Tarım ve Hayvancılık
Ülkemizin İlk Siyah Nohut’u KATRAN Geliyor

Siyah Nohut Katran Geliyor. Adıyaman’da faaliyet gösteren Olgunlar Tohumculuk yerli tohum çeşitleri geliştirerek ülkemizin çiftçilerine sunmaya devam ediyor.
1995 yılında kurulan şirketin, 2002 yılından itibaren araştırma ve geliştirme faaliyetlerine başlayarak kendi çeşitlerini geliştirmeye odaklandığını belirten firmanın Arge ve Üretim Müdürü Murat Olgun “Öncelikle dışa bağımlı kalmadan biz de kendi yerel materyallerimizi toplamaya başladık ve kendi materyallerimizi melezleme faaliyetlerinde kullandık. Dolayısıyla çeşitlerimiz bu bölgede yüzlerce yıldır yetişen yerel çeşitlerin kanlarını taşımaktadır.” dedi.
Firma bugün Buğday, Arpa, Pamuk, Tritikale, Mercimek, Nohut ve Yem bitkileri türlerinde çeşit geliştirme faaliyetlerine devam etmektedir. Halen firmanın Cendere ve İkbal isimli ekmeklik buğday, Perre isimli makarnalık buğday, Akziyaret ve Mert isimli arpa, Melihbey isimli tritikale, Aras isimli nohut ve Şahan isimli mercimek ve Olg 95 isimli Pamuk çeşitlerinin tescil edilerek Milli Çeşit Listesine alındığını dile getiren Olgun, “Çeşitlerimizin isimleri de içinden çıktığımız ve varlığımızı borçlu olduğumuz coğrafyadan ilham alınarak verilmektedir” diye konuştu. Firmanın ayrıca 7 adet çeşidi de üretim izni almış olup, tescil denemeleri devam etmektedir.
Siyah nohut katran çeşidimiz de böyle bir çalışma sonrasında melezlenerek ortaya çıktı.
Siyah Nohut Katran Çeşidi
Siyah Nohut katran yetiştirilmesi daha kolaydır. Çünkü ülkemizde görülen, antraknoz gibi, hastalıkların çoğuna dayanıklıdır.
Besin değeri ve lezzeti daha fazladır. Hem protein oranı hem de diğer besin maddeleri bakımından ülkemizde ekilen diğer nohutlara göre besleyici değeri çok yüksektir.
Yüksek lif oranı nedeniyle zayıflamak isteyenler için idealdir.
İyi bir bitkisel enerji kaynağı olduğu gibi, diyabet ve kolesterol hastaları için mükemmel bir baklagildir.
Çok iyi bir doğal demir kaynağıdır. Vücudun oksijen ihtiyacını karşılamaya yardımcıdır.
Diğer baklagillere göre yüksek oranda antioksidan madde içeriği vardır. Kanser önleyici etkisi vardır.
Düzenli tüketildiği zaman cildi güzelleştirici etkisi vardır.
İçeriğinde bulunan B6 vitamini ve yüksek orandaki çinkodan dolayı saç dökülmelerine karşı çok etkilidir.
Bu verilere bakıldığında Olgunlar Tohumculuk ülkemizde en fazla çeşit geliştiren firmalar arasında en önlerde gelmektedir. Ayrıca birçok firmanın başka ülkelerin ıslahçılarından çeşit alarak ülkemize ithal ettiği bir dönemde, yalnızca kendi araştırma geliştirme faaliyetleri sonucunda ve yalnızca kendi materyalleri ile bu kadar çeşit geliştirmesi de firmanın önemini daha da arttırmaktadır. Olgun bu konuda “Kamu araştırma kuruluşları çok büyük bütçelerle faaliyet yürütmekte ve 1960 lardan beri buğday ve arpada ıslah faaliyetleri yürütmektedir. Bu ıslah faaliyetlerinde başka ülkelerde geliştirilen ancak ülkemizde yalnızca nihai denemeleri yapılarak Milli Çeşit Listesinde olan çeşitler de vardır. Buna rağmen buğday ve arpada en fazla teknoloji geliştiren ilk üç özel sektör kuruluşu arasındayız. Ancak nohut ve mercimekte özel sektör firmaları arasında tartışmasız biçimde lider durumdayız” diye konuştu.
