Connect with us

Ekonomi

Yılbaşı Hindisi Fiyatları Arttı

Yılbaşı Hindisi Fiyatları Arttı

Yılbaşı hindisi fiyatları arttı. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi için hazırlıklar tamamlandı. Peki hindi sektöründe fiyatlar ne durumda? Geçen yıl hindinin kilogram fiyatı 12-13 lira bandında satılırken bu yıl 20 liralara kadar çıktı. Yani 1 yıl içerisinde hindinin fiyatı ortalama yüzde 53 oranında zamlandı. Geçen yıl 10 kiloluk bir hindi 130 liradan satılırken bu yıl bu rakam 200 liraya kadar çıkıyor. Yılbaşı gecesi 500-600 bin civarında hindi tüketileceği tahmin ediliyor.



Yılbaşı Hindisi Fiyatları Arttı

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindinin kilogram fiyatının, geçen yıla göre yüzde 53 oranında artışla 20 TL’ye satılıyor. Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yılbaşına özel hindi yetiştiren Tahir Kesgin (56), hindilerin kilosunu 20 liradan satışa sunuyor. Kesgin, bugüne kadar 750 hindiden yarısını sattığını söyledi. sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Kanatlı Et Üreticileri Birliği Genel Koordinatörü Ahmet İncika fiyatların şu an 20 lira bandında satıldığını belirti.

Sandıklı’da oturan Tahir Kesgin, İstasyon Mahallesi’ndeki evinin bitişiğindeki besihanede yılbaşı için 3 yıldır hindi yetiştiriyor.

Yılbaşından yaklaşık 7 ay önce aldığı hindi civcivlerini arpa, buğday ve mısırla besleyen Tahir Kesgin, onları yaylım yöntemiyle yetiştiriyor. Beslediği hindileri yılbaşında ilçedeki müşterilerinin yanı sıra Sandıklı’daki termal oteller ve Denizli, Antalya ve Afyonkarahisar’daki otel ve müşterilere satıyor.

Tahir Kesgin, 8-10 kiloya kadar ulaşan hindilerin kilosunu 20 liradan satışa sunuyor. Kendisiyle aynı adı taşıyan 11 yaşındaki torunu da okuldan gelerek ödevlerini yaptıktan sonra hindileri otlatıp, yem vererek dedesine yardımcı oluyor.

Advertisement

‘750 HİNDİNİN YARISINI SATTIK’

Tahir Kesgin, “Hindilerimizi, kendi yöresel hububatlarımız ve ektiğimiz yonca tarlasında yaylım yöntemiyle yetiştirdik. Eziyetli oluyor ama organik yetiştirdiğimiz için alan da memnun biz de. Antalya, Denizli, Sandıklı’daki Hüdai kaplıcalarımızdaki otellerimize satıyoruz. Yine Afyonkarahisar ve Sandıklı’dan halkımız alıyor. Geçen yıl alanların hepsi bu sene yine geldi. Bu sene 750 hindiydi, yarısını sattık. İsteğe göre canlı veya pişime hazır veriyoruz” dedi.



TERCİHE GÖRE HİNDİ

Türkiye’nin önde gelen marketlerinden biri yılbaşı sofrasından hindiyi eksik etmeyenler için tercihe göre hindi dolması ya da yarım hindi şeklinde sipariş alarak 31 Aralık akşamı belirtilen adrese tam saatinde teslim ediyor.  Yılbaşı akşamı için 199,99 TL’ye 7-8 kişilik porsiyon şeklinde hazırlanan doldurulmuş kızarmış bütün hindi iç pilav tercih edenlere bir kilogram karışık kızartma ve 300 gram mantar sote hediye ediliyor. Kalabalık olmayanlara ise 119,99 TL’ye 3-4 kişilik porsiyon şeklinde hazırlanan kızarmış yarım hindi tercihlerine ek olarak 500 gram iç pilav, 500 gram karışık kızartma ve 300 gram mantar sote veriliyor.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ve Bahar Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, hindi eti tüketiminin sadece yılbaşında gündeme geldiğinden yakınarak, “Aslında bu durumla hiç alakası yok. Hindi eti daha çok sosla yenen bir ürün ve Türkiye’de sos kültürü geride kaldığı için hindi eti beğeni konusunda birazcık şanssızlık yaşıyor” dedi.

Türkiye’nin en büyük 5 hindi üretim tesisinden birinin sahibi olan Ali Bahar, 6 yıldır entregre tesis olarak Türkiye’nin hindi ihtiyacına yönelik üretim yaptıklarını söyledi.

Her sene yüzde 10-15 arasında bir büyüme gerçekleştirdiklerinin altını çizen Bahar, Türkiye’de sektörün yavaş yavaş beklenen ilgiyi görmeye başladığını dile getirdi.

Advertisement

Türkiye’de kişi başı hindi eti tüketim miktarının 600 gram gibi düşük seviyelerde olduğundan yakınan Ali Bahar, “Bu Avrupa ülkelerinde kişi başı 8, ABD’de 12 kilogram civarındadır. Hindi eti Türkiye’de şu an çok geride. Hindi bu kadar geride olmayı hak eden bir et değildir. Tam tersi balık etine en yakın ettir. Protein olarak kırmızı etten yüksek, balığa en yakın et hindi etidir” dedi.

