Connect with us

Tarım ve Hayvancılık

Üç Yılda 215 Bin Buzağı Öldü

Üç Yılda 215 Bin Buzağı Öldü

Üç yılda 215 bin uzağı öldü. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda ülkemizde sık rastlanan buzağı ölümlerini, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Önergeyi yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde son üç yılda 215 bin buzağı öldü açıklaması yaptı. 

Üç Yılda 215 Bin Buzağı Öldü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, 2018 yılının ‘Buzağı ölümlerinin önlenmesi yılı’ ilan edildiğini hatırlattı. Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde 2016-2017-2018 ilk on ayında ölen buzağı sayısı kaçtır? Erken buzağı ölümleri için eğitim verilen besici sayısı kaçtır? Buzağı ölümlerinin takipleri ve nedenleri saptanmakta mıdır? Ülkemizde buzağı ölümlerinde GDO’lu yem ile beslenen hayvanlarda ortaya çıkma oranı nedir? Bu yönde bir araştırma yapılmış mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.



CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde görülün tüm hayvan hastalıklarının yakından takip edildiğini belirterek, “Bakanlığımızca 2018 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Buzağı Kayıplarının Önlenmesi yılı olarak ilan edilmiş olup, buzağı kayıplarının önlenmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

Eğitimler Verildi

Buzağı ölümlerini önlenmesi için yetiştiricilere çeşitli eğitimler verildiği, poster ve el broşürü gibi eğitimi materyallerin dağıtıldığını açıklayan Bakan Pakdemirli, “Diğer taraftan Ülkemizdeki buzağı ölümlerinin önemli nedenlerinden olan E.coli enfeksiyonlarından kaynaklı buzağı ölümlerinin önüne geçilebilmesi amacıyla üç yıl süreyle boğa altı dişilerin aşılanması projesi başlatılmıştır.

Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Projesi kapsamında E.Coli aşısı tedarik edilmiş olup, aşının ilgili birimlere dağıtımı gerçekleştirilmiştir” diye konuşu.

Advertisement



2016 yılında 117.217, 2017 yılında 70.192 ve 2018 yılının ilk dokuz aylık döneminde 27.516 buzağı ölümünün gerçekleştiğini açıklayan Bakan Pakmedirli, “Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırmada GDO’lu yemlerle beslenen hayvanların dokularında, sıvılarında ve ürünlerinde GDO’lu DNA veya proteine rastlanmadığı ifade edilmiştir” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise buzağı ölümlerinin ülkemizde sık rastlandığına dikkat çekerek, “Bakanlığın verilerine göre son üç yılda yaklaşık 215 bin buzağı ölmüştür. Bu konuda çok ciddi tedbirler alınmalıdır. Buzağı ölümlerinin önlenmesi halinde ülkemizin canlı hayvan ve et ithal etmesine gerek kalmayacaktır. Böylesine hassas bir konuda Bakanlığın daha ciddi tedbirler alarak, buzağı ölümlerinin önlenmesini sağlamalıdır” diye konuştu.

Politika

“Kurbanlıklar pazarda kaldı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, kurbanlık pazarında esnaf ve yurttaşlarla buluşup yaşanan vahim tabloya dikkat çekti. Arife gününde pazar yerinde hiç hareketlilik olmadığına dikkat çeken Barut, kurbanlıkların elde kaldığını, yurttaşların alamadığını söyledi.

“İNSANLAR EKMEK ALAMIYOR, NASIL KURBAN KESECEK?”

Adana’nın Seyhan İlçesi’ndeki Kıyıboyu Caddesi üzerinde kurulan kurbanlık pazarında Ayhan Barut’a dert yanan kurbanlık satıcıları, şöyle konuştu:
“Bitlis’ten kurbanlık getirdik. Bu sene battık, malımız satılmıyor. 220 hayvan getirdik, daha 20 tane sattık. Milletin elinde para yok, millet evine artık ekmek götüremiyor nasıl kurban kesecek? Canlı kilogramı 65 liradan satıyoruz. Bir hayvanı 3.5-4 bin liraya satıyoruz ama alan yok. Maliyet yüksek. Arpa çok pahalı, saman ve mazot çok pahalı. Ben bu hayvanı 5 bin liraya da satsam zarar ediyorum. Çünkü maliyeti çok fazla. Arpanın geçen sene tonunu 1900 liraya alıyordum, şimdi 8 bin lira. Allaha şükürler olsun daha siftah etmedik, hiç kurbanlık satamadık. İnsanlar daha ucuz olsun, fiyat düşecek diye bayramın ikinci ve üçüncü gününü bekliyor.”

“BAKIYORUM, ALAMIYORUM”

Advertisement

Pazar yerinde kurbanlıklara bakıp eli boş dönen emekli bir yurttaş ise, “Ben emekliyim. Daha yeni maaşım 3 bin 500 lira oldu. Pazarda bakıyorum ama gücümüz olmadığı için alamadan dönüyoruz. Alım gücümüz çok düşük. Ne söyleyeyim, bakıyorum, alamıyorum” diye konuştu.

