Connect with us

Dünya

Taliban kontrolündeki Afganistan’da düzenlenen bombalı saldırıda 2 sivil öldü

Taliban kontrolündeki Afganistan'da düzenlenen bombalı saldırıda 2 sivil öldü

Taliban kontrolündeki Afganistan’ın doğusunda bulunan Celalabad kentinde Taliban aracına yönelik düzenlenen bombalı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti.

Celalabad Devlet Hastanesinden alınan bilgiye göre, kentteki 5. Bölge’de Taliban güçlerine ait bir araca yönelik düzenlenen bombalı saldırıda 2 sivil yaşamını yitirdi.

Görgü tanıkları ise saldırıda aralarında Taliban güçlerinin de bulunduğu 5’ten fazla kişinin yaralandığını öne sürdü.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Dün de aynı kentte düzenlenen bombalı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetmişti.

Advertisement

Terör örgütü DAEŞ’in Afganistan’daki kalesi olarak bilinen Celalabad’da iki gün içinde iki bombalı saldırı düzenlenmiş oldu.

Rumico

Dünya

Son dakika… İran’da peş peşe patlamalar

İran devlet televizyonu, İsrail tarafından 2023’ün son günlerinde Şam’daki evinde füzelerle öldürülen general Rıza Musevi’nin mezarı yakınında patlamalar duyulduğunu bildirdi. İlk patlamayı ikincisi izledi.Bölgeden gelen ilk bilgilere göre patlamalar Saheb al-Zaman Camii’sinin hemen yakınında oldu.

Ayrıntılar geliyor…

Rumico

Devamını Oku

Dünya

Suriye Hakkında Bilgiler; Suriye Bayrağı Anlamı, 2024 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı

Suriye bayrağı Yemen, Mısır, Sudan, Irak ve Ürdün bayraklarına benzemektedir. Geleneksel Pan- Arabizm renklerinden oluşmaktadır. Bayrakta bulunan kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasi ve Araplığı sembolize etmektedir. Bayrağın üzerinde bulunan iki yeşil yıldızı ise Suriye halkını temsil etmektedir.

Suriye Nerede?

Suriye ülkesi Akdeniz’in doğusunda yer almaktadır. Resmi adı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Orta Doğu ülkesi olmaktadır. Suriye’nin kuzey ve kuzey doğusunda Türkiye yer almaktadır. Doğusunda Irak yer alırken güneyde Ürdün, Batıda İsrail, Lübnan ve Akdeniz ile çevrilidir.

Suriye ülkesi coğrafi konumu itibari ile Orta Doğu’da yer alan bir ülkedir. Aynı zamanda Güney bölgemizden komşu ülkemizdir. Suriye yarı başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Ülkede yer alan insani endeksi bakımından düşük olan Suriye ülkesi devam eden savaş sebebiyle halın gelişimine de engeldir. Ayrıca dünyada en fazla mülteci gönderen ülke konumundadır.

Ülkenin ekonomisi petrole ve tarıma dayanmaktadır. Ülkede iklim sebebiyle birçok tarım ürünü yetişir. Böylece dış ülkelere de ihraç edilir. Ayrıca ülke tarih boyunca pek çok devlet tarafından da yönetilmiştir. Bağımsızlığını ise Osmanlı Döneminden sonra kazanmıştır. Ülkede Kavak, söğüt ve meşe ağaçları bol bulunur. Bitki örtüsü ise Bozkır ve ormandır.

Advertisement

Suriye’nin Nüfusu Ne Kadar?

Ülkenin etnik yapısı genellikle Araplardan oluşmaktadır. %70 oranında Arap nüfus bulunmaktadır. oranındaki nüfus Kürt, geri kalan nüfus ise Türk, Ermeni, Çerkez ve Filistinlilerden oluşmaktadır. Nüfusu ise 2015 yılından sonra düşüş göstermiştir. 2019 yılında 18.528.105 olan nüfus 2020 yılı nüfus tahminlerine göre 16.9 milyon olarak açıklanmıştır. 2024 yılında Suriye nüfusu tahmini verilere göre 23,227,014 kişidir.

Suriye’nin Başkenti Neresidir?

Suriye ülkesinde birçok eyalet bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, aynı zamanda ülkenin başkenti Şam’dır. Şam şehrinin diğer bir ismi ise Dimask’tır. Suriye’nin başkenti olan şehrin resmi adı Şam antik şehridir. Şam aynı zamanda tarih boyunca uzun süre kullanılmış şehirler arasında yer almaktadır. Ayrıca Şam şehri birçok medeniyetin kültürünü yansıtmaktadır.

Suriye’nin Para Birimi nedir?

Advertisement

Suriye Lirası Suriye’nin para birimidir. Günümüzde Suriye Lirasında kuruşlar artık kullanılmamaktadır. Suriye Lirasının ise kısaltılmış hali SYP olmaktadır. Ayrıca Suriye para biriminin üzerinde ihracat kısaltmaları da bulunmaktadır.

Suriye Osmanlı Egemenliği altında iken Türk Lirası para birimi kullanılmaktaydı. Fakat Osmanlı devletinin çökmesi sonucunda Suriye ülkesi de manda yönetimine girerek Fransız ve İngiliz mandaları ile beraber Mısır lirası kullanılmaya başlanmıştır. 1919 yılında ilk kez Suriye lirası çıkarılmıştır. Böylece 20 Suriye Lirası 1 Fransız Frankına sabitlenmiştir. Ayrıca Suriye ve Lübnan ülkelerinin resmi banka olma özelliğini taşıyan Suriye Bankası Suriye ve Lübnan Bankası olarak değiştirilmiştir. 1924 yılında banka Lübnan-Suriye para birimini basmış, 1939 yılında ise Lübnan ile Suriye para birimleri birbirinden ayrılmıştır.

