Ekonomi
Ticaret Bakanlığı’ndan ihracat açıklaması

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Ticaret Bakanlığı olarak, küresel ekonomi ve dış ticaretin içinde bulunduğu konjonktürü göz önünde bulundurarak, ihraç ürünlerimizi dünyanın en uzak noktasına ulaştırmak ve Türkiye markasının bilinirliğini artırmak, pazar çeşitlendirilmesi ile yeni pazarlara ulaşmak, aynı zamanda mevcut pazarlardaki konumumuzu güçlendirmek için ihracatçılarımızın ihtiyaç ve taleplerine cevap olacak çalışmalarımıza kararlılıkla devam edilmektedir. Son dönemlerde, küresel ekonomik büyümedeki zayıf seyir en büyük ihracat pazarlarımızı olumsuz etkilemekte olup, özellikle Avrupa bölgesinde, sıkılaştırıcı para politikaları ve enflasyon ile birlikte düşen talep, üretim seviyelerinde yaşanan kayıplar ve zayıf seyreden işgücü piyasası resesyon endişelerini barındırmaktadır. Küresel olarak yaşanan son gelişmeler doğrultusunda, ülkemiz ekonomimizin ve ihracatımızın son 20 yılda geldiği nokta itibarı ile artık geleneksel pazarların ötesine geçmemizin gerekli olduğunun bilincinde olarak ihracat menzilimizi daha uzağa taşımak, ufkumuzu daha da ilerilere götürmek için kıymetli ihracatçılarımız için bir rehber vazifesi görecek stratejilerin hayata geçirilmesi için çalışmalar başlamaktadır” denildi.
‘UZAK ÜLKELER STRATEJİSİ DİNAMİK BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLÜYOR’
İhracatın geleneksel ürün-pazar yapısını bir ileri aşamaya taşıyarak yeni-ürün ve yeni pazar çeşitliliğine odaklanarak hazırlanan ve 2022 yılında hayata geçirilen ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’nin dinamik bir şekilde yürütülmesine devam edildiği vurgulanarak, şöyle denildi:
“Türkiye ekonomisi olarak, ihracatımızın yaklaşık üçte ikisi görece yakın ülkelere gerçekleştirilmekte olup, 2022 yılında 139,7 milyar dolar ile toplam ihracatımızın yüzde 55’i en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa’ya ve yaklaşık 45 milyar dolar ile ihracatımızın yüzde 17,7’si yakın ve orta doğu ülkelerine gerçekleştirilmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ ile birlikte ülkemizin kuzey-güney ve doğu-batı eksenindeki avantajlı konumundan faydalanarak, 85 trilyon dolar büyüklüğe sahip dünya ekonomisinden yüzde 64 pay alan, ortalama mesafesi 8 bin 500 kilometre olan 18 ülkeye (Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Nijerya, Pakistan, Şili, Tayland, Vietnam) yönelik ihracatımızı 4 katına çıkararak 80 milyar dolar üzerine yükseltilmesini, bu ülkelerin ithalatından aldığımız toplam payı yüzde 1’e çıkararak, ülkemizin ortalama ihracat menzilinin dünya ortalaması olan 4 bin 744 kilometreye yükseltilmesi hedeflenmektedir.”
Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında, finans, standardizasyon, lojistik, tanıtım, diplomasi gibi birçok alanda 328 adet eylemi barındırarak bir yol haritası niteliği taşıyan ve 2022 yılı itibarıyla yüzde 30’u tamamlanan eylem planı ile ihracatçıların Uzak Doğu’dan Latin Amerika’ya, belirlenen ülkeler ile ticari ve ekonomik işbirliğinin artırılması, fuar katılımı, ticaret heyetleri, ikili anlaşma ve tanıtım faaliyetlerinin daha da yoğunlaştırılması için çalışmaların sürdüğü bildirildi. Uzak Ülkeler Stratejisi’nde yer alan ülkelere yönelik olarak, 2023 yılı sonuna kadar 6’sı genel, 26’sı sektörel olmak üzere toplam 32 ticaret heyeti programı ile toplam 66 heyet programı ve 119 yurtdışı fuar ile toplam 526 uluslararası fuar düzenlenmesi planlandığı belirtildi.
