Connect with us

Saç Bakımı

Saçkıran Tedavisi, Saçkıran Nedir, Saçkıran Neden Olur?

Saçkıran Tedavisi, Saçkıran Nedir, Saçkıran Neden Olur

Saçkıran Tedavisi, Saçkıran Nedir, Saçkıran Neden Olur?

Saçkıran tedavisi saçlı deride, kaş, kirpik ve vücudun tüyle kaplı bölgelerinde kıl kaybı yapan bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür.



Saç kıran nedir, nasıl geçer?

Kaş, kirpik ve vücudun tüyle kaplı bölgelerinde kıl kaybı yapan bir hastalık olan saç kıran’ın tedavisi mümkündür.

Saçlı deride yama veya bozuk para şeklinde saçsız kalmış alanlar görülmektedir.

Saçkıran hastalığının nedenleri bilinmemektedir.

Bununla birlikte stresin saçkıranda önemli rol oynadığı düşünülmektedir.

Advertisement

Saçkıran hastalarında tiroit problemleri yani guatr ve kansızlık sıklıkla görülebilmektedir. Ancak bu hastalıklar saçkıranın nedeni değil, şiddetlendiren faktörlerdir.

Saç kıran tedavisi genellikle iyileşme ile sonuçlanır.

Hastalarının bazılarında tırnak hastalıkları görülür.

Tırnak kalınlaşması, tırnak yüzeyinde çukurcuk ve çizgiler başlıca tırnak bozukluklarıdr.

Yani, saçkıranda tırnak bozuklukları hastalığın seyrinin şiddetli olacağının bir bulgusudur.

Advertisement

Saçkıran tedavisi için rutin yapılan laboratuvar testleri yoktur. Ancak özellikle çocuklarda tiroit testleri yapılmalıdır.



Saçkıran Bulaşıcı mıdır?

Hayır saçkıran bulaşıcı bir hastalık değildir. Yiyeceklerle ,içecekler veya teneffüs yoluyla saçkıranın herhangi bir bulaşma belirtisi gözlenmemiştir.

Saçkıran Tedavisi, Saçkıran Nasıl Geçer?

Topikal(Deriye Sürülerek Uygulanan) Kortikosteroidler:

Kortizonlu krem ve losyonlar tedavide kullanılır.

İntralezyoner Kortikosteroidler:

Saç kaybı olan bölgeye; belli oranlarda kortizon enjekte edilir. Başka bir deyişle çok yaygın saç dökülmesi olmayan hastalarda güzel sonuçlar verir.

Advertisement

Sistemil Kortikosteroidler:

Kısa süreli kullanılması gereklidir.

Topikal Antralin:

Antralin maddesi; belli oranlarda deriye uygulanır. Üstelik kumaşları mor renge boyayabileceği için kullanırken kıyafet ve çarşaflara dikkat edilmelidir.

Topikal Minoxidil:

Saç dökülmesi tedavisinde yaygın kullanılan %5 minoxidil, tedavi için de faydalı bulunmuştur. Diğer tedavilerle birlikte kullanılmaktadır.

Saçkıran Tedavisi için Topikal İmmunoterapi:

Psoralenli Ultraviyole Tedavisi (Puva):

Ultraviyole A ışınları, psoralen maddesi içilerek veya saçkıran bölgesine sürülerek hastalıklı bölgeye uygulanır. Bu durum diğer tedavilerden yanıt alınamamış hastalarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir.



Advertisement

Topikal Pimecrolismus, Tacrolimus:

Saç kıran tedavisi için yeni denenmeye başlamış ilaçlardır. Tedaviden başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Saçkıran Tedavisi – Sarımsak:

Saç kıran tedavisi için sarımsak da etkili sonuçlar verebiliyor. Bunun için havana 3 diş sarımsak ve bir miktar tuz ekleyip dövün içine 1-2 damla alkol ekleyin, saçkıran olan bölgeyi temiz bir havlu kızarıncaya kadar silin, tuzla birlikte ezdiğiniz sarımsağı merhem sürer gibi saçkıranlı bölgeye sürünüz. Bu işlemi haftada 1 gün deneyin, en geç 3 hafta sonunda saçkıranlı bölgede kılların çıkmaya başlayacaktır.

