Politika
SON DAKİKA: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ödül töreninde dikkat çeken mesaj! ”Mahalle baskısını reddediyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Sanat Özel Ödülleri Töreninde konuştu. Kültür ve sanat açısından önemli olan ödül töreninde katılımcılarla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1979 yılından beri verilen bu ödüller sayesinde, ülkenin kültür-sanat iklimine katkı sunan kurum, kuruluş ve sanatçılarımıza şükran borcumuzu bir nebze de olsa ödeme imkanı buluyoruz. Şimdiye kadar adlarını tarihimize, edebiyat dünyamıza ve aziz milletimizin gönlüne yazdıran nice değerimize böylece teşekkürümüzü ifade ettik. Bir kısmı ebediyete irtihal eden ve artık aramızda bulunmayan tüm kültür-sanat erbabımızı burada bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Onlar, fani dünya yolculuklarını tamamlamış olsalar bile; eserleriyle, hizmetleriyle, kitaplarıyla, geride bıraktıkları silinmez izlerle yaşamaya devam ediyor” dedi.
Kültür ve sanatın farklı alanlarına ilgi duyan gençlerin üstatlarından ilham alarak kendi başarı hikayelerini yazdıklarını kaydeden Erdoğan, asıl meselenin, ehli hünerin kıymetini hayattayken bilmek olduğuna dikkat çekti. Sanata ve sanatçıya saygı göstermenin lafla değil, ancak onların eserlerine, emeklerine, emanet ettiği mirasa sahip çıkmakla olacağını dile getiren Erdoğan, “Hem Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri hem Bakanlığımızın özel ödülleri ile tam olarak bunu yapmanın gayretindeyiz. Kültür-sanat erbabımız ile kurumlarımızın milletimizin kalbinde edindikleri müstesna yeri tevdi ettiğimiz ödüllerle devlet adına da tescilliyoruz” ifadelerini kullandı.
Ödüllerin, değerlerin dünyada tanınmasını sağlamak açısından önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültür sanat erbaplarının müstesna yerlerinin bu ödüller ile de desteklendiğini söyledi. Bu ödüllerin gençleri teşvik etme yanında, sahip olduğumuz değerlerin dünyada tanınmasını sağlamak için önemli olduğuna vurgu yapan Erdoğan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 yılı özel ödüllerinin sahipleri belirlenirken de bu hassasiyetle karar verilmiştir. Haksız rekabetin ekonomik hayatı esir aldığı günümüzde ahilik kültürünün önemi daha çok anlaşılıyor” dedi.
“Bir toplum kültür ve sanat alanındaki birikimi kadar güçlüdür”
Kültür ve sanatın bir milleti ayakta tutan önemli sütunlar arasında geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir toplumun kültür ve sanat alanındaki birikimi kadar güçlü olduğunu kaydetti. Savunmada, ekonomide ve diğer alanlarda elde edilen kazanımların kalıcılığının da kültür ve sanata bağlı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, kültür ve sanat açısından zayıf toplumların saman alevi gibi sönüp gittiklerini söyledi. İnsanlık tarihine bakıldığında bunun sayısız örneğiyle karşılaşıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bileğinin gücüyle kilometrelerce savaşmış komutanları bugün kimse hatırlamıyor. Nice güçlü ordunun bugün esamisi okunmuyor. Fakat sanatta çığır açmış, kendi özgün kimliklerini icra etmiş özgün toplumlar dimdik ayaktadır” dedi.
Türkiye’nin 1000 yıllık köklü bir birikime sahip olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu milletler ekonomik ve sosyal buhranlar geçirse de ayakta kalır. Türk milletinin de ayakta kalabilmesinin sebebi bu kültürel hazinesidir. 1000 yıllık köklü bir birikime sahibiz” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin kültür havzasının sınırlarının geniş alanlara yayıldığını kaydeden Erdoğan, “Kültür ve sanat alanında vesayet zincirlerini parçaladıkça, ülke ve millet olarak çok daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyoruz” dedi. “Dünyada eşi benzeri olmayan bir hazinemiz bulunuyor” diyen Erdoğan, Türkiye’de asırlardır farklı kimliklere ev sahipliği yapmış hoşgörü timsali illerin bulunduğunu ifade etti. Hangi ile gidilse insanlık tarihine ışık tutan tarihle karşılaşıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maziden atiye kurduğumuz bu kadim birikimi koruduğumuz sürece bizi kimse yolumuzdan alıkoyamaz. Sanat ve sanatçılarımız arasında asla ayrım yapmadan başarıyı desteklemenin çabası içerisindeyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde yaptığımız çalışmalarımızda, kültürümüzü ve sanatımızı desteklemek için var gücümüzle çalışıp, her türlü adımı attık. Bu topraklara ait eserleri yurt dışından getirdik. Ecdadımızın emanetlerini ve eserleri ihya ettik. Çağın ihtiyaçlarına göre gelenekselle, modernliği yan yana getirdik. Geçtiğimiz hafta açtığımız Rami Kütüphanemiz, bu kültür sentezinin en güzel örneği oldu. Yaptığımız çalışmalarla kültür ve turizmimizin birbirini destekleyen, aynı zamanda güçlendiren bir eko sistem olmasını sağladık” diye konuştu.
Projeleri hayata geçirirken hiçbir zaman tek yönlü planlar yapmadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rami Kütüphanemiz kültürün, sanatın, millet bahçemizin, yazma eserlerin ve Atatürk kitaplığının yer aldığı çok yönlü bir projeydi” dedi.
