Connect with us

Kadın Sağlığı

Sistit Nedir, Belirtileri, Tedavisi

sistit nedir

Sistit Nedir

Sistit Nedir : Sistit, mesanenin (idrar kesesi) iltihaplanmasıdır. İhmal edildiği takdirde kronikleşebilir ve üriner sistemde (mesane ve böbreklerde) kalıcı hasara neden olabilen sistit; ”dizüri (idrar yaparken yanma, sızı, ağrı), pollaküri (sık idrara çıkma) ve az idrar yapma, acil idrar yapma hissi, tam boşalamama hissi” gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bakteriyel bir hastalık olduğundan dolayı tedavide antibiyotikler kullanılmaktadır. Sistitin en önemli nedeni koli basilidir, normalde bu bakteriler kalın bağırsakta bol miktarda bulunurlar. Bazı risk faktörlerinin varlığında bu bakteriler mesaneye ulaşarak sistite neden olurlar.



Sistit, üriner sistem enfeksiyonunun yaygın bir türüdür ve zaman zaman çok ağrılı ve rahatsızlık verici olabilir. Kadınlarda daha sık görülen sistit, normalde ciddi bir rahatsızlık olmamasına rağmen ihmal edildiği takdirde kronikleşebilir; mesane ve böbreklerde kalıcı hasara neden olabilir.

Sistit hastalığı, mesane enfeksiyonudur. Mesane iltihaplanması da denir. Enfeksiyonlar, alt üriner sistemde tahrişe sebep olur. İdrara çıkma sırasında yanma hissi duyulur ve sık idrara çıkılır. Genellikle ortak kullanım alanlarında hijyen sizlikten bulaşabildiği gibi, üriner sistemdeki Konjenital deformitesi ile, kateterli kişilerden, genişleyen prostatlı erkeklerde ve hamile bayanlarda sıkça görülür. Kadınlarda cinsel ilişki yoluyla geçebilir. Zührevi hastalıklar, parazit, kadınlarda menopoz sonrası dönem ve Kontakt dermatit sebeplerindendir.

Sistit Belirtileri Nelerdir

  • İdrarda yanma veya ağrı ile sık idrara çıkma,
  • Bulutlu ve kötü kokulu idrar,
  • Kasık kemiğinin hemen üstünde ağrı görülmesi,
  • 5 yaş altı çocuklarda halsizlik, sinirlilik, iştah kaybı, kusma gibi belirtiler,
  • Yaşlı kadınlarda halsizlik, düşme, kafa karışıklığı, ateş ile
  • Ara sıra idrarda kan görülebilir.

Kimler Risk Altındadır, Sistitin Tedavisi İçin Ne Yapılabilir?

Genelde risk altında olanlar, tuvalet hijyenine uymayan kadınlar, hamileler, üriner sistemde konjenital bir deformite olanlar, erkeklerde prostat büyümesi , kateterli kişiler ve korunmasız cinsel ilişkiye giren kişiler risk altındadır. Sistit tedavisinde kullanılan ve eczaneden bulabileceğiniz pek çok vardır. Bir kadında idrarda kan ya da kusma olmadıkça bu ilaç reçetesiz kullanılabilir. Bu durumlar söz konusuysa doktora başvurulmalıdır. Sistoskopi ve X ışınları ile tarama yapılır, ultrasonda üriner sistem fonksiyonlarına bakılır mesane incelenir.

Devamını Oku
Advertisement
Yorum Yazın

You must be logged in to post a comment Login

Yorum Bırakın

Kadın Sağlığı

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir?

Rahim Ağzı Kanseri Nedir

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri dünya genelinde meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanserdir. 1960-70 yıllarında başlayan cinsel özgürlük hareketleriyle birlikte daha öncelerde yaşlı kadın hastalığı olarak bilinen rahim ağzı kanseri artık genç yaşlarda görülmeye başlamıştır. İlk cinsel beraberlikler çok erken yaşlarda olup doğum kontrol haplarının kullanımı ile gebelik korkusu olmadan ve ek bir korunma yöntemine başvurmadan “rahat” bir cinsel hayat yaşanmaktadır.



