Connect with us

Ekonomi

SON DAKİKA… AB’de benzin ve dizel otomobil yasağı 2035 yılında başlayacak! Sonuçları neler olacak?

Avrupa Birliği çevre bakanları, 2035’ten itibaren benzin ve dizelli araçlara ruhsat verilmemesini öngören tasarıda uzlaşmaya vardı. Ruhsat verilecek araçlar arasına e-yakıt kullanan araçlar da alındı. Bu karar neden alındı, sonuçları tüketiciler açısından ne olur? Otomotiv Yazarı Levent Köprülü merak edilen soruları cevapladı. Köprülü CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bu uzunca bir süredir tartışılıyordu. Dünya iklim zirvesi zamanında da Türkiye’nin de aralarında olduğu 100 ülke anlaştı. 2035 yılına kadar belli pazarlarda 2040’a kadar tüm dünyada benzinli araçların trafiğe çıkarılmaması konusunda anlaşmaya varılmıştı. Elektrikli araç dönüşümü de AB’nin koyduğu kurallarla sabitlenmişti. Sürekli erteleniyordu elektrikliye geçiş süreci.

Araya pandemi girmesi, firmaların yeterli yatırım bütçeleri sağlayamamaları, araya küresel krizlerin girmesi geciktirmişti. İklim değişikliğinde hasarlar olunca elektrikliye geçiş hızlandırılmaya başlandı.

Büyük üretici şimdiden elektrikli araçlarını yollara çıkardı. Ara çözümler olarak nitelendirilen hibrit araç çözümleri ortaya koymuşlardı.

ARTAN PETROL FİYATLARI NEDENİYLE AZ YAKAN ARAÇLARA İLGİ VAR, ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR. BU DÖNÜŞÜME NE KADAR HAZIRIZ?

Advertisement

Bir tek Türkiye’de değil tüm dünyada konuşuluyor. Birçok ülke buna çekincelerini dile getiriyor. Türkiye’de de söz konusu olan altyapı eksikliği yeterli şarj istasyonu bulunamaması tüketicileri elektrikliye karşı soğutuyor.

Bu konuda zorluk yaşanacak burada ülkelere çok büyük rol düşüyor. Bazı ülkelerde elektrikli araç satışlarının fazlalaşmasıyla teşvik devreye sokulmuştu. Bu ülkeler satışlar arttı diye teşvikleri kaldırdığını görüyoruz. Bu aslında erken alınmış bir kararmış gibi geliyor. Norveç ve İsveç gibi ülkeler dışında gönüllü olarak elektrikli araç satın alan sayısı yeterli değil. Bu anlamda korku ve endişe var.

E yakıtlar konusunda da çalışmalar sürecek. Karbondioksit yakıtlar var bu konuda da çalışmalar devam edecek.”

Otomotiv Şirketi Yöneticisi Selen Alkım ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Elektrikli talebi her geçen gün Türkiye’de de adım adım artıyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artış elektrikli araçlar için bir cazibe merkezi haline getirmeye başladı.”

Asgari ücrette zam oranı netleşiyor! Vergi Uzmanı Muhammet Bayram beklentisini paylaştı
İkinci el otomobil ve kiralık araçta dikkat çeken hareket

Rumico

Advertisement

Ekonomi

TTK’ya 2 bin işçi alımında yüz yüze başvuru olacak mı? Açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Nisan günü Karadeniz doğal gazının devreye alınması töreninde verdiği 2 bin madenci alımında süreç başlıyor. 25 Eylül itibariyle başlayan başvurulan 29 Eylül günü sona erecek.

Başvurular ise Alo 170 ve İş-Kur’un internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek. Yüz yüze başvurunun yapılmayacağını ifade eden İl Müdürü Okan Şentürk, “Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğüne alınacak 2 bin kişinin 1500 kişisi Zonguldak’a, 400 kişisi Bartın’a, 100 kişide Karabük’ün Yenice İlçesine alınacak olup 35 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Başvurular 29 Ekim Cuma günü de sona erecek. Başvuracak olan kişilerin ilçelerin gelmelerine gerek kalmadan Alo 170 iletişim hattından İş-Kur E-Şube üzerinden başvurularını yapabilecekler. İl Müdürlüklerimize Karadeniz Ereğli müdürlüklerimize manuel fiziksel olarak başvuru gerek kalmadan işlemlerini 3 ilimizde de gerçekleştireceklerdir. Bu yönde vatandaşlarımızı bilgilendirmek istiyoruz. Vatandaşlarımızın hiç bir sıkıntı yaşamadan sistem üzerinden gerçekleştirebilecekler” dedi.

