Connect with us

Serbest Bölge

Şarabın tadında toprağın etkisi var mı?

Şarabın tadında toprağın etkisi var mı

Şarabın tadında toprağın etkisi var mı ? Şarabın tadını, üzüm bağının bulunduğu toprağın etkilediğine dair anlayış giderek yaygınlaşıyor. Peki bunu destekleyen bilimsel veriler var mı?

Şarabın tadında toprağın etkisi var mı?

Bloomberg sitesine göre, “şarap seçerken dikkat edilmesi gereken şey üzüm değil, üzümün yetiştiği topraktır”. Şarap konusunda kitap yazanların bir kısmı da benzer şeyler söylüyor. Bazı restoranlar ise şarap menülerini yeniledi. Üzüm türüne, şarap türüne veya imal edildiği ülkeye göre değil, üzüm bağının toprak yapısına göre listelemeye başladı.



Bağ toprağının şarabı etkilediği inancı Orta Çağ’da çıkmıştı. Hatta Burgonyalı rahiplerin, en iyi şarabın nerede imal edileceğine farklı bölgelerdeki toprağı tadarak karar verdikleri anlatılır.

Elbette üzüm asması, suyunu ve ihtiyacı olan diğer maddeleri topraktan alır. Ancak toprağın diğer etkenlere üstünlüğü iddiası yeni bir durum.

Bilim, fotosentezi keşfedeli ve üzüm bağını toprağın değil, güneşin, havanın ve suyun etkilediği ortaya konalı çok oldu.

Üzüm asması, güneş ışınları yoluyla havadan karbondioksiti alır; topraktan aldığı su ile bunu birleştirerek bitkiyi var eden çeşitli karbonhidrat bileşimlerini üretir.

Fermantasyon

Üzümün olgunlaşması sırasında tadı oluşur; şarap yapımı sırasında ise mayalanma (fermantasyon) yoluyla şarabın tadını belirleyecek olan yüzlerce aromatik bileşim ortaya çıkar.

Şarabın tadında toprağın etkisi var mı? Öte yandan, bu iddiaların hiç biri toprak yapısının şarabın tadını nasıl etkilediğine dair bilimsel bir açıklama sunmuyor. İddiaların çoğu anekdotlara dayanıyor.

Bu, toprak yapısının önemli olmadığı anlamına gelmiyor. Toprağın yapısı bitki köklerinin suyu nasıl aldığını belirliyor. Bitkinin suyu alış tarzı ise üzümlerin büyümesi ve olgunlaşmasını etkiliyor.

Üzüm bitkisinin yetişmesi için 14 element gerekiyor ve bunların hemen hepsi topraktan alınıyor. Bunların bir kısmı nihai ürün olan şaraba da geçebiliyor; ama öyle az miktarda oluyor ki tadını almak mümkün olmayabiliyor. Ancak bazıları tat algımızı etkileyebiliyor.

Bunda etkili olan başka bazı görünmez unsurlar ise çoğu zaman göz ardı ediliyor.

Örneğin Oregon’daki Umpqua Vadisi’ndeki üzüm bağlarının olduğu topraklar farklı yapılara sahip. Burada yetişen üzümlerden yapılan şarapların farklı tatlarda olması buna bağlanıyordu.

Fakat 2011’de başlayarak beş yıl boyunca 23 bölgede her 15 dakikada bir çeşitli veriler toplanmaya başlandı. Güneş ışınlarının yoğunluğunda büyük farklılıklar görüldü. Üzümlerin olgunlaşma döneminde de aynı bağın farklı uçlarında 5 dereceyi bulan ısı farklılıkları tespit edildi. Veriler değerlendirildiğinde üzümün olgunlaşmasını etkileyen faktörler arasında toprak yapısı ilk sırada yer almamıştı.



Her bağ kendine özgü bir mantar ve bakteri çeşitliliğine sahip

Son dönemlerde mikrobiyolojinin bağdaki etkisi konusunda bilim çevrelerinde heyecanlı tartışmalar dönüyor. Araştırmalar, her bağın kendine özgü bir mantar ve bakteri çeşitliliğine sahip olduğunu gösteriyor. Bunun şarabın tadını nasıl etkilediği henüz bilinmiyor.

Ancak bu mantarlar arasında ve üzümü çürüterek kuru üzüme dönüştüren Botrytis küf mantarı şarabın daha tatlı olmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra maya mantarları da şarabın mayalanma sürecini, dolayısıyla da tadını etkileyebilir. Ama bütün bunlar görünmez unsurlar olduğu için çoğu zaman göz ardı edilebiliyor.