‘İSLAM ÜLKELERİ İHRACAT GELİŞTİRME STRATEJİSİ’
Son dönemde içinde bulunulan siyasal konjonktürle beraber başta Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere İslam ülkeleri ile Türkiye ticari ve ekonomik ilişkileri açısından önemli gelişmeler kaydedildiğine dikkat çekilerek, “Bu gelişmeler doğrultusunda, İslam ülkelerinin ekonomik ve ticari anlamda artan önemi ile birlikte ‘İslam Ülkeleri İhracat Geliştirme Stratejisi’ hayata geçirilmiştir. Bu strateji ile İslam ülkelerinin ihracatımızdaki yüzde 26’lık payının 2028 yılında yüzde 30’a yükselmesi hedeflenmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, ‘Ticaret Diplomasisi’ faaliyetlerimiz doğrultusunda tesis edilen ticaret ve yatırım anlaşmaları ağımızın İslam ülkelerine yönelik yeni stratejimiz ile genişletilerek ihracatçılarımıza daha geniş pazara giriş imkanı sunulması amaçlanmaktadır. Bu stratejiler kapsamında yer alan her bir ülkenin pazar yapısı incelenerek potansiyel sektör ve ürün belirleme çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir. Tespit edilen potansiyel ürünler ve sektörler çerçevesinde, İslam ülkelerine yönelik ihracatımızda artış sağlanması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı amacıyla Bakanlığımız koordinasyonunda yıl sonuna kadar İslam ülkeleri ile ihracatı geliştirme stratejisi kapsamında 23’ü genel, 63’ü sektörel olmak üzere toplam 86 ticaret heyeti programı ile toplam 122 heyet programı ve 127’si yurt dışı fuar olmak üzere toplam 448 uluslararası fuar düzenlemesi planlanmaktadır” denildi.
Açıklamada, “Ticaret Bakanlığı olarak ortaya koymuş olduğumuz küresel vizyon çerçevesinde, ihracatta pazar çeşitliğini artırarak dünyanın her bir noktasında üretici ve tüketicilerin farklı ihtiyaçlarına cevap verecek ürünleri üreterek, Türk ürünlerinin dünya ticaretindeki rekabetçi yapısını güçlendirerek, ihracatımızda sürdürülebilir artışı sağlamak nihai hedefimizi oluşturmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda, ihracat politikası araçlarımızı güncellenmeye ve yeni stratejileri hayata geçirmeye devam edilecektir” ifadeleri kullanıldı. (DHA)
Ekonomi
Son Dakika: Araç satışlarına kredi ayarı geldi! Son durum ne?

Milliyet.com.tr/ Araç piyasasında alınan önlemler al- satçıların piyasadan çekilmesine neden oldu. Piyasadaki son durumu milliyet.com.tr’ye anlatanİstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:
“Faiz oranlarında yapılan değişiklikler neticesinde buna paralel olarak taşıt kredisi oranlarında da artış söz konusu. Öte yandan temmuz ayında düzenlenen taşıt kredilerinde büyüme sınırı sebebiyle bankaların kredi verme iştahı geçmişe göre azalmış durumda.
Bu gibi nedenlerden dolayı içinde bulunduğumuz dönemde hem faiz oranları hem de krediye erişim noktasında özellikte taşıt kredisi alanında güçlükler yaşanmaktadır. Şu anda 48 ay vade ve 400 bin TL’ye kadar kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 70.
36 ay vadede 400 bin TL-800 bin TL arası kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 50.
24 ay vade ve 800 bin ile 1 milyon 200 bin arası kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 30 seviyelerindeyken, 12 ay vade ve 1 milyon 200 bin ile 2 milyon TL tutarında kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 20 seviyelerinde yer alıyor.
2 milyon TL tutarının üzerinde ise taşıtlar için bireysel kredi bulunmuyor.
KREDİ FAİZLERİNİN YÜKSELMESİ SIFIR VE İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASINI NASIL ETKİLİYOR?
Reel kullanıcı açısından otomobil fiyatlarının artması finansmana olan ihtiyacı artırıyor. Kredi konusunda yaşanan güçlükler de bu doğrultuda talebi etkiliyor. Öte yandan yaşanan düşük talep sektörde faaliyet gösteren firmaları da etkiliyor. Önümüzdeki süreçte koşullar oluştuğunda bu konuda rahatlama sağlanacağı kanaatindeyiz.
ŞU AN FİYATLAR NE DURUMDA, PİYASADA DURGUNLUK VAR MI?
6+6 yönetmeliğinin etkisi, sıfır araçta bollaşma ve krediye erişim gibi sebepler dolayısı ile otomobil piyasasında durgunluk söz konusu. Geçmişte pandemi ve sıfır araçta arz sorunlarının yaşandığı koşullarda otomobil, yatırım ve çok karlı ticaret alanı olarak görülüyordu.
Bu sebeplerle talep oldukça yükselmiş olsa da bu koşullar altında yükselen talep, piyasa dengelerinin bozulmasına ve fiyatların olağan dışı yükselmesine sebep oldu.
Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önemler ve sıfır araçta yaşanan bollaşma neticesinde bu sebepler ortadan kaldırıldı. Fiyat artışları durdu, olağan dışı fiyatlamaların önüne geçildi ve piyasa düzenini bozan uygulamalar engellendi.