“Türkiye’nin kültür iklimini tek tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz”
Erdoğan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Uzun yıllar boyunca kültür sanat camiamızı esir alan, Türkiye’nin zengin kültür iklimini tek tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz. Sanatı belli kalıplara, belli dayatmalara hapseden ideolojik yaklaşımları kabul etmiyoruz. Ortak değerlerimize sahip çıkmaya önem veriyoruz. 2023 senesini, vuslatının 750. seneidevriyesine hürmeten Mevlana yılı olarak ilan ettik. Anadolu’nun manevi mimarlarından büyük mutasavvıf Mevlana’yı hep birlikte yad edeceğiz. Nefret yerine muhabbetin, umutsuzluk yerine umudun hakim olması için canla başla çalışacağız. Tüm kurumlarımızdan Mevlana yılının hakkıyla idrak edilmesi için gerekli tüm çalışmanın yapılmasını bekliyoruz. Ödül alan kurumları şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dua etti, eğlenceli diyaloglar yaşandı
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 2022 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’nü almaya hak kazandı. Sahneye 88 yaşındaki annesi Alime Yavuz ile birlikte gelen Kenan Yavuz ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aldı. Alime Yavuz sahnede bir süre Erdoğan ile sohbet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dua eden Yavuz ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında eğlenceli diyaloglar yaşandı.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Tarihi Salonu’nda gerçekleştirilen törene; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve eşi Hümeyra Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcıları, Özgül Özkan Yavuz, Ahmet Misbah Demircan ve çok sayıda davetli katıldı.
EMİNE ERDOĞAN’DAN PAYLAŞIM
Emine Erdoğan sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: 2022 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri sahiplerini tebrik ediyorum. Ülkemizin köklü değerlerinin nesilden nesile aktarılması için gayret eden Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ve Satranç Müzesi Gökyay Vakfı’na teşekkür ediyorum.
2022 yılı @TCKulturTurizm Bakanlığı Özel Ödülleri sahiplerini tebrik ediyorum.
Ülkemizin köklü değerlerinin nesilden nesile aktarılması için gayret eden Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ve Satranç Müzesi Gökyay Vakfı'na teşekkür ediyorum. pic.twitter.com/HKX6EydQjy— Emine Erdoğan (@EmineErdogan) January 24, 2023
Politika
Eski bakan Necmettin Cevheri vefat etti

Cevheri, yaşlılığa bağlı rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Güven Hastanesi’nde hayata veda etti. 1930’da Şanlıurfa’da dünyaya gelen Necmettin Cevheri, sırasıyla Adalet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı.
Politika
İlk duruşma yarım saat

BULGARİSTAN’ın Varna kentinde 84 gündür tutuklu olarak bulunan cezaevi firarisi ülkücü baba Kürşat Yılmaz’ın ilk duruşması yarım saat sürdü. Duruşma, Yılmaz’ın avukatlarının iddianamenin kendilerine zamanında tebliğ edilmediğini bildirmesi üzerine 22 Ekim’e ertelendi.
Türk – Bulgar polisinin ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucu geçen temmuz yakalanan Yılmaz ile Ali Oymak, S.S.K ve Hasan Behçetov’un yargılanmasına dün başlandı. Varna Cezaevi’den geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilen Yılmaz’ın Varna Bölge Mahkemesi’ndeki duruşmasını izlemek için Türkiye’den çok sayıda gazeteci geldi. Ancak gazetecilerin salona kamera ve fotoğraf makinesi sokmasına izin verilmedi.
Tutuksuz sanık S.S.K’nın avukatı Anton Josef iddianamenin kendilerine geç tebliğ edildiğini bu sebeble usülsüzlük yapıldığını belirterek duruşmanın ertelenmesini istedi. Bunun üzerine yargıç Olek Atanasov duruşmayı 22 Ekim’e erteledi.
Yedi avukatla anlaşan Yılmaz’ın ilk duruşmasına dört avukatı katıldı. Bulgaristan’ın eski devlet başkanlarından Todor Jivkov’un avukatı Reni Tsanova’nın duruşmaya katılmaması dikkat çekti. Dokuz tanıktan yedisinin katıldığı duruşma salonuna kelepçesiz getirilen Yılmaz, adliyeden Ali Oymak adlı adamıyla elleri kelepçeli olarak ayrıldı.
Politika
Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Fransa Senatosu’nda Asuriler ve Keldaniler hakkında kabul edilen bir kararda Osmanlı dönemine ithamlarda bulunulması hakkında açıklamalarda bulundu. Bilgiç, “Türkiye’nin kimseden tarih dersi almaya ihtiyacı yoktur. Hukuki ve tarihi temelden yoksun bu basiretsiz teşebbüsün Fransa Senatosu’nun itibarsızlığını pekiştirmekten başka bir sonucu ya da ciddiye alınacak bir yönü bulunmamaktadır. Fransa Senatosu, başkalarına tarih dersi vermek yerine, kendi tarihine bakmalıdır” ifadelerinde bulundu.
-
Teknoloji5 sene önce
Eset Lisans Anahtarları Güncel Liste Yenilendi
-
Saç Bakımı5 sene önce
Saç açıcı ile saçlar nasıl açılır?
-
Saç Bakımı5 sene önce
Saç Boyası Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?
-
Saç Bakımı5 sene önce
Küllü Kumral Saç Rengi Seçimi
-
Hayvan Hastalıkları5 sene önce
Hayvanlarda zehirlenmeler, belirtileri ve tedavi yöntemleri
-
Saç Bakımı5 sene önce
Saç Boyaları Hakkında Bilgiler ve Boya Seçimi
-
Hayvan Hastalıkları4 sene önce
İneklerde doğum sonrası iştahsızlık nedenleri
-
Büyükbaş Hayvancılık5 sene önce
Buzağı Besleme: ikişerli grup halinde barındırmanın önemi