Connect with us

Tarım ve Hayvancılık

Tarım ve Hayvancılıkta dışa bağımlılık artıyor

Tarım ve Hayvancılıkta dışa bağımlılık artıyor

Tarım ve Hayvancılıkta dışa bağımlılık artıyor. Tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılık artıyor… Geçen yıla göre buğdayda yüzde 32, mısırda yüzde 50, büyükbaş ve küçükbaş hayvanda ise yüzde 130 ithalat artışı yaşandı…2 bin ton olan kırmızı et ithalatı da, 23 kat artışla, 46 bin tona ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun dış ticaret verilerine göre tarımda ithalat arttı.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Atalık konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “2018 yılında zeytin, kayısı, fındık, tütün, kırmızı mercimek, kuru fasulye, buğday, portakal gibi ana ürünlerde üretim düşüklüklerini takip ettiğini görüyoruz. Üretimdeki düşme ithalatı daha da fazlalaştırıyor. Her ithalat içerdeki üretimi zora sokuyor.”



Tarım ve Hayvancılıkta dışa bağımlılık artıyor

2018 yılının 9 ayında buğdayda yüzde 32, mısırda yüzde 50, soyada yüzde 22, ayçiçeğinde yüzde 15 ithalat artışı yaşandı.

İTHALATTA ARTIŞ

Buğday: %32 – 4,1 Milyon Ton
Mısır: %50 – 2,1 Milyon Ton
Soya: %22 – 2,2 Milyon Ton
Ayçiçeği: %15 – 624 Bin Ton

Aynı dönemde büyükbaş ve küçükbaş ithalatı yüzde 130`luk artışla 1 milyon 457 bin başa; 2 bin ton olan kırmızı et ithalatı da 23 kat artışla 46 bin tona ulaştı.

Canlı Hayvan: %130 – 1 Milyon 457 Bin Baş
Kırmızı Et: 23 Kat – 46 Bin Ton

“HAYVAN VARLIĞIMIZDAKİ ARTIŞ İTHALATA BAĞIMLI İÇ ÜRETİMİMİZ HAYVANCILIKTA DA YOK.”

Tarım ürünleri dış ticaretinde verilen açık 2017 yılında 729 milyon dolar iken 2018’in 9 ayında 1,5 milyar dolara yükseldi.



TARIMSAL ÜRÜNLERDE DIŞ TİCARET AÇIĞI

2017: 729 Milyon Dolar
2018 9 Ay: 1,5 Milyar Dolar

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Atalık; “Sadece buğday mısır soya ayçiçeği pamuk ithalatına 16 milyar 700 milyon TL ödüyoruz canlı hayvan kırmızı ete 6 milyar 600 milyon TL ödüyoruz 23 milyar TL ediyor. 2018 için bütçeden tarıma ayırdığımız miktara baktığımızda 14 buçuk milyar TL ithalata birkaç ürüne ödediğimiz 23 milyar TL’nin üzerine çıkmış vaziyette.”

İthalata giden paranın, yerli üreticiye verilen tarımsal teşviklerin üzerinde olduğuna dikkati çeken Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Atalık, Türkiye’yi 2019’da da olumsuz bir tablo beklediğini söylüyor.

“Türkiye tarımını teşvik etmek üretimini desteklemek, çiftçisine destek aktarmak yerine kolay yolu seçiyor ithalata yöneliyor kendi tarıma verdiği tarımın çok üstünde ithalata para aktarıyor. Altyapı sorunları çiftçinin örgütsüzlüğü pazarlama kanalları sorunları duruyor maddi desteklerin yetersizliği de göz önüne alındığında Türkiye için 2019 yılı ithalatın artarak devam etme yılı tarım arazilerinin daralması yılı çiftçinin tarımdan kopma yılı olarak da ifade edebiliriz.”

Tarım ve Hayvancılık

Aralık ayı Tarım ÜFE verisi açıklandı

Aralık ayı Tarım ÜFE verisi açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, 2018 yılı Aralık ayı Tarım ÜFE verisi açıklandı (Tarım-ÜFE).

Aralık ayı Tarım ÜFE verisi açıklandı

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Aralık ayı Tarım ÜFE), 2018 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %3,28, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,65 artış gösterdi.



Aralık ayı Tarım ÜFE  de bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünlerinde %3,46, balıkçılıkta %3,43 artış, ormancılık ürünlerinde %4,81 azalış olarak gerçekleşti.

Aylık en fazla artış tek yıllık bitkisel ürünler ana grubunda gerçekleşti

Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; tek yıllık bitkisel ürünlerde %6,49, çok yıllık bitkisel ürünlerde %3,84 artış, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %0,41 azalış gerçekleşti.