 

İbrahim Saraçoğlu’ndan saçkıran tedavisi

Advertisement

Saç Bakımı

Saç Kepeklenmesi ve Kepek Tedavisi

Saç Kepeklenmesi ve Kepek Tedavisi

Saç Kepeklenmesi ve Kepek Tedavisi

Saç kepeklenmesi rahatsız edici bir durumdur. Saçın derisindeki ölü deri hücrelerinin dökülüp yenilerinin oluşması normaldir. Saçı besleyen deri de diğer cilt yüzeyleri gibi sürekli yenilenmektedir. Bu dökülme aşırı oranda olduğunda, buna kepek denir.



Saç kepeklenmesi herhangi bir yaşta ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra kötü saç bakımı ile hiçbir ilgisi yoktur. Saçlar çok sık yıkansa bile kepek oluşabilir.

Kepekler saçlardan dökülerek omuzlara düşer ve bazı durumlarda ağrı yaratır.

Saç Kepeklenmesi Neden Olur

Stres, kötü beslenme, dinlenme eksikliği ve yorgunluk,  jöle,  jel ve saç spreyleri, saç kıvırma maşaları, ütülerin ve fönün sık kullanılması kepek oluşumu nedenlerindendir. Bu arada saçta oluşan kepek kış aylarında daha şiddetli görülmektedir. Kepek yaz aylarında ise daha seyrek görülür.

Advertisement

Kepeklenmenin kalıcı bir tedavisi yoktur. Ancak kepeklenme kontrol edilebilir.

Kepeğin tedavisi için en iyi yöntem kepek şampuanı kullanmaktır. Bu nedenle kafa derinize en uygun şampuanı bulmak için deneme yanılma yöntemi kullanabilirsiniz. Sonuç olarak bu tedaviyi bıraktığınızda kepekler geri gelir. Ağır vakalarda bir dermatolog ile görüşülmelidir.

Soğuk kış günlerinde kuruyan ciltte döküntüler oluşur; oluşan bu döküntüler kaşıntıya neden olur.  Bu nedenle görülen dökülmeler ve kurumalar kepekten kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak yağ bezleri gibi kafa derisi, kaş ve burun kenarları, kulak, göğüs, sırt, kasık ve koltuk altında beyaz ve kırmızı pullanmalar görülebilmektedir.

Kepek şampuanları şunlardır

Kömür- katran içeren şampuanlar, Pyrithione çinko içeren şampuanlar, Salisilik asit içeren şampuanlar, Selenyum sülfıt içeren şampuanlar, Kükürt içeren şampuanlar.

Saçtaki kepeğe ne iyi gelir?

Kepeğin miktarını azaltmak ve kepek tedavisini desteklemek için çeşitli bitkisel ürünlerden yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte yaşam tarzlarında değişiklikler yapılmalıdır. Bununla birlikte; saçtaki kepekten kurtulmak için bazı önlemler alınmalıdır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken çok sayıda durum da söz konusudur.

İşte kepeğe iyi gelen doğal yöntemler ve bitkisel çözümler.

Advertisement



Doğru şampuan kullanımı

Eğer inatçı, tekrarlayan ve şiddetli bir kepek sorunu var ise saç derisindeki sebum dengesini sağlayan kalıcı kepeği yok etmek için yoğun ve mikro soyucu etkisi olan şampuanları kullanılmalıdır. Bu durumda kaşıntıyı engellemek için kullanılan şampuanların Vitamin PP içermesine önem gösterilmelidir.

Parabenden uzak durulması

Saç derisinin kuru olmasından dolayı kepek sorunu yaşanabilmektedir. Buna istinaden selenyum içeren, paraben içermeyen şampuanlar kullanılmalıdır.

Bakım yağı kullanımı

Saç derisindeki kuruluğu önlemek için doktora danışılmalıdır. Ayrıca saç derisine çiçek yağları içeren saç bakım yağları ile masaj yapılabilirsiniz. Yapılan bu masaj saç derisini nemlendirir ve besler.

Isıdan uzak durulması

Saç derisini kurutup, tahriş olmasına neden olacak fön makinesi, düzleştirici ve maşa gibi aletleri bu dönemde kullanılmamalı.

Advertisement

Saçların çok sık yıkanmaması

Saçlar her gün yıkanırsa kepeğe sebep olur. Sonuç olarak saçlar her gün yerine gün aşırı yıkanmalıdır.



Devamını Oku

Saç Bakımı

Saç Bakımı için Bıttım Sabunu ve Faydaları

Bıttım sabunu ile saç bakımı

Bıttım sabunu ile saç bakımı faydaları

Bıttım sabunu ile saç bakımı oldukça gündemde. Gelin, bıttım sabunu ile saç bakımı faydalarını beraber inceleyelim.



