Connect with us

Beslenme ve Diyet

Yavaş yemek yemek neden önemli?

Ağzımıza koyduğumuz ilk lokmadan itibaren ağızda bulunan bazı noktalar beynimize yemek yediğimize dair sinyal göndermeye başlar. Beyin vücudu uyarır ve sindirim için hazırlar. Besini tüketme ve çiğneme süresi yeterli olursa vücut kendini iyi bir sindirim için hazırlamış olur. Sağlıklı bir sindirim ve emilim gerçekleşir. Böylelikle tükettiğimiz besinlerden maksimum faydayı sağlamış oluruz.

Fakat yemek yemeye yeterli süreyi ayırmadığımızda sağlığımız üzerinde kötü etkilere yol açarız. Hızlı yemek yediğimizde vücudumuz yeme hızımıza uyum sağlamakta zorlanır. Beden kendini sindirim için yeteri kadar hazırlayamaz. İyice çiğnenmeden hızlı bir şekilde tükettiğimiz besinleri sindirmekte zorlanır. Hızlı yemek yeme alışkanlık haline getirildiğinde aşırı kilo alımı, mide ağrısı, ülser ve gastrit gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Yavaş yemek yeme sindirim için yeterli süreyi sağlar ve iyi bir sindirim gerçekleşmesine yardımcı olur. Yavaş yemek yeme kilo kontrolü için çok önemlidir.

Neden yavaş yemeliyiz?

İştah ve alınan kalori büyük ölçüde hormonlar tarafından kontrol edilir. Yemek yedikten sonra mide açlık hissini kontrol eden hormon olan ghrelini baskılar. Yediklerimiz bağırsağa ulaştığında ise tokluk hissi veren leptin hormonu salgılanır. Bu hormonlar beyne ulaştığında açlık hissi azalır ve tokluk hissi artar. Bu olayın gerçekleşmesi yaklaşık olarak 20 dakika alır. Çok hızlı yemek yendiğinde salgılanan bu hormonların faaliyet göstermesi için yeterli süre olmadığından tokluk hissi algılanamaz ve mide gereksiz bir şekilde fazla yiyecekle doldururmuş olur. Ayrıca hızlı yemek yiyen insanlar yavaş yemek yiyenlere göre daha çabuk acıkır. Çünkü tokluk hormonu olan leptin hızlı yemek yiyen insanlarda daha kısa süre salgılanır. Bu da kilo almanın önünü açar. Araştırmalar hızlı yemek yiyenlerin, yavaş yemek yiyenlere oranla 2 kat daha fazla kilo alma eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur.

Yemek yeme sürenizi en az 20 dakika olarak ayarlamalısınız. Böylelikle iyi bir sindirim ve tokluk hissinin oluşması için bedeninize zaman vermiş olursunuz.

Advertisement

Yiyeceği ağzınızda tadını ve kokusunu iyice hissedene kadar yaklaşık 15 ila 40 kez çiğnemelisiniz, unutmayın gıdalar yeterince çiğnenmezse sindirim ilk basamaktan bozulmuş olur. Sıvı gıdaları kısa bir süre ağızda tutmalı ve yudum yudum tüketmelisiniz. Bu şekilde yediğiniz yemekten çok daha fazla keyif alırsınız ve gereksiz tüketimden kaçınmış olursunuz.

Yemeği küçük lokmalar halinde tüketmelisiniz, çiğnemenizde kolaylık sağlar. Her lokmadan sonra kaşık/çatalınızı yere bırakıp bir sonraki lokma için tekrar elinize almalısınız. Bu yemeği çok kısa sürede bitirmemenize yardımcı olur.

Televizyon izlerken ya da başka bir işle uğraşırken yemek yemeyin. Bu yediğiniz yemeğe odaklanmanızı sağlar ve fark etmeden hızlı yemenizin önüne geçer. Beyniniz yemek yediğini algılar ve bedeninize doğru sinyaller gönderir.

Yavaş yemek yemeyi alışkanlık haline getirdiğiniz taktirde yemekten daha çok zevk alırsınız. Hızlı yemeden kaynaklanan hazımsızlık problemleri yaşamazsınız. Yediğiniz besinler iyi sindirilir ve vücudunuza maksimum faydayı sağlar, tüketim miktarının fazla olmamasını sağlar. Stresinizi azaltır, duygusal yeme ataklarınızın önlenmesine yardımcı olur.