Alt tarım gruplarından sebzeler bir önceki aya göre %11,10 arttı

Alt tarım gruplarından; tropikal ve subtropikal meyveler %4,90, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler %3,48, çeltik %2,17 ve yağlı meyveler %0,63 artış, canlı kümes hayvanları ve yumurtalar %0,56, canlı sığırlar, bunlardan elde edilen işlenmemiş süt %0,54 azalış gösterdi.

Aralık 2018’de endekste kapsanan 86 maddeden; 48 maddenin fiyatlarında artış, 33 maddenin fiyatlarında azalış, 5 maddenin fiyatlarında ise değişim olmamıştır.

Devamını Oku

Tarım ve Hayvancılık

Buzağı can sütü hayat kurtarıyor

Buzağı can sütü hayat kurtarıyor

Buzağı kayıplarının önlenmesi için Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesindeki öğretim üyeleri tarafından hazırlanan Buzağı can sütü hayat kurtarıyor. OMÜ, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) tarafından hayata geçirilen “Buzağı Can Sütü Projesi”nde ilk üretim yapıldı.

Buzağı Can Sütü Hayat Kurtarıyor

OMÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Duygu Dalgın ve Doç. Dr. Yücel Meral, hayvancılığın en büyük problemlerinden olan buzağı ölümlerini önlemek için 2 yıl üzerinde çalıştıkları “Buzağı Can Sütü Projesi”nde ilk yerli ağız sütü tozu üretildi.



OKA’nın desteklediği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan tesiste üretilen ağız sütü ikame tozu (Buzağı can sütü) için yakında seri üretime geçilecek. Birinci etabı tamamlanan proje ilk olarak TR83 Bölgesi olan Samsun, Çorum, Amasya, Tokat’taki üreticilere sunulacak ağız sütü tozu, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından iki yıl ücretsiz olarak dağıtılacak.

Büyük bir bölümü doğumdan hemen sonra gerçekleşen buzağı ölümlerini yerli ağız sütü tozu ile önlemeyi amaçlayan proje ile milyarlarca lira ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor. Deneme amaçlı üretilen ilk ürünün dünya standartlarının üzerinde bir kaliteye sahip olduğu belirlendi. Buzağılarda denemelere başlanan yerli ağız sütü tozunun (Buzağı can sütü), yeni doğan buzağıların bağışıklığını güçlendirdiği tespit edildi.

Ürünümüz Dünya Standartlarının Üstünde

Yeni doğan çift tırnaklı hayvanların bağışıklılık sisteminin zayıf olduğunu belirten Doç. Dr. Duygu Dalgın, “Buzağı ölümlerinin en büyük nedeni, doğduklarında bağışıklıklarının az olmasıdır. Yeni doğan buzağılar 5 haftaya kadar kendi bağışıklığını üretemiyor. Dolayısıyla annelerinden aldıkları ağız sütü buzağılar için çok önemli. Fakat buzağının anneden aldığı ağız sütünün kaliteli olması gerekiyor. İlk ve ikinci doğumunu yapan, ithal, hastalık geçirmiş hayvanlarda ağız sütü kalitesiz oluyor.

Bu da yavruyu hastalıklara karşı açık hale getiriyor. Sonucunda da buzağı ölümleri artıyor. Bunu önlemek için yurt dışında ağız tozu yapılarak buzağılara veriliyor ve çok iyi sonuçlar alıyorlar. Türkiye’de bu güne kadar böyle bir üretimimiz yoktu (Buzağı can sütü). Türkiye’de üretimin olmaması hayvancılığımızın eksiğiydi.

Biz OKA toplantısında bu projeyi sunduk. O zaman ki valimiz İbrahim Şahin bu projeyi çok önemsedi. Bu açıdan kendisine şükran duyuyoruz. Daha sonra bu proje OKA’nın desteği, Samsun Büyükşehir Belediyesi yürütücülüğünde yapıldı. Doç. Dr. Yücel Meral, Büyükşehir Belediyemizin görevlileri; Veteriner Hekim Mehmet Yıldız ve Ziraat Mühendisi Çağatay Batman’ın projede çok emeği oldu. İlk deneme üretimlerimizi yaptık.



Üniversite olarak sözümüzü yerine getirerek dünya standartlarının üzerinde bir kalitede toz elde ettik. Türkiye’de bunun elde edilemeyeceği düşünülüyordu. Çünkü buna dair bir makine henüz yapılmamıştı. Biz bazı makineleri inove ederek daha kaliteli bir teknoloji geliştirmeyi ekibimizle başardık.

Bundan sonra üretim seri hale geçecek. Daha sonra üreticilerimize bu tozu dağıtacağız. Projenin kapsadığı 4 ilde üreticilerimize; ağız sütünün önemini ve sağlıklı buzağı yetiştirmenin stratejilerini anlatacağız. Bu projenin buzağı ölümleri ile birlikte, ağız sütü ve hayvan ithalatını önleyeceğini düşünüyoruz” dedi.