Bıttım sabunu Siirt ilinde yetişen özel çitlembik yapraklarından elde edilen çitlembik yağından yapılmaktadır.

Siirt ilinde üretilen ve oldukça rağbet gören bıttım sabunu ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik. Özellikle kellik sorunuyla uğraşan vatandaşlarımızın ilgi gösterdiği bıttım sabununa dair en çok araştırılan Bıttım sabunu nedir, nasıl kullanılır sorularının cevaplarını ve bıttım sabunu faydalarını haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz…

Siirt’de bıttım sabunu satıcıları, bu sabunun kelliği önlediğini dile getirerek, piyasada büyük rağbet gördüğünü söyledi.

Advertisement

Bıttım nedir?

Bıttım, Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yetişen bir meyvedir. Bıttım sabunu yabani fıstık (bıttım) yani bilinen adıyla menengiç yağından elde edilir. Bıttım Siirt fıstığının aşılanmamış halidir.

Siirt’e özgü bir sabundur. Bıttım sabunu tamamen elle yapılır, bıttım sabunu yapımında kimyasal madde kullanılmaz.

Siirt halkı yıllardır bıttım sabununu kullanmaktadır. Bıttım sabunu saç için kullanıldığı gibi cilt içinde kullanılabilir. Bir çok kişinin şikayeti olan saç dökülmelerini tamamen ortadan kaldırır. İçeriğini bilmediğimiz kimyasal şampuanları kullanmaktansa bıttım sabununu kullanmakta her zaman fayda vardır.

Bıttım sabununun bir diğer mucizesi antiseptik mikrop öldürücü özelliği olmasıdır. Her türlü deri hastalıklarına bıttım sabunu kullanılabilir.

Bıttım sabunu nasıl kullanılır?

Bıttım sabununu bol köpürttükten sonra saç diplerine masaj yaparak kullanın. Bıttım sabununu kullanırken yanında kimyasal bir ürün kullanılmaması gerekiyor.

Bıttım sabununu düzenli kullanmaya mümkün olduğunca özen göstermede fayda var 1 gün bıttım sabunu kullanıp 2. gün şampuan kullanmayınız.

Advertisement

Saçlarınızı her gün yıkamayın bıttım sabunuyla yıkadıktan sonra 2 gün yıkamayın çünkü saçlar bıttım yağıyla beslenirler. Ancak her gün yıkanmanız gerekiyorsa saçlarınızı bıttım sabunuyla yıkayın.



Bıttım sabunu ile saç bakımı faydaları

Bıttım sabunu saç dökülmesini tamamen durdurur bıttım sabunu kullanarak saçlarınızı geri kazanabilirsiniz.

Bıttım sabunu kepek oluşumunu tamamen yok eder.

Beyazlaşmış saçlar için kullanıldığında 7-8 ay içerisinde doğal güç vererek eski rengini alır.

Advertisement

Saç derisindeki bakteriler tamamen yok eder.

Saçı besleyerek yumuşak hale getirir.

Antiseptik mikrop öldürücü özelliği sayesinde deri hastalıklarının çoğuna çok iyi gelir.

Egzamaya, mantara, ergenlik sivilcelerine vücuttaki yara ve tahrişlere karşı etkilidir.

Gözenekleri açar varisleri iyi derecede rahatlatır.

Advertisement

Doğal ürünler den üretildiği için hiç bir yan etkisi olmaz kimyasal madde içermez.

Bıttım sabunu saçlara canlı bir görünüm parlaklık hissi verir kuru saçları nemlendir.

Bıttım sabunu vücuttaki kaşıntıya iyi gelir.

Bıttım sabunu ham maddesi ve yapılışı

Bıttım sabununun ham maddesi Siirt’e bıttım ağaçlarında yetişiyor ufak taneli fıstığın yabani hali yani Türkçesi menengiç meyvesinden yapılıyor Siirt’te ürünün yetiştiği ay eylül ayı veya eylülün sonudur bu aydan sonra bıttımlar bağ ve bahçelerden toplanır toplandıktan, sonra gerekli işlemler yapılır bu işlemler önce bıttımlar tane tane ayıklanır çürükler çıkarılır, bıttımlar daha sonra yıkanır ve kuruması için 5-10 gün bekletilir bıttımlar kuruduktan sonra değirmende öğütülür, öğütüldükten sonra orta sıcaklıkta suyla yoğrulmaya başlanır.