Kendi bütçeleri ile elde ettikleri bu başarılardan sonra başka ülkelere de açılmayı hedefleyen firma bugün Kıbrıs ve Ürdün’de deneme faaliyetlerine devam ediyor. Ayrıca bugün Ukrayna, Ürdün, İran, Bulgaristan gibi ülkelerin de arasında olduğu 10 dan fazla ülkeye tohum ihracatı yapmaya devam ediyor.
Devlet Desteği Şart
Devlet bize bazı alanlarda destek olmalı ki biz de çok uluslu firmalarla daha rahat rekabet edebilelim diyen Olgun, “Kamu araştırma enstitüleri ile üniversitelerin altyapılarını kullanmak konusunda ciddi bürokratik engellerle karşılaşıyoruz. Hatta bazı enstitüler bizi kendilerine rakip olarak görüp farklı biçimlerde engellemeye çalışmaktadır. Ama bazı enstitüler ve üniversiteler de her türlü işbirliğine açıklar. Bu konuda devletin genel bir düzenleme yaparak bizlerin birbirimize rakip değil, birbirimizi tamamlayıcı olduğunu ortaya koyan bir yaklaşımla işbirliğini arttırarak tedbirler alması gerekiyor” diye konuştu.
Tohumculukta araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin uzun süreli olduğunu ve firmaların bütçelerini zorlayan bir faaliyet olduğunu dile getiren Olgun, devletin tohumculuk ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerini diğer sektörlerle karıştırmadan bu sektöre özel bir yöntemle desteklemesinin şart olduğunu aksi takdirde uzun vadede sektörün çok uluslu firmalar ile rekabet gücünün düşeceğini dile getirdi.
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Beyaz haşhaşın 2,5 yıllık ihracat hasreti bitti

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden beyaz haşhaşta 2,5 yıllık ihracat hasreti bitti. Türk beyaz haşhaşı en büyük ihraç pazarı Hindistan’a ihracat vizesi aldı.
İhracatçı firmalar, 2,5 yıl aranın ardından ürünlerini Hindistan’a göndermek üzere gemilere yükledi. Sektör, 80 milyon dolarlık beyaz haşhaş tohumu ihracatı hedefliyor.
Pandemi nedeniyle Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatında kotaların verilmediğini belirten Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatının 2,5 yıl aranın ardından tekrar başlamasından dolayı hem üreticiler, hem de ihracatçılar olarak bayram coşkusu yaşadıklarını dile getirdi.
Hindistan’a beyaz haşhaş tohumu ihracatı için 17 bin 500 ton kota tahsis edildiğini aktaran Öztürk, “Beyaz haşhaş tohumu ihracatı 2,5 yıllık kesintinin ardından başlamış oldu. Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatından 80 milyon dolar hedefliyoruz. Pandeminin hafiflemesiyle birlikte bundan sonraki dönemde haşhaş tohumu ihracatımızın kesintisiz devam etmesi için çaba göstereceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye’de yıllık üretim değişmekle birlikte ortalama 25 bin ton haşhaş tohumu üretimi olduğunu,70 binden fazla üreticinin bu üründen geçimini sağladığı bilgisini paylaşan Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Haşhaş tohumu iç piyasada tüketimi olmayan, ihraç edilmesi zorunlu olan bir ürün. Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatının tekrar başlaması için sektörümüze her zaman destek veren Ticaret Bakanımız Dr. Mehmet Muş, Ticaret Bakan Yardımcımız Volkan Ağar, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratlarına çok teşekkür ediyoruz. Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe ihracatta yasaklı ürünümüz kalmadı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 1 milyar dolar ihracat hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.”
Türkiye, Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatı yapabildiği 2019/20 sezonunda Ülkemize tanınan 18 bin ton ithalat izninin tamamına yakını kullanılarak 63 milyon Dolar İhracat geliri elde etmişti. Türkiye, 2019/20 sezonunda gerçekleştirdiği 66 milyon dolarlık beyaz haşhaş ihracatının yüzde 95’ini Hindistan’a yapmıştı. 2019/20 sezonunda Türkiye’nin toplam haşhaş ihracatı ise; 82 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti.