YILBAŞI ELEŞTİRİSİ

Hindi etinin sadece yılbaşı dönemlerinde gündeme geldiğini eleştiren Bahar, “Hindi eti genelde yılbaşı günü yenen bir et olarak değerlendiriliyor. Aslında bu durumla hiç alakası yok. Hindi eti daha çok sosla yenen bir ürün ve Türkiye’de de sos kültürü geride kaldığı için hindi etki beğeni konusunda birazcık şanssızlık yaşıyor. Sos kültürümüz geliştikçe hindi eti tüketimi artacaktır” diye konuştu.

“HİNDİ ETİ SOFRAMIZA GİRMEYİ HAK EDİYOR”

Avrupa’da kuzu, dana, hindi, balık bir de domuz eti tüketimi olduğunu aktaran Ali Bahar, “Bizde domuz eti olmadığı için burada bir protein kaynağını dışarı çıkarıyoruz. Hindi eti de kişi başı 600 gram olduğu için oda dışarıda kalıyor. Böylelikle dana, kuzu ve balık etine kalıyoruz. Balıkta düşük. O zaman ülkemizde dana ve kuzu eti üzerinde baskı oluşuyor. Dana ve kuzu eti bu baskıyı kaldıramıyor, hem de fiyat anlamında sorunlar yaşıyoruz. Burada hindi eti önemli bir protein kaynağı olarak sofralarımıza girmesi gerekiyor. Girmeyi de gerek sağlık, gerekse fiyat olarak hak eden bir üründür” dedi.



“TÜRKİYE’DE 600 GRAM, AVRUPA’DA 6 KİLOGRAM”

Sos kültürünün gelişmesinin hindi eti tüketiminin artışında katkısı olacağını vurgulayan Bahar, “Hindi eti içermiş olduğu lifle, proteinle, düşük kalori oranlarıyla, balık etine en yakın üründür.

Advertisement

Halkımızın güvenle tüketebileceği, ülkemizde şu an bulunduğu yeri hak etmeyen 600 gram değil, 6 kilogram olarak çıkması gereken bir üründür” dedi.

Türkiye’de sektörün her yıl yüzde 5 ile 10 arasında bir büyüme gerçekleştirdiğini kaydeden Ali Bahar, “Bunun çok daha fazla hızlı bir artışa geçebilecek kapasitesi var.

Bunun için kümes de var. Ülkemizde hindi alanında çalışan 5 firma var. Bunların iki, üç katına çıkabilecek üretim kapasiteleri mevcut” ifadelerine yer verdi.

“60-70 BİN HİNDİ KESİME HAZIR”

Yılbaşında 60-70 bin civarında hindi keseceklerini kaydeden Ali Bahar, “Hindi etinin yoğun şekilde gündeme gelmesi için yılbaşı bir şans ama bir yandan da şansızlık. Çünkü yılbaşında 5-6 kilogramlık özel üretim hindiler oluyor. Bu ürünleri kişiler soslayarak tüketirlerse yıl boyunca hindi yemeye devam edecek, çok sevecekler. Eğer hindiyi doğal halde pişirip yerlerse ‘biraz sert miydi’ gibi haksız eleştiriler olacak. Yılbaşı o nedenle hindi için hem şans, hem şanssızlık” ifadelerine yer verdi.

“500-600 BİN KESİM”

Yılbaşında ülke geneli 500-600 bin civarında hindi kesimi olacağını kaydeden Bahar, yurt dışına ihraç da edileceğini belirtti. Orta Doğu, Türki Cumhuriyetler ve bazı Afrika ülkelerine ihracat yaptıklarını ifade eden Bahar, “Ana hedefimiz soslanmış kültürü kendi fabrikalarımızda imal ederek tüketicinin beğenisine sunmak. Fleto üst butunu doğal olarak sunmaktansa, vatandaşın hemen alıp, soslu şekilde pişirebileceği ortamı hazırlamak hedefimiz” diye konuştu.

Bahar, hindi etinin tavuktan biraz pahalı ama dana etinden iki kat ucuz olduğunu sözlerine ekledi.

Advertisement

Ekonomi

TTK’ya 2 bin işçi alımında yüz yüze başvuru olacak mı? Açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Nisan günü Karadeniz doğal gazının devreye alınması töreninde verdiği 2 bin madenci alımında süreç başlıyor. 25 Eylül itibariyle başlayan başvurulan 29 Eylül günü sona erecek.