‘AL-SATÇILAR SEKTÖRDEN EL ÇEKTİ’
Krediye erişimde yaşanan güçlükler ise reel kullanıcıları etkiledi. Şu an için talep düşük olsa da al-şatçı olarak tabir edilen kayıt dışı ticaret yapan kişilerin sektörden el çekmesi ve otomobilin yatırım cazibesini yitirmesi açısından bu sürecin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.
Önümüzdeki süreçte, şartlar oluştuğunda, krediye erişimin rahatlamasıyla piyasamızın tekrar hareketleneceği ve bugün oluşturulan olumlu koşullar altında seyrine çok daha sağlıklı şekilde devam edeceği kanaatindeyiz.”
Ekonomi
Bakan Işıkhan, Mardin’i ziyaret etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geldiği Mardin’de ilk olarak Mazıdağı ilçesine geçti. AK Parti Mazıdağı İlçe Başkanlığını ziyaret eden Bakan Işıkhan ve beraberindekiler, burada teşkilat üyeleriyle basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. Mazıdağı ilçe merkezinde esnaf ziyaretinde bulunan Bakan Işıkhan, ardından Derik ilçesine geçti. Bakan Işıkhan, Derik ilçesinden olan AK Parti İstanbul Milletvekili Derya Ayaydın ile çeşitli ziyaretlerde bulundu.
Bakan Işıkhan ilçe ziyaretlerinin ardından merkez Artuklu ilçesine geçerek yapımı tamamlanan ‘Millet Ormanı’nın açılışına katılacak.
Ekonomi
Türk fındığı ihracat yolunda! Hedef 280 bin ton

Karadeniz’de ağustos ayında başlayan fındık hasadında sona gelindi. Mahsulünü toplayan üreticilerin bir kısmı harmanlarda kuruttuğu ürünlerini çuvala koyarak tüccarın kapısını çalarken, kimisi fiyatların 100 liranın üzerine çıkacağını tahmin ederek evlerinde ve depolarında fındıklarını bekletmeye aldı. Fındığın pazara inmemesi 1 Eylül’de başlayan ihracat sezonuna da yansıdı. KFMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, ihracat sezonunda 17 günlük sürede 11 bin 114 ton iç fındık ihracatı yapıldığını ve bu ihracat karşılığında ülkeye 66 milyon 635 bin dolar girişinin olduğunu söyledi. İhraç edilen fındığın 6 bin 726 tonunun bir önceki yıla ait ürün olduğunu belirten Gürsoy, bir önceki yıla göre aynı dönemde ihracatta bin ton civarında düşüş görüldüğünü ifade etti. Gürsoy, 2023-2024 ihracat sezonunda ise 275 ile 280 bin ton civarında iç fındık ihracatı gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.
GEÇEN SEZON 298 BİN 557 TON İÇ FINDIK İHRAÇ EDİLDİ
Gürsoy, 2022-2023 sezonunda bir önceki yıla göre ihracatta miktar olarak yüzde 12,23 düşüş yaşandığını kaydederek, “1 Eylül 2022-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında Türkiye 298 bin 557 ton iç fındık ihraç etti. Bunun karşılığında 1 milyar 795 milyon 189 bin 783 dolar döviz elde etti. Bunu geçen ihracat dönemi ile karşılaştırdığımız zaman yaklaşık olarak miktar bazında yüzde 12,23; dolar bazında da yüzde 9,61 bir azalış var. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi; özellik ile ocak-mayıs ayları arasında dövizin sabit kalışı ve Türkiye’deki imalat maliyetlerinin artışı dolayısı ile fındık fiyatları belirli bir seviyeye çıkması. Bu nedenle biz diğer ülkeler karşısında rekabet edemedik. Özellikle Azerbaycan, Gürcistan, Amerika ve İtalya’daki fındıklar 5 ay içerisinde satıldı ve yeni sezona fındık devri yapmadılar. Tek devir Türkiye’nin elinde kaldı. Onun için 2021-2022 sezonunda 340 bin ton civarında bir fındık ihraç etmiştik. Yani fındık ihracatı bu sezon yaklaşık 41 bin ton civarında bir azalış ile kapandı” diye konuştu.