Dünyada her yıl 500.000 yeni vaka görülür ve bunların %50′si ölüm ile sonuçlanır. Bu ölümlerin maalesef %80′i gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir.

Rahim ağzı kanserinin nedenleri nedir, rahim ağzı kanseri neden olur?

Bilim dünyası yaklaşık 70 yıllık araştırmalardan sonra rahim ağzı kanserine neden olan Human Papiloma Virüsü’nü (HPV) görmektedir. HPV rahim ağzı kanserinin yanı sıra genital siğillere de neden olmaktadır.

HPV ne yapar?

HPV’nin enfeksiyona neden olabilmesi için öncelikle deride bir hasar oluşması gerekmektedir.Cinsel ilişkide tahriş, enfeksiyonlar nedeniyle deri bütünlüğü bozulduğunda HPV derinin alt tabakalarına ulaşıp orada belli bir süre, bazen yıllarca sessiz kaldıktan sonra hücrelerde kanser veya siğil yönünde değişiklikler yapar.

Advertisement

Erkeklerde genelde bulgu vermez ama ancak üretra içinde sessizce yaşamaya devam edip enfeksiyonu yaymaya yardımcı olur. Smear alınarak erken tanı imkanı mevcuttur.

Smear nedir?

1928 yılında ilk kez Papanicolaou tarafından geliştirilen bu yöntemle rahim ağzından bir sürüntü alınarak hücresel boyutta olan rahim ağzı kanseri yönünde değişiklikler tespit edilebilir. Rahim ağzı kolay ulaşılabilen bir organdır ve smear almak son derece basit ve ağrısız bir işlemdir. ABD ve Avrupa’da smear alınarak yapılan tarama programlarıyla rahim ağzı kanseri riski %50 azaltılmıştır.

Smear ne zaman alınacak?

İlk cinsel temastan 3 yıl sonra başlayarak yıllık düzenli takipler yapılmalı. 3 negatif (yani rahim ağzı kanseri yönünde değişiklik olmayan) smear sonrasıda 2-3 yılda bir tekrarlanması yeterlidir. Ancak doğum hapı kullanan kadınlarda yıllık takipler yapılmalıdır.

HPV Nasıl bulaşır?

HPV enfeksiyonu ABD’de en sık cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilmektedir. İlk cinsel temastan sonraki üç yıl içinde bulaşma oranı %50, hayat boyu bulaşma oranı %75’dir. Deri bütünlüğünün bozulduğu tahriş edilmiş bölgelerde deriden deriye temas ile bulaşır. Farklı bulaşma yolları hakkında henüz fikir birliğine varılmamıştır.

HPV enfeksiyonu riskini neler artırır?

  • Doğum kontrol hapı kullanımı: Gebelik korkusu olmadan özgür bir cinsel yaşam sağlar.
  • 5 ve üzeri doğum: Her doğumda rahim ağzı ciddi hasar görür.
  • Erken cinsel temas: Özellikle genç yaşlarda rahim ağzı gelişmesini henüz tamamlamamıştır.
  • Çok sayıda cinsel partner ve/veya eşin çok sayıda cinsel partneri olması: Prezervatif HPV enfeksiyonuna karşı etkin bir korunma metodu değildir.
  • Sağlıksız ve düzensiz beslenme.

Rahim kanserinden nasıl korunabilirim?

Son yıllarda geliştirilen iki tür aşı artık kullanıma hazır bulunmaktadır. Aşılar özellikle hiç cinsel temasta bulunmayan kız çocukları için tasarlanmış olsa da artık 55 yaşa kadar uygulanabilmektedir. HPV aşıları genital siğiller ve rahim ağzı kanserine karşı %90 koruma sağlamaktadır. Ancak yine de yıllık smear testi taramalarını devam ettirmek gerekir. 9-10 yaş itibariyle kız çocuklarının aşılanması önemle tavsiye edilmektedir. Rahim ağzı kanseri engellenebilir. Lütfen düzenli kontrollerinizi ihmal etmeyin!..