Advertisement

Yoğurma işlemi özenle yapılmaktadır bu işlem ortalama 2 saat sürer. Bıttım sabununu 2 saat boyunca yoğurduktan sonra bıttımlardan çıkan yağlar ayrı bir kaba konulur. Bıttımlar bir gün daha sıcak ortamda bırakılıp yağının tamamen süzülmesi sağlanır fakat bıttımlardaki yağın tamamı ayrılmadığı için bıttımlar için farklı bir denenir.

Bir kazana sıcak su ile birlikte kül konulur ve kaynaması beklenir su kaynadıktan sonra kazana azar azar bıttım yağı ilave edilip karıştırılır bu kazandaki, su bu sayede buharlaştırılarak kazandan atılır.

Ezilmiş ve yoğrulmuş bıttımlardaki yağlı karışım karıştırıldıkça su buharı yüzeyden buharlaşırken; bir miktar su yüze çıkar alınıp bir kaba konulur. Yağlı çözeltiden su yüzeyine çıkmaya devam ettikçe bu işleme devam edilir. Bu işlem bittikten sonra kazanda kalanlar atılarak kazan temizlenmeye alınır. Kazan yıkanıp temizlenir tamamen, bıttım kabuklarından arındırılır.

Bıttım yağının bulunduğu kazan kaynamaya devam ederken; bir başka kapta 24 litre su ile sabunlaşma reaksiyonlarının şimdilerde kimyasalı olan 5 kilo Payet Kostik karıştırılarak bir çözelti hazırlanır (Eski dönemlerde ve de Sümerlerde bu kül suyuydu. ‘KOH çözeltisi’).

Kazandaki yağ kaynayınca hazırlanan çözelti düzenli aralıklarla eklenerek karıştırılmaya devam edilirken sabunlaşma reaksiyonu hızlandırılır.

Yaklaşık 12-16 saat boyunca kazandaki karışım kaynatılır bu sürenin sonunda sabunlaşma reaksiyonu sonlanır sabun toplanır sabunu daha sıcakken soğumadan yarı sıvıyken kazandan alınıp kaplara konulur kaplara konulan bıttım sabunları açık havada 3 gün boyunca bekletilir ortaya çıkan bıttım sabunları, bıttımlardan alınan yağlarla orantılıdır.

Büyük kalıplar halinde elde edilen Siirt bıttım sabunu küçük dilimler halinde kesilerek tüketicilere sunulur. Yüzde yüz menengiç yağından imal edilmiştir. İnsan vücudunun temizliğinde birebir etkili olup insanları rahatlatan doğal ve hoş bir koku veren bir sabun çeşididir.

Advertisement

Bıttım sabunu vücuttaki bakteri ve mantar oluşumlarını engeller. Saçı besler canlandırır ve sağlıklı uzamasını sağlar, bıttım sabunu İçeriğindeki menengiç yağı ile hoş ve ferah bir koku verir bıttım ilaç değildir doğaldır bıttım bir meyvedir.




Bıttım sabunu ile saç bakımı faydalarını özetlemek gerekirse;

• Saç dökülmesini ve kepeklenmeyi önler.
• Antiseptik (mikrop öldürücü) özelliği olduğundan deri hastalıklarının pek çoğuna, egzamaya, mantara, ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yara ve tahrişlere karşı çok etkilidir.
• Varisleri rahatlatmak için kullanılır.
• Gözenekleri açar.
• Vücudu rahatlatır.
• Doğal kabak lifi ile kullanılması tavsiye edilmektedir.
• %100 doğal ve bitkiseldir.
• Tamamen doğal ürünlerden üretildiğinden yan etkisi yoktur.
• Saçları besleyerek yumuşak hale getirir.
• Beyazlaşmış saçlara doğal güç verip zamanla siyahlaştırır.
• El yapımıdır.
• Saçları besler.
• Saç dökülmesini önler.
• İnce ve kırılan saçları güçlendirir.
• Saçlara tabi parlaklık ve canlı bir görünüm kazandırır. Kuru saçları nemlendirir.
• Saç diplerinde bakteri oluşumunu önler.
• Kepek oluşumunu giderir.
• Kaşıntıya iyi gelir.


Devamını Oku

Saç Bakımı

Sağlıklı Saçlar için Ne Yapmalıyım?

Sağlıklı Saçlar için Ne Yapmalıyım

Sağlıklı Saçlar için Ne Yapmalıyım ?

