Türkiye’nin süt ürünleri ihracatı 2020 yılında 301 milyon dolar olurken; Irak, 61 milyon dolarlık tutarla ihracat yapılan ülkeler arasında zirvede yer almıştı. Türkiye, Suudi Arabistan’a 42 milyon dolarlık, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ise; 22 milyon dolarlık süt ürünleri ihraç etmişti. Sonuçta Çin, 14,5 milyon dolarlık ihracatla listede 7. Sırada yer bulmuştu.

2021 yılının Ocak – Şubat döneminde Türkiye’nin süt ürünleri ihracatı; yüzde 26’lık artışla 32,8 milyon dolardan 41,2 milyon dolara çıktı. Böylelikle Çin, 9,3 milyon dolarlık tutarla zirvenin yeni sahibi olurken, Irak 7,1 milyon dolarlık Türk süt ürünleri tercih etti. Bununla birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’ne süt ürünleri ihracatımız ise; 3,4 milyon dolar oldu.



Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Süt ısıtma ve pastörizasyon yöntemleri

Süt ısıtma ve pastörizasyon yöntemleri

SÜT ISITMA VE PASTÖRİZASYON YÖNTEMLERİ

Süt ısıtma ve pastörizasyon yöntemleri : sütü çiğ olarak kullanmayınız. Çiğ sütü kullanmadan önce pastörize edin. Çiğ süt ile (kaynatmadan veya pastörize etmeden) peynir yapmanız halinde; tüketmek için en az 4 ay bekletmeniz  gerekir. Çiğ sütü hangi yöntemlerle ve nasıl bir işlemle ısıtacağınıza yapacağınız ürüne göre karar vermelisiniz.



Konserve, reçel ve ekmek yapımında olduğu gibi evde süt ürünleri yaparken de temizlik birinci önceliktir. Süt ürünleri yaparken gerekli hijyen koşullarını sağlayarak zararlı bakterilerin oluşmasını engelleyerek kullanacağınız kültürlere (mayalara) ideal ortamı sunmanız gerekir. Bu nedenle süt ürünlerini temiz bir mutfakta, hijyenik araç ve gereçler kullanarak yapmalısınız.

HİJYEN ÖNCELİĞİNİZ OLMALI

Süt ısıtma ve pastörizasyon yöntemleri için ilk iş olarak kullanacağınız ekipmanı temizlemeli ve sterilize etmelisiniz. Ekipmanınızı sterilize etmek için ise önce bir tencere suyu kaynatın.

"<yoastmark

Kullanacağınız ısıya dayanıklı paslanmaz ekipmanınızı (kevgir, süzgeç vb.); içi kaynar su dolu tencereye atarak 15 dakika boyunca kaynatın. Lavaboya yerleştirilen sterilize edilmiş bir süzgeç içine tencereyi boşaltın.

Ekipmanınızı daha sonra yüzeyi sterilize edilmiş bir tepsiye veya tezgaha koyun.

Mutfak tezgahını ve ekipmanınızın temas edeceği yüzeyleri sterilize etmek için ise 2 litre su içine 1 çorba kaşığı çamaşır suyu solüsyonu karıştırın. Temiz bir bez kullanarak yüzeyleri silin. Tencereye sığmayan ekipmanı sterilize etmek için bu suya daldırdıktan sonra durulayın.

Çamaşır suyu ile doğrudan temas süt kültürlerindeki bakterilerin büyümesini zarar vereceği için yüzeyleri ve ekipmanı iyice duruladığınızdan emin olmalısınız.

Ekipmanınızı kullandıktan sonra da iyice temizleyerek aynı şekilde sterilize ederek saklayabilirsiniz.

SÜT ISITMA VE PASTÖRİZASYON İÇİN PÜF NOKTALAR

Tüm ekipmanınızı ayarladıktan sonra süt ısıtma ve pastörizasyon yöntemleri için sütü ısıtmaya başlayabilirsiniz. Isıtma süresi ve yöntemi yapacağınız ürünün kalitesini doğrudan etkilemektedir.

En iyi sonucu almak için sütü yavaş yavaş ısıtmalısınız. Özellikle peynir yapılacak süt, sıcaklığı dakikada 1 °C artacak şekilde ısıtılmalıdır.  Isıtma işlemi, sütün sıcaklığı yapacağınız ürün için doğru sıcaklık değerlerine ulaşıncaya kadar kesintisiz devam etmelidir.