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Kuru meyve sektörünün muhteşem üçlüsü ihracatta 1 milyar dolara koşuyor

Türkiye’nin ihracat yolculuğunu başlatan kuru meyve sektöründe 2021-22 sezonunda tarihi bir değişim yaşanıyor. İhracatta üzüm, kayısı, incir şeklindeki sıralama bu sezon kayısı, üzüm, incir şeklinde değişti.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin 9 Mayıs 2022 tarihinde yayınladığı sirkülere göre; 2021-22 sezonunun geride kalan diliminde Türkiye, yüzde 10’luk artışla 835 milyon dolarlık kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru incir ihraç etti. Kuru meyve sektörü, 3 üründe sezon sonunda 1 milyar doların üzerinde dövizi Türkiye’ye kazandırmayı hedefliyor.
Kuru kayısı ihracatını yüzde 30’luk artışla 246,8 milyon dolardan, 321,7 milyon dolara taşıdı ve ilk sırada yer aldı.
Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı yüzde 1 artarken, 309,6 milyon dolardan 312 milyon dolara ilerledi.
Cennet meyvesi olarak tanımlanan kuru incirde ise; 2021/22 sezonunun geride kalan diliminde 201 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya konuldu.
Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatını artırmak için ürün bazlı komiteler kurduklarını sektördeki tüm bileşenleri bir araya getirdiklerini, 95 bin üreticiye ulaştıklarını dile getiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, önümüzdeki dönemde sektörün daha katma değerli ihracat yapması için bu birlikteliği sürdüreceklerini kaydetti.
İthalatçıların talebine göre üretim yapmak zorundayız
Çekirdeksiz kuru üzümde dünya ihracatının yüzde 33’ünü, kuru kayısı da, yüzde 54’ünü, kuru incirde yüzde 58’ini Türkiye’nin yaptığı bilgisini veren Işık, “Kuru meyve ihracatında güçlü konumumuzu koruyabilmemiz için başta en büyük ihraç pazarımız Avrupa Birliği olmak üzere alıcı ülkelerin istediği standartlarda ürün üretmek zorundayız. Bunun için ihracatçılar, kamu, üreticiler ortak hareket etmek durumundayız. Bu yıl yasaklanan aktiflerin üretimde kullanılmaması için üreticilere yoğun bilgilendirme yapıyoruz. 2022-23 sezonunun başarılı olması için yoğun mesai veriyoruz” diye konuştu.
Kayısıda ABD, üzümde İngiltere, incirde Fransa lider
Türkiye, 2021-22 sezonunda en çok kayısıyı Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderdi. ABD’ye kuru kayısı ihracatımız yüzde 28’lik artışla 37,3 milyon dolardan, 47,8 milyon dolara yükseldi. Fransa 29,6 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatıyla ikinci sırada yer alırken, Almanya 26 milyon dolarlık Türk kayısısı talep etti.
Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında İngiltere 77,6 milyon dolarlık ihracatla zirvedeki yerini korurken, Almanya’ya 46,5 milyon dolarlık kuru üzüm ihraç edildi. Hollanda 28,8 milyon dolarlık kuru üzüm talebiyle üçüncü sırada yer buldu.
Fransa ve Almanya 27’şer milyon dolarlık kuru incir talebiyle öne çıkarken, Amerika Birleşik Devletleri’ne 22 milyon dolarlık kuru incir ihraç ettik.
9 Mayıs 2022 tarihi itibariyle Türkiye geneli çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ihracat tablosu
|
2020/21 sezonu |
|
2021/22 sezonu |
|
|
|
ÜRÜN |
MİKTAR |
DEĞER |
MİKTAR |
DEĞER |
MİKTAR DEĞ |
DEĞER DEĞ |
ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM |
159.647.410 |
309.607.911,83 |
174.306.652 |
312.125.221,32 |
9 |
1 |
KURU KAYISI |
74.533.260 |
246.878.729,83 |
71.377.683 |
321.786.757,65 |
-4 |
30 |
KURU İNCİR |
55.086.740 |
199.893.608,95 |
52.450.270 |
200.900.069,88 |
-5 |
1 |
TOPLAM |
289.267.410 |
756.380.250,61 |
298.134.605 |
834.812.048,85 |
3 |
10 |
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
2022 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

2022 yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında İl Müdürlüğü Toplantı salonunda hizmet içi eğitim toplantısı yapıldı.