Yavaş yemek yeme yediğiniz porsiyonun farkında olmanızı sağlar. Kontrollü ve yeterli miktarda yemenizi sağlar. Düzenli olarak kontrollü yediğiniz takdirde fazla gereksiz almayacağınız için zaman içinde kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca porsiyon kontrolü sağladığı için verdiğiniz kiloyu korumanıza da yardımcı olur.

Advertisement

Rumico

Beslenme ve Diyet

Taze fasulye öyle değil, böyle yapılır! Lezzetini 2 kat artıran ‘buz’ püf noktası

Türk sofralarının vazgeçilmezi taze fasulye birçok çeşidiyle ana yemekler arasında başı çekiyor. Doğru yöntemler sayesinde taze fasulyenin lezzetini ikiye katlamak mümkün. İşte yapmanız gerekenler. Rumico

Devamını Oku

Beslenme ve Diyet

Tüm zamanların en iyi ilacı! Canan Karatay hastalıksavar tarhana tarifini verdi

Kış hazırlıklarının başında gelen tarhana, soğuk havalarda en çok tercih edilenler arasında. Prof. Dr. Canan Karatay bir hastalık düşmanı olan tarhananın en lezzetli ve sağlıklı tarifini paylaştı. Rumico

Devamını Oku

Beslenme ve Diyet

Lokum gibi yaprak sarması tarifi: Pişirirken asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor

Zeytinyağlı yaprak sarması hem lezzetli hem de maharetli bir yemek. Sofraların göz bebeği olan yaprak sarmasının iç harcı sarış şekli ve pişirmesi oldukça zor. Bizlerde sizin için lokum gibi yaprak sarmasının tarifini paylaştık. Bu tarif ile sarmanız asla dağılmıyor ve lezzeti artıyor. İşte detaylar…

Lokum gibi yaprak sarması için en önemli püf nokta maden suyu. Maden suyu yaprak sarmasının hem lokum gibi olmasını sağlıyor hem de lezzetine lezzet katıyor. İşte en güzel yaprak sarması tarifi…

YUMUŞAMASINA YARDIMCI OLUYOR

Maden suyu ile pişirilen yaprak sarması, geleneksel bir tariftir ve lezzetiyle dikkat çeker. İşte bu tarif için gereken malzemeler ve adımlar:

Malzemeler:

Advertisement
  • Taze asma yaprağı (yaklaşık 40-50 yaprak)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 büyük soğan (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı maden suyu
  • Limon dilimleri (isteğe bağlı)
  • Yoğurt (servis için)

Yapılışı:

  • Asma yapraklarını temizlemek için, tuzlu su ile iyice yıkayın ve üzerlerindeki damarları çıkarın. Ardından yaprakları kaynar suda 2-3 dakika kadar haşlayın. Haşlama işlemi, yaprakların yumuşamasını sağlar. Daha sonra yaprakları süzün ve soğumalarını bekleyin.
  • Pirinci bol suyla yıkayın ve süzün.
  • Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
  • Kavrulan soğana pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar karıştırarak kavurun.
  • Domates salçasını ve biber salçasını ekleyin (varsa) ve birkaç dakika daha kavurun.
  • Tuz, karabiber ve pul biberi (varsa) ekleyin, karıştırın.
  • Hazırladığınız iç harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Her bir asma yaprağının alt kısmına, iç harçtan bir miktar koyun. Yaprakları sarmak için kenarları içe doğru katlayın ve rulo şeklinde sarın.
  • Dibi kalın bir tencereye sarmaları dizin. Üzerine limon dilimleri serpiştirebilirsiniz.
  • Sıcak suyu ve maden suyunu ekleyin. Sarmaların üzerini hafifçe bastırarak sıkıca kapatın.
  • Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte sarmalar pişene kadar yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Suyunu çekene kadar pişirme süresini uzatın.
  • Sarmalar piştikten sonra ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağını açmadan sarmaların ılıması için bekletin.
  • Servis yapmadan önce yaprak sarmaları soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine yoğurt ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yapılan bu hata adeta zehir saçıyor! Buzluktaki eti bu yöntemle hızlı ve sağlıklı şekilde çözdürün
Misafirlere tarif sorduran börek: Kabaktan börek olur mu demeyin? Kabaklı dilim börek tarifi
Sütle biber birleşirse ne olur? Damak çatlatan sütlü biber kavurma tarifi…

Rumico

Devamını Oku
Advertisement

HAFTANIN ŞARKISI

Advertisement

Trendler