Sütü üç farklı yöntemle ısıtabilirsiniz:

1. Doğrudan ısıtma

Doğrudan ısıtmak için sütü tencereye boşaltarak ocağa (veya sobaya) koyun. Isının tencerede eşit dağılması için kalın dipli bir tencere kullanmanızı ve yavaş ateşte sürekli karıştırarak ısıtmanızı öneririz.

Bu yöntemle ısıttığınızda süt aşırı ısınmadan dolayı kavrulabilir veya tencerenin dibi tutabilir. Sıcaklığın çok hızlı yükselmesi durumunda dibinin tutmaması için tencereyi ocaktan kaldırmanız gerekebilir.

2. Su banyosu ile ısıtma

Su banyosu yöntemi ile ısıtmak için ılık su ile dolu bir lavabonun içine süt tenceresini yerleştirin. Sütün sıcaklığını arttırmak için gerektiği kadar sıcak su ekleyin.

"<yoastmark

Suyun sıcaklığı, sütü ısıtmak istediğiniz sıcaklıktan 5 °C daha yüksek olmalı. Suyun sıcaklığını ölçmek için bir termometre kullanın. Bu yöntem ile sütün sıcaklığını istediğiniz şekilde ayarlayabileceğiniz gibi sütün ısınırken kavrulmasını da engellemiş olursunuz.

3. Benmari yöntemi ile ısıtma

Benmari yöntemi doğrudan ısıtma ile su banyosu yönteminin bir kombinasyonudur. Büyük bir tencerenin içine daha küçük bir tencere koyup ocağın üstüne yerleştirin. İç tencereyi çevreleyen büyük tencereye su, iç tencereye de süt koyun. Dengeli bir sıcaklığı elde etmenize yardımcı olacak bu yöntem ile sütün kavrulmasını önleyebilirsiniz. Sıcaklığı gerektiği kadar arttırabileceğiniz bu yöntem, süt ısıtmada en çok tercih edilen yöntemdir.

SÜT ISITMA VE PASTÖRİZASYON NASIL OLMALI

Çiğ sütü ısıtmanız veya kaynatmanız sütün pastörize olduğu anlamına gelmez. Sütü ısıtmak, pastörize etmek ve kaynatmak farklı kavramlardır.

Sütü ısıtmak; elde edeceğiniz ürünü yapmak için sütün olması gereken sıcaklığa (çeşitli yöntemlerle) çıkarılmasıdır. Sütün ısıtılması pastörize edildiği anlamına gelmez, pastörizasyon farklı bir işlemdir.

Kaynatmak ise sütü kaynama noktasına kadar ısıtmaktır. Kaynatılmış sütün aynı zamanda pastörize olması için kısık ateşte en az 10 saniye boyunca kaynamaya devam etmesi gerekmektedir.



Çiğ sütün doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden; zararlı organizmaların tamamının, bakterilerin ise çoğunun etkisiz hale gelmesi için, kullanılmadan önce sütün pastörize edilmesi gerekiyor.

"<yoastmark

Özellikle; içme sütü veya yoğurt gibi taze ürünlerde kullanacağınız sütü önceden muhakkak pastörize etmelisiniz.

Pastörizasyonda sütün en az 63 °C’ye kadar ısıtılması gerekmektedir. Ayrıca, bu sıcaklıkta bir süre bekletilmesi ardından hızla soğutulması gerekmektedir. Süte uygulanan pastörizasyon normları şu şekildedir:

  • Düşük sıcaklıkta uzun süre pastörizasyon (63°C – 65°C ‘de 30 dakika)
  • Yüksek sıcaklıkta kısa süre pastörizasyon (71°C – 74°C’de 40-45 saniye)
  • Çok yüksek sıcaklıkta pastörizasyon (85°C – 90°C’de 15 saniye)

Çoğu peynirlerin yapımında 63 °C’den daha az ısıl işlem görmüş süt kullanıldığı için; pastörize edilmemiş sütten yapılan ürünleri en az 4 ay beklettikten sonra tüketmelisiniz.

Evde süt ısıtma ve pastörizasyon nasıl yapılmalı?

Sütteki zararlı bakterileri ve mikroorganizmaları öldürmek için pastörizasyon işlemini evinizde siz de yapabilirsiniz.

Taze çiftlik sütünü pastörize etmek için sütü 63 – 90 °C arası bir sıcaklığa kadar ısıtın. Sütü ısıtırken sıcaklığı termometre ile sürekli kontrol edin.