Oysa bağın toprak yapısı görünür bir unsurdur. Üstelik toprağı sürme, gübreleme, sulama gibi insan müdahaleleri de söz konusu iken toprak yapısını böylesine öne çıkarmak ne kadar doğrudur?

Belki de bilimsel araştırmalarda gözden kaçırılan başka unsurlar var ve yeni çalışmalarla bunlar ortaya çıkacak bir gün. Ancak bu konuda sahip olduğumuz bugünkü bilimsel bilgi, üzüm bağının toprak yapısıyla ilgili büyük iddiaları doğrulayacak verilerden yoksun.

Bu tür iddialar artarak devam edebilir. İçilen şarap ile üzümün yetiştiği bağın toprağı arasındaki ilişkiyi ilginç terimlerle süslenmiş bir halde duymak insanların hoşuna gidiyor belki de.

Bu bağlantılar romantik geliyor, bu konudaki yazılar ilgi çekiyor ve pazarlama açısından da iyi iş görüyor olabilir, ama bilimi de ayaklar altına alıyor diyebiliriz.

Serbest Bölge

THY Pilot Alımı Yapacak

THY Pilot alımı yapacak

THY Pilot alımı yapacak. İstanbul Havalimanı’nın açılmasının ardından filosu ve uçtuğu nokta sayısı daha da artacak olan Türk Hava Yolları pilot arayışlarına hız verdi. THY, ikinci pilot aday adayı ilanını Haziran ayında yayınlamayı planladığını duyurdu.



THY Pilot Alımı Yapacak

İstanbul Havalimanı’nın açılması ile beraber filosu ve uçtuğu nokta sayısı daha da artacak olan Türk Hava Yolları THY pilot alımı yapacak.

Kokpit ihtiyacını karşılamak adına THY, yetiştirilmek üzere ikinci pilot aday adayı ilanını Haziran ayında yayınlamayı planladığını duyurdu.THY daha önce de pilot yetkinliklerinin ölçüldüğü CRM sürecinde 2019 öncesinde iki kez olumsuz not alan ikinci pilot aday adaylarının sürece yeniden katılacağını açıklamıştı.

Başvurular THY Kariyer Sitesinden Yapılacak

Pilot adayları, THY pilot alımı için THY kariyer sitesinde yayınlanan ilanlar üzerinden başvuru yaparak seçim sürecine dahil oluyor. Yetiştirilmek üzere ikinci pilot aday adayı programına katılacak olan adaylarda yabancı dil bilgisi, eğitim ve yaş gibi temel gereklilikler aranıyor. Ayrıca, uçuş yeteneğinin yanı sıra; disiplinli, sorumluluk sahibi, dikkatli ve karar verme gibi yetkinlikleri gelişmiş bireyler olması önemseniyor.

Aday adayları tüm şartlarının uygun olması halinde, Türk Hava Yolları bünyesinde yer alan veya Türk Hava Yollarının iş ortağı konumunda olan yurt içi ve yurt dışındaki uçuş eğitim akademilerinde 18-24 ay boyunca teorik ve uygulamalı derslerden oluşan bir programa dâhil oluyor.

Yetiştirilmek üzere ikinci pilot aday adayları, aldıkları eğitim süresince, aynı zamanda THY çalışanı oluyor ve diğer çalışanların yararlandığı tüm hakların yanı sıra eğitim aldıkları lokasyona göre konaklama imkânına da sahip oluyor. Eğitimini başarıyla tamamlayan pilot adayları, ikinci pilot olarak THY filosuna dâhil oluyor.



Daha önceki ilanlarda THY pilot alımı için başvuru için aranan koşullar şöyleydi:

— T.C. vatandaşı olmak veya mavi kart sahibi olmak

— En az önlisans derecesi mezunu (örgün veya açık öğretim) olmak

— 01.01.1983 tarihinden sonra doğmuş olmak

— Boy uzunluğunun 157 cm’den kısa, 195 cm’den uzun olmaması ve beden-kitle endeksine (20-30 aralığında) uygun olmak

— Askerlik hizmetini tamamlamış veya eğitim başlangıç tarihi itibari ile en az 2 yıl tecil ettirebilmeyi taahhüt etmek

— Adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı bulunmamak

— Sağlık durumu uçuşa elverişli olmak

— Başvuru tarihi itibariyle son 2 yıl içinde aşağıda belirtilen İngilizce dil sınavlarının birinden istenen minimum puanı belgelemek,

— TOEFL (IBT): 60 (speaking: min.18)

— IELTS (Akademik veya Genel): 6 (speaking: 6)

Devamını Oku

Serbest Bölge

Büyük ikramiyeyi 14 kez tutturan matematikçinin ‘loto kazanma formülü’

Sayısal loto kazanma formülü bulundu

Sayısal loto kazanma formülü Matematikçi Stefan Mandel tarafından bulundu. Mandel, geliştirdiği formülle lotoda şimdiye kadar farklı ülkelerde 14 kez büyük ikramiyeyi kazandı.