Toplantıya İl Müdürü İbrahim Sağlam, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal, İlçe Müdürleri, İl ve İlçe Müdürlüklerinde bitki sağlığı alanında görevli teknik personeller katıldı.
Toplantıda konuşan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam; ” Bitkisel üretimde kalitenin artırılması, ürün kayıplarının azaltılması için her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Bitki Sağlığı Uygulamaları ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir.
2022 yılı Pestisit Kalıntısı ile mücadele kapsamında “Bitki Sağlığı Eğitim ve Farkındalık Yılı” olarak belirlenmiş olup bu doğrultuda üretici eğitimlerine ağırlık verilecektir. toplantının İlimiz ve Ülkemiz tarımına hayırlı olmasını dilerim. En son Bitki Sağlığı Bilgilendirme Toplantısını 2 yıl önce Pandemiden önce yapmıştık.
2014 yılında ülkemizde 553 zararlı organizma var iken 2022 yılında 653 zararlı organizma var. Günümüzde artan küresel ticaret ve iklim değişikliğinden dolayı zararlı organizmaların yayılışı ve hareketi çok daha geniş alanlara ulaşmıştır. Bu da sürdürülebilir tarım açısından zararlı organizmaların oluşturduğu negatif etkileri geçmişe göre çok daha fazla önemli kılmaktadır. Ülkemizde bitki ve bitkisel ürünlerde ekonomik anlamda kalite ve verim kayıplarına neden olabilen 653 zararlı organizma (2014 yılında 553 zararlı organizma), 165 in üzerinde kültür bitkisi var. İlimizde ÇKS kayıtlarına baktığımızda 127 kültür bitkisinin kayıt altına alındığını görüyoruz. Ayrıca İlimizde 20 si özel survey, 72 si entegre mücadele kapsamında 92 adet zararlı organizmanın takibi yapılmaktadır. Art arda gelen Covid 19 Pandemi süreci, pandemi süreci ile birlikte bütün dünya ülkelerinde yaşanan kuraklık ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı gıda arzının önemini daha da iyi anlamamızı sağladı. Bu süreçte birçok ülke tarım ürünlerini ihracatını durdurarak kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yöneldiğini” söyledi.
Toplantı sonrasında konu uzmanları tarafından Bitki Sağlığı Uygulama Programı çerçevesinde İlimizde yürütülecek olan Bitki Sağlığı 2021 Yılı Değerlendirme Toplantısı Kararları, Genel Zararlılar, Entegre Zararlı Yönetimi, Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi, Diğer Entegre Mücadele, Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele, Meyve Sinekleri ve Domates Güvesi Eylem Planı, Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Ulusal Eylem Planı, Bitki Pasaportu Uygulamaları, Bitki Karantinası Çalışmaları, Ari Alan Tesisi, Karantinaya Tabi Zararlı Organizmalar Survey Çalışmaları, Hasat Öncesi Pestisit Denetimi, Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi Uygulanması ve Kayıt İşlemleri, Bitki Koruma Ürünleri ve Zirai Mücadele Makineleri, Hizmet İçi Eğitim ve Çiftçi Eğitim konularında sunum yapıldı. Ayrıca bitki koruma ürünlerinin reçetelendirilmesi ve üretici kayıt defteri kullanımı ile ilgili bilgiler verildi.
-
Teknoloji4 sene önce
Eset Lisans Anahtarları Güncel Liste Yenilendi
-
Saç Bakımı4 sene önce
Saç açıcı ile saçlar nasıl açılır?
-
Saç Bakımı4 sene önce
Saç Boyası Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?
-
Saç Bakımı4 sene önce
Küllü Kumral Saç Rengi Seçimi
-
Hayvan Hastalıkları4 sene önce
Hayvanlarda zehirlenmeler, belirtileri ve tedavi yöntemleri
-
Saç Bakımı4 sene önce
Saç Boyaları Hakkında Bilgiler ve Boya Seçimi
-
Hayvan Hastalıkları3 sene önce
İneklerde doğum sonrası iştahsızlık nedenleri
-
Büyükbaş Hayvancılık4 sene önce
Buzağı Besleme: ikişerli grup halinde barındırmanın önemi
Pingback: Soğan patates fiyatlarıyla ilgili yeni gelişme - Rumico Hayvancılık