Süt proteinlerinin zarar görmemesi için sütü düşük sıcaklıkta uzun süre (63°C – 65°C ‘de 30 dakika) pastörize edebilirsiniz.



Sütü yüksek sıcaklıkta pastörize etmek için 71°C – 74°C arasında 40-45 saniye bekletmek gerekiyor. Çok yüksek sıcaklıkta pastörizasyon ise 85°C – 90°C arasında sütü 15 saniye boyunca bekletmeniz gerekir.

Yeterli sıcaklığa ulaşıp gerekli bekleme süresini tamamlayarak pastörize edilen sütü soğutmak için tencereyi buzlu su dolu bir lavabonun içine koyun.

Pastörize ettiğiniz sütten ürün (yoğurt, kefir, peynir vb.) yapmak isterseniz, gereken sıcaklıkta soğutma işlemini durdurmalısınız. Sütün dengeli bir şekilde soğuması için sıcaklık istediğiniz dereceye düşene kadar sürekli karıştırın.

Eğer sütü hemen kullanmayacaksanız 4 °C’ye kadar soğutup buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Kültür (Maya) Ekleme

Yapacağınız ürün için gereken sıcaklıkta süte kültür (maya) katabilirsiniz.



Yoğurdun ve çoğu peynir çeşitlerinin yapımında; süte kültür (maya) ekleme sıcaklık değerleri, genellikle 35-45 °C arasında değişmektedir.  Her bir süt ürününün tarifinde mayalama için gereken sıcaklık değeri verilmektedir.

Unutmayın, “En doğal süt ürünü, evinizde kendi yaptığınızdır.”

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık Haberleri

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Kaçak ana arı muhafız ekiplerince yakalandı. Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Sarp Gümrük Kapısında gerçekleştirilen operasyonda; 1500 adet kaçak ana arı, 1 kilogram esrar ve muhtelif eşyalar yakalandı.

Sarp Gümrük Kapısında Kaçak Ana Arı Yakalandı

Türkiye’ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Kapısına gelen Türk plakalı tır; Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizine tabi tutulmasının ardından, şüpheli görülerek x-ray tarama sistemine yönlendirildi. X-ray görüntülerinde şüpheli yoğunluğa rastlanması üzerine araç, arama hangarına alındı.

Aramanın genişletilmesi sonucunda aracın muhtelif yerlerine gizlenmiş vaziyette 150 ahşap kutu içerisinde; Türkiye’ye sokulmak istenen 1500 adet canlı kraliçe arı yakalandı. Söz konusu arıların yanı sıra araçta 16 adet oto yedek parçası; 235 adet çakı ve 107 adet çakı kılıfı da ele geçirildi.

Narkotik dedektör köpeklerinin de dahil olduğu aramada; köpeklerin araç içerisinde bulunan bir çantaya tepki vermesi üzerine açılan çantada 1 kilogram esrar bulundu. Ele geçirilen kaçak eşyalara el konulurken, 1500 adet canlı kraliçe arı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Sarp Gümrük Kapısında gerçekleştirilen operasyonda şüpheli görülerek aranan bir tırda, 1500 adet kaçak ana arı, 1 kilogram esrar ve muhtelif eşyalar yakalandı.



Türkiye’ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Kapısına gelen Türk plakalı tır; Gümrük Muhafaza ekiplerince risk analizine tabi tutulmasının ardından, şüpheli görülerek x-ray tarama sistemine yönlendirildi. X-ray görüntülerinde şüpheli yoğunluğa rastlanması üzerine araç, arama hangarına alındı.

Narkotik dedektör köpeklerinin de dahil olduğu aramada; köpeklerin araç içerisinde bulunan bir çantaya tepki vermesi üzerine açılan çantada 1 kilogram esrar bulundu.

Aramanın genişletilmesi sonucunda aracın muhtelif yerlerine gizlenmiş vaziyette 150 ahşap kutu içerisinde; Türkiye’ye sokulmak istenen 1500 adet canlı kraliçe arı yakalandı. Söz konusu arıların yanı sıra araçta 16 adet oto yedek parçası; 235 adet çakı ve 107 adet çakı kılıfı da ele geçirildi.

Ele geçirilen kaçak eşyalara el konulurken, 1500 adet canlı kraliçe arı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Sorumlular hakkında yürütülen soruşturmaya devam ediliyor.

Devamını Oku

Trendler