Yerli bir tesis ve ürün

AR-GE çalışmalarından sonra tesis yapımına başladıklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde proje görevlisi Veteriner Hekim Mehmet Yıldız, “Ağız sütü ikame tozu için yaptığımız makine Türkiye’de bir ilk oldu.



Bu makinenin özelliği düşük sıcaklıkta protein ve immunoglobulinlere zarar vermeden ağız sütü toz haline getirerek raf ömrünü uzatacak şekilde çiftçilerin kullanımına sunmayı amaçladık.

Ürettiğimiz kolostrum tozunda dünya standartlarının üzerinde bir kaliteyi yakaladık. Buzağılarda bunu denedik. Denemelerimiz devam ediyor. Bu proje ülke hayvancılığımız için önemli. Kullanım şekli çok kolay. Deneme çalışmalarımızı bitirdikten sonra ham madde temini üzerinde çalışacağız.

Makinemiz saatte 50 litre ağız sütü toz haline getirebilecek. Bu çalışmanın ülke geneline yayılacağını düşünüyoruz. Bölgedeki çiftçilere bu toz 2 yıl ücretsiz dağıtılacak. Bu tesis ağız sütünü toz haline getirmek için Türkiye’de ilk kez yapılan bir yer. Amerika ve Avrupa’da bu tesislerden bulunuyor.

Biz bunu yerli bir üretimle ilk defa Samsun’da hayata geçirmiş olduk. Buzağılarda yaptığımız denemelerde aktif hale getirdiğimizi gördük. Bağışıklık sistemi güçlü olan bir buzağı diğer hastalıklara karşı da dirençli oluyor. Kan analizlerinde de bunu gördük” diye konuştu.

Devamını Oku

Politika

Vatandaş Ucuz Et Yerine Yağ Yiyor

Vatandaş Ucuz Et Yerine Yağ Yiyor

Vatandaş Ucuz Et Yerine Yağ Yiyor. Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu: Kasaplarda 100 gram kıymanın içinde %5 yağ varken; yandaş zincir mağazalarda yağ var.

Vatandaş Ucuz Et Yerine Yağ Yiyor

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, vatandaşa ucuza satılan etin ya da kıymanın aslında yağ olduğunu belirtti. Akp iktidarı vatandaşa ucuz et yerine aslında pahalıya yağ satıyor ve et yerine yağ yedirtiyor ifadesini kullandı.



Ucuz Eti Vatandaş 30 Liraya Değil 37,5 Liraya Yedirtiyorsunuz

CHP’li Gaytancıoğlu et ve kıyma satışı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Ucuz et olarak Türkiye genelinde belirli zincir mağazalarda satılan kuşbaşı et ve kıymada, yapılan sözleşmelerde, yağ oranı yüzde 20 olarak belirlenmiştir.

Hâlbuki kasaplarda satılan kırmızı ette yağ oranı yüzde 5 ila 7’yi geçmemektedir. Şimdi soruyorum: Demek oluyor ki marketlere verilen sözde ucuz etin vatandaşa satış fiyatı 30 lira değil, 800 gramı 30 liradır yani kilogram fiyatı 37,5 liradır.

Yani iktidar olarak algıda ucuz et reelde pahalı fiyatlardan et satıyorsunuz. Ben de şimdi size soruyorum: Acaba bu satışlardan kimler ne rantlar sağlıyor, bunu bir açıklar mısınız?”

Ucuz Etlerin İçine %20 Yağ İlave Ediliyor

İktidarın ucuza et yedirdiğini iddia eden CHP’li vekil Okan Gaytancıoğlu,“İnsanlara ne yediriyorsunuz biliyor musunuz? Yağ yediriyorsunuz.

Sözleşme yapıyorsunuz ve ucuz etlerin içine yüzde 20 yağ koyuyorsunuz. Peki, kasaptan 1 kilo kıyma alın. Gerçi 1 kilo kıyma kimse alamıyor. 100 gram kıyma alıyor insanlar.

Bunun içerisinde ne kadar yağ var biliyor musunuz? Yüzde 5, bilemediniz yüzde 7 ama sizin yandaş mağazalarınızdan, zincir mağazalarınızdan satın alınan etlerde yüzde 20 oranında yağ var.

Yani siz 1 kilo et satmıyorsunuz 800 gram et satıyorsunuz. Diğer bir ifade ile 30 liradan satmıyorsunuz, 37,5 liradan satıyorsunuz. Kim kazanıyor kim kaybediyor, o belli? Tüketici kaybediyor, dar gelirli kaybediyor, yoksul insanlar kaybediyor.”

Devamını Oku

Trendler

error: İzinsiz Olarak Kopyalama yapamazsınız. !!