‘ÜRETİCİ, ÜRETİCİDEN FINDIK ALIR HALE GELDİ’
Bazı üreticilerin diğer üreticilerden fındık satın almaya başladığını söyleyen Gürsoy, “Fındık hala köyde. Üretici, üreticiden mal alır hale geldi. Spekülatif bir davranış içerisine girildi ve fındık fiyatları 70-72 liralardan şu anda 95 ile 100 lira arasında bir seviyeye kadar çıktı. Bu üretici anlamında sevinilecek bir olay. Ama şu var; eğer bir malı yok satmaya başladığınız zaman bu sefer bundan rakipleriniz yararlanır. Nitekim Türk fındığı artık bundan böyle 8 doların üzerinde satılması gerekiyor. Ama 6,5 ile 7 dolar civarında diğer ülkelerden fındık satışları var. Bu şunu gösteriyor; eğer bu şartlar devam ederse, önümüzdeki günlerde fındık ihracatımız bundan olumsuz etkilenebilir” ifadelerinde bulundu.
‘MİKTARIN AZ OLMASI BİZİM PAZAR KAYBETMEMİZ DEMEK’
Bu sezon yaklaşık 280 bin ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Gürsoy, şöyle konuştu:
“1 Eylül-17 Eylül 2023 arasında 11 bin 114 ton fındık ihraç edilmiş, ancak bunun 6 bin 726 tonu 2022 mahsulü. Yani yeni fındık yaklaşık olarak 4 bin küsur fındık ihraç etmişiz. Dolar bazında da 66 milyon 635 bin dolar getirmişiz. Bunu geçen seneki aynı dönem ile mukayese ettiğimiz zaman geçen sene aynı dönemde 12 bin 283 ton fındık ihraç edilmiş, 64 milyon 359 bin dolar bir para getirilmiş yurt dışından. İlk etapta dramatik bir fark yok. Bin ton civarında bir azalış var gibi görünüyor. Ancak netice itibari ile daha sezonun başındayız. İlk yapılan ihracatların büyük bir kısmı eski fındık ihracatları ve ucuz kontratlar. Dolayısı ile ileride talebin gelişmesine göre bu şartlar değişebilir. 2023-2024 ihracat sezonunda 275 ile 280 bin ton civarında iç fındık ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu dolar bazında fiyatlara bağlı olarak değişebilir. Belki 280 bin ton fındık ihracatı geçen sene yapılan 298 bin ton fındık ihracatından daha fazla bir döviz getirebilir. Çünkü fiyatlar yüksek. Miktarın az olması bizim pazar kaybetmemiz demek. Biz bunu 2014 yılındaki zirai don afetinde yaşadık. İhracat 217 bin tonlara düşmüştü.”
‘TÜRK FINDIĞI TEHDİT ALTINDA’
Türk fındığını tehdit eden faktörlere de değinen Gürsoy şöyle devam etti: “Bugün Türkiye’nin dışında dünyada artık 400-450 bin ton fındık üretiliyor. Şili, Amerika, İtalya, İspanya, Azerbaycan, Gürcistan hatta Çin’in yanı sıra Avustralya’da da denemeye başladılar. Yani bu ülkelerin 2030 hedefleri 600- 650 bin ton fındık üretimi sağlamak. Eğer bu hedefe yurt dışındaki firmalar erişir ise fındık üretiminde bizim dünyadaki fonksiyonumuz yüzde 50’ye düşüyor. Bu tehlikeli bir davranış ve en büyük tehditlerden bir tanesi. Bizim en büyük dezavantajımız birim maliyetimiz çok yüksek. Dönümden aldığımız verim 100 kilo civarında. Hatta bazı yerlerde bunun altında. Bunun yanı sıra enflasyonist bir ekonomi olduğu için devamlı gübre, ilaç, işçilik gibi çeşitli ücretler anormal derecede yükseliyor. Dolayısı ile biz rekabet gücünü kaybediyoruz. Bugün Amerikalı bir üretici 1,25 dolara mal ederken fındığını, biz 2,5 doların üzerinde mal ediyoruz. Bizim bölgelerde kar-maliyet analizi yaptı zaman yani fındık cazibesini kaybetmiş durumda. Mutlaka bizim farklı tedbirler almamız lazım.” (DHA)
-
Teknoloji5 sene önce
Eset Lisans Anahtarları Güncel Liste Yenilendi
-
Saç Bakımı5 sene önce
Saç açıcı ile saçlar nasıl açılır?
-
Saç Bakımı5 sene önce
Saç Boyası Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?
-
Saç Bakımı5 sene önce
Küllü Kumral Saç Rengi Seçimi
-
Hayvan Hastalıkları5 sene önce
Hayvanlarda zehirlenmeler, belirtileri ve tedavi yöntemleri
-
Saç Bakımı5 sene önce
Saç Boyaları Hakkında Bilgiler ve Boya Seçimi
-
Hayvan Hastalıkları4 sene önce
İneklerde doğum sonrası iştahsızlık nedenleri
-
Büyükbaş Hayvancılık5 sene önce
Buzağı Besleme: ikişerli grup halinde barındırmanın önemi