Devamını Oku

Kadın Sağlığı

Kadınların En Sık Karşılaştıkları Vajinal Enfeksiyonlar

vajinal enfeksiyon belirtileri

Kadınlarda Vajinal Enfeksiyon Belirtileri

Kadınlarda sıklıkla meydana gelen vajinal enfeksiyon belirtileri nin birçok sebebi olabilir.

Birçok kadının hayatlarının bir bölümünde en az bir kez karşılaştıkları vajinal akıntı, kaşıntı ve yanma gibi şikayetlere genellikle genital bölgede meydana gelen bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonlar sebep olmaktadır. Bu enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde rahatsızlık verecek boyuta ulaşabilir ve tekrarlayabilir.



Vajinal enfeksiyon belirtileri yaz aylarında kış aylarına nazaran daha fazla görülüyor. Yazın hava sıcaklığının artmasıyla birlikte genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Vajinada normal olarak bulunan mantarlar, vajen florasında oluşan değişiklikler nedeniyle aktifleşir ve enfeksiyonu tetikleyebilir.

Antibiyotik kullanımı, hamilelik, şeker hastalığı ve bağışıklık sisteminin baskılanmasına yol açan bir takım rahatsızlıklar risk oranını yükseltir.

Advertisement

Bu sebeple yaz aylarında genital bölgeyi nemli bırakmayacak iç çamaşırlarının giyilmesi oldukça önemlidir.  Havuzdan çıktıktan sonra mantar görülme olasılığı artar. Bunun sebebi havuzun mantar yapması değil, havuz suyundaki klorun, vajen florasındaki yararlı bakterileri öldürmesi sonucu var olan mantar sporlarını aktifleştirme sidir.

Vajinal enfeksiyonların en yaygın görülen belirtisi kaşıntı ve yanma hissidir. Şiddetli kaşınma ve kızarıklıkların yanı sıra beyaz renkli, kokusuz, süt kesiği kıvamında akıntılar da görülebilir. İdrar yaparken yanma, idrarın değdiği bölgelerde sızlama ve cinsel ilişki sırasında ağrı da yaşanabilir.

Enfeksiyondan Korunma Yolları

Sentetik çamaşırlar, dar kıyafetler yerine pamuklu ve rahat iç çamaşırlarını tercih etmek, günde iki kez iç çamaşırı değiştirmek, çamaşırları deterjan yerine sabunla yıkamak, ütülemek, genital bölgeyi sabunla yıkamak, havuz sonrası klordan temizlenmek için duş almak enfeksiyonlardan korunmak için oldukça önemlidir.

Bakteriyel Vajinozis

Hamilelikte sıklıkla karşılaşılan enfeksiyon türüdür.  İnce kıvamda, gri, homojen, balık kokusunu andıran akıntıyla kendini gösterir. Cinsel ilişki ile bulaşmaz. Bebeğin suyunun erken gelmesi, erken doğum ve rahim içi enfeksiyon risklerini doğurabilir.

Mantar Enfeksiyonu

Hamilelik süresince vajen ph’sında değişikliklerin yaşanması mantar enfeksiyonlarına yol açar. Keskin şikayetler varsa anne adayları lokal fitil ve kremler kullanabilir. Genellikle doğum sonrası geçer.

Vajinit Nasıl Geçer?

Gebelerin yüzde 25’i bu enfeksiyonla karşılaşır. Bebeğin suyunun erken gelmesi ve erken doğum nedenleriyle ortaya çıkabilir. Vajinal fitiller, kremler ve ağızdan alınan ilaçlar tedavi için önemlidir. Bu enfeksiyonda kötü kokulu, bol köpüklü, sarı renkli akıntı görülür.

Advertisement

Sağlık Bakanlığının Kadın ve Üreme Sağlığı sayfasını ziyaret etmenizi öneririz.

Devamını Oku
Advertisement

HAFTANIN ŞARKISI

Advertisement

Trendler