“BESİCİ SATAMIYOR, YURTTAŞ ALAMIYOR”

Kurbanlık satıcıları ve yurttaşları dinleyen Ayhan Barut ise şunları kaydetti:
“Bugün arife, yarın bayram ama ne insanlarımız gam ve keder içinde. Kurbanlık pazar yerindeyiz ama hiç hareketlilik yok. İktidarın yanlış politikaları sonucu açlık, yoksulluk, sefalet, sıkıntı almış başını gitmiş. Sorunlar dağ gibi birikip adeta arşa ulaşmış halde. Bayramda vatandaşlarımız AKP iktidarının yanlışlarının kurbanı oldu.  Vatandaşlarımız ‘Bayram gelmiş neyime, keder çökmüş yüreğime’ diyor. Besicilerimiz yüksek maliyetlerle yetiştirdiği hayvanlarını kurbanda satamıyor. Vatandaşlarımızın da maaşları kuşa dönmüş, eriyip gitmiş durumda olduğu için maalesef kurbanlık alamıyor. Bu kötü günlerden kurtulacağız, daha mutlu günlerde daha güzel bayramlar kutlamak temennisiyle herkese iyi bayramlar diliyoruz.”

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Politika

Fırıncı kan ağlıyor, vatandaş bayat ekmek alıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut’un Adana’da ziyaret ettiği fırıncılar adeta kan ağladıklarını belirtti. Undan elektriğe, mayadan mazota tüm üretim maliyetlerinin katlanarak arttığını belirten fırıncı esnafı, yurttaşın da ekmek almakta zorlandığını ve daha ucuz olan bayat ekmek alabilmek için sıra beklediğini söyledi.

İKTİDARA ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Adana’nın Yüreğir İlçesi’ndeki fırıncı esnafının dertlerini dinleyen CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, adeta bir dokundu bin ah işitti. Herkesin feryat ettiği ekonomik krizin fırıncı esnafını da bitirme noktasına getirdiğini ve undan elektriğe, mazottan mayaya kadar tüm üretim maliyetlerinin 3-5 kat arttığını ifade eden Barut, yurttaşın kuru ekmeğe muhtaç kaldığını, daha ucuz olan bayat ekmeğe yöneldiğini belirtti. Bu ortamda ekmeğin daha da zamlanacağını ve sorunun daha da büyüyeceğini vurgulayan Barut, iktidarı acil adım atmaya çağırdı.

“KURU SOĞANA VE EKMEĞE MUHTAÇ ETTİLER”

Advertisement

Yamaçlı Mahallesi’ndeki fırınlarda esnaflarla buluşan Ayhan Barut, iktidara çağrı yaparak şunları kaydetti:
“Burada kime dokunsak bin ah işitiyoruz. Esnaf dertli, vatandaş dertli. Son bir yılda gıda fiyatlarında yüzde 170 arttı. Geçen hazirandan bugüne ekmek, un, bulgur ve makarna gibi ürünlerin fiyatı yüzde 170 arttı. Vatandaş bu fahiş artıştan çok şikayetçi. Geçen sene çiftçinin elinden ekmeğin hammaddesi olan buğdayı kilosunu 2.25 liradan alanlar bunun karşılığında tüm girdilere yüzde 350 zam yaptı. Ekmek bugün 5 liraya geldi. Fırıncı esnafı perişan. Vatandaş akşamı bekliyor bayat ekmek almak için. Bu gidişle ekmek fiyatlarının 7-8 liraya çıkacağı görülüyor. Fırıncının üretim maliyetinin yüzde 30-40’ını un oluşturuyor. Unu geçen sene 130 liraya alan esnaf bu sene 500 liraya almak zorunda kalıyor. Bu artıştan kaynaklı vatandaş perişan oldu. Vatandaşı kuru soğana ve ekmeğe muhtaç ettiler. Vatandaşın ekmeğiyle oynamayın, çare bulun, çözüm üretin.”

“EKMEK FİYATI ARTMASIN, MALİYET DÜŞSÜN”

Milletvekili Ayhan Barut’a sorunlarını anlatan fırıncı esnafı, “Vatandaş ekmek alamıyor, bayat ekmek bekliyor. Bazıları evde saç ekmeği yapmaya başladı. Bayat ekmeği 1.5 lira, tazesi 3 lira. Bu fiyat daha da artacak. En az ekmek 4.5 lira olmalı ki maliyeti kurtarsın” dedi. 1974 yılından bu yana fırıncılık yapan Gıyasettin Oruç ise, “İşlerden memnun değiliz. Kazanamıyoruz. Mazot 30 lira. İki tane servis aracı var, ekmek dağıttığımız. Günde 500 lira yakıyor her biri. İşçi, sigorta, maya, katkı maddesi derken bir şey kalmıyor. Borcumuzu ödeyemiyoruz, evimizi sattık ama hala bitmiyor. İcralık olduk. Ekmek 3 lira ama biz ekmeğe zam istemiyoruz. Girdiler ucuz olsun yeter. Ama girdiler pahalı. Ekmek şu an en az 4-5 lira olmalı. Geçen sene unun torbası 135 liraydı, 240 liraya çıktı, şimdi 500 lirayı geçti. Vatandaşın elinde bir ekmek kalmıştı alabildiği. Şimdi insanlar bayat ekmek bekliyor” diye konuştu.