Suriye’nin Resmi Dili Nedir?

Suriye ülkesinin resmi dili Arapça dilidir. Halkın birçoğu tarafından bilinen Arapça dili dışında Fransızca da ülke içerisinde konuşulan başlıca dillerden birisidir. Ayrıca ülkede birçok kişi Müslümandır. Şii mezhebine sahip olan halk dışında en fazla yaygın olan din ise Hristiyanlıktır.

Suriye İle Türkiye Arasında Saat Farkı Nedir?

Advertisement

Ülkelerin bulundukları konumlarından dolayı aralarında yerel saat farkı bulunabilir. Suriye ile Türkiye arasında ise yerel saat farkı bulunmamaktadır.

Rumico

Devamını Oku

Dünya

Sudan Hakkında Bilgiler; Sudan Bayrağı Anlamı, 2024 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı

Ülkenin resmi bayrağı yeşil, siyah, kırmızı ve beyaz renklerinden oluşur. Afrika dilinde Sudan’ın sözlük anlamı ”Siyah” olduğu için bayrakta siyah renge yer verilmiştir. Yeşil ve kırmızı ise Pan Afrikan ülkelerinin ortak rengidir. Bayrakta yer alan beyaz, bolluğu, barışı ve bağımsızlığı temsil eder. Sudan bayrağı 20 Mayıs 1970 tarihinde kabul edilmiştir.

Büyük Britanya’nın kolonisi olduğu dönemde (1899 – 1956) yeşil zemin üzerinde bir hilal ve üç yıldız simgesi yer almaktaydı. Ülkenin 1956 – 1970 yılları arasında kullandığı bayrağın renkleri sarı, mavi ve yeşildi. Sudan Cumhuriyeti toplam 16 eyaletten oluşur. En büyük eyaletleri arasında El Cezire, Batı Darfur, Sennar, Kassala ve Nil Nehri Eyaletleri yer alıyor. Ülkenin en kalabalık şehirleri ise Hartum, El Kadarif, Wau, Nyala ve Vad Medeni’dir. Sudan, yer altı kaynakları bakımından oldukça zengindir. Altın, gümüş, bakır, çinko ve kurşun, en çok çıkarılan madenler arasındadır. Ülkenin kuzey kesiminde zengin wollastonit yatakları da bulunuyor.

Sudan Nerededir?

Kızıldeniz’e kıyısı bulunan Sudan, Kuzey Afrika’da yer almaktadır. Jeopolitik açıdan stratejik bir konumda olan ülkenin sınır komşuları Çad, Mısır, Libya, Etiyopya ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

Sudan Nüfusu Ne Kadar? (2024)

Advertisement

Resmi olmayan verilere göre Sudan Cumhuriyetinin nüfusu 48,109,006’dır. Afrika kıtasının en genç nüfusuna sahip olan ülkede genç nüfus oranı %40’tan fazladır. %99’u Müslüman ülkede nüfusun yarısını Suud Araplar oluşturur. Ülkenin etnik dağılımında Beriler, Fulaniler ve Nubalar yer alıyor. Sudan’da ortalama yaşam süresi erkeklerde erkeklerde 63, kadınlarda 66’dır.

Sudan’ın Başkenti Neresidir?

Sudan Cumhuriyetinin başkenti Hartum’dur. 1881 yılında kurulan kentin yüz ölçümü 22.142 kilometrekaredir. Başkentte imalat, sanayi, ticaret ve turizm sektörleri gelişmiştir. Hartum’un en ünlü yerleri şunlardır: Ulusal Sudan Müzesi, Tuti Adası, Greek Melkite Katolik Kilisesi ve Nil Caddesidir. Şehrin sınırları içerisinde bulunan Nubian Piramitleri, her yıl 2 milyondan fazla yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Başkentte antik dönemden kalma birçok harabe ve tapınak da yer almaktadır. Hartum’un Asya kıtasında birçok kardeş şehri bulunuyor. Bu şehirler Ankara, İstanbul, Saink Petersburg ve Amman’dır.

Omdurman, Sudan’ın yüz ölçümü bakımından en büyük şehridir. Ülkenin ekonomi ve ticaret merkezi olan kentte Ahlia, Karary, Ahfad ve Omdurman İslam Üniversitesi yer almaktadır.

Sudan’ın diğer yerleşim yerleri ve önemli şehirleri şunlardır: Port Sudan, El Cuneyna, Suakin, Yeni Halfa, Damazin, Bor, El-Hubeyd, Al Fassir, Sennar ve Rabak.

Advertisement

Sudan’ın Para Birimi Nedir?

Ülkenin resmi para birimi Sudan Sterlini’dir. Central Bank of Sudan’ın bastığı ve dağıttığı Sterlin’de en küçük madeni para 50 qirş, en büyük banknot ise 50 cunaih’tir. Sudan Sterlini 2007 yılında tedavüle girdi. Bu tarihten önce ülkede resmi para birimi olarak Sudan Dinarı kullanılıyordu.

Sudan’da Konuşulan Diller

Sudan’ın 2 resmi dili vardır. Bu diller Arapça ve İngilizcedir. Birçok etnik grubun yer aldığı ülkede 130’dan fazla yerel dil konuşuluyor. Toposa, Otuha, Nuer, Murule ve Abukaya, konuşulan yerel diller arasında yer almaktadır. Ülkenin devlet okullarında İngilizce ve Arapça eğitim zorunludur.

Sudan ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı Nedir?

Advertisement

Türkiye ile Sudan arasında sadece 1 saatlik fark vardır. Örneğin Sudan’da saat 14.00 iken Türkiye’de 15.00’dir.

Rumico

Devamını Oku

Trendler