Sağlıklı Saçlar için Ne Yapmalıyım ? Güneş ışınlarından yansıyan UV ışınları, ağır iklim koşulları, hava kirliliği ve eksoz gazları, fön, bakım malzemeleri gibi birçok faktör saç sağlığına ciddi zarar veriyor.

Zamanla saç telleri kuruyor ve mat bir görünüm kazanıyor. Özellikle saçta bulunan nemin kaybolması, elastikiyetini ve parlaklığını yitirmesine yol açıyor. Bu da doğal olarak kırılmaların birinci faktörleri arasında bulunuyor.



Saçta bulunan nem, soluduğunuz havadaki nem oranına göre farklı oluyor. Saçlarınızda, yeni yıkadıktan sonra daha ıslakken sahip olduğu nem, yüzde 31 oranındayken, sağlıklı ve ıslak olmayan saçtaki nem oranı yüzde 15 civarlarında oluyor.

Sağlıklı Saçlar için, içilen su saça nem kazandırır mı?

Çok fazla su içerek saça nem kazandıramazsınız. Çünkü saç tıpkı tırnak gibi cansızdır ve kökten uzuyor. Çoğalan yeni hücreler, önceden oluşmuş olan hücrelerin yukarı doğru hareket etmesine neden oluyor.

Advertisement

Hücreler yukarı doğru hareket ettikçe sertleşiyor ve ölüyor. Siz de bu olayı saçınızın uzaması olarak algılıyorsunuz.

Saç, havada kurumaya bırakıldığı zaman, kademeli olarak düşük nem oranına adapte oluyor. Ilk aşamada, saç telleri arasındaki fazla su kuruyor.

Saç telleri arasındaki su buharlaştıktan sonra, saç kökleri, doğal kuruluklarına ulaşana kadar yavaş yavaş nem kaybediyor.

Saçı saç kurutma makinesi ile kuruttuğunuzda ise, kuruma süreci hızlandırılmış olur. Saç kurutma makinesinden üflenen hava genelde çok sıcaktır. Bu nedenle de çok kurudur. Halbuki, bulunduğunuz ortamdaki nem oranı yaklaşık %50-60 dolayındadır.

Fön makinesi saçın nem dengesini nasıl etkiliyor?

Saçı, saç kurutma makinesiyle kuruttuğunuz zaman, ilk olarak saç telleri arasındaki fazla su buharlaşıyor. Bu aşamada, saçın ısısı düşük bir seviyede oluyor. Saç telleri arasındaki fazla su tamamen buharlaştıktan sonra, saç ısınmaya başlıyor.

Bu sırada, saç kökleri de kurutma makinesinden gelen kuru ve sıcak havaya adapte olabilmek için, gereğinden fazla nem kaybediyor. Siz saç kurutma makinesini kapattığınızda, saçınız daha yüksek bir nem oranıyla karşılaşıyor. Saç kökü sadece ıslaktan kuruya geçme süreci içinde nem kazanabiliyor.

Advertisement

Yani, nemli bir ortamdan ihtiyacı olan nemi alamıyor. Bu da doğal olarak saçların daha kolay kurumalarını sağlıyor.



Sonuç olarak saçınızı sıradan bir saç kurutma makinesiyle kurutursanız, saçınız doğal nemini kaybediyor. Saçınız aşırı kuruduğunda, elastikiyeti ve parlaklığı gidiyor. Böylelikle saçlarınızı şekillendirmede zorluk çekecek cansız bir görünüm elde edeceksiniz.

Saçı yıpratmayan makineler var

Eğer kurutma işlemi boyunca, saçın sıcaklığını sürekli olarak takip eden bir saç kurutma makinesi kullanırsanız, bu işlemini kontrol edebilir, saçınızın aşırı kuruma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için sensörü olan özel bir saç kurutma makinesi kullanmanız önerilebilir.

Böyle bir sistemde, saç kurutma makinesindeki sensör saçın sıcaklığını sürekli olarak takip ediyor. Saçınız kurumaya başladığı anda, sensör saçta bir sıcaklık değişikliği kaydediyor ve üflenen havanın sıcaklığını kademeli olarak azaltıyor.

Advertisement

Üflenen hava soğudukça, saçtan daha az nem buharlaşıyor ve saçın aşırı kuruma riski ortadan kaldırıyor. Tam tersine saçınız kademeli olarak nem kaybedeceği için, optimum ve doğal nem oranını koruyor.

Devamını Oku
Advertisement

HAFTANIN ŞARKISI

Advertisement

Trendler