Başvurular ise Alo 170 ve İş-Kur’un internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek. Yüz yüze başvurunun yapılmayacağını ifade eden İl Müdürü Okan Şentürk, “Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğüne alınacak 2 bin kişinin 1500 kişisi Zonguldak’a, 400 kişisi Bartın’a, 100 kişide Karabük’ün Yenice İlçesine alınacak olup 35 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Başvurular 29 Ekim Cuma günü de sona erecek. Başvuracak olan kişilerin ilçelerin gelmelerine gerek kalmadan Alo 170 iletişim hattından İş-Kur E-Şube üzerinden başvurularını yapabilecekler. İl Müdürlüklerimize Karadeniz Ereğli müdürlüklerimize manuel fiziksel olarak başvuru gerek kalmadan işlemlerini 3 ilimizde de gerçekleştireceklerdir. Bu yönde vatandaşlarımızı bilgilendirmek istiyoruz. Vatandaşlarımızın hiç bir sıkıntı yaşamadan sistem üzerinden gerçekleştirebilecekler” dedi.

Başvuruların Alo 170 ve İş Kur internet sitesi üzerinden yapılacağını ifade eden Şentürk, “Bununla ilgili Sağlık Bakanlığının daha önce alımları oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığının alımları oldu. Belirtilen başvuru hatları üzerinden başvurular yapıldı. Burada da Türkiye genelinde ki başvurularda yoğunluk yaşanmadan herhangi bir mağduriyet yaşanmadığı gibi yapılacak başvurularda da Alo 170 ve internet üzerinden yapılacak başvurularda da sıkıntı yaşanmayacak” ifadelerine yer verdi.

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Ekonomi

Balıkların toplama işlemi başladı! Denizi olmayan kentten somon ihracatı

Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulayan, elektrik üretilen ve bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölü kafes balıkçılığı ile ön plana çıkıyor. İrili ufaklı 30’a yakın tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar ürünlerini deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiyor ve vinç yardımıyla toplanmasını sağlıyor. Yaklaşık 350-600 gram ağrılığındaki balıklar denizlerde bulunan çiftliklerde 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç ediliyor.

“4 bin tonu yurt dışına gidiyor”

50 ton üretim yaptıklarını belirten Balık üreticisi Sadullah Sezer, “Buradan denizlere canlı balık gönderiyoruz, oradan da yurt dışına ve yurt içine dağıtımı yapılıyor. Şuanda bizim gönderdiğimiz balığın miktarı 50 tonu buldu. Almus ilçesi bütün olarak tahmini bir rakam verirsek 5 bin tonu buluyordur. Burada büyük küçük olmak üzere 28 tane tesis var. Aramızda yapılan anlaşmayla her hafta bir firma vinç şirketini çağırıp balık çıkarıyor. Elimizde soman alabalık var, buradan denize gönderiyoruz. En başta Rusya olmak üzere Çin, Japonya gibi ülkelere gönderiyoruz. Bizim için en önemli ihracat ettiğimiz ülke Rusya oluyor. Almus genelinde 5 bin ton üretimin yaklaşık 4 bin tonu yurt dışına gidiyor, geriye kalanı iç piyasada kendine yer buluyor” şeklinde konuştu.

Rumico

Advertisement
Devamını Oku

Ekonomi

Bakan Özhaseki: “Binaların da artık bir kimliği olacak”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla ‘Bina Kimlik Sistemi’ni hayata geçirdi. ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi durumların önüne geçilecek. Binaların girişlerine asılacak kare kod uygulamalarının akıllı cihazlarla okutulmasıyla yapı hakkında detaylı bilgiye kolayca erişilecek.

Memur, emekli ve asgari ücretliye enflasyon farkı! Merkez Bankası’nın son anketiyle zam hesabı değişti

‘BİNA KİMLİK SİSTEMİ’ UYGULAMASI 81 İLDE EŞZAMANLI BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda binaların da artık bir kimliğinin olacağını belirterek, “Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla 81 ilde eş zamanlı olarak uygulamaya başladığımız ve belirli periyotlarla denetleyeceğimiz ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz. Vatandaşlarımız, telefonlarından QR kodları okutarak o bina hakkında genel bilgi sahibi olabilecekler. Bina sakinleri ise, e- Devlet üzerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilecekler.” ifadelerini kullandı. Bakan Özhaseki, 144 bin yapıda ‘Bina Kimlik Sistemi’ne geçildiğini bildirdi.

DENETLENEN BİNALARA KİMLİK BELGESİ TAKILACAK

Bakan Mehmet Özhaseki’nin paylaştığı videoda, uygulama ile ilgili değerlendirmelerine yer verilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı Denetim Daire Başkanı Doğan Yorulmaz ise, ‘Bina Kimlik Sistemi’nin AR-GE çalışması sonucu ortaya çıkarıldığını söyledi. Kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi bina içerisinde istenmeyen etkilerin yaşanmaması için belirli periyotlarla kontrollerin yapılacağını ifade eden Yorulmaz, “Denetim faaliyeti sona eren bir binada kimlik belgesi takılması aşamasında ekip arkadaşlarımız dijital kimlik belgesini oluşturuyor, binaya gidip monte ediyor.” dedi. Yorulmaz, 2021’den önceki yapıların da benzer şekilde kimlik bilgileri oluşturulmak suretiyle onların da denetime katılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Advertisement

Rumico

Devamını Oku
Advertisement

HAFTANIN ŞARKISI

Advertisement

Trendler