Başvuruların Alo 170 ve İş Kur internet sitesi üzerinden yapılacağını ifade eden Şentürk, “Bununla ilgili Sağlık Bakanlığının daha önce alımları oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığının alımları oldu. Belirtilen başvuru hatları üzerinden başvurular yapıldı. Burada da Türkiye genelinde ki başvurularda yoğunluk yaşanmadan herhangi bir mağduriyet yaşanmadığı gibi yapılacak başvurularda da Alo 170 ve internet üzerinden yapılacak başvurularda da sıkıntı yaşanmayacak” ifadelerine yer verdi.

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Ekonomi

Balıkların toplama işlemi başladı! Denizi olmayan kentten somon ihracatı

Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulayan, elektrik üretilen ve bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölü kafes balıkçılığı ile ön plana çıkıyor. İrili ufaklı 30’a yakın tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar ürünlerini deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiyor ve vinç yardımıyla toplanmasını sağlıyor. Yaklaşık 350-600 gram ağrılığındaki balıklar denizlerde bulunan çiftliklerde 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç ediliyor.

“4 bin tonu yurt dışına gidiyor”

50 ton üretim yaptıklarını belirten Balık üreticisi Sadullah Sezer, “Buradan denizlere canlı balık gönderiyoruz, oradan da yurt dışına ve yurt içine dağıtımı yapılıyor. Şuanda bizim gönderdiğimiz balığın miktarı 50 tonu buldu. Almus ilçesi bütün olarak tahmini bir rakam verirsek 5 bin tonu buluyordur. Burada büyük küçük olmak üzere 28 tane tesis var. Aramızda yapılan anlaşmayla her hafta bir firma vinç şirketini çağırıp balık çıkarıyor. Elimizde soman alabalık var, buradan denize gönderiyoruz. En başta Rusya olmak üzere Çin, Japonya gibi ülkelere gönderiyoruz. Bizim için en önemli ihracat ettiğimiz ülke Rusya oluyor. Almus genelinde 5 bin ton üretimin yaklaşık 4 bin tonu yurt dışına gidiyor, geriye kalanı iç piyasada kendine yer buluyor” şeklinde konuştu.

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Ekonomi

Bakan Özhaseki: “Binaların da artık bir kimliği olacak”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla ‘Bina Kimlik Sistemi’ni hayata geçirdi. ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi durumların önüne geçilecek. Binaların girişlerine asılacak kare kod uygulamalarının akıllı cihazlarla okutulmasıyla yapı hakkında detaylı bilgiye kolayca erişilecek.

Memur, emekli ve asgari ücretliye enflasyon farkı! Merkez Bankası’nın son anketiyle zam hesabı değişti

‘BİNA KİMLİK SİSTEMİ’ UYGULAMASI 81 İLDE EŞZAMANLI BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda binaların da artık bir kimliğinin olacağını belirterek, “Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla 81 ilde eş zamanlı olarak uygulamaya başladığımız ve belirli periyotlarla denetleyeceğimiz ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz. Vatandaşlarımız, telefonlarından QR kodları okutarak o bina hakkında genel bilgi sahibi olabilecekler. Bina sakinleri ise, e- Devlet üzerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilecekler.” ifadelerini kullandı. Bakan Özhaseki, 144 bin yapıda ‘Bina Kimlik Sistemi’ne geçildiğini bildirdi.

DENETLENEN BİNALARA KİMLİK BELGESİ TAKILACAK

Bakan Mehmet Özhaseki’nin paylaştığı videoda, uygulama ile ilgili değerlendirmelerine yer verilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı Denetim Daire Başkanı Doğan Yorulmaz ise, ‘Bina Kimlik Sistemi’nin AR-GE çalışması sonucu ortaya çıkarıldığını söyledi. Kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi bina içerisinde istenmeyen etkilerin yaşanmaması için belirli periyotlarla kontrollerin yapılacağını ifade eden Yorulmaz, “Denetim faaliyeti sona eren bir binada kimlik belgesi takılması aşamasında ekip arkadaşlarımız dijital kimlik belgesini oluşturuyor, binaya gidip monte ediyor.” dedi. Yorulmaz, 2021’den önceki yapıların da benzer şekilde kimlik bilgileri oluşturulmak suretiyle onların da denetime katılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Advertisement

Rumico

Devamını Oku
Advertisement

HAFTANIN ŞARKISI

Advertisement

Trendler