Romanya ve Avustralya vatandaşı olan Mandel’in geliştirdiği yöntemle büyük ikramiyeyi kazanmak teoride mümkün. Ancak bunun için binlerce yatırımcının katkısı gerekiyor.



BBC Türkçe‘nin haberine göre matematikçi, belirlediği altı koşulun yerine getirilmesi halinde 6 büyük ikramiyeden beşini kazanmanın mümkün olduğunu savunuyor.

Sayısal Loto Kazanma Formülü

— Muhtemel kombinasyonların sayısını hesaplayın. Örneğin Milli Piyango tarafından düzenlenen Sayısal Loto’da 1’den 49’a kadar 6 sayı bilinmesi gerekiyor. Bu da toplam 13 milyon 983 bin 816 kombinasyon anlamına geliyor.

— Lotoda büyük ikramiye miktarının bunun en az 3 katı olduğu anı bekleyin. Yani Mandel’in hesaplamalarına göre Türkiye’de bu yöntemi kullanmak için Sayısal Loto’da büyük ikramiyenin 42 milyon TL’ye yaklaşmasını beklemek gerekiyor.

— Her kombinasyon için para yatıracak bir kişi bulun. (Mandel, Virginia lotosu için 2524 yatırımcı bulmuş.)

— Her kombinasyon için loto oynayın ve kuponların çıktısını alın. (Artık bazı ülkelerde buna izin verilmiyor ve kuponun doğrudan bayiden alınması gerekiyor.)

— Kuponları (milyonlarca kupon) loto bayiine götürün.

— İkramiyeyi kazanın. Yatırımcılara paralarını ödemeyi unutmayın. (1987’de 1.3 milyon dolar kazandığı ikramiyeden Mandel’e 97 bin dolar pay kalmış.)

Devamını Oku

Serbest Bölge

Bakanlık ekmeğin iadesi konusunda karar aldı

Bakanlık ekmeğin iadesi konusunda karar aldı

Bakanlık ekmeğin iadesi konusunda karar aldı. Artık marketler aldıkları ekmeğin en fazla yüzde 5’ini iade edebilecek. 1.25’e satılan bir ekmek için iade durumunda fırına 1 lira 5 kuruş ödeyecek.

Bakanlık Ekmeğin iadesi Konusunda Karar Aldı

Ticaret Bakanlığı’nın konu ile ilgili Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yönetmeliğin 12/C maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirildi:



“Üreticiye yapılacak ödemeler; 5362 sayılı Kanunun 62’nci maddesi ile 18/5/2004  tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 12’nci maddesi çerçevesinde azami fiyatları tarifeyle belirlenen hızlı tüketim mallarının temini karşılığında üreticiye birim miktar başına yapılacak ödeme tedarikçiler ile büyük mağaza, zincir mağaza bayi işletme ve özel yetkili işletmeler için tarifedeki azami fiyatın yüzde seksen beşinden, bunların dışındaki  perakende işletmeler için ise yüzde sekseninden az olamaz.

Büyük mağaza, zincir mağaza ve tedarikçilerce bir gün içinde  üreticiden teslim alınan birinci fıkra kapsamındaki malların en fazla yüzde beşi satılamadığı gerekçesiyle iade edilebilir.”

Böylece tedarikçiler tarafından üreticiye birim miktar başına yapılacak ödemenin tarifedeki azami fiyatın yüzde 85’inden, büyük mağaza; zincir mağaza, bayi işletme ve özel yetkili işletmeler dışında kalan perakende işletmeler tarafından üreticiye birim miktar başına yapılacak ödemenin ise tarifedeki azami fiyatın yüzde 80’inden az olamayacağı hükme bağlanmıştır.

Bu düzenleme çerçevesinde örneğin tarife ile azami fiyatı 1 TL olarak belirlenen ekmekte üreticiye tedarikçilerce 85 kuruş; bakkallar gibi küçük işletmelerce 80 kuruştan daha az ödeme yapılmasının önüne geçilmiştir.

Devamını Oku

Trendler