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Politika

Tarıma Gözümüz Gibi Bakmalıyız

Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi Projesi Tanıtım Toplantısı İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler Fonu ve FAO ortaklığı ile İl Müdürlüğü Koordinatörlüğünde yürütülen ve 2020 – 2021 yıllarında gerçekleştirilen Mesleki Eğitimlere ve Uygulamalı Çiftçi Okulu Eğitimlerine katılan çiftçilere verilecek Hibe Programının detaylarının anlatıldığı toplantıya Ak Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da katıldı.

Kadınlarla yürütülen projelere ve kadın üretimine çok önem verdiklerini ve desteklemeye her zaman devam edeceklerini belirten Çankırı “İzmir’de hem tarım hem de ticaret alanında faaliyet gösteren kooperatiflerin kurulmasında, bunlara verilen desteklemelerde, hibelerde en fazla payı almaya çalışıyoruz. Mardin’de de benzer çalışmalar yürüttük ve orada kurduğumuz kooperatif şuan çok ciddi şekilde hem ilin ekonomik dengesine katkı sağlıyor hem de kadınlar tarafından üretilen ürünlerin kooperatife nasıl fayda sağladığını görüyoruz” dedi.

DESTEKLEMELERİN SAYISI AZALTILACAK, DAHA NİTELİKLİ OLACAK

Geleceğimizin tarımda olduğunu belirten Çankırı şunları söyledi; “Tarıma gözümüz gibi bakmalıyız. Sayın Bakanımız Vahit Kirişçi ile göreve geldiği ilk günden itibaren yapmış olduğumuz istişareler sonucunda tarımda eksiğimiz olan, yapmamız gereken, geç kalınmış ama hızlı bir şekilde adım atmamız gereken gündem maddelerini ele aldık. Bunların arasında desteklemelerin sayısının azaltılıp daha nitelikli bir şekilde sizlere dönmesini sağlamak da var. Bu noktada farklı yöntemler geliştiriliyor. Damla sulama yöntemleriyle, sulama teknikleriyle, arazilerde yapılan çalışmalarla verilecek destekler, tohum destekleri, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta yapabileceğimiz programlar. Bunların hepsi artık daha planlı bir şekilde konuşulacak. İzmir ayağında bunun doğru bir şekilde yürüdüğünü görüyoruz. Hem hibeler hem de destekler, görüyoruz ki 30 ilçede etki alıyor” dedi.

Advertisement

Ülkemizde bulunan 6 milyon çiftçinin 3 milyonunun kadın olduğunu vurgulayan Çankırı “Kadının elinin değdiği yerin çok güzelleştiğini, daha katma değerli olduğunu görüyoruz. İzmir’de ki kooperatiflerimizde de bunu çok ciddi bir şekilde hissediyoruz. Biz kadını güçlendirdiğimizde otomatikman ailesini, şehrini, ülkesini de güçlendirmiş oluyoruz. O yüzden bu desteklerin siz kadınlara verilmesini önemsiyorum ve destekliyorum. Bizim için çok kıymetlisiniz, üretimleriniz çok kıymetli. Üretimlerinizin daha planlı, yerine, amacına ulaşır şekilde olması ve ürün desenlerini doğru planlamanız noktasında da Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri ile uyumlu çalışmanız bizim için çok kıymetli. Bu gün burada hibesini dağıtacağımız FAO destekli programa da, önümüzdeki günlerde ilana çıkacak hibe ve destek programlarına da lütfen başvurularınızı yapın. Bana vermezler, çıkmaz diye bir düşünceye girmeyin. Bizim sizlere proje anlamında, ortaya koymak istediğiniz ürün gamı anlamında başka desteklerimizde olabilir. Bu noktada hem İzmir’i tanıtmak hem de hep beraber geleceğimizi üretmek için iletişim halinde olalım” dedi.

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen ise, “2 yıldır verdiğimiz eğitimlere katılan ve bizlere projelerini sunacak olan üreticilerimize hibe vereceğiz. Üreticilerimizden şunu özellikle istiyorum; daha fazla ve daha güzel projeler hazırlayalım. Çünkü bu program 10 ilde uygulanıyor. Diğer 10 ildeki projeler değerlendirmenin altında kalırsa hibe miktarlarımız artmış olacak. Bizler projelerin hazırlanma noktasında da sizlere eğitim vereceğiz ve birlikte çok güzel projeler hazırlayacağız” dedi.

Hibe başvurusu yapacak olan çiftçiler Mesleki Eğitim ve Uygulamalı Çiftçi Okulları eğitimlerinin verildiği Çiğli, Menderes, Menemen, Karaburun ve Urla ilçelerinde ikamet etmekte olan ve eğitimi başarı ile tamamlayan çiftçiler olacak.

Hazırlanan projelere Mikro Tarım – Gıda Katkı Hibeleri İçin 2.313 ABD Doları, Küçük Ölçekli Tarım İşletmeleri Yatırım Hibeleri İçin ise 11.565 ABD Doları hibe